Στην ουρά για 120 € με αλφαβητική σειρά οι συνταξιούχοι

0

Αγανάκτηση, εξάντληση, αγωνία ακόμα και λιποθυμίες από χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν στις ατέλειωτες ουρές από τα ξημερώματα  έξω από τα 968  υποκαταστήματα τραπεζών που άνοιξαν προκειμένου να πάρουν 120 ευρώ από τις συντάξεις τους… αλλά αλφαβητικά! 

Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα ή κάρτα ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ και οι οποίοι θα πρέπει να περάσουν από το γκισέ μιας εκ των 968 τραπεζών που θα λειτουργήσουν μέχρι την Παρασκευή για να εξυπηρετηθούν. Με απόφαση που ελήφθη αργά τη νύχτα οι τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank θα εξυπηρετούν με αλφαβητική σειρά. 

Ηδη από τις πρώτες πρωϊνές ώρες διαδραματίζονται απίστευτες σκηνές έξω από τα υποκαταστήματα με λιποθυμίες ηλικιωμένων. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι υπάλληλοι των τραπεζών.

Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς εξυπηρετεί με σειρά προτεραιότητας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας οι περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη μέσω της ΕΤΕ θα εξυπηρετηθούν ως εξής:
Επώνυμο  Ημερομηνία εξυπηρέτησης
Α – Ι Τετάρτη 1.7.2015
Κ – Μ Πέμπτη 2.7.2015
Ν – Ω Παρασκευή 3.7.2015
Στα γκισέ των τραπεζών θα εξυπηρετούνται, με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς, συνταξιούχοι των εξής ασφαλιστικών ταμείων:

1) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που έχει πιστώσει τους λογαριασμούς των συνταξιούχων
από το βράδυ της Παρασκευής, 26 Ιουνίου.
2) ΤΑΠ-ΟΤΕ, που έχει πιστώσει τους λογαριασμούς των συνταξιούχων από σήμερα το μεσημέρι, 30 Ιουνίου.
3) ΤΑΠ-ΔΕΗ, που οι λογαριασμοί θα πιστωθούν απόψε το βράδυ.
4) ΝΑΤ, που έχουν πιστωθεί από χθες, Δευτέρα 29 Ιουνίου.
5) ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που έχουν πιστωθεί από το βράδυ της 26ης Ιουνίου.
6) ΕΤΑΑ, που έχουν πιστωθεί από τις 26 Ιουνίου.
7) ΟΓΑ, που θα πιστωθούν σήμερα το βράδυ, 30 Ιουνίου.
8) ΟΑΕΕ, που θα πιστωθούν αύριο, 1 Ιουλίου 2015, μετά τις 11.00 το πρωί.

Yπό αστυνομικό κλοιό

Περίπου 8.000 αστυνομικοί θα δημιουργήσουν κλοιό ασφαλείας, και βοήθειας ηλικιωμένων, γύρω από τα 968 υποκαταστήματα τραπεζών, που θα ανοίξουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα, καλούμενοι να αντιμετωπίσουν το «απρόβλεπτο» σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για εκείνους και τους πολίτες.

Σχεδόν 3.000 αστυνομικοί βρίσκονται έξω από τις 344 τράπεζες που θα λειτουργήσουν στην Αττική και επιπλέον 5.000 αστυνομικοί για τα 624 υποκαταστήματα, τα οποία θα ανοίξουν στην υπόλοιπη χώρα. Δύο αστυνομικοί πληρώματος περιπολικού της Άμεσης Δράσης, τέσσερις αστυνομικοί μιας ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και δύο αστυνομικοί πεζής περιπολίας, θα είναι ουσιαστικά η «μόνιμη» αστυνομική δύναμη που θα βρίσκεται έξω από κάθε υποκατάστημα τράπεζας εκτός των παροδικών περιπολιών αστυνομικών της τάξης και ασφάλειας. Από την Κυριακή, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών υπέβαλλε αίτημα στην Ελληνική Αστυνομία σχετικά με τα μέτρα που θα παρθούν για το άνοιγμα των τραπεζών και ανέμενε σχετική επίσημη απάντηση για την λήψη τους.

Σενάρια ακραίων καταστάσεων

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, που εξελίχθηκαν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομικής ηγεσίας, εκτός από την ένταση των μέτρων στο πλαίσιο του δόγματος «αστυνομία δίπλα στον πολίτη», τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων σχέδια για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων. Αυτές αφορούσαν την ανησυχία στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για την εκδήλωση ιδιότυπων «ομηριών» από αγανακτισμένους, απειλές αυτοχειρίας, «εκβιαστικές» παραμονές πολιτών σε τράπεζες για την συνολική εκταμίευση των καταθέσεων τους, ακραίους διαπληκτισμούς, ακτιβιστικές ακόμη και τρομοκρατικές ενέργειες.

Για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τέτοιων καταστάσεων βρίσκεται σε συναγερμό και το εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό για την άμεση επέμβασή του στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Σύμφωνα με επικεφαλής αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., 125 περιπολικά της Άμεσης Δράσης θα περιπολούν ανά 8ωρο, 265 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. θα κάνουν το ίδιο από τις 07:00 έως η 01:00 τα ξημερώματα, όπως επίσης 20 ομάδες Ο.Π.Κ.Ε. και 50 περιπολικά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, θα χρησιμοποιούνται ανά βάρδια όλο το 24ωρο. Εκτός από τα ανοικτά υποκαταστήματα τραπεζών, θα  περιφρουρούνται και τα κλειστά αλλά και τα περίπου 2.500 μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, τα οποία είναι εγκαταστημένα στην πρωτεύουσα και θα εξυπηρετούνται οι πολίτες. Παράλληλα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. θα επιβλέπουν από τον αέρα διάφορες περιοχές της Αττικής.

Πέρα όμως από την «σφικτή» αστυνόμευση των συναλλαγών πρώτιστο μέλημα των αστυνομικών θα είναι η παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες πολιτών (ηλικιωμένους, εγκύους, ΑμεΑ κ.ά), ακόμη και μεταφορά στις κατοικίες τους. Στο πλαίσιο παροχής βοηθείας δόθηκε και ο δεύτερος αριθμός επικοινωνίας των πολιτών με την αστυνομία, στον αριθμό 11188 του Cyber Alert της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο θα λειτουργήσει στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και θα υποδέχεται καταγγελίες για προβλήματα των πολιτών.

Share.

Comments are closed.