Τουρκία: Προφυλακίστηκαν ο διευθυντής και συντάκτης της «Τζουμχουριέτ»

0

Κλιμακώνει τον ακήρυκτο πόλεμο εναντίον του αντιπολιτευόμενου Τύπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της κατασκοπείας και της δημοσιοποίησης κρατικών απορρήτων, κατηγορίες που τιμωρούνται μέχρι και με ισόβια κάθειρξη συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Ο Τζαν Ντιουντάρ, αρχισυντάκτης της κεμαλικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, όπως και ο Ερντέμ Γκιουλ, ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας Άγκυρα, κατηγορούνται για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων», διότι είχαν δημοσιεύσει τον Μάιο ένα άρθρο που αναφερόταν σε παραδόσεις όπλων από την υπηρεσία κατασκοπείας της Τουρκίας, τη MİT, σε αντάρτες στη Συρία.

Και οι δύο θα δικαστούν με την κατηγορία της «πρόσβασης σε πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, της πολιτικής και στρατιωτικής κατασκοπίας, της δημοσιοποίησης απόρρητων πληροφοριών και της προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».

Όλα αυτά με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας το Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, τα οποία περιλάμβαναν αποκαλύψεις και στοιχεία σχετικά με τα φορτηγά της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) τα οποία είχε σταματήσει και ερευνήσει η στρατοχωροφυλακή στις 19 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Έκτοτε η υπόθεση είναι γνωστή στην Τουρκία ως σκάνδαλο μεταφοράς όπλων στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Μετά τις έρευνες που είχε κάνει η στρατοχωροφυλακή, στις 23 Ιανουαρίου αρμόδια υπηρεσία της τελευταίας είχε συντάξει έκθεση στην οποία αναφερόταν πως τα φορτηγά περιείχαν εκρηκτική ύλη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προφυλακιστούν τα πέντε στελέχη της στρατοχωροφυλακής που υπέγραφαν την εν λόγω έκθεση, καθώς και ο εισαγγελέας που είχε ζητήσει να γίνει έρευνα στα φορτηγά.

ΤζουμχουριέτΣτις 29 Μαΐου η «Τζουμχουριέτ» είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες από τα φορτηγά (βλέπε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δίπλα).  Είχε μάλιστα δώσει συνέχεια στις 11 και 12 Ιουνίου με δημοσιεύματα, αλλά και με βίντεο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, το οποίο παρουσιαζόταν ως τεκμήριο της μεταφοράς όπλων και τζιχαντιστών από τη ΜΙΤ, σε στρατόπεδο του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Σήμερα οι Ντουντάρ και Γκιουλ οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει αν θα προφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι. Το δικαστήριο αποφάσισε και οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στις φυλακές Σιλίβρι στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του υποστηρίζει τζιχαντιστικές οργανώσεις που μάχονται εναντίον του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ, υπέβαλε προσωπικά μήνυση εναντίον του Ντιουντάρ και διεμήνυσε δημόσια, σε τηλεοπτική του συνέντευξή, ότι ο δημοσιογράφος «δεν θα τη γλιτώσει έτσι». «Θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ντιουντάρ παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο το βραβείο για την ελευθερία του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και του TV5 Monde.

Η οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της για τη βράβευση τον «πολιτικό διωγμό» με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι δύο γνωστοί Τούρκοι δημοσιογράφοι.

«Εάν οι δύο δημοσιογράφοι φυλακιστούν, αυτή θα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μεθόδους άλλων εποχών για να εξαλείψει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Τουρκία», ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης, μία εβδομάδα πριν από την απόφαση του δικαστηρίου.

«Μην ανησυχείτε, αυτή η απόφαση είναι τιμητικό παράσημο για εμάς», είπε ο Ντιουντάρ πριν οδηγηθεί στο κρατητήριο ενώπιον πολλών δημοσιογράφων και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων που παρακολούθησαν τη διαδικασία στο δικαστικό μέγαρο της τουρκικής μεγαλούπολης υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Share.

Comments are closed.