The Telegraph: Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα είναι πιο σκληρό

0

Η άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα, έπειτα από δύο μήνες, σηματοδοτεί την έναρξη της πιο κρίσιμης φάσης των συζητήσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

Οι αντιπρόσωποι των Θεσμών, όπως αναφέρει η Telegraph, πρόκειται να ξεσκονίσουν τα βιβλία, αλλά ουσιαστικά να εξετάσουν την πρόοδο και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Θέλοντας να δημιουργήσει θετικό κλίμα στις επικείμενες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην ψήφιση μιας πρώτης δέσμης μέτρων που έχουν να κάνουν με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολογία. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποφασίσει τελειωτικά τι θα κάνει με τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και με τα πλάνα ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η υποδόση των 2 δισ. ευρώ που ζητάει να λάβει η Αθήνα θα μπει στα ταμεία της αφού προηγουμένως ρίξει μια νέα καταιγίδα (εντός της Βουλής) από συνολικά 48 προαπαιτούμενα. Πολλά εκ των οποίων θα είναι δυσκολότερα από την πρώτη δέσμη μέτρων που κατάφερε να περάσει από το Κοινοβούλιο.

Έτσι, για να μπορέσει να δει να ανάβει το «πράσινο» φως από την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος, οφείλει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να μετατρέψει τις απαιτήσεις των δανειστών σε νόμους του κράτους. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, οι δανειστές δεν θα έχουν λόγο να μην καταθέσουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Και δεν πρέπει να λησμονούμε πως επίκειται και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα θέμα μείζονος σημασίας για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Όλες οι πλευρές, ιδιαιτέρως η ελληνική, επιθυμούν το ζήτημα να τελειώσει ομαλά μέσα στο 2015. Κατά τον Ντανιέλ Νουί, μέλος της ΕΚΤ, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Μάλιστα, κρίνει πως το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι κάτω από 20 δισ. ευρώ.

Η Telegraph αναφέρει πως το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση.

«Οι δανειστές θα επιμείνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, για να αποδείξει ότι είναι σταθερά δεσμευμένη στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αν αυτό δεν οδηγεί σε άμεση εκταμίευση χρημάτων για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει ο αναλυτής του Eurasia Group, Μουιτάμπα Ραχμάν. Για να συμπληρώσει: «Η δεύτερη δέσμη μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει μια σειρά από δύσκολα μέτρα. Πολλά περισσότερα από όσα περιείχε η πρώτη φουρνιά».

Στο μεταξύ, τα νέα από τα έσοδα του κράτους δεν είναι ευχάριστα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι υπάρχει μια σαφής υστέρηση της τάξης του 18%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα έπεσε στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ – το χαμηλότερη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Το Bruegel, σε σχετική ανάλυση, εξηγεί τις λειψές επιδόσεις στο ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε να δαπανά περισσότερα από αυτά που είχε προϋπολογίσει για το 2015.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο  του Mehreen Khan της εφημερίδας The telegraph με θέμα «Greece to be handed bail-out cash as inspectors return» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner