Κομισιόν: Θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν αλλά η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της

0

Τη θέση της Κομισιόν για τη διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν εξέφρασε η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», είπε και συμπλήρωσε πως «προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια».

Επιπλέον, ενημέρωσε πως θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ν. Μπερτό είπε πως υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο. Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Γ. Μουζάλας: ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για το προσφυγικό!

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως είπε ο αρμόδιος  αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας. 

«Το ζητήσαμε σήμερα και όχι πριν από μήνες γιατί τότε δεν ήμασταν σε θέση να σταθμίσουμε τις ακριβείς ανάγκες μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα μια υπόγεια συζήτηση για το αν θα παραμείνει η Ελλάδα στη Συνθήκη Σένγκεν, από την Ουγγαρία και άλλες χώρες με συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης προσφύγων και μεταναστών. Όλο αυτό το οικοδόμημα χτίζεται σε ψέματα, διαστρεβλώσεις, απόκρυψη και σε δικές μας υπαρκτές αδυναμίες διαχείρισης», τόνισε ο κ. Μουζάλας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενος στην Ειδομένη σημείωσε ότι, η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα χωρίς χρήση βίας και αιματηρές καταστάσεις. «Κάνουμε προσπάθεια μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να τους απομακρύνουμε με τον καλύτερο τρόπο χωρίς να τους στερούμε προοπτικές», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μουζάλας προσέθεσε μάλιστα ότι έχουν σταλεί κοντέινερ για τη φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών κοντά στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner