Τουρκία: Λαοθάλασσα στην κηδεία του Κούρδου δικηγόρου Ταχίρ Ελτσί

0

Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία του πολύ γνωστού Κούρδου δικηγόρου Ταχίρ Ελτσί, ο θάνατος του οποίου από σφαίρες σε ανταλλαγή πυρών, τροφοδοτεί τις υποψίες κατά της κυβέρνησης της Άγκυρας.

Ολοι μαζί απέτισαν τον ύστατο φόρο τιμής στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ συνοδεύοντας το φέρετρό του, σκεπασμένο με την κουρδική σημαία, στα χρώματα του κόκκινου, του πράσινου και του κίτρινου, στους δρόμους της μεγάλης πόλης όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Πίσω από ένα μεγάλο μαύρο πανό όπου αναγραφόταν «Δεν θα σε ξεχάσουμε» πολλοί δικηγόροι που είχαν έρθει από ολόκληρη την Τουρκία συνόδευσαν τον συνάδελφό τους, υπό τον πρόεδρο του εθνικού συμβουλίου των δικηγόρων της Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου και βουλευτές.

«Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν. Ο Ταχίρ Ελτσί είναι αθάνατος!», φώναξαν οι διαδηλωτές ραίνοντας το φέρετρο με κόκκινα γαρίφαλα.

«Είμαστε πολύ λυπημένοι. Η σφαίρα που τον σκότωσε είχε στόχο την ειρήνη και αφήνει ορφανό όλο τον λαό”, δήλωσε ο Καντρί Καβούτ, 47 ετών. «Είναι μία επίθεση εναντίον του κουρδικού λαού, όμως ο κουρδικός λαός δεν θα σωπάσει έτσι», υποσχέθηκε ο Μεχμέτ Τεκίν, 56 ετών, «έχουμε χάσει τον Ταχίρ αλλά 1.000 άλλοι θα τον ακολουθήσουν».

Πολύ γνωστός υποστηρικτής της κουρδικής υπόθεσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ταχίρ Ελτσί, 49 ετών, δολοφονήθηκε χθες στο Ντιγιάρμπακιρ αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει.

Ο θάνατος του Ελτσί αναζωπύρωσε τις εντάσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου από το καλοκαίρι έχουν επαναληφθεί οι φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), έπειτα από δύο και πλέον χρόνια εκεχειρίας.

ο επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε κατά τη διάρκεια της κηδείας «Αμφιβάλλουμε για το αν το μυστήριο γύρω από αυτή την πολιτική δολοφονία θα διαλυθεί κάποτε. Αυτός που σκότωσε τον Ελτσί δεν είναι το κράτος, είναι μάλλον η απουσία του κράτους που τον σκότωσε».

Η επίσημη Τουρκία αρνείται να επιβεβαιώσουν την εκδοχή της δολοφονίας.

«Είναι σαφές ότι το πιστόλι (που σκότωσε τον Ελτσί) ανήκει στους τρομοκράτες που σκότωσαν τους αστυνομικούς μας», είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου.

«Η τρομοκρατική οργάνωση από την οποία προέρχονται τα επεισόδια αυτά είναι υπεύθυνη για ό,τι συνέβη και άρα θα συνεχίσουμε να την πολεμούμε μέχρι το τέλος», πρόσθεσε.

Πολλές ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), απαίτησαν τη διεξαγωγή από την Τουρκία «πλήρους και ανεξάρτητης έρευνας» έπειτα από τον θάνατο του δικηγόρου και επέμειναν οι δράστες να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Share.

Comments are closed.