Σοφία Πουλοπούλου: Ένα νομοσχέδιο εργασιακού μεσαίωνα

0

Οι αναπληρωτές είναι οι μοναδικοί υπάλληλοι που αναπληρώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό, αφού καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες κενές οργανικές θέσεις εργασίας, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα από αυτά των μόνιμων συναδέλφων.
Εδώ και δέκα και πλέον χρόνια δηλ. οι αναπληρωτές γυρίζουν από άκρη σε άκρη την Ελλάδα, αποχωρίζονται τις οικογένειές τους, ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τα παιδιά τους αλλάζοντας σχολείο, τόπο διαμονής, συχνά αποχωρίζονται και τον έναν εκ των δυο γονέων, στερώντας τους ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον, προκειμένου να μαζέψουν μόρια και να διατηρούν το δικαίωμα στην εργασία.
Οι αναπληρωτές κάθε 21/6 τίθενται σε ανεργία και αιτούνται ταμείο ανεργίας μέχρι την προσεχή πρόσληψή τους την επόμενη σχολική χρονιά, πιθανότατα σε κάποιο άλλο σημείο του γεωγραφικού χάρτη της Ελλάδας, διαφορετικό από αυτό που διέμεναν, το οποίο θα μάθουν ξαφνικά κι εντός το πολύ 3 ημερών θα πρέπει να έχουν μεταβεί στην οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας και από εκεί να παρουσιαστούν στο σχολείο που τοποθετήθηκαν. Για παράδειγμα, ένας εκπ/κος με έδρα την Αθήνα προσληφθείς στις Κυκλάδες, θα πρέπει εντός 3 ημερών να μεταβεί για ανάληψη υπηρεσίας στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο, να τοποθετηθεί πχ στην Ανάφη και από τη Σύρο να επιστρέψει Πειραιά για να φύγει για Ανάφη. Γι αυτές τις μετακινήσεις οι αναπληρωτές δεν δικαιούνται οδοιπορικά και καλούνται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα αυτά μόλις με το επίδομα του ΟΑΕΔ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θεωρεί ότι, οι επί 10 και πλέον χρόνια αναπληρωτές που πασχίζουν να διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία μαζεύοντας μόρια με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα, έστω και κάτω από αυτές τις δυσβάσταχτες εργασιακές συνθήκες, πρέπει επιτέλους να παραιτηθούν από το δικαίωμα αυτό και να πάνε σπίτια τους, ώστε να δουλέψουν στη θέση τους οι συνάδελφοι μηδενικής προϋπηρεσίας που έχουν με τη σειρά τους στοιβαχτεί στους πίνακες, αναμένοντας κι αυτοί μια μελλοντική θέση εργασίας.
Δικαίωμα στην εργασία έχουν όλοι, ωστόσο όχι στέλνοντας στην ανεργία τους ήδη εργαζόμενους.
Χρέος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αύξηση των γεννήσεων στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες ανάγκες πρόσληψης εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα λύση του ζητήματος στήριξης της οικογένειας και μείωση της ανεργίας.
Ας επαναφέρει τα σχολεία ΕΑΕΠ που εργάζονταν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και κατήργησαν οι κυβερνώντες.
Ας επαναφέρει τον υπεύθυνο του ολοήμερου σχολείου που κατήργησαν επίσης οι κυβερνώντες και θα προκύψουν οι νέες θέσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρεί ότι οποιαδήποτε δικαιολογημένη και αναμενόμενη αντίδραση των αναπληρωτών, θα πρέπει να κατασταλεί δια της βίας, για να προχωρήσει ανενόχλητη στην κατάφορη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών, θέτοντάς τους από το προσεχές έτος στην ανεργία.
Την Παρασκευή, συνάδελφος τραυματίστηκε από ΜΑΤ στο κεφάλι. Σήμερα, συνάδελφος κάηκε από ρίψη χημικών στην πλάτη.
Ο φασισμός της κυβέρνησης δεν θα περάσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να αποσύρουν την τροπολογία της ντροπής.
Η χώρα μας χρειάζεται άμεσα μια προοδευτική σοσιαλδημοκρατική αριστερή κυβέρνηση.
Μια κυβέρνηση που θα σέβεται τον εκπαιδευτικό, ως πολίτη και εργαζόμενο, και θα του παρέχει μόνιμη και σταθερή εργασία, με αξιοκρατικά και δίκαια κριτήρια πρόσληψης (ΑΣΕΠ), εξασφαλίζοντάς του αξιοπρεπή διαβίωση και πόρους να μπορεί να πληρώνει τους φόρους του, να δημιουργήσει οικογένεια και να ζήσει την οικογένεια του.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί νομοθέτημα εργασιακού μεσαίωνα και η εικόνα αυτή ντροπή για μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα.

* Η Σοφία Πουλοπούλου είναι αναπληρώτρια δασκάλα και
   Υποψήφια βουλευτής Α’ Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ

Προηγούμενα άρθρα

  1. Σοφία Πουλοπούλου: Αδιαφορία. Αναλγησία. Απανθρωπιά.
  2. Σοφία Πουλοπούλου: Τελικά τι απέγινε ο ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές;
  3. Σοφία Πουλοπούλου: Γιώργος Α Παπανδρέου… αυτός ο άχρηστος Πρωθυπουργός
Share.

Comments are closed.