ΣτΕ: «Όχι» στην ανάπλαση και πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

0

Στα χαρτιά φαίνεται πως μένει η ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή προσφυγή που ζητούσε ακύρωση του σχεδίου.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2152/2015 απόφασή της έκανε δεκτή την προσφυγή του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ιωάννη Αλαβάνου και κατοίκων της Αθήνας, που ζητούσαν να ακυρωθεί η ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού δικαστηρίου ακύρωσε ως παράνομη την από 12.2.2014 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμη την εν λόγω απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος γιατί πέραν του ότι «εκδίδεται υπό μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου, ενώ αποτελεί πρωτίστως πρόγραμμα ή σχέδιο», ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.
Αναλυτικότερα, είναι σε αντίθεση με διατάξεις του νόμου 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών και την υπουργική απόφαση του 1988 με την οποία εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.
Σημειώνεται ότι τις αρχιτεκτονικές και λοιπές μελέτες ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου χρηματοδότησε και δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο το κοινωφελές ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Share.

Comments are closed.