Αντιδράσεις για την επιλογή Κουρουμπλή στον υποψήφιο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

0

Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η πρόθεση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να τοποθετήσει στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ τον εκλεκτό των Γεωργιάδη – Βορίδη, Μιχάλη Χλέτσο, καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η ακαδημαϊκή πορεία του κ. Μιχάλη Χλέτσου ασφαλώς και είναι γνωστή στους ακαδημαϊκούς κύκλους, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Εκείνο όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι πάνω σε πολυσέλιδη αναφορά του στοιχειοθετήθηκε η αγορά των γερμανικών Diagnosis Related Groups (DRGs) από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστούν στο ελληνικό ΕΣΥ.
Πρόκειται για το γερμανικό μοντέλο κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, το οποίο αγόρασε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πριν από λίγο καιρό (η αγορά του ανακοινώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2014) και ήρθε να συμπληρώσει την πολιτική δραστικής συρρίκνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας Υγείας μετά και την ψήφιση του νόμου για την ΕΣΑΝ Α.Ε. τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τι έλεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ
Κατά τη συνεδρίαση του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής, που ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων και τη δημιουργία της ΕΣΑΝ Α.Ε. ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, έκανε λόγο για άκρως απαράδεκτη και αντιλαϊκή ρύθμιση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί μια άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική, καταργεί την δυνατότητα πρόληψης στους ασφαλισμένους, ενώ μεταβιβάζει τους δημόσιους πόρους σε μία Ανώνυμη Εταιρία, ελεγχόμενη ουσιαστικά από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί επικρίνοντας το νοιμασχέδιο και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γιάννης Δημαράς.

Τι γίνεται σήμερα
Το τιμόνι, λοιπόν, του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται να αναλάβει ο άνθρωπος που χειρίστηκε το κομμάτι της επιστημονικής τεκμηρίωσης της πανάκριβης αγοράς των γερμανικών DRGs, έτσι όπως του ανατέθηκε από τον τέως υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την οποία παρέδωσε ο κ. Μιχάλης Χλέτσος στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος και υπέγραψε τη συμφωνία, δρομολογώντας τη «μεταρρύθμιση»-ταφόπλακα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Share.

Comments are closed.