Συλλήψεις στη Νομική ζητούν οι εισαγγελείς

0

Εισαγγελέας: Ζητάμε από την αστυνομία συλλήψεις. Φοιτητές: Να φύγουν ΜΑΤ και καταληψίες. Αντιεξουσιαστές: Δεν αποχωρούμε. Πανούσης: Γίνονται διαπραγματεύσεις. Κάπως έτσι σε τίτλους θα μπορούσε να παρουσιαστεί η κατάσταση στο υπό κατάληψη κτίριο την Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δυνάμεις της αστυνομίας περικύκλωσαν το πρωί το κτίριο της Νομικής Σχολής της Αθήνας το οποίο τελεί υπό κατάληψη από ομάδα αντιεξουσιαστών, ενώ ο εισαγγελέας διαμηνύει ότι έχει ζητήσει από την Κυριακή από την αστυνομία να γίνουν συλλήψεις. Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει ότι «ουδείς εισαγγελέας έχει πει στην αστυνομία να μπει» στη Νομική.
Γύρω από το κτίριο έχουν παραταχθεί έξι κλούβες των ΜΑΤ. Άντρες της αστυνομίας έχουν δημιουργήσει κλοιό στις οδούς Σόλωνος, Σίνα, Ακαδημίας και Μασσαλίας.

Εισαγγελέας: Συλλήψεις για αποτροπή νέων επεισοδίων
Με ένα δελτίο τύπου που περισσότερο φαίνεται να απευθύνεται προς την αστυνομία παρά τους δημοσιογράφους, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος υπενθυμίζει ότι από την περασμένη Κυριακή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και έχει ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές «αφενός η ανακάλυψη και σύλληψη των δραστών στα πλαίσια του αυτοφώρου, αφετέρου η λήψη μέριμνας από τις αστυνομικές αρχές για την αποτροπή νέων επεισοδίων».
Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι στη δικογραφία έχει συσχετιστεί και η μήνυση των κοσμητόρων της Νομικής Σχολής κατά των καταληψιών.

Πανούσης: «Και να βγουν, θα ξαναμπούν!!!»
«Η αστυνομία πρέπει να σταθμίζει τι γίνεται μέσα και έξω. Τι θα γίνει αν μπει. Αυτή τη στιγμή πάει ο πρύτανης εκεί μαζί με φοιτητές να τους πούνε να βγουν. Αν δεν βγουν και θέλουν οι 7 αυτοί να παραμείνουν, κανονικά θα πρέπει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα να το πάρει πάνω της. Δηλαδή τι θα γίνει κάθε φορά που μπαίνουν 5 και κάνουν κατάληψη σε μία αίθουσα να φωνάζουν την αστυνομία;», ανέφερε σε δηλώσεις του στο real fm ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Πάει η αστυνομία τώρα και τους βγάζει, το απόγευμα θα ξαναμπούν. Γιατί δεν αναρωτιέται κανείς πως μπήκαν; Γιατί σας λέω ότι αύριο θα ξαναμπούν», σημείωσε ο κ. Πανούσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση με την ηγεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στην οποία ζήτησε να μην γίνουν συλλήψεις, ώστε οι καταληψίες να αποχωρήσουν ειρηνικά.

Διαπραγματεύσεις πρύτανη και φοιτητών με καταληψίες
Ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος βρίσκεται έξω από τη Σχολή μαζί με ομάδα φοιτητών, που προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τους καταληψίες, προκειμένου να γίνει ομαλά η εκκένωση του κτιρίου.
Το μεσημέρι, εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων ζήτησαν από τα ΜΑΤ αλλά και από τους καταληψίες να αποχωρήσουν από τη Σχολή, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό από τους αντιεξουσιαστές που δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν.

Δικαστικές παρεμβάσεις
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για βανδαλισμούς, ενώ μήνυση για διακεκριμένες φθορές έχει καταθέσει και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, που κάνει λόγο για διακεκριμένες φθορές.
Το κτίριο βρίσκεται για 6η μέρα υπό κατάληψη όταν αντιεξιουσιαστές – κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο χώρο και απειλώντας τους φοιτητές, τους έδιωξαν από το πανεπιστήμιο. Ζητούν την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ.

Share.

Comments are closed.