Πώς το ISIS κάνει business με το βαθύ κράτος της Τουρκίας

0

Το «κοινό μυστικό» της διαπλοκής του τουρκικού κράτους με τους τζιχαντιστές που δρουν στη Συρία, όχι μόνο αυτούς του Μετώπου al-Nosra – με τους οποίους οι δεσμοί είναι δεδομένοι – αλλά πιθανότατα και με το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, έρχεται πιο… εύκολα πλέον στο προσκήνιο,

Αυτό είχε συζητηθεί… διακριτικά κατά την Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Αττάλεια, όπου ο Πούτιν παρουσίασε στους ομολόγους του φωτογραφίες των κονβόι που διακινούν το πετρέλαιο των τζιχαντιστών. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν.

Μάχη συμφερόντων Τουρκίας και Ρωσίας στη Συρία

Το ποιος θα επικρατήσει στη Συρία έχει σημασία για τα οικονομικά οφέλη για τους Ρώσους ή τους Τούρκους, καθώς η Συρία βασίζεται οικονομικά στις πετρελαϊκές βάσεις που υπάρχουν εντός των συνόρων της.

Μετά την εμφάνιση των τζιχαντιστών στην Συρία, πριν από περίπου δύο χρόνια, τα πράγματα περιπλέχτηκαν. Τα μέτωπα πλέον είναι πολλά, με το καθεστώς Ασαντ να εξακολουθεί να πολεμά τους αντάρτες, την Ρωσία να στηρίζει, και όλους (φαινομενικά) να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), όπως σημειώνεσαι ο Εconomist.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Άσαντ τώρα πια, με την Τουρκία να το υποστηρίζει κρυφά παρέχοντας όπλα. Ανταποδίδοντας, το Ισλαμικό Κράτος πολεμά του Κούρδους αντάρτες διευκόλυνοντας το έργο των Τούρκων που θέλουν να εμποδίσουν το Κουρδικό κράτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα Reuters, οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας βοήθησαν να διανεμηθούν όπλα σε τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014. Το Reuters στηρίζεται στην έρευνα Τούρκου εισαγγελέα και στις καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο αξιωματικοί της Χωροφυλακής.

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και την διεθνή κατακραυγή κατά του ISIS, η Τουρκία αναγκάστηκε να στηρίξει (με λόγια) τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στην πράξη, η χρηματοδότηση του ISIS προέρχεται κυρίως από το λαθρεμπόριο καυσίμων (πάνω από 500 εκατ. δολ το χρόνο), το οποίο γίνεται ως επί των πλείστων με τους Τούρκους. Το ερώτημα είναι αν οι Τούρκοι θα διακόψουν την παράνομη συνεργασία και θα ταχθούν στον διεθνή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Πηγές χρηματοδότησης

Το ISIS δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα ρευστότητας, κάθε άλλο. Κατά την προέλαση των μαχητών του στο Βόρειο Ιράκ και τη Συρία πολύτιμες υποδομές, που αποτελούσαν μέχρι πρότινος πηγές χρηματοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων, έπεσαν στα χέρια του.

Για παράδειγμα, πετρελαιοπηγές ή οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι της Μοσούλης. Γεγονός είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει πολλές πηγές εσόδων. Από τις πωλήσεις πετρελαίου, από λύτρα για απαχθέντες, από εκβιασμούς, πώληση προστασίας και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από αθώους πολίτες.

Κράτη του Περσικού Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν παράσχει σημαντική οικονομική στήριξη τόσο στην Αλ Κάιντα όσο και στο Ισλαμικό Κράτος.

Κυριότερη πηγή εσόδων ο «μαύρος χρυσός»

Οι περιοχές που καταλαμβάνει και διατηρεί στην κατοχή του το Ισλαμικό Κράτος μετατρέπονται στη συνέχεια σε ιδιόκτητο οικονομικό θεμέλιο για την τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό το γεγονός συνιστά και την ειδοποιό διαφορά από την Αλ Κάιντα. H Αλ Κάιντα ήταν μια σχετικά απομονωμένη οργάνωση, που δεν είχε υπό τον έλεγχό της εκτάσεις γης. Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει στο μεταξύ μια ευρεία περιοχή και μπορεί μέσω αυτής να αποκομίσει κεφάλαια επί τόπου, κάτι που δεν είχε στη διάθεσή της η Αλ Κάιντα.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία πλουτισμού, ακόμη και τις πωλήσεις στη μαύρη αγορά αρχαιοτήτων που διασώθηκαν από λεηλασίες πολιτιστικών θησαυρών. Το γεγονός ότι οι τρομοκράτες κατόρθωσαν να συσσωρεύσουν τόσο μεγάλα χρηματικά αποθέματα οφείλεται και στις καταθέσεις άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονταν στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ. Αυτά τα χρήματα πέρασαν στα χέρια των τρομοκρατών κατά την κατάληψη της Μοσούλης.

