Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Η υπομονή με την Ελλάδα εξαντλείται στην Ευρώπη

0

Η Ευρώπη στέλνει σαφείς προειδοποιήσεις στην Αθήνα πως ο χρόνος και η υπομονή τελειώνει και τούτο συμβαίνει τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να είναι στο πιο κρίσιμο σημείο τους. Το ανησυχητικό είναι ότι μιλούν ανοιχτά για ένα Grexit.

Το γεγονός ότι το κλίμα για την Ελλάδα επιδεινώνεται το αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ένα άρθρο-κόλαφος του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Bild, με τίτλο «Δεν θα εκβιαστούμε». Σε αυτό, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Αθήνα και μιλά για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και επίσης να την κρατήσουμε στο ευρώ. Αλλά δεν τελειώνει μόνο ο χρόνος, αλλά και η υπομονή στην Ευρώπη. Γιγαντώνεται παντού το αίσθημα ότι φτάνει πλέον», γράφει ο Γκάμπριελ, που προειδοποιεί ότι «Η σκιά μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη παίρνει ξεκάθαρο σχήμα». Μάλιστα, εκφράζει και τη δυσαρέσκειά του για την πορεία των συζητήσεων, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει οι «επανειλημμένες τελευταίες προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία κάνουν την όλη διαδικασία να μοιάζει γελοία. Υπάρχει ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που αισθάνονται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπεκφεύγει».

«Αν μία συμφωνία δεν επιτευχθεί σύντομα, η υπομονή πολλών στην Ευρώπη θα θρυμματιστεί», προειδοποιεί ο Γκάμπριελ στο άρθρο του, που ρίχνει τα βέλη του στην ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα αφήσουμε τους Γερμανούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να πληρώσουν για τις υπερβολικές εκλογικές υποσχέσεις μίας εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης», τονίζει.

Το άρθρο του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας είναι η ισχυρότερη προειδοποίηση που έχει διατυπωθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες. Και όπως τονίζει το Reuters, μέχρι τώρα, η αντίσταση για νέο ελληνικό πρόγραμμα ερχόταν κυρίως από τους συντηρητικούς των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ. Αν και κάποιοι από αυτούς ψήφισαν ενάντια στην επέκταση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος νωρίτερα φέτος, κανένας Σοσιαλδημοκράτης δεν ήταν ανάμεσά τους.

Share.

Comments are closed.