Πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο και Συμπλοκή των αγροτών με τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα

0

Πανελλαδικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος παραγωγοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον τρόπο φορολόγησής τους αλλά και τις αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό

Περισσότεροι από 5000 γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς από όλα τα μέρη της Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, με «όπλα» τις γκλίτσες, τα αρνιά και την παραγωγή τους.

Από τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, μέχρι την Πελοπόννησο και τα νησιά και την Κρήτη καθημερινοί άνθρωποι διαδήλωσαν στην πλατεία Συντάγματος για τον τρόπο φορολόγησής τους και τις αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό. Το συλλαλητήριο ήταν από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών.

Λίγα λεπτά μετά τις 12.00 προκλήθηκε ένταση μπροστά από τη Βουλή, με αντεγκλήσεις αστυνομικών-διαδηλωτών. Δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν χημικά και προσπαθούν να απωθήσουν τους αγρότες από τον περίβολο της Βουλής. Γύρω από την πλατεία Συντάγματος σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα στις  αστυνομικές δυνάμεις και τους αγρότες.

Κατά τη διάρκεια της έντασης ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης που βρισκόταν στο σημείο αποδοκιμάστηκε από τους διαδηλωτές.

Εν συνεχεία έγιναν συλλήψεις με αποτέλεσμα οι χιλιάδες αγρότες να απαιτούν την απελευθέρωση των συναδέλφων τους.

Οι αγρότες αποχώρησαν από το Σύνταγμα λίγο πριν τις 15:00 προειδοποιώντας, πως όσοι βουλευτές ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα και τις αλλαγές σε βάρος τους, θα είναι ανεπιθύμητοι. Επίσης ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση όχι μόνον δεν αρνείται, αλλά αντίθετα επιδιώκει το διάλογο με τους αγρότες.

«Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχω ορίσει συνάντηση σήμερα στη Βουλή με τους εκπροσώπους των κινητοποιημένων αγροτών. Παρόλα αυτά, όπως ενημερώθηκα, πολύ πριν την προκαθορισμένη ώρα συνάντησης, ομάδα διαδηλωτών επιχείρησαν να μπουν μαζικά και βίαια στο κτήριο του Κοινοβουλίου με αποτέλεσμα να απωθηθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις» ανέφερε και πρόσθεσε:  «Είμαστε αντίθετοι με τη χρήση αστυνομικής βίας και τη δημιουργία πολεμικής ατμόσφαιρας. Ωστόσο ο διάλογος απαιτεί νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και όχι εξωθεσμικές ή και αντιθεσμικές κινήσεις που δυναμιτίζουν τις ίδιες τις προσπάθειες επικοινωνίας και συνεννόησης».

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από το συλλαλητήριο

Share.

Comments are closed.