H Die Zeit έβλεπε την ελληνική κρίση πριν από τριάντα χρόνια

0

Ένα άρθρο του Bernd Loppow για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδας, το οποίο είχε φιλοξενήσει πριν από τριάντα χρόνια η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, έδωσε στη δημοσιότητα η Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, το άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου του 1986, μιλάει ήδη από τότε για μια χώρα που έχει «απεγνωσμένα ανάγκη από δομικές μεταρρυθμίσεις».

«Οι Γερμανοί τουρίστες θα έχαναν την όρεξή τους αν γνώριζαν την προέλευση των δείπνων τους στα εστιατόρια δίπλα στην Ακρόπολη στην Αθήνα: Ενώ τα χοιρινά σουβλάκια προέρχονται πιθανότατα από τις γερμανικές φάρμες χοίρων, το ελληνικό κατσικίσιο τυρί πιθανότητα εισάγεται από ειδικά εργοστάσια στη Δανία […] Το ότι μια χώρα μέλος της ΕΕ αναγκάζεται να εισάγει τόσα πολλά καταδεικνύει την φρικτή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» έγραφε πριν από 30 χρόνια η Die Zeit στο εν λόγω άρθρο.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα πριν από 30 χρόνια, όλοι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας υποφέρουν από δομικά προβλήματα που καθυστερούν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με αξιολόγηση του ΟΟΣΑ που επικαλείται το άρθρο, ενώ όλες οι άλλες δυτικές βιομηχανικές οικονομικές έδειξαν να μειώνουν τον πληθωρισμό το 1985, στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 19%.

Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ εδώ και πέντε χρόνια -ανέφερε το άρθρο- αλλά οι ελπίδες που συνόδευσαν την ένταξή της έχουν μόνο μερικώς εκπληρωθεί. Οι μεταφορές χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία δίχως αμφιβολία έχουν μετριάσει τις οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο πολύ περισσότερα προϊόντα εισάγοντα από εκείνα που εξάγονται σε άλλα κράτη της ΕΕ, ανέφερε το άρθρο.

Η ελληνική οικονομία έχει απεγνωσμένα ανάγκη από δομικές μεταρρυθμίσεις αν θέλει η χώρα να εκμεταλλευθεί την ένταξή της στην ΕΕ, εκτός από τις μεταφορές από τα ευρωπαϊκά ταμεία, υπογράμμιζε η Die Zeit.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν σε μεγάλο βαθμό μια απόφαση με πολιτικά κίνητρα. Το γεγονός ότι η οικονομία του νέου μέλους ήταν στο μεταίχμιο από μια αναπτυσσόμενη σε μια βιομηχανική χώρα αγνοήθηκε.

Τα δημόσια οικονομικά είναι επίσης ένας λόγος για ανησυχία, ανέφερε το άρθρο. Οι δαπάνες υπό τον κ. Παπανδρέου (σσ. τον Ανδρέα Παπανδρέου) αυξήθηκαν πολύ ταχύτερα από ότι με τον προκάτοχό του.

Επιχειρήσεις διατηρήθηκαν ζωντανές απλώς για να αποφευχθεί η αύξηση της ανεργίας και η κυβέρνηση εθνικοποίησε 40 εταιρίες. Πολλοί άνθρωποι, που αλλιώς θα έχαναν τη δουλειά τους, έγιναν ξαφνικά δημόσιοι υπάλληλοι, σημείωνε ο αρθρογράφος και προσέθετε:

Το αποτέλεσμα τέτοιων οικονομικών πολιτικών είναι η αύξηση του δημόσιου χρέους, που την τελευταία χρονιά άγγιξε το 13% του ΑΕΠ.

Αλλά ο κ. Παπανδρέου κατάλαβε ότι τα πράγματα δεν μπορούν συνεχίσουν ως έχουν. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε περισσότερα από εκείνα που παράγουμε με την οικονομία μας» είπε, ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, σημείωνε η Die Zeit.

Το πικρό φάρμακο θα είναι δύσκολο το καταπιούν οι Έλληνες, αλλά ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι η δραστική μείωση των δαπανών είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους και να εκσυγχρονίσει την οικονομία. Κατάλαβε ότι η στόχος μιας κοινής αγοράς στην Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν τα κράτη μέλη έχουν μέσες άκρες ένα παρόμοιο επίπεδο οικονομικής εξέλιξης.

«Εάν είχαμε να κάνουμε την επιλογή ξανά, θα ήταν πιο σοφό να διατηρήσουμε το status του συνεργαζόμενου μέλους. Η ενσωμάτωση ήρθε πολύ νωρίς και πολύ γρήγορα και σήμαινε πολύ μεγάλο ανταγωνισμό για τη βιομηχανία μας», είχε πει ο Παπανδρέου σύμφωνα με τη Die Zeit.  

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Bernd Loppow της Handelsblatt με τίτλο «Greece’s Crisis 30 Years Ago», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.