FAZ: Επιτέθηκαν στον Τσίπρα ο Ούγγρος και ο Σλοβένος πρωθυπουργός

0

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ επιτέθηκαν εναντίον του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι η Αθήνα δεν κάνει αρκετά για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την Τουρκία.

«Μη καταγραφή, κανένα δικαίωμα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προτάσσει τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνερ ότι «οι πρόσφυγες πρέπει να καταγράφονται».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι χώρες κατά μήκος της “διαδρομής των Βαλκανίων” επιθυμούν να θέσουν υπό έλεγχο την προσφυγική ροή μέσω πιο αυστηρών ελέγχων και καλύτερων συνθηκών υποδοχής των ανθρώπων.

Σύμφωνα πάντως με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν δέκα χώρες μέλη της ΕΕ και τρεις μη μέλη (Σερβία, ΠΓΔΜ και Αλβανία), διεξήχθη σε έντονο κλίμα.

Η συμπεριφορά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν προκάλεσε την αγανάκτηση των Βρυξελλών, καθώς ξεκαθάρισε στη διάρκεια της συνόδου ότι θεωρεί τη χώρα του απλώς «παρατηρητή» της κρίσης, καθώς η Βουδαπέστη έχει κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία.

«Η Ουγγαρία δεν βρίσκεται πλέον στον δρόμο» των προσφύγων, εξήγησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Για την κρίση ευθύνονται οι χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν, επεσήμανε, «οι οποίες δεν ήταν σε θέση ή δεν ήταν έτοιμες να τηρήσουν τον λόγο τους».

Όπως σημειώνει η FAZ, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο δήλωσαν ότι υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ κάποιων ηγετών. Ο Ορμπάν και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ επιτέθηκαν εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι η Αθήνα δεν κάνει αρκετά για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την Τουρκία.

Μάλιστα ο Τσέραρ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στη χώρα τους περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλος «Keine Registrierung, keine Rechte» στα γερμανικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.