H Ε.Ε. άσκησε δίωξη σε βάρος της Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης

0

Από χθεσινά δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal μάθαμε ότι η Margrethe Vestager, επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκόπευε να ανακοινώσει την άσκηση δίωξης σε βάρος της Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στο πεδίο των αναζητήσεων στο διαδίκτυο.
Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν με επίσημη δήλωση της Vestager σήμερα το μεσημέρι: “if the investigation confirmed our concerns, Google would have to face the legal consequences and change the way it does business in Europe“.
Η Δανή επίτροπος “κληρονόμησε” την υπόθεση αυτή από τον προκάτοχό της Joaquín Almunia – βλέπετε η Κομισιόν ερευνά τις πρακτικές του αμερικανικού κολοσσού από το 2010. Μάλιστα, ο Almunia είχε στο παρελθόν απορρίψει τρεις προτάσεις για settlement της υπόθεσης.
Ποιο είναι το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Google;
Θεωρούν ότι εκτρέπει την κίνηση από ιστοτόπους αντιπάλων της προς όφελος δικών της υπηρεσιών. Ανταγωνιστές της εταιρίας ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google σε τομείς όπως τα ταξίδια, τα ψώνια αλλά και οι χάρτες, ευνοούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες και προσφορές της Google, αντί για συνδέσμους σε άλλες παρόμοιες υπηρεσίες.
Ενδιαφέρον θα έχει χωρίς αμφιβολία η αντίδραση της Αμερικής στην ενέργεια αυτή, αλλά και την ενδεχόμενη επιβολή προστίμων (η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει πρόστιμα ύψους έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου εταιρειών που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό, δηλαδή πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση της Google).

Share.

Comments are closed.