Επίθεση ρώσων χάκερ σε 3 ελληνικές τράπεζες

0

Σε συναγερμό βρέθηκαν τις τελευταίες ώρες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος μετά από επίθεση χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα τριών μεγάλων ελληνικών τραπεζών, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δεν κατάφερε να προκαλέσει ζημιά στις τράπεζες.

Οι επιθέσεις στο internet banking των τριών ελληνικών τραπεζών πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη  και Παρασκευή από χάκερς, και είχαν διάρκεια περίπου 45 λεπτά. 

Οι χάκερς, ρωσικής καταγωγής υπό το όνομα με το όνομα Armada Collective και χρησιμοποιώντας το σύστημα Ddos «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και να προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Την ευθύνη για την αντιμετώπιση της επίθεσης ανέλαβε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και συγκεκριμένα η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Κυβερνοεπίθεσης, ενώ με ζήτημα ασχολούνται επίσης η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος, με συνεχείς συσκέψεις και ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Share.

Comments are closed.