Γιάννης Πανούσης: «Στις Σκουριές θα έχουμε νεκρούς», αν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο

0

Στο περιθώριο της υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το υπ. Προστασίας του Πολίτη, ο Γιάννης Πανούσης έθιξε πολλά από τα θέματα της επικαιρότητας. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Δε συμμετέχω σε συνωμοσίες, όπως ότι εγώ με τον ΔΟΛ και άλλες δυνάμεις επιχειρώ να πλήξω τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω συναντήσει καν τον κ. Ψυχάρη. Η Αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από τη συνωμοσιολογία. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Πρωθυπουργό και η έννοια του άρθρου μου, ενδεχομένως, απηχεί και απόψεις του. Υπάρχει διαφορά στην ανάλυση των φαινομένων και όχι στη δράση. Δε χρειάζεται να αλλάξεις την ήπια αντιμετώπιση ενός φαινομένου, εκτός και αν αυτά συνεχιστούν. Η ήπια διαχείριση είχε αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνιμη».

Για τα επεισόδια στις Σκουριές:
«Στις Σκουριές θα έχουμε νεκρούς
, αν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Είδα πώς έδρασε η αστυνομία, είδα όμως και άτομα με παραλλαγή να εκτοξεύουν μπουλόνια με σφεντόνες. Έχουμε 3.000 εργαζόμενους στα μεταλλεία και 500 κατοίκους με τη δική τους άποψη, οι οποίοι θα συγκρουστούν, αν δεν υπάρχει αστυνομία. Η δουλειά της αστυνομίας στις Σκουριές ήταν να μη σκοτωθούν μεταξύ τους οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές που βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με κινδύνους ζωής».

Για την ένταξη της Προστασίας του Πολίτη στο υπ. Δικαιοσύνης:
«Η συνένωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη με το υπ. Δικαιοσύνης είναι άποψή μου εδώ και 10 χρόνια και δεν αφορούσε δήθεν προστριβές μου με τον κ. Βούτση, με τον οποίο είχαμε συμφωνήσει σε αυτό πριν από ένα μήνα».

Για τις καταλήψεις:
«Επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι δεν έχει τέλος η ιστορία των καταλήψεων. Αν δεν διαχειρίζεσαι ήπια ένα φαινόμενο, αυτό μεγαλώνει. Χρόνος δόθηκε, για να σκεφτούν οι 2 πλευρές. Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί τρόπο πώς θα το χειριστεί. Γιατί πρέπει να γίνει πάρτι στο Πολυτεχνείο; Ποια είναι η θέση του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας για αυτό; Οι καθηγητές λένε να μπει η αστυνομία, κανείς τους, όμως, ονομαστικά. Ζήτησα από πρυτάνεις τον εσωτερικό κανονισμό περιφρούρησης των πανεπιστημίων, Κανείς δεν παίρνει τα μέτρα του και ζητούν την αστυνομία. Ο εισαγγελέας ζήτησε να μπούμε στη Νομική. Ο ίδιος ο εισαγγελέας που μάς κατηγόρησε ότι δεν μπαίναμε, άφησε ελεύθερους τα 21 άτομα που μπήκαν στον περίβολο της Βουλής.
Επιτρέπεται στη δημοκρατία ο ένοπλος αγώνας και η πολιτική ανυπακοή; δεν το έχουμε λύσει ακόμη στην Ελλάδα. Δεν είναι ανεκτός ο ένοπλος αγώνας. Η πολιτική ανυπακοή, ίσως, πρέπει να υπάρχει. Ο,τι δεν είναι περιστασιακό, αλλά μονιμοποιείται με κίνδυνο ζωής, όπως στην περίπτωση της Marfin με τρεις νεκρούς, πώς το ονομάζει η Αριστερά αυτό;
Το άρθρο μου αφύπνισε την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποφασίσει σύντομα για όλα αυτά. Αν δε συγκλίνουν με τις απόψεις μου, θα συζητήσω με τον Πρωθυπουργό για τη λύσει που πρέπει να δοθεί. Αν δεν κάνω καλά τη δουλειά μου, θα φύγω από μόνος μου. Αν όλοι αποφασίσουν να οριοθετήσουν αυτά τα φαινόμενα, τότε θα απομονωθούν τα στοιχεία που τα δημιουργούν. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να καίνε κόσμο. Δεν είναι εκδήλωση οργής».

Share.

Comments are closed.