Γιάννης Λαμπίρης: Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολιτικός «θιασάρχης»

0

Δυστυχώς ή ευτυχώς στις μέρες μας, η επικοινωνία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά – κατά κύριο λόγο – τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα το διαδίκτυο, διαμορφώνουν συνειδήσεις και ‘‘πλάθουν‘‘ τη σκέψη των λαών όσο αναφορά την πολιτική σκέψη του (και όχι μόνο βέβαια).
Οι πολιτικοί αρχηγοί πλέον, έχουν ένα ολόκληρο επιτελείο δίπλα τους, που ασχολείται αποκλειστικά με την εικόνα τους, την ρητορική τους, το τρόπο που ασκούν πολιτική, ακόμη και με την προσωπική τους ζωή και μέσα από όλα αυτά προσπαθούν να επηρεάζουν την δημόσια γνώμη και να βγάζουν ένα συγκεκριμένο προφίλ προς τα έξω.
Ο Νίκος Καζαντζάκης έχει γράψει στο βιβλίο του «Ο Χριστός ξανά σταυρώνεται», πως οι άνθρωποι δεν συγχωρούν, απλώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν το κακό που τους έκανε κάποιος. Αυτή ακριβώς τη ρήση έχουν ως Ευαγγέλιο τους οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου, που παρότι έχουν να χειριστούν έναν πολιτικό ο οποίος όντας αντιπολίτευση, με διχαστικό και εξτρεμιστικό λόγο δίχαζε την Ελλάδα στις πλατείες και στα συλλαλητήρια, σκίζοντας τα μνημόνια, καταργώντας τον ΕΝΦΙΑ, εκπονώντας σχέδια στη Θεσσαλονίκη και φωνάζοντας Go back Frau Merkel, εξελίχθηκε στον πολιτικό ηγέτη που εφήρμοσε τα περισσότερα και πιο δυσβάσταχτα μέτρα. Από το κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, στους εκατοντάδες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Από την κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο, στο ΝΑΙ σε όλα. Από το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, στο δημοψήφισμα του 2015, στο μεγαλύτερο μνημόνιο ύψους σχεδόν 12 δις ευρώ και άλλα πολλά ακόμη που αν τα αναφέρω θα χρειαστώ πολλές διαδικτυακές σελίδες. Το αξιοθαύμαστο λοιπόν σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι όλες αυτές οι πολιτικές παρωδίες του πρωθυπουργού μας, παρουσιάστηκαν ως νίκες από το κόμμα και εκμεταλλευόμενος την σύγχυση στην ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία αλλά κι έχοντας πάντα ως σύμμαχο την υψηλή αποχή, τον Σεπτέμβριο του 2015 πήρε τις δεύτερες εκλογές μέσα στο χρόνο ώστε να μπορέσει να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια. 
Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αρέσκεται σε σκηνοθετημένες παραστάσεις οι οποίες τραβούν τα βλέμματα για την κακή ερμηνεία και διασπούν τη προσοχή από το πραγματικό νόημα. Με την ίδια άνεση που τον Γενάρη του ’15 ανέβαζε τον αριστεριστή Πάμπλο Ιγκλέσιας στο προεκλογικό του βήμα, τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους ανέβαζε τον ακροδεξιό συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις μιμήσεις του στον Ανδρέα Παπανδρέου με αποκορύφωμα το  «καλή σας νύχτα κύριε Μητσοτάκη»; Την επίσκεψη στο Καστελόριζο με αναρίθμητες διμοιρίες ΜΑΤ; Το show με την γραβάτα που έβαζε και έβγαζε στο Ζάππειο Μέγαρο με όλο τον θίασό του από κάτω να παραληρεί; Τις φωτογραφίες που ανέβαζε στο κοινωνικό δίκτυο instagram μαζί με τον Νίκο Τόσκα στο κέντρο επιχειρήσεων, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η φωτιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε τόσους συνανθρώπους μας;
Τελευταία επιθεώρηση του περιπλανώμενου πρωθυπουργού που τον καθιστά πλέον σε μέγιστο πολιτικό θιασάρχη ήταν αυτή στην Ιθάκη. Περικυκλωμένος από τα κομματικά του στελέχη, υποκρινόταν την έκπληξη της υποδοχής με στημένα πλάνα, ενώ σουρεαλιστική πινελιά έβαλε αυτός ο ευφυής κύριος που με χιούμορ που χτυπούσε πένθιμα την καμπάνα. Εκεί λοιπόν ο ταλαντούχος σουρεαλιστής πρωθυπουργός μας, μας ενημέρωσε πως βγήκαμε από τα μνημόνια (ναι αυτά που θα έσκιζε) μετά από τρία χρόνια σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, έχοντας ισοπεδώσει την επιχειρηματικότητα, ξεπουλήσει την δημόσια περιουσία, μειοδοτήσει την μακεδονική εθνικότητα. Φυσικά η έξοδος αυτή δεν σημαίνει και την κατάργηση των τετρακοσίων και πλέον εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου αλλά ούτε και την επαναφορά στην κανονικότητα της φορολογίας. Τραγική ειρωνεία στο όλο έργο; σε μερικές μέρες οι θεσμοί έρχονται εκ νέου στη χώρα μας και φυσικά δεν έρχονται για τουρισμό.
Στέλνοντας ένα μήνυμα λοιπόν στο κύριο Τσίπρα θα του έλεγα πως ακόμη και σκηνοθετικά και αλληγορικά να κρίνει κανείς την τελευταία του παράσταση, θα έπρεπε να του θυμίσει πως ο πολυμήχανος Οδυσσέας για να γυρίσει στην Ιθάκη, πρώτα έκαψε όλη τη Τροία, ενώ αργότερα έχασε όλους του τους συντρόφους,
Ο νοών νοείτω…

* Ο Γιάννης Λαμπίρης είναι εκπρόσωπος τύπου και επικοινωνίας Ν.Ε Κίνημα Αλλαγής Μεσσηνίας

Προηγούμενα άρθρα

  1. Γιάννης Λαμπίρης*: Ανοιχτή επιστολή βόμβα εναντίον του Γιάννη Ραγκούση
  2. Γιάννης Λαμπίρης*: Το μέλλον της ΕΕ μπορεί να έχει μόνο προοδευτικό και σοσιαλιστικό πρόσημο
Share.

Comments are closed.