FAZ: Επιτέθηκαν στον Τσίπρα ο Ούγγρος και ο Σλοβένος πρωθυπουργός

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ επιτέθηκαν εναντίον του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι η Αθήνα δεν κάνει αρκετά για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την Τουρκία.

«Μη καταγραφή, κανένα δικαίωμα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προτάσσει τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνερ ότι «οι πρόσφυγες πρέπει να καταγράφονται».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι χώρες κατά μήκος της “διαδρομής των Βαλκανίων” επιθυμούν να θέσουν υπό έλεγχο την προσφυγική ροή μέσω πιο αυστηρών ελέγχων και καλύτερων συνθηκών υποδοχής των ανθρώπων.

Σύμφωνα πάντως με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν δέκα χώρες μέλη της ΕΕ και τρεις μη μέλη (Σερβία, ΠΓΔΜ και Αλβανία), διεξήχθη σε έντονο κλίμα.

Η συμπεριφορά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν προκάλεσε την αγανάκτηση των Βρυξελλών, καθώς ξεκαθάρισε στη διάρκεια της συνόδου ότι θεωρεί τη χώρα του απλώς «παρατηρητή» της κρίσης, καθώς η Βουδαπέστη έχει κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία.

«Η Ουγγαρία δεν βρίσκεται πλέον στον δρόμο» των προσφύγων, εξήγησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Για την κρίση ευθύνονται οι χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν, επεσήμανε, «οι οποίες δεν ήταν σε θέση ή δεν ήταν έτοιμες να τηρήσουν τον λόγο τους».

Όπως σημειώνει η FAZ, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο δήλωσαν ότι υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ κάποιων ηγετών. Ο Ορμπάν και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ επιτέθηκαν εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι η Αθήνα δεν κάνει αρκετά για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την Τουρκία.

Μάλιστα ο Τσέραρ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στη χώρα τους περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλος «Keine Registrierung, keine Rechte» στα γερμανικά πατώντας ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Επίσημη ανακοίνωση της Euroleague: Δικαιώνει Ολυμπιακό και Μπαρτζώκα για την “αλλοίωση” στο ΣΕΦ

Η Euroleague πήρε επίσημη θέση για τις επίμαχες φάσεις στα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την…

8 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Μετά από πολλά χρόνια φωτίστηκε και αναβαθμίστηκε το πάρκο της Ρεματιάς

Συντονισμένη επιχείρηση των υπηρεσίων του Δήμου Βριλησσίων για την  λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του πάρκου…

10 ώρες ago

«Δημιουργική Ανατροπή» – Κώστας Λύρος: Εορτές Εξόδου 2024 – Χαμηλότερες του κύρους του Δήμου και του θεσμού

Ανακοίνωση με την όποια ασκεί δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που οργανώθηκαν…

11 ώρες ago

Δημήτρης Βερβεσός πρόεδρος ΔΔΑ: Στην πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι, δεν ίσχυε ο «νόμος Φλωρίδη»

Στη διευκρίνιση ότι δεν ισχύει ο νόμος Φλωρίδη στην πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι προχώρησε…

15 ώρες ago

Ασημακοπούλου Leaks: Κομματικό στέλεχος υπέδειξε για τη διαρροή ο Θεοδωρόπουλος

Κομματικό στέλεχος, το οποίο δεν κατονόμασε, υπέδειξε ως πηγή των email που μεταβίβασε στην Άννα…

21 ώρες ago

Πασχαλινό Γλέντι στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Γιορτάζουμε το Πάσχα στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, με πλούσιο φαγητό, μουσική, χορό και πολλές…

22 ώρες ago