Fitch: Δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 20 Ιουλίου

0

Το «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο μιας διολίσθησης προς μια άτακτη ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, εκτιμά η Fitch Ratings, κρίνοντας πως μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της παραμένει δυνατή, αλλά ο χρόνος είναι περιορισμένος και η πιθανότητα να μην επιτευχθεί συμφωνία παραμένει υψηλή.

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σηματοδοτεί κατά την Fitch την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εμπλακεί και πάλι σε διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές της. Ο οίκος εκτιμά όμως ότι οι πιστωτές είναι απίθανο να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις και οι προτάσεις τους μπορεί να εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες στην ελληνική κυβέρνηση μετά και το δημοψήφισμα.

Η έλλειψη προόδου και η απώλεια της εμπιστοσύνης κάνει την Fitch να πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και μια περιορισμένη συμφωνία πριν από τις 20 Ιουλίου, οπότε και λήγουν ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει το Ευρωσύστημα.

Χωρίς νέα χρηματοδότηση, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσουν την ελάχιστη ημερήσια αναλήψη καταθέσεων κάτω από 60 ευρώ, ενώ μία χαμένη πληρωμή στην ΕΚΤ θα ήταν ένα σημαντικό γεγονός, κυρίως εξαιτίας της πιθανής αντίδρασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω χρηματοδότηση μέσω του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Fitch. 

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση της Fitch Ratings με τίτλο: «Fitch: Greece Referendum Tips Balance Further Towards Euro Exit», στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.