Independent: Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το ευρώ, αλλά ούτε και μέσα σε αυτό

0

Το να επαναλαμβάνει κανείς το ίδιο πράγμα, με στερεοτυπικό τρόπο, και να περιμένει να εξέλθει διαφορετικό αποτέλεσμα, είναι ένα σημάδι της τρέλας στην οποία έχει περιπέσει η Ελλάδα.

Ο πολιτικός αναλυτής Σατιαγίτ Ντας (Satyajit Das), για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent, προσπαθεί να εξηγήσει για ποιους λόγους επανεξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός (αλλά ούτε και εντός) ευρώ.

Όπως σημειώνει, η πρώτη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ήταν αρκετά αδύναμη και έδειξε πως το συγκεκριμένο κόμμα δεν ήταν έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Κάτι που φάνηκε στις συζητήσεις που διεξήγαγε με τους δανειστές. Η ελληνική κυβέρνηση προσκολλήθηκε στην εντύπωση πως η υπόλοιπη Ευρώπη θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα της εκλογής, ενώ άρχισε να τρέφει την αυταπάτη ότι θα βρει συμμάχους εντός της Ευρωζώνης.

Το αποτέλεσμα είναι πλέον δεδομένο: τακτικισμοί και κινήσεις που ορίζονταν από τους κανόνες των παιγνίων, ενώ δεν έλειψαν και οι επιθέσεις κατά της Γερμανίας. Την ύστατη στιγμή, πριν η Ελλάδα εξέλθει από το ευρώ, τελικά επήλθε η συμφωνία.

Κατά τον Ντας, ενδέχεται αυτό το αποτέλεσμα να μην είναι και το καλύτερο, σε βάθος χρόνου, για την Ελλάδα. Με την έννοια ότι αν αποχωρούσε από το κοινό νόμισμα θα είχε τη δυνατότητα να υποτιμήσει το νέο εθνικό της νόμισμα. Παρά το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση θα εμπεριείχε αρκετό πόνο.

Ωστόσο, οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύοντας πως αυτοί φοβούνται περισσότερο το Grexit από όσο οι δανειστές. Και κάπου εδώ αρχίζει το παράδοξο της υπόθεσης: ψήφισαν το ίδιο κόμμα ζητώντας του να κάνει τώρα διαφορετικά πράγματα από ό,τι ήθελαν την πρώτη φορά.

Επίσης, τα δεδομένα είναι γνωστά: το πρόβλημα με τις τράπεζες, τα capital controls και η αδυναμία του κράτους να μαζέψει χρήματα από τη φορολογία.

«Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι έδωσε ένα δίκαιο αγώνα και έτσι επήλθε ο συμβιβασμός δεν συμβαδίζει με τα γεγονότα. Στην πραγματικότητα, τόσο το κόμμα όσο και οι ψηφοφόροι κατάλαβαν πως ελάχιστα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν. Είναι χαρακτηριστική η κριτική που άσκησε το πρώην σημαίνον μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Γλέζος, όταν τόνισε πως η κυβέρνηση βάφτισε το ψάρι… κρέας με την αλλαγή της πολιτικής. Ο μεγάλος κερδισμένος των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα ήταν η Χρυσή Αυγή», καταλήγει το άρθρο.

Δείτε το άρθρο του Satyajit Das της εφημερίδας The Independent με τίτλο «The Greeks cant live without the euro and they cant live with it» πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.