Τετραμερής σύνοδος κορυφής, που θα έχει ως στόχο την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κλιμακούμενη ουκρανική κρίση, σχεδιάζεται για την Τετάρτη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπως ανακοίνωσε η γερμανική καγκελαρία.
Στη σχεδιαζόμενη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η απόφαση για την προετοιμασία της συνόδου ελήφθη κατά τη διάρκεια της «εκτενούς» τηλεδιάσκεψης που είχαν οι τέσσερις ηγέτες νωρίτερα την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας «ολοκληρωμένης διευθέτησης» της ουκρανικής κρίσης, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους από την άνοιξη του 2014 και έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη ρήξη στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
Ο κ. Ζάιμπερτ προσέθεσε πως οι προετοιμασίες για τη σύνοδο θα γίνουν αύριο Δευτέρα στο Βερολίνο.
Στο μεταξύ το κλίμα είναι και την Κυριακή τεταμένο όπως προκύπτει από δηλώσεις που έγιναν κατά της Ρωσίας από Βρετανία και Γερμανία.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ παρομοίασε τον Πούτιν με τύραννο του 20ού αιώνα. “Αυτός ο άνθρωπος (ο Πούτιν) έχει στείλει στρατεύματα σε διεθνή σύνορα και κατέλαβε έδαφος μιας άλλης χώρας στον 21ο αιώνα ενεργώντας σαν ένα είδος τυράννου του 20ού αιώνα”, είπε ο Χάμοντ στο Sky News και πρόσθεσε: “Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να νικήσουν τον ρωσικό στρατό, αυτή δεν είναι μια πρακτική πρόταση. Πρέπει να υπάρξει μία πολιτική λύση”.
Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε τον ρώσο ομόλογό του για τις δηλώσεις που έκανε χθες στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, οι οποίες, είπε, δεν συνέβαλαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
“Είναι ευθύνη της Μόσχας να προσδιορίσει τα κοινά συμφέροντα”, δήλωσε ο Σταϊνμάιερ. “Έχουμε δει πολύ λίγα σε αυτό τον τομέα μέχρι τώρα. Και η ομιλία του ομολόγου μου (του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ χθες δεν συνέβαλε σε αυτό”.
Ο Λαβρόφ, μιλώντας το Σάββατο στη Διάσκεψη του Μονάχου, άσκησε σκληρή κριτική στη Δύση, κατηγορώντας την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κάνουν πως δεν βλέπουν πως οι εθνικιστές στην Ουκρανία έχουν σκοπό την εθνοκάθαρση και πως επιδιώκουν να γεμίσουν τη χώρα με φονικά όπλα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι αρνήθηκε ότι έχει αναδυθεί ένα ρήγμα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Ευρώπη σχετικά με τη Ρωσία, έπειτα από τη σκληρή κριτική που άσκησαν εξέχοντες γερουσιαστές των ΗΠΑ στη Γερμανία και σε άλλες χώρες που αντιτίθενται στην αποστολή όπλων στον ουκρανικό στρατό.
“Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους ότι δεν υπάρχει διχόνοια, δεν υπάρχει ρήγμα – ακούω ανθρώπους που προσπαθούν να το δημιουργήσουν”, δήλωσε ο Κέρι στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.”Είμαστε ενωμένοι, εργαζόμαστε στενά μαζί, όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η πρόκληση δεν θα τελειώσει με στρατιωτική δύναμη. Είμαστε ενωμένοι στη διπλωματία μας”, είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Tετραμερής σύνοδος στο Μινσκ την Τετάρτη για την κρίση στην Ουκρανία
0
Share.