Πάντως,η σημαντικότερη πηγή εσόδων είναι η πώληση πετρελαίου στη μαύρη αγορά. Εκτιμάται ότι το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει περίπου 1000 βυτιοφόρα για τη μεταφορά του. Υπολογίζεται ότι τα μηνιαία έσοδα από την πώληση του «μαύρου χρυσού» ανέρχονται σε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια. Το Ισλαμικό Κράτος αυξάνει τα αποθέματά του σε ξένο συνάλλαγμα, το οποίο είναι βεβαίως εντελώς αφορολόγητο. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους συναλλάσσονται μεταξύ άλλων και με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, παρέχοντάς του πετρέλαιο έναντι μετρητών.

Ασαντ: Χωρίς στον Ερντογάν δεν θα υπήρχε ISIS

Ο πρόεδρος της Συρίας σε δηλώσεις του στην κινεζική τηλεόραση στις αρχές της εβδομάδας, υποστήριξε ότι το «αν δεν υπήρχαν η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει το ISIS».

Ο Άσαντ είπε πως οι τζιχαντιστές με τα όπλα και την τρομοκρατία κατέλαβαν κάποιες περιοχές και ότι αυτές οι ακραίες οργανώσεις στην πράξη στηρίζονται από την Τουρκία . Ερντογάν και Νταβούτογλου τους στηρίζουν προσωπικά,πρόσθεσε επιτρέποντας την πώληση λαθραίου πετρελαίου μέσω Τουρκίας. «Είναι η αρτηρία του ISIS η Τουρκία», είπε ο Άσαντ.

Ο ιδρυτής της ISIS, προσωπικός φίλος του Ερντογάν

Οπως σημειώνει ο Ίσρα Αλ-φας του Réseau Voltaire, το όνομα του Σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν Αλ Κάντι συνδέεται με οργανώσεις που έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί τρομοκρατικές. Ειδικότερα, ο ξένος Tύπος, αλλά και αυτός της τουρκικής αντιπολίτευσης, τον περιγράφουν ως τον ιδρυτή της Αλ Κάιντα.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το όνομα του Αλ Κάντι –μαζί με αυτά άλλων σκοτεινών προσωπικοτήτων– φιγουράρισε στην παγκόσμια λίστα τρομοκρατών, κάνοντας πολλές χώρες να του απαγορεύσουν την είσοδο στην επικράτειά τους. Παραδόξως, η Τουρκία ήταν μία απ’ αυτές. Παραδόξως, διότι στα χρόνια πριν την 11η Σεπτεμβρίου, ο Αλ Κάντι εμφανιζόταν σε φωτορεπορτάζ τουρκικών εφημερίδων να συναντά, κατ’ επανάληψη, τον Ερντογάν, αλλά και τον γιο του, Μπιλάλ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι φωτογραφίες διέρρευσαν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια ανακρίσεων στην υπόθεση διαφθοράς για την οποία κατηγορείται ο γιος του Τούρκου πρωθυπουργού. Με αφορμή την ανωτέρω διαρροή, ένας μεγάλος αριθμός αξιωματούχων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών συνελήφθησαν με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γάλλος δημοσιογράφος Τιερί Μεϊσάν περιγράφει τον Γιασίν Αλ Κάντι ως προσωπικό φίλο, τόσο του Ντικ Τσέινι (πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπους), όσο και του Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Μεϊσάν, ο Αλ Κάντι επισκέφτηκε την Τουρκία τέσσερις φορές μέσα στο 2012, «με το ιδιωτικό του τζετ να προσγειώνεται στο δεύτερο αεροδρόμιο της Κων/πολης και να γίνεται δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό, προσωπικά, χωρίς κανέναν έλεγχο και με κλειστές τις κάμερες ασφαλείας του αερολιμένα».

Η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ δημοσίευσε λεπτομέρειες για τις έρευνες που διεξήγε το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης για το συγκεκριμένο θέμα και ανέφερε ότι ο Ερντογάν παρουσίασε τον Γιασίν Αλ Κάντι ως Σαουδάραβα επιχειρηματία που επισκέφτηκε την Τουρκία για επενδύσεις και αρνήθηκε πως είχε σχέση με την τρομοκρατία. Δήλωσε, επίσης, ότι εμπιστεύεται τον Αλ Κάντι όπως τον εαυτό του, διότι είναι φιλάνθρωπος.

