Τα δώρα του Πούτιν στον Αλ. Τσίπρα σημαντική επίσκεψη με διεθνείς αντιδράσεις

0

Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει με επικριτικό βλέμμα την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, την Τετάρτη, στο Κρεμλίνο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί για δύο ημέρες επί ρωσικού εδάφους, σε ένα ταξίδι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ευρωπαίων που δεν αισθάνονται άνετα με την προσέγγιση των δύο χωρών.
Στη Μόσχα πάντως, ετοιμάζουν «δώρα» για την ελληνική οικονομία, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Το πιο σίγουρο από αυτά, είναι η άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, διαδικασία που θα ξεκινήσει την Τετάρτη με τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Στη συνέχεια, 20 ελληνικές εταιρείες θα ελεγχθούν από τις ρωσικές αρχές. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, θέλει τη δημιουργία μικτών, ελληνορωσικών, εταιρειών επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων.
Επιπλέον όμως, ως ένα ακόμη «δώρο» που φέρεται να θέλει να κάνει το Κρεμλίνο στην ελληνική οικονομία είναι το χάρισμα των προστίμων για τη χαμηλή κατανάλωση φυσικού αερίου από την Ελλάδα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τα φαινόμενα παρεμβαίνει στην Gazprom προκειμένου να χαριστούν τα πρόστιμα προς την Ελλάδα, για τη μειωμένη κατανάλωση κατά 40% την περασμένη χρονιά.
Παράλληλα, η Μόσχα ασκεί πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφθεί ξανά τη Ρωσία στις 9 Μαΐου, για τις εκδηλώσεις για τη νίκη της Ρωσίας επί της Γερμανία.
Η απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες, με κάποιους να μιλούν ανοιχτά για κίνδυνο της ενότητας του «μετώπου» της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία- όπως έκανε ο Μάρτιν Σουλτς- και άλλους να χαρακτηρίζουν εκτός λογική την απόφαση της Αθήνας να γυρίσει την πλάτη στους εταίρους της και να πέσουν στην «αγκαλιά» της Μόσχας, καθώς έτσι ερμήνευσαν αυτό το ταξίδι.

FT: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι η Αθήνα θα γίνει «Δούρειος ίππος» της Μόσχας
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανησυχούν ότι μπορεί πίσω από τη συνάντηση να είναι κάτι πιο σοβαρό από το εμπόριο φρούτων, αναφέρουν οι Financial Times. Ο μεγάλος φόβος, σύμφωνα με έναν καχύποπτο υψηλόβαθμο αξιωματούχο είναι ένα πλάνο «δούρειου ίππου», στο οποίο η Ρωσία θα παρέχει δάνεια δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις κυρώσεις. Μία κίνηση που θα «σκότωνε» την ενότητα της δύσης στο ουκρανικό θέμα.
Χαρακτηριστικό είναι χθεσινό άρθρο του Βόλφγκανγκ Μουνχάου που δημοσίευσαν οι Financial Times, το οποίο τόνιζε ότι η Ελλάδα και ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να βρει σωτηρία στην Μόσχα και για αυτό καλύτερο θα είναι να μιλήσουν οι δύο ηγέτες για… τον καιρό και τα σπορ. Τονίζοντας ότι δεν είναι απλή μία συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας, σημείωνε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει σε σοβαρό βαθμό την Αθήνα, καθώς η ρωσική οικονομία είναι σε κακή κατάσταση.
Δεν αναμένεται ένα τέτοιο σοκ αυτή την εβδομάδα, εκτιμά η εφημερίδα. Όμως, με την Αθήνα να πλησιάζει τα πρόθυρα της πτώχευσης, η ανησυχία αυξάνεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα στραφεί με απόγνωση στη Μόσχα. Θα προκαλούσε το μεγαλύτερο πανικό για έναν ελληνική στρατηγική συστράτευση από το σχέδιο Μάρσαλ του 1947, που ξεκίνησε για να σώσει τη χώρα από τους κομμουνιστές μαχητές που το κόμμα του κ. Τσίπρα υμνεί τώρα, σημειώνει.

Το «ρωσικό χαρτί» είναι ένα τέχνασμα
Άλλοι πιστεύουν ότι το «ρωσικό χαρτί» του κ. Τσίπρα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα τέχνασμα για τις συζητήσεις με τη Γερμανία και την ευρωζώνη. Παρά τις ιστορικές σχέσεις και το σοβιετικό ρομαντισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι υπερβολικά συνδεδεμένη με τη Δύση- μέσω της ΕΕ και το ΝΑΤΟ– και τόσο βαθιά χρεωμένη για να την «εξαγοράσει» η Ρωσία ως αξιόπιστο σύμμαχο.
«Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τη Ρωσία για να εκνευρίσουν το Βερολίνο, να τους φοβίσουν. Ο Τσίπρας θέλει να δείξει ότι έχει και άλλες επιλογές», σημειώνει ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, ειδικός επί των ελληνορωσικών σχέσεων στο Free University of Berlin. «Όμως, δεν έχει πρόθεση να κάνει την Ελλάδα δορυφόρο της Ρωσίας. Οι Ρώσοι το ξέρουν αυτό. Οι Γερμανοί το ξέρουν αυτό. Είναι καθαρό θέατρο, ένα ελληνικό παιχνίδι και φοβάμαι ότι φαίνεται σαν ένα κανίς που προσπαθεί να φοβίσει ένα λιοντάρι», συμπλήρωσε.

Share.

Comments are closed.