BBC: Πόσο εύκολα αγοράζει ένας πρόσφυγας πλαστό διαβατήριο στην Αθήνα;

0

«Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να φτάνουν στην Ελλάδα κατά χιλιάδες, και για κάποιους η προσφυγική κρίση είναι μια ευκαιρία για business» αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Όλοι εδώ έχουν τον ίδιο στόχο: Να καταφέρουν να φύγουν από την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Κάτι που είναι δύσκολο. Και εκεί εμφανίζεται το οργανωμένο έγκλημα» αναφέρει ο δημοσιογράφος του BBC, Fergal Keane.

Το BBC έστειλε μυστικό ρεπόρτερ και περιγράφει όλη τη διαδικασία αυτής της τεράστιας βιομηχανίας που εκμεταλλεύεται την ανάγκη των προσφύγων, οι οποίοι προκειμένου να γλιτώσουν χρόνο, καταφεύγουν στην αγορά ψεύτικων ευρωπαϊκών διαβατηρίων.

Στο βίντεο, ένας Σουδανός έμπορος μιλάει (χωρίς να ξέρει ότι μαγνητοσκοπείται) και αναφέρει τις τιμές των διαβατηρίων.

«Για να σου βγάλω διαβατήριο για Σουηδία θα πληρώσεις 3.800 ευρώ. Για τη Γερμανία 3.500 ευρώ. Για να πας Ιταλία θα σου κοστίσει λιγότερο, δηλαδή 3.200» εξηγεί.

«Εχώ γαλλικό διαβατήριο ενός ανθρώπου που σου μοιάζει πολύ» λέει στον μυστικό ρεπόρτερ.

Μαζί με το πλαστό διαβατήριο ο πρόσφυγας λαμβάνει αεροπορικό εισιτήριο και εγγύηση επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση που αποτύχει να περάσει τα σύνορα.

Παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι περνούν παράνομα τους ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια, προσθέτει το ρεπορτάζ ενώ ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι έχει μιλήσει με πολλούς που κατάφεραν να περάσουν από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες με πλαστό διαβατήριο.

Ένας από αυτούς, πρόσφυγας από τη Λαττάκεια της Συρίας, μιλάει στην κάμερα και περιγράφει πώς πέρασε τον έλεγχο στο ελληνικό αεροδρόμιο με πλαστό ιταλικό διαβατήριο.

«Πέρασα, του έδειξα την πλαστή ταυτότητα και το διαβατήριο και απλά μου είπε: Καλό ταξίδι κύριε» λέει. «Και 5 αστυνόμοι στέκονταν μπροστά μου. Δεν ήταν εύκολο, η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή».

Δείτε το ρεπορτάζ του Fergal Keane του BBC στην αγγλική γλώσσα, διάρκειας 04:27, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.