Η ίδια εφημερίδα, αφού δημοσίευσε τις αιτιάσεις του Ερντογάν ενώπιον των ανακριτών, αποκάλυψε πως η τουρκική αστυνομία έχει καταγράψει δώδεκα επισκέψεις του Σαουδάραβα στην Τουρκία. Οι επτά απ’ αυτές έγιναν με τη βοήθεια του Ερντογάν την περίοδο που ο Αλ Κάντι βρισκόταν στη λίστα των καταζητούμενων τρομοκρατών του FBI και απαγορευόταν να μπει στο τουρκικό έδαφος. Η εφημερίδα σχολίασε δηκτικά ότι: «Την εποχή που η τουρκική αστυνομία καταζητούσε τον Αλ Κάντι, αυτός φιλοξενούνταν από τον Τούρκο πρωθυπουργό». Επίσης, δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία φαίνονται οι Ερντογάν και Αλ Κάντι μαζί με τον Χακάν Φιντάν, διοικητή της τουρκικής ΕΥΠ, σε κάποια συνάντηση. Σημειωτέον ότι ο Φιντάν συνάντησε τον Αλ Κάντι πέντε φορές την περίοδο που αυτός ήταν καταζητούμενος, όπως σημειώνει το Réseau Voltaire.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο των ηχογραφήσεων που δημοσίευσε η εφημερίδα ήταν ότι ο Αλ Κάντι είχε το συνήθειο να υπαγορεύει διαταγές στο προσωπικό του γραφείου του Ερντογάν. Αναφέρεται μια χαρακτηριστική περίπτωση, που ο Σαουδάραβας είχε αποφασίσει να συναντηθεί με τον Ερντογάν και τον ειδοποίησε να ακυρώσει κάθε συνάντησή του για το απόγευμα. Η Τζουμχουριέτ αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις ημερομηνίες των συναντήσεων των δύο αντρών, συναντήσεις στις οποίες παρίστατο ο Φιντάν και ο Αιγύπτιος επιχειρηματία, Οσάμα Κουτμπ, γιος του Μουχάμαντ Κουτμπ, αδελφού του ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Σαγιέντ Κουτμπ, ο οποίος έχει αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα και διαμένει στην Τουρκία μαζί με τον πατέρα του. Κάποιες φορές οι μυστικές συναντήσεις λάβαιναν χώρα στην οικία του Τούρκου επιχειρηματία Μουσταφά Λατίφ Τοπάς στην Κων/πολη με παρόντες τους γιούς του Ερντογάν και του Αλ Κάντι. Οι ηχογραφημένες συνομιλίες φέρουν τον Κουτμπ να μεταφέρει τα μηνύματα των ανταρτών από το μέτωπο της Συρίας στον Ερντογάν, πράγμα που σημαίνει ότι οι συναντήσεις δεν είχαν επενδυτικό, αλλά ούτε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Ερντογάν, υιός και κόρη στηρίζουν την τρομοκρατία;

Ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο γιος του Τούρκου Προέδρου, κατηγορείται στην Τουρκία ότι εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου που κάνουν οι τζιχαντιστές. Ο Μπιλάλ Ερντογάν, που είναι ιδιοκτήτης εφοπλιστικών εταιρειών, λέγεται ότι έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες για να μεταφέρει το κλεμμένο πετρέλαιο της Συρίας και του Ιράκ σε ασιατικές χώρες.

Σύμφωνα με το ιστολόγιο του Αμερικανού τηλεοπτικού παρουσιαστή Ντέιβ Έμορι, τα τουρκικά ΜΜΕ που αντιτίθενται στο ΑΚΡ κατηγορούν τον Ερντογάν και ιδιαίτερα τον γιο του Μπιλάλ, ότι χρησιμοποιούν το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΙΗΗ) ως κάλυψη για την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Έμορι αποκάλυψε ότι το ίδρυμα χρηματοδοτείται μέσω του ιδίου του Αλ Κάντι και πως το τουρκικό ίδρυμα αποτελεί παρακλάδι της οργάνωσης «Ένωση του Καλού» (UG), η οποία καθοδηγείται από τον σεΐχη Γιουσούφ Αλ Καραντάουι. Η δράση της εν λόγω οργάνωσης έχει απαγορευτεί στη Γερμανία λόγω της σύνδεσής της με τρομοκρατικές οργανώσεις και βρίσκεται εδώ και χρόνια στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Κι ο Τιερί Μεϊσάν επίσης ανέφερε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό με κάποιο τουρκικό περιπολικό που σταμάτησε ένα φορτηγό φορτωμένο με όπλα για την Αλ Κάιντα κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ο ένας από τους τρεις άνδρες που συνελήφθησαν δήλωσε στους αστυνομικούς ότι το φορτίο ανήκε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Τουρκία, ενώ ένας άλλος ότι παίρνει μέρος σε μια αποστολή που σχετίζεται με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες».

