Ο ρόλος της Ρωσίας στα τεκταινόμενα της Συρίας

0

Συνέχεια ακούμε για τα γεγονότα στη Συρία και τη ρώσικη ανάμειξη. Για να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε τούτο το πολύπαθο κομμάτι της γης.

Με μία κίνηση αιφνιδιασμού οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ σε συνεργασία με σιιτικές πολιτοφυλακές, τη Χεζμπολάχ αλλά και με την υποστήριξη της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κατάφεραν να καταλάβουν τα υψώματα του Κουμ Ακρέ στην επαρχία Ντάραα, στη νοτιοδυτική Συρία, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στις δυνάμεις των ανταρτών της Αλ Νούρσα. Έτσι οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται πλέον μια ανάσα από τις στρατηγικής σημασίας πόλεις Κουφέρ Σαμίς και Αλ Σαϊκ Μασκίν ενώ παράλληλα χάρις την συντονισμένη επίθεση τους, σε ένα μη αναμενόμενο σημείο, κατάφεραν να αποσυντονίσουν τις δυνάμεις των ανταρτών αναγκάζοντας τους να διαθέσουν χρήσιμους πόρους που προορίζονταν για τις μάχες στον τομέα της Λατάκιας καθώς οι απώλειες τους, σύμφωνα με Ιρανικές και Συριακές πηγές, ήταν τεράστιες τόσο σε άντρες όσο και σε υλικό.

Πέρα από τις προσβολές ανταρτών της Αλ Νούρσα και του FSA στην επαρχία Ντάραα η Ρωσική πολεμική μηχανή συνεχίζει και τους βομβαρδισμούς εναντίων του Ισλαμικού κράτους πλήττοντας τη Ράκκα. Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Mail η οποία επικαλείται ανεπιβεβαίωτες πηγές η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε βόμβες λευκού φωσφόρου στις επιχειρήσεις ενάντια στην ‘’Πρωτεύουσα του Χαλιφάτου’’, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, για τις Ρωσικές δυνάμεις στη Συρία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Βρετανική εφημερίδα Times , η Μόσχα προέβη στην ενεργοποίηση και μίας δεύτερης βάσης στα Συριακά εδάφη. Πρόκειται για τη βάση El Şayrat η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη Χομς και δύναται να εξυπηρετήσει 45 και πλέον αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν μεταφέρει ήδη στη νέα βάση 10 μαχητικά και 15 ελικόπτερα Mi-24 μετά από επισκευές που πραγματοποίησαν στους δυο διαδρόμους προσγειώσεων και στις εγκαταστάσεις της βάσης.

Η χρήση της El Şayrat αναμένεται να αυξήσει το χρόνο παραμονής των Ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στις περιοχές των επιχειρήσεων στη νότια και την κεντρική Συρία και κυρίως στην περιοχή της Παλμύρας.

Τέλος όσον αφορά τη Ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Ρωσικής Αεροπορίας, σμήναρχου Ίγκορ Κλιμόφ, τα Ρωσικά μαχητικά Su-34 ξεκίνησαν πλέον να πετάνε οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος για λόγους αυτοάμυνας… Ενώ και οι Ρώσοι πιλότοι πρόκειται να εξοπλιστούν με πιστόλια και καλάσνικοφ, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους σε περίπτωση που βρεθούν στο έδαφος…

Share.

Comments are closed.