Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο μπήκαν στη διαμάχη Κρεμλίνου-Άγκυρας

0

Τις 1.500 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τα τουρκικά μαχητικά επικαλέστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ως πάγια πρακτική προκλήσεων την Αγκυρας.

Ο κ. Λαβρόφ, επιμένοντας πως η αντίδραση της Τουρκίας, κατά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Άγκυρα, έπειτα από μόλις 17 δευτερόλεπτα παραμονής στον τουρκικό εναέριο χώρο και ενώ σύμφωνα με τους Τούρκος και της κατάρριψης εντός του εναέριου χώρου της Συρίας κατά τους Ρώσους, ήταν υπερβολική και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της τουρκικής πρακτικής των συνεχών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επικαλέστηκε συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, στην οποία ο τελευταίος του έθεσε υπόψη τις 1.500 τουρκικές παραβιάσεις σε ετήσια βάση (σ.σ. 1.633 το 2015, 2.244 το 2014, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ).

Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε: «Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο. Ναι, χθες άκουσα συλλυπητήρια από τον Νταβούτογλου, αλλά την ίδια στιγμή επέμεινε στις τουρκικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις. Όσον αφορά στις ερωτήσεις μας για την παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, του θυμίζω ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 1.500 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο και η Ελλάδα αντιτίθεται συχνά γι’ αυτό εις μάτην. Χθες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ με κάλεσε, για να μου εκφράσει την αλληλεγγύη του και μου θύμισε αυτές τις 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, που έχουν γίνει κάτι σαν συνηθισμένη πρακτική. Και μου είπε ότι και αυτός δεν αποδέχεται τις εξηγήσεις των Τούρκων. Ακόμα και αν υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων, δεν δικαιολογεί την επίθεση κατά του ρωσικού μαχητικού».

Share.

Comments are closed.