Πρόβλημα υπογεννητικότητας στην Ευρώπη

0

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την υπογεννητικότητα στην Ευρώπη, τα οποία δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η συνέχιση της κατάστασης αυτής θα σημάνει μια πληθυσμιακή καταστροφή άνευ προηγουμένου, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι, αν δεν μπει φρένο σε αυτή την τάση, τότε στο μέλλον οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν θα μπορούν να αυτοσυντηρηθούν.

Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η Πορτογαλία, όπου ο χαμηλός ρυθμός γεννήσεων μέχρι το 2060 θα έχει μειώσει τον πληθυσμό της χώρας, από 10,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα, σε 6,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ισπανία, η οποία παρουσιάζει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε με μόλις 1,27 παιδιά να γεννιούνται για κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία.

Πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Γερμανία, όπου μέχρι το 2060 ο πληθυσμός της χώρας από τα 81 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα έχει φτάσει στα 67 εκατομμύρια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Guardian με τίτλο « Europe needs many more babies to avert a population disaster», στα Αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.