Οι «χρυσοί μπέμπηδες» που ανέβασαν την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης!

0

Η γενιά των ’97άρηδων είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες του ελληνικού μπάσκετ και η σπουδαία τους εμφάνιση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων το επιβεβαιώνει…

Ο Μιχάλης Λούντζης, ο Δημήτρης Φλιώνης, ο Διονύσης Σκουλίδας, ο Γιώργος Παπαγιάννης και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος πλαισιώνουν τη «χρυσή πεντάδα» που σήκωσε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης.

Η γενιά των ’97άρηδων (με εξαίρεση τον Λούντζη που είναι του ’98) είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες του ελληνικού μπάσκετ και η σπουδαία τους εμφάνιση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων το επιβεβαιώνει…

Αν και το πρώτο ημίχρονο δεν κύλησε καλά για την Εθνική μας ομάδα, τα χρυσά αυτά παιδιά κατάφεραν να πετύχουν την ανατροπή και να κατακτήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο.

Γνωρίστε τους 18ρηδες που σήκωσαν την Ελλάδα μας ψηλά:

Γιώργος Παπαγιάννης
Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν εκ των κορυφαίων της Ελλάδας στο Eurobasket U18. Συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα του τουρνουά.
“Φτάνει πια, θέλουμε το χρυσό” είχε δηλώσει λίγο πριν τον μεγάλο τελικό και τελικά έγινε αυτό που ήθελε.
Ο “γίγαντας” είναι μόλις 17 ετών, έχει ύψος 2.17μ., είναι ήδη γνωστός στις ΗΠΑ και αποτελεί ένα τεράστιο “project” του ελληνικού μπάσκετ που αναμένεται να αφήσει εποχή.
Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1997 στο Μαρούσι κι άρχισε να παίζει μπάσκετ στα Μέγαρα. Πολύ γρήγορα ξεχώρισε, πέρασε από τον Ολυμπιακό, αλλά δεν έμεινε για πολύ και επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν το Περιστέρι από όπου έγινε ευρύτερα γνωστός.
Στο παρελθόν βρέθηκε και στο στόχαστρο της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά το “φλερτ” που υπήρξε τον Ιούνιο του 2012 δεν είχε συνέχεια, ενώ είναι σημαντικό ότι έχει λάβει μέρος σε διεθνή τουρνουά, όπως το Jordan Brand International.
Εκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2013 στην Ουκρανία με την Εθνική Παίδων, οπότε και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, με τον Έλληνα πολλά υποσχόμενο σέντερ να ψηφίζεται στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.
Μετά τη νίκη δήλωσε:
«Δεν ξεκινήσαμε καλά τον αγώνα. Στο ημίχρονο είπαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει τίποτα. Είπαμε ότι πρέπει να παίξουμε με την καρδιά μας για να κερδίσουμε. Αυτό είναι το μυστικό, ότι παίξαμε με την καρδιά μας. Ο προπονητής μας είπε: παίξτε ξύλο και πάρτε τη νίκη. Είχαμε χάσει δύο ματς και μας είχαν στήσει στον τοίχο, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πετύχαμε».

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, που αναδείχτηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης του Eurobasket Εφήβων 2015, γεννήθηκε στο Αιγάλεω, στις 6 Ιανουαρίου 1997.

Έχει ύψος 2,02 m και αγωνίζεται στη θέση του Σμολ φόργουορντ. Αγωνίζεται στην ομάδα του Παναθηναϊκού με το νούμερο 5 από το 2012.
Στις 5 Ιανουαρίου του 2012, σε ηλικία 14 ετών, έκανε ντεμπούτο σε επαγγελματικό επίπεδο με τη φανέλα του Περιστερίου. Ο Αργύρης Πεδουλάκης του έδωσε την ευκαιρία και μάλιστα ντεμπούταρε κόντρα στην νυν ομάδα του, τον Παναθηναϊκό.
Ηταν βασικό μέλος στην Εθνική Ελλάδος Παίδων με την οποία έπαιξε το 2013 στο Ευρωμπάσκετ Παίδων και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Ήταν επίσης βασικό μέλος στην Εθνική Ελλάδος Εφήβων με την οποία έπαιξε το καλοκαίρι του 2015 στο Παγκόσμιο Εφήβων (U-19) που διεξήχθη στο Ηράκλειο και κατέκτησε την τέταρτη θέση. Υπήρξε επίσης βασικό μέλος στην Εθνική Ελλάδος Εφήβων με την οποία έπαιξε το καλοκαίρι του 2015 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων (U-18) που διεξήχθη στον Βόλο και κατέκτησε την πρώτη θέση.
Μετά τη νίκη δήλωσε:
«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Δείξαμε χαρακτήρα, ότι είμαστε ομάδα. Ένας τελικός έχει πίεση, υπήρχε πολλή πίεση. Βρεθήκαμε πίσω με 10 πόντους, δεν τα παρατήσαμε, το γυρίσαμε, δείξαμε ότι έχουμε θράσος, μπασκετικό θράσος, γι’ αυτό και το γυρίσαμε. Είμαστε όλοι χαρούμενοι, είναι περίεργα συναισθήματα, μακάρι να τα ξαναζήσουμε στο μέλλον»

Μιχάλης Λούντζης
Ο Μιχάλης Λούντζης κλείνει τα 17 αύριο (4 Αυγούστου) και είναι ήδη πρωταθλητής Ευρώπης. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του γράφει ιστορία.

