Θολό τοπίο στο Eurogroup, ζόρι με τα λεφτά στο Δημόσιο

0

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με το κατά πόσο θα υπάρξουν «χειροπιαστά» αποτελέσματα στο επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις της χώρας «τρέχουν» και οι χρηματοδοτικές της ανάγκες «πιάνουν κόκκινο».

Η καθυστέρηση και ο Ντάισελμπλουμ
Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η επιστολή του έλληνα υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προς το Eurogroup, η οποία περιελάμβανε τα επτά μεταρρυθμιστικά μέτρα που προτείνει η Αθήνα, έφτασε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της συνεδρίασης του EuroWorking Group της Πέμπτης.
Συνεπώς, το τεχνοκρατικό όργανο το οποίο προετοιμάζει τις εργασίες των συναντήσεων των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης πιθανότατα δεν συζήτησε ούτε τοποθετήθηκε επ’ αυτών.
Στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Βαρουφάκη, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται ότι ζητά να γίνουν διαπραγματεύσεις επί των ελληνικών προτάσεων στο EuroWorking Group καθώς και άμεση συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων προκειμένου να συζητηθούν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα επί των οποίων θα κριθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Σφίγγει ο κλοιός» των υποχρεώσεων της χώρας
Την ίδια στιγμή οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας φαίνεται «να πιάνουν κόκκινο», καθώς η Ελλάδα πρέπει να βρει εντός του τρέχοντος μήνα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη μία ακόμη έκδοση εντόκων γραμματίων με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο.
Την προσεχή Πέμπτη η χώρα πρέπει να αποπληρώσει μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους 336 εκ. ευρώ, ενώ την μεθεπόμενη εβδομάδα άλλες δύο δόσεις προς το ΔΝΤ, ύψους 560 εκ. και 336 εκ. αντιστοίχως.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ολάντ και Ντράγκι
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί ενόψει του Eurogroup είναι και οι τηλεφωνικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται ότι ζήτησε από τον κ. Ολάντ να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Στην επικοινωνία που είχε με τον Μάριο Ντάγκι ο κ. Τσίπρας φέρεται ότι τόνισε πως σέβεται την ανεξαρτησία του θεσμού της ΕΚΤ, υποστήριξε ωστόσο ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να τηρεί την ίδια στάση προς την Ελλάδα, είτε υπάρχει κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό οικονομικών τον Γ. Χαρδούβελη, είτε υπάρχει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη.

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θέλει περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις
Από τη Βενετία όπου βρίσκεται, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, γιατί η Ελλάδα τις θέλει και τις θέλει περισσότερο», αλλά η συμφωνία επί της διαδικασίας βάσει της οποίας οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα εξειδικευτούν, θα εφαρμοστούν και θα αξιολογηθούν. Όπως σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, η επεξεργασία και η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής πλευράς θα συζητηθεί από τεχνικά κλιμάκια που θα συνέλθουν σύντομα στις Βρυξέλλες.

Share.

Comments are closed.