Ο Hugo Dixon αποδομεί το Plan B Βαρουφάκη

0

Αυστηρή κριτική ασκεί στο Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη για την δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, ο αναλυτής του Reuters Hugo Dixon.

Εχοντας ως δεδομένο το δημοσίευμα της Καθημερινής, το οποίο αποκάλυψε την εξομολόγηση του πρώην υπουργού οικονομικών για ένα σχέδιο άλωσης του ελληνικού Taxis και την αντικατάσταση των AΦΜ των φορολογουμένων, ο Hugo Dixon εκθέτει τα ευπαθή σημεία αυτού το σχεδίου.

Στόχος το πέρασμα στη δραχμή

Ο Dixon κάνει λόγο για ένα «άγριο» σχέδιο το οποίο θα αποτύχει τελικά να μετριάσει την πίεση για την ελληνική οικονομία, «εκτός εάν επρόκειτο για ένα προσωρινό πρόγραμμα με στόχο να υπάρξει μια ενδιάμεση κατάσταση που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση της δραχμής» σχολιάζει ο ίδιος και τονίζει: «Δόξα τω Θεώ, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν του έδωσε το τελικό πράσινο φως».

«Αυτή η ιστορία μοιάζει με θρίλερ… Το μόνο στοιχείο που λείπει είναι το σεξ… Αν προσθέσουμε και την ιδέα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να συλληφθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και να γίνει επιδρομή στο Νομισματοκοπείο θα πρέπει τουλάχιστον να θαυμάσουμε την γόνιμη φαντασία των αριστερών στην Ελλάδα» σχολιάζει δηκτικά ο Dixon.

Προσωρινό καθεστώς με παράλληλο νόμισμα

Περνώντας στην ουσία του σχεδίου που κατέστρωσε ο Βαρουφάκης, ο αναλυτής του Reuters θεωρεί ότι οι πληρωμές που θα έκανε οι κυβέρνηση μέσω φορολογικών λογαριασμών, θα ήταν ουσιαστικά «υποσχετικά πληρωμών (IOU’s)», τα οποία αρχικά θα είχαν αντιστοίχηση σε ευρώ αλλά θα θεωρούνταν πρόδρομος της δραχμής γεγονός που θα υποτιμούσε την αξία τους. Αυτό το μέσο πληρωμής δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές στο εξωτερικό και άρα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εισαγωγές, με συνέπεια το οικονομικό χάος να είναι μεγαλύτερο από αυτό που υπάρχει τώρα με τα capital controls.

Τι θα γινόταν με τις κλειστές τράπεζες

Ο Dixon θεωρεί ότι οι πολίτες θα δέχονταν να πάρουν IOU’s μόνο μετά από πίεση και θα προσπαθούσαν γρήγορα να τα μετακυλήσουν σε άλλους σαν μια καυτή πατάτα. Σε ότι αφορά την μετατροπή του φορολογικού συστήματος σε τραπεζικό και μάλιστα χωρίς κεφάλαια ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας στο τραπεζικό σύστημα. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι για να τεθεί αυτό το Plan B σε εφαρμογή θα έπρεπε να έχουν κλείσει οι τράπεζες. «Ο μόνος τρόπος για ξεπάγωμα των καταθέσεων θα ήταν να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με μεγάλο κούρεμα των καταθέσεων ή να υιοθετηθεί και πάλι η δραχμή και η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις νέες δραχμές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» τονίζει ο αναλυτής και καταλήγει : «Ο Βαρουφάκης λέει ότι ο Τσίπρας του έδωσε την εντολή να επεξεργαστεί ένα Plan B τον Δεκέμβριο πριν από τις εκλογές. Ωστόσο δεν είναι σαφές ποια ακριβώς ήταν η εντολή που έδωσε ο Τσίπρας, ή γιατί το συγκεκριμένο σχέδιο του Βαρουφάκη δεν ετέθη τελικά σε εφαρμογή

Share.

Comments are closed.