Μόνο με παραπεμπτικό οικογενειακού γιατρού οι επισκέψεις στους ειδικούς γιατρούς Κέντρων