Διαφωνίες και αμφισβήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

0

Έντονες αψιμαχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους, σημειώνονται από το μεσημέρι του Σαββάτου, στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία στελέχη και υπόγειους, να ερίζουν για τις επιλογές της ηγεσίας.
Το χορό των αμφισβητήσεων έσυραν στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Μηλιός, ο Αλέκος Καλύβης, ο Αντώνης Νταβανέλος και άλλοι, ενώ τη στρατηγική της κυβέρνησης υπερασπίστηκαν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Αριστείδης Μπαλτάς κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αριστερή Πλατφόρμα, υπό τον κ. Λαφαζάνη, ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία επί της πολιτικής απόφασης, ώστε να καταγράψει και επίσημα τη διαφοροποίησή της.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: 
«Είναι θετικό ότι η βουλή δεν θα κυρώσει στη βουλή τη χρονική επέκταση μίας δανειακής σύμβασης, που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά. Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς, εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε».

Νίκος Παππάς: 
«Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες, αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα».

Γιάννης Δραγασάκης: 
«Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης, αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο, αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο. Για το κόμμα δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι θέλουμε ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, γι’ αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Θυμίζουμε ακόμα ομοσπονδία».

Γιάννης Μηλιός: 
«Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια».

Αλέκος Καλύβης: 
«Είναι ετεροβαρής η συμφωνία και θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου».

Ευκλείδης Τσακαλωτος: 
«Η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες. Για σαφήνεια επέμενε, ως κυρίαρχη δύναμη, η Γερμανία. Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα, προσέξτε και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε, όπως για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ασάφεια στα εργασιακά μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει. Μας δυσκολεύει όμως και ο ίδιος ο εαυτός μας. Η συμφωνία εξαρτάται από μας. Πόρου με να εμπλουτίσουμε την ατζέντα με δράσεις για την ανθρωπιστική κρίση.

Αναφέρθηκε επίσης στην στάση της Γερμανίας: “Στο πρώτο eurogroup μας είπε “θέλω η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει, εάν το άλογο πέθανε”. Άλογο είναι το μνημόνιο. Αν δεν πέθανε υπογράψτε το μνημόνιο και την αξιολόγηση. Αν πέθανε τότε υπογράψτε ένα νέο μνημόνιο”».

Αντώνης Νταβανέλος: 
«Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκάστηκα με να αποδεχθούμε προχθές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης».

Αριστείδης Μπαλτάς:
«Δώστε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση. Θα γράψει η ιστορία ότι ο πράγματος κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο. Οι νίκες συνοδεύονται πάντα με συμβιβασμούς».

Νίκος Χουντής: 
«Να συγκροτήσουμε επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και να κάνουμε μια συγκροτημένη πολιτική διεκδίκησης γι αυτό. Δεν είναι ώρα για να καταμερίσουμε ευθύνες ή να δούμε ποιος δικαιώνεται και ποιος όχι. Το μεγάλο πρόβλημα, η κρίσιμη διαπραγμάτευση είναι μπροστά μας».

Αλλά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κατά τις ομιλίες τους έθεσαν την ανάγκη ύπαρξης ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο θα μπορεί να απειλεί θεμελιώδη συμφέροντα των πιστώσεων και των κυρίαρχων κύκλων της ευρωζώνης. Ζήτησαν επίσης σε κάθε περίπτωση πριν τη λήψη των αποφάσεων να συγκαλούνται τα συλλογικά όργανα του κόμματος, πράγμα που διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθέσεις και αποτελέσματα.

Share.

Comments are closed.