Βραβεία της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

0

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, που το 2018 συμπληρώνει 100 χρόνια ενεργής επιστημονικής δράσης και έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη και διεύρυνση της Μαθηματικής Παιδείας, της Μαθηματικής Επιστήμης και της Έρευνας και γενικότερα της Εκπαίδευσής μας, πραγματοποίησε α) τον 75ο ετήσιο Πανελλήνιο Διαγωνισμό στα Μαθηματικά «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» και β) την 32η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ».
Οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν γίνει πλέον θεσμός. Η συμμετοχή σ΄ αυτούς κατά χιλιάδες των μαθητών μας αποδεικνύουν το υψηλό τους ενδιαφέρον για την επιστήμη των Μαθηματικών.
Συγχρόνως αποτελεί μια άμεση απόδειξη του επιπέδου και του ήθους της νεολαίας μας. Μπροστά σε τέτοιες λαμπρές επιδόσεις των νέων μας, όχι μόνο πρέπει να προκαλούν το θαυμασμό, αλλά να είμαστε περήφανοι γι΄ αυτούς και να έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο τόπος μας δεν έχει μόνο ιστορία στην Επιστήμη και στην Τέχνη, αλλά και παρόν και  κυρίως επιστημονικό μέλλον λαμπρό.
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) διοργάνωσε την 32η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», στην οποία έλαβαν μέρος 420 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου απ’ όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές αυτοί επιλέχθηκαν μετά από δύο διαδοχικούς Πανελληνίους Διαγωνισμούς, τον «ΘΑΛΗ» (1 Νοεμβρίου 2014, συμμετείχαν πάνω από 14.000 μαθητές) και τον «ΕΥΚΛΕΙΔΗ» (17 Ιανουαρίου 2015, διαγωνίσθηκαν 3300 μαθητές οι οποίοι επιλέχθηκαν από το διαγωνισμό της πρώτης φάσης). Η βράβευση των επιτυχόντων μαθητών έγινε σε ειδική εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Κυριακή  1 Μαρτίου 2015.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτριος Ζέρβας και του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κ. Γεώργιος Μπουγελέκας, ο Αντιπρύτανης Καθηγητής κ. Αντώνιος Καλοκαιρινός, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου ΕΚΠΑ  καθηγητής κ. Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ καθηγητής κ. Ιωάννης Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας καθηγητής κ. Σωκράτης Κάτσικας, η εκπρόσωπος της ΟΤΕ – COSMOTE κ. Άννα Μάλτη, η κ. Σαββαΐδη,  εκπρόσωποι Επιστημονικών Ενώσεων, Καθηγητές του Μαθηματικού Τμήματος και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδροι της ΕΜΕ και εκπρόσωποι των Παραρτημάτων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Γίνεται αντιληπτό ότι οι επιτυχόντες μαθητές θα αποτελέσουν τον πυρήνα από τον οποίο θα επιλεγούν εκείνοι που θα συγκροτήσουν τις ομάδες, οι οποίες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Διεθνή και τις Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες.
Δείτε τον πίνακας Βραβευομένων μαθητών από την ΕΜΕ, για το 2015 καθώς και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση, όπως καταγράφηκε από το φακό του διαχειριστή της ιστοσελίδας Β. Φουρτούνη.

Share.

Comments are closed.