Το καλοκαίρι είχαν επίσης διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με την κόρη του Ερντογάν, τη Σουμεγιέ Ερντογάν η οποία φέρεται να είναι επικεφαλής σε μυστική ιατρική επιχείρηση που παρέχει ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένους τζιχαντιστές.

Η ISIS προμηθεύεται πετρέλαιο, μαχητές και όπλα μέσω Τουρκίας

Οι παραπάνω κατηγορίες προέρχονται από τα τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στη διάθεση του πετρελαίου από τη Ράκα, το Ντέιρ Αλ ζουρ, τη Μοσούλη και άλλες πόλεις που ελέγχει η οργάνωση Τακφίρι, στη διεθνή αγορά. Ο διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Ανάλυσης για τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, Θίοντορ Κάρασικ, έχει κάνει λόγο για έσοδα της τάξης των τριών εκατ. δολαρίων που μπαίνουν καθημερινά στα ταμεία της ISIS για να χρηματοδοτεί τις ενέργειές της.

Επιπρόσθετα, επισκέπτες που επιστρέφουν από την Τουρκία αναφέρουν πως υπάρχει συμπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης και πολιτών προς την ISIS. Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης φιγουράρουν φωτογραφίες από δημόσιες βιβλιοθήκες στην Κων/πολη που πουλάνε μπλουζάκια και αναμνηστικά με το έμβλημα του ISIS. Πρόσφατα, Τούρκοι πολίτες εγκαινίασαν γραφεία της ISIS στην οδό Αλ Φατέχ της Κων/πολης. Μέσω των συγκεκριμένων γραφείων πραγματοποιείται η υποστήριξη της οργάνωσης Τακφίρι στο Ιράκ και τη Συρία και η ενίσχυσή της με χρήματα και μαχητές.

Το ISIS εντός

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN, σε ένα βίντεο που προβλήθηκε τον Δεκέμβρη του 2013, έκανε λόγο για ανοικτές τουρκικές διευκολύνσεις της εισόδου των φανατικών ξένων μαχητών στο συριακό έδαφος. Ο ανταποκριτής του αμερικανικού καναλιού πήρε φωτογραφίες των νεαρών μαχητών, που προέρχονταν από τη Μαυριτανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τη Βρετανία, στο αεροδρόμιο του Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Εκεί, συνάντησε έναν Ιρακινό μαχητή που ανήκε στην οργάνωση ISIS, ο οποίος του δήλωσε: «Θέλουμε ένα ισλαμικό χαλιφάτο που να εκτείνεται από το Ιράκ στη Συρία, χωρίς σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες και υπό την ισλαμική εξουσία». Η ανταπόκριση έδειξε ξεκάθαρα τους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της ISIS στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, σημειώνει Réseau Voltaire.

Είναι φανερό ότι το αμερικανικό βίντεο ενισχύει το επιχείρημα του Τούρκου δημοσιογράφου, Ορχάν Καμά Τζενγκίς, ότι «τα προπύργια της ISIS βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα και αυτό το γεγονός δεν είναι τυχαίο». Ένας ακόμη Τούρκος δημοσιογράφος, ο Καντρί Γκουρσέλ, έχει γράψει ότι οι τουρκικές συνοριακές επαρχίες έχουν μετατραπεί σε μια άναρχη περιοχή που διευκολύνει την άφιξη και αναχώρηση μαχητών χωρίς επίσημες διαδικασίες (βίζες εισόδου κ.λπ.) που θα μπορούσαν να τους δυσκολέψουν, αναφερόμενος στη συνεργασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με τους ισλαμιστές. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Μουχαράμ Ινγκέ, ανέφερε ότι ο ηγέτης της ISIS, Μαζέν Αμπού Μοχάμεντ, νοσηλεύθηκε σε κρατικό νοσοκομείο της Τουρκίας στην πόλη Χατάι τον Απρίλιο του ’14, προσκομίζοντας μια φωτογραφία του τρομοκράτη στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Πηγή: http://www.thetoc.gr/

Share.

Comments are closed.