Νίκη Κοέλιο χωρίς αυτοδυναμία στην Πορτογαλία

0

Στις κάλπες προσήλθαν χθες περισσότερα από 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Πορτογαλία, τις πρώτες μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο πέρυσι.

Με την αποχή να αγγίζει το 44% (τη μικρότερη από το 2005), ο κυβερνητικός κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, Portugal a Frente (Πορτογαλία Μπροστά), κατάφερε σημαντική νίκη, εξασφαλίζοντας ποσοστό 37,6%, ενώ αντιθέτως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Αντόνιο Κόστα, συγκέντρωσε 32,1%.

Ωστόσο, σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα (έως αργά το βράδυ), απέτυχε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για την οποία απαιτείται 44% των ψήφων – στις εκλογές του 2011 είχε 50,3% στο 230μελές Κοινοβούλιο, οπότε αν σχηματιστεί μειοψηφική κυβέρνηση ίσως αποδειχτεί εξαιρετικά ασταθής, δεδομένου ότι ο Κοέλιο σκοπεύει να συνεχίσει με τη λιτότητα, αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απέφυγε προσεκτικά τη λέξη λιτότητα και μίλησε για επιστροφή στη σταθερότητα. Επισημαίνεται εξάλλου ότι οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν ένα δυσοίωνο παρελθόν στη χώρα. Καμία από αυτές δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη θητεία της μετά την επάνοδο της χώρας στη δημοκρατία το 1974.

Το Μπλόκο της Αριστεράς, κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, βρίσκεται στο 9,9%, μπροστά από την Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία – CDU, συνασπισμός που αποτελείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας και τους «Πράσινους», που συγκεντρώνει το 7,8%.

Η νίκη του Κοέλιο είναι σημαντική, καθώς από τον Ιούνιο του 2011, οπότε κι ανέλαβε την εξουσία, επέβαλε βαρύ πρόγραμμα λιτότητας: κατάργησε το 25% των περιφερειακών συμβουλίων, το 40% των δημοτικών επιχειρήσεων, έκοψε μισθούς και συντάξεις, αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης, έκλεισε σχολεία και νοσοκομεία. Επέβαλε πρόσθετη εισφορά στον φόρο εισοδήματος, αύξησε τον ΦΠΑ στο 23% ακόμη και στο ηλεκτρικό, το νερό, το αέριο. Ιδιωτικοποίησε ηλεκτρισμό, ταχυδρομεία, αεροδρόμια και τη διαχείριση του μετρό.

Δεν έπεισε ο Κόστα
Ο Κόστα από την πλευρά του επιχείρησε μια στροφή προς τα αριστερά, δεν κατάφερε ωστόσο να κάνει τους ψηφοφόρους να ξεχάσουν πως ήταν η κυβέρνηση του κόμματός του υπό τον Ζοζέ Σόκρατες (κατ’ οίκον κρατούμενος σήμερα και υπόδικος για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια.

Share.

Comments are closed.