Πριν από λίγους μήνες, ο γκαρντ του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Λούντζης έγινε ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης, που πέρασε στην ιστορία ως Κυπελλούχος, ο οποίος δεν ήταν απλά στην 12αδα αλλά είχε και χρόνο συμμετοχής και γιόρτασε τη 16η κατάκτηση κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό.
Ο Μιχάλης Λούντζης γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1998, στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του είναι από τη Ζάκυνθο.
Εχει ύψος 1,95 μ. και αγωνίζεται στις θέσεις των γκαρντ. Ανήκει στο δυναμικό του Παναθηναϊκού για τα επόμενα 5 χρόνια, ο οποίος τον πήρε από τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου, με τον οποίο πήρε συμμετοχές στην Γ’ Εθνική.
Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως «νέο Διαμαντίδη» από τον καιρό κιόλας που έπαιζε στον Κρόνο, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ο νεαρός είχε λάβει μέρος στο «Jordan Classic Brand».
Μετά τη νίκη δήλωσε:
«Το άναρχο μπάσκετ βγήκε σε καλό και ήταν αυτό που οδήγησε εν τέλει στο θρίαμβο. Ήταν πολύ δύσκολο. Ήταν ο τελικός. Όλοι ξέραμε ότι ήταν ένα δύσκολο ματς. Η εικόνα που είχαμε δείξει κόντρα στην Τουρκία στο πρώτο ματς δεν ήταν η ίδια. Ήταν πολύ έτοιμη. Στο τέλος με την άμυνα και την βοήθεια του κόσμου πήραμε τη νίκη και το τρόπαιο».

Δημήτρης Φλιώνης
Ο Δημήτρης Φλιώνης αποτέλεσε τον βασικό “άσο” της Εθνικής Εφήβων στην πρεμιέρα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όντας ο καλύτερος δημιουργός της. Είναι από τους λίγους pass first poing guards σε αυτή τη διοργάνωση, κάτι που απέδειξε με τις επιδόσεις του στο κομμάτι της δημιουργίας.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8 Απριλίου του 1997. Το 2004-2005 σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε από τις Ακαδημίες μπάσκετ του Άρη, βασικό στέλεχος στην κατάκτηση ενός πανελλήνιου πρώταθληματος και 2 πρωταθλημάτων Θεσσαλονίκης με τα τμήματα Παίδων και Εφήβων του Άρη, ενώ το 2013 σε ηλικία 16 ετών προήχθη στην ομάδα Ανδρών. Ντεμπούτο με την φανέλα του Άρη έκανε τον Σεπτέμβριο του 2014 στο τουρνουά “Νίκος Γκάλης” με αντίπαλο την Μπάνβιτ.
Ο Φλιώνης ήταν βασικό μέλος στην Εθνική Ελλάδος Παίδων με την οποία έπαιξε το 2013 στο Ευρωμπάσκετ Παίδων και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Εχει ύψος 1.92 m και αγωνίζεται στη θέση του Πόιντ γκαρντ. Αγωνίζεται στην ομάδα του Άρη με το νούμερο 18 από το 2014.

Διονύσης Σκουλίδας
Με τη φράση «Δώσαμε χαρά στον κόσμο που ήταν δίπλα μας» ο φόργουορντ του Περιστερίου υποδέχτηκε τη νίκη που πέτυχε μαζί με τους άλλους μπέμπηδες της Εθνικής.

Ο Διονύσης, ή αλλιώς το «πολυεργαλείο» αυτής της σπουδαίας φουρνιάς παικτών γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1997 στο Μαρούσι και μεγάλωσε στο Περιστέρι, δείχνοντας από μικρός πως έχει τη σωματοδομή για να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Ο πατέρας του τον ώθησε σε νεαρή ηλικία προς το μπάσκετ, με πρώτο σταθμό του την ΑΕΚ Περιστερίου.
Το καλοκαίρι του 2013 έφτασε μέχρι την τρίτη θέση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Εθνική Παίδων του Μάνου Μανουσέλη, έχοντας συμπαίκτες τον Χαραλαμπόπουλο, τον Παπαγιάννη, τον Φλιώνη, τον Μουράτο, τον Κόνιαρη και αρκετά άλλα ταλέντα.
Με ύψος 2,01μ και άνοιγμα χεριών 2.03μ, έχει τις προδιαγραφές να φτάσει ακόμα πιο… ψηλά. Φοράει 48.5 νούμερο παπούτσι και αγαπημένη του θέση είναι στο “3”. Κάποιοι θεωρούν πως σε ελαφρά σχήματα μπορεί να παίξει και τεσσάρι, ενώ ο ίδιος δουλεύει σκληρά και έχει ως στόχο σε μερικά χρόνια να είναι σε θέση να… κατέβει και στο “2”.
Η δήλωσή του μετά τον αγώνα:
«Δεν μπορώ να περιγράψω πώς αισθάνομαι. Έκλαψα στο τέλος. Είχα πολλή δουλειά με τον Κορκμάζ, έπρεπε να τον κυνηγάω παντού γιατί είναι μεγάλος παίκτης. Εφόσον δεν έβαλε 25-30 πόντους, δεν είχαν άλλες επιλογές. Δουλεύαμε όλη τη χρονιά για να δώσουμε χαρά σε αυτόν τον κόσμο, που παρότι περνά δύσκολα, πλήρωνε εισιτήριο κι ερχόταν κάθε μέρα εδώ, ήταν καταπληκτικός και στα δύσκολα και στα εύκολα. Η χαρά είναι μεγάλη. Ο Βασίλης μάς κάλεσε να σηκώσουμε μαζί το τρόπαιο με τον Γιώργο, γιατί έχουμε περάσει πολλά μαζί. Ο Θεός να τον έχει καλά, είναι μεγάλος παίκτης. Από εδώ και πέρα χρειάζεται όλοι μας να συνεχίσουμε τη δουλειά».

Share.

Comments are closed.