Βλάντιμιρ Πούτιν: Είναι τεράστιο λάθος να αρνηθούμε τη συνεργασία με τον Άσαντ

0

«Πιστεύουμε πως είναι τεράστιο λάθος να αρνηθούμε τη συνεργασία με την συριακή κυβέρνηση και τις ένοπλες της δυνάμεις που πολεμούν με σθένος την τρομοκρατία», δήλωσε ο Πούτιν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Θα πρέπει τελικά να αναγνωρίσουμε ότι κανείς, παρά μονάχα οι ένοπλες δυνάμεις του Άσαντ και οι (Κούρδοι) μαχητές παλεύουν στην πραγματικότητα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία», επισήμανε.

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Αρχικά αναπτύχθηκε ως ένα όπλο ενάντια σε ανεπιθύμητα κοσμικά καθεστώτα», δήλωσε ο Πούτιν.

«Είναι ήδη αποδεδειγμένο ότι το κενό εξουσίας, που προέκυψε σε αρκετές χώρες στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική οδήγησε σε ζώνες αναρχίας, που καλύφθηκε κατευθείαν από εξτρεμιστές», είπε.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι υποκριτικό και ανεύθυνο να κάνουμε ηχηρές δηλώσεις για την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας και την ίδια στιγμή να κλείνουμε τα μάτια στα δίκτυα χρηματοδότησης των τρομοκρατών, περιλαμβανομένων της διακίνησης ναρκωτικών, του παράνομου εμπορίου πετρελαίου και όπλων, ή να προσπαθούμε να χειραγωγήσουμε εξτρεμιστικές οργανώσεις, να τις θέτουμε σε δράση για να πετύχουμε τους δικούς πολιτικούς στόχους», τόνισε ο Πούτιν.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε –όπως έχει ήδη προτείνει επανειλημμένα η Μόσχα– να σχηματιστεί μια ευρεία διεθνής συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία, στην οποία τα μουσουλμανικά κράτη θα πρέπει να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Προτείνουμε να μην οδηγηθούμε από φιλοδοξία, αλλά από κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα. Να ενώσουμε τις προσπάθειες μας να επιλύσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο θέματα που αντιμετωπίζουμε και να δημιουργήσουμε μια αληθινά ευρεία διεθνή συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία», τόνισε και πρόσθεσε: «Ασφαλώς, οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να γίνουν οι βασικοί εταίροι αυτής της συμμαχίας, καθώς το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι η μόνη άμεση απειλή για αυτές, αλλά επίσης ατιμάζει το Ισλάμ, την μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου, με τα τρομερά του εγκλήματα».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας και να βοηθήσει την αποκατάσταση της κρατικής δομής στη Λιβύη. Ακόμη, παραδέχθηκε πως η Ρωσία συνεχίζει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια σε χώρες που εμπλέκονται στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, ανάμεσα τους η Συρία και το Ιράκ.

Ανακοίνωσε ότι η Ρωσία, ως επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκαλέσει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών για να αναλυθούν οι τρομοκρατικές απειλές και κάλεσε για την ψήφιση μιας απόφασης για συντονισμένες προσπάθειες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Αναφορικά με την εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η μόνη λύση είναι η αποκατάσταση του πολιτειακού καθεστώτος των χωρών που έχουν καταστραφεί.

Share.

Comments are closed.