Reuters: Από τους 430.000 πρόσφυγες οι 309.000 πέρασαν από την Ελλάδα

0

Τα νούμερα αποτυπώνουν την τραγική πραγματικότητα: Από τους συνολικά 430.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φτάσει στη Δυτική Ευρώπη από τις αρχές του 2015, οι 309.000 έχουν περάσει από την Ελλάδα!

Τα στοιχεία είναι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και δείχνουν το μέγεθος του ζητήματος και την εμπλοκή της χώρας μας. Καθημερινά, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μόνο στη Λέσβο φτάνουν 4.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας. Περίπου δηλαδή όσοι μετακινούνται με τα πλοία από τα νησιά του Αιγαίου προς την Αθήνα, από εκεί στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό να προωθηθούν κυρίως μέσω Σκοπίων στην Δυτική Ευρώπη.

Το Reuters μάλιστα φιλοξενεί και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα που εκτιμά πως το μεταναστευτικό κύμα από τη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να ανακοπεί, «όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Μόνο ο κακός καιρός μπορεί να το σταματήσει».

«Από τον Πειραιά, όπου φτάνουν με τα πλοία, όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναζητούν τρόπο να φύγουν. Κανείς δεν θέλει να μείνει στην τσακισμένη οικονομικά Ελλάδα» σημειώνει το Reuters. «Φύγαμε από τον θάνατο και τον πόλεμο στη Συρία», λέει ο Ομάρ, που δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ταξιδέψει προς την Γερμανία ή τη Σουηδία. Ταξίδευε για μία εβδομάδα πριν φτάσει στην Ελλάδα και ελπίζει κάποια στιγμή να φέρει μαζί του και την οικογένειά του. Έχει, λέει, μόνο ένα αίτημα από την Ευρώπη: «Να μας φερθεί σαν ανθρώπους».

Για άλλους, το ταξίδι προς την Ελλάδα ήταν μακρύτερο και δυσκολότερο. Ο 64χρονος Σαλίμ έφυγε από τη Μοσούλη του Ιράκ με τη γυναίκα του και το παιδί του το περσινό καλοκαίρι, λίγο πριν η πόλη πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, για να βρουν την υπόλοιπη οικογένειά τους στην Αυστρία. Πέρασαν 11 μήνες στην Τουρκία πριν συγκεντρώσουν 2.000 δολάρια ο καθένας τους για το ταξίδι από τη Σμύρνη στην Ελλάδα. Βρέθηκαν σε ένα ανοιχτό κέντρο προσφύγων στη Χίο, χωρίς καθόλου συνθήκες υγιεινής. «Έβρεχε και κοιμόμασταν στη βροχή. Χωρίς τουαλέτα, χωρίς μπάνιο», λέει και προσθέτει: «Ήταν πολύ άσχημη κατάσταση». Η 19χρονη κόρη του εξομολογείται το όνειρό της: «Θέλω μόνο να συνεχίσω τις σπουδές μου, να γίνω γιατρός».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Karolina Tagaris του Reuters με τίτλο «For thousands fleeing war, transit through Greece continues unabated» πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.