Ποιες είναι οι παρασκηνιακές κινήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και θεσμούς

0

Με την επιβολή περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων και τα ρολά κατεβασμένα στις τράπεζες θα πορευτεί η Αθήνα μέχρι την Κυριακή -τουλάχιστον- ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος: Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές με στόχο να βρεθεί έστω και την ύστατη ώρα η «χρυσή τομή».

«Ανοιχτός δίαυλος» μοιάζει να υπάρχει στο παρασκήνιο μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών παρά την άσχημη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα: Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «παγώσει» την χρηματοδότηση προς τις ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έβαλε την Αθήνα στην «γωνία» και την ανάγκασε να πάρει αποφάσεις για «λουκέτο» στις τράπεζες και να υιοθετήσει capital controls.

Ο Πρωθυπουργός με βαριά την σκιά της συγκεκριμένης εξέλιξης γνωστοποίησε ότι έκανε αίτημα προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράταση του Προγράμματος και ίσως δεν ήταν τυχαίο που λίγη ώρα μετά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ – σύμφωνα με πηγές του γερμανικού κρατικού δικτύου ZDF- προσανατολίζεται στην έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου την Τρίτη, 30 Ιουνίου, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και επομένως, από την Τετάρτη, 1 Ιουλίου, η χώρας θα βρίσκεται εκτός προγράμματος.

Η «ανοιχτή κόντρα» πάντως ανάμεσα στην Κομισιόν και την Αθήνα δεν αφήνει επί του παρόντος και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς λίγες ώρες πριν την εκπνοή της παράτασης του Προγράμματος χωρίς νέα συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς, η Επιτροπή δημοσίευσε τις τελευταίες προτάσεις των τριών θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες τέθηκαν στο τραπέζι του Eurogroup της 27ης Ιουνίου με προφανή στόχο να «εκθέσει» την ελληνική πλευρά που ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί πως οι δανειστές  έβαλαν στο τραπέζι ΦΠΑ 23% στα ξενοδοχεία σε μια προσπάθεια να πλήξουν την «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Έτσι, η Κομισιόν θέλησε να δείξει πως με τις τελευταίες προτάσεις η πλευρά των θεσμών υπαναχωρούσε στο θέμα του ΦΠΑ των ξενοδοχείων (13% αντί για 23% που προέβλεπε αρχικά).

Παράλληλα, περιλαμβάνει μέτρα όπως η αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% και αύξηση φόρου εισοδήματος των εταιρειών στο 28%.

Γίνεται αναφορά στην αύξηση του φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο, ενώ κάνει αναφορά σε διαδικασία πώλησης αδειών για κινητή τηλεφωνία 4G και 5G

O πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανακοίνωσή του στο twitter τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιεί την πρόταση «για ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας».

Οι προτάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου καθώς και τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει η Επιτροπή.

Οι συζητήσεις επί του σχεδίου ήταν συνεχείς την Παρασκευή το βράδυ με τις ελληνικές αρχές, εν όψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου. Αυτό που είχαν καταλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ήταν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα οδηγούσε σε μια περιεκτική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία δεν θα περιλάμβανε μόνο τα κοινά συμφωνημένα μέτρα, αλλά θα αντιμετώπιζε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επίσης, αναφέρει η Επιτροπή, περιλάμβανε στήριξη για ένα αναπτυξιακό πακέτο προς την Ελλάδα από την Κομισιόν, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner