Η μεγάλη στροφή της Ε.Ε και η μοναχικότητα της Αθήνας

0

Η προσεχής Δευτέρα 9 Μαρτίου, θα είναι για την Ε.Ε ορόσημο καθώς με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιχειρηθεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα εξόδου από το δόγμα της λιτότητας.
Δυστυχώς η κολοσσιαία χρηματοδότηση με 1,1 τρις ευρώ ως το Σεπτέμβρη του 2016 της ευρωπαϊκής οικονομίας προς το παρόν δεν αφορά την Ελλάδα όπως ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Όπως διευκρίνισε η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει προς το παρόν ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης διότι έχει ήδη εξαντλήσει το όριο του 33% για τις αγορές κρατικών ομολόγων, εξαιτίας των αγορών που είχε κάνει στην αρχή της κρίσης (2010-2012).
Ο Μάριο Ντράγκι υπέδειξε στην κυβέρνηση πως ο μόνος τρόπος για να  εξασφαλίσει χρηματοδότηση είναι η ολοκλήρωση  της αξιολόγησης του προγράμματος.
«Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας υπό την προϋπόθεση ότι ισχύουν οι όροι και αυτοί είναι ότι πρέπει να αρχίσει τάχιστα η διαδικασία που να υποδηλώνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αποσαφήνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.  Και εξήγησε πως θα αρχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις μόλις είναι σε θέση να εκτιμήσει ότι είναι πιθανή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να βασιστεί στην ΕΚΤ ώστε να αυξήσει το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων, γιατί η ΕΚΤ στηρίζει τη λειτουργία της σε κανόνες και δεν είναι πολιτικό όργανο και τής απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες να χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα τα κράτη, είπε ο Ντράγκι.

Η Αθήνα κωφεύει επικίνδυνα
Η Αθήνα δείχνει να «κωφεύει» επικίνδυνα στις φωνές που της υποδεικνύουν τον μόνο δρόμο για να μετέχει στα ωφελήματα αυτής της ιστορικής στροφής.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών ΕΚΤ ΕΕ και ΔΝΤ αναμένουν μεταρρυθμίσεις, μέτρα και όχι περιγράμματα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Το χαρτί με τις έξι «μεταρρυθμίσεις» που απέστειλε ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με πληροφορίες κρίθηκε μη επαρκές και ζητούνται τώρα νομοσχέδια με μέτρα και μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.  Εξ αυτού του λόγου υπάρχει εκ νέου εμπλοκή με τα υπό κατάθεση νομοσχέδια (100 δόσεις, άμεση είσπραξη οφειλών, κόκκινα δάνεια κλπ)
Πηγές της Ε.Ε σημείωναν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενόψει Eurogroup ενώ το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη προχώρησε σε δυο διαψεύσεις: ότι στη διάρκεια του Euro Working Group της Τετάρτης συζητήθηκε το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων και «οι αναφορές περί έλευσης κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα».

Reuters: Η Ελλάδα έχει ξεμείνει από ρευστό. Πως θα αποφύγει την χρεοκοπία
Το κλίμα περιγράφει το Reuters και επισημαίνει ότι Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να «ξεμείνει» από ρευστό και χρειάζεται νέα δάνεια από την ευρωζώνη για να αποφύγει την χρεοκοπία.
«Μπορεί μόνο να τα πάρει εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, αλλά τις οποίες η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα διακόψει» γράφει το πρακτορείο.

Σταθάκης: Προσερχόμαστε στο Eurogroup με ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων
«Εμείς προσερχόμαστε στο Eurogroup με ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων και φυσικά θα θέσουμε και το θέμα της ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας μέχρι τον Ιούνιο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και δήλωσε κατηγορηματικά «Το πιστωτικό επεισόδιο τον Μάρτη πρέπει να αποκλειστεί».
Ωστόσο επανέλαβε πως για το  θέμα των ιδιωτικοποιήσεων «δεν μπορεί να υπάρχει ένας κανόνας για όλα- για πολλούς και διαφορετικούς λόγους» και αμφισβήτησε τις νομικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε πολλές ιδιωτικοποιήσεις.
«Κάποιες που έχουν γίνει, άλλα έχουν πάρα πολλά νομικά προβλήματα είναι προς αναθεώρηση. Τις εν εξελίξει, προφανώς, η νέα κυβέρνηση θα κοιτάξει μια προς μια, την καθεμία από αυτές, με ένα πρίσμα εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.» ανέφερε στο realFM.

Share.

Comments are closed.