Στο 51,24% το ΑΚΡ των Ερντογάν – Νταβούτογλου και πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία

0

Σπουδαία νίκη για λογαριασμό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με ποσοστό 51,24% δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 74,51% των ψήφων στην Τουρκία. 

Παρότι πρόκειται για αποτελέσματα κυρίως από την ανατολική Τουρκία, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει αυξημένες πιθανότητες για αυτοδυναμία.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχει 23,27%, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) 11,61% και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) 10,35%.

Εάν οι ακροδεξιοί δεν καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν το εθνικό όριο του 10% και δεν εκπροσωπηθούν στην εθνοσυνέλευση, είναι βέβαιη η αυτοδυναμία του ΚΔΑ. Το σημαντικό στοιχείο είναι πάντως το γεγονός ότι το ΑΚΡ αυξάνει στον ένα ή άλλο βαθμό, τη δύναμή του σχεδόν σε ολόκληρη Τουρκία.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: ΑΚΡ 40,79%, CHP 24,95%, MHP 16,29%, HDP 13,12%.

Ενίσχυση του δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην Τουρκία

Αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στο 86%, από 84% στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, και ενίσχυση του δικομματισμού στο κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, είναι η πρώτη εικόνα που προκύπτει από την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. 

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, πάντως χρωματίζονται κυρίως από τις επιδόσεις των κομμάτων στις 32 ανατολικές περιφέρειες της Τουρκίας, όπου η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 15.00 (ώρα Ελλάδος), μία ώρα πριν από την υπόλοιπη τουρκική επικράτεια, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει ακόμη η εκλογική συμπεριφορά των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η γενική τάση πάντως υποδεικνύει σημαντική άνοδο του ποσοστού του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο δείχνει να “λεηλατεί” τις ψήφους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), ενώ ενισχυμένο λόγω της επικρατούσας πόλωσης εμφανίζεται και το (δεύτερο σε δύναμη) κεντροαριστερό κεμαλιστικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP). Αντίθετα, το φιλοκουρδικό αριστερό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που έκανε την έκπληξη στις προηγούμενες εκλογές, στερώντας έτσι από το ΑΚΡ την αυτοδυναμία, καταγράφει υποχώρηση – αν και είναι ακόμη άγνωστο κατά πόσον αυτή θα το οδηγήσει σε επίπεδα κάτω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του 10%, όπως επιδιώκει ο πρόεδρος Tayyip Erdogan.

Με αυτή την έννοια, παραμένει προς το παρόν ασαφές κατά πόσον η επόμενη Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα προσφέρει αυτοδυναμία και θα είναι τετρακομματική ή τρικομματική.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε 18 από τις 81 εκλογικές περιφέρειες, όπου η ήττα του ΑΚΡ τον Ιούνιο υπήρξε οριακή, ενώ καθοριστική θα είναι η ψήφος των αποδήμων, των οποίων η προσέλευση αυξήθηκε από το 29% στο 42%.

Share.

Comments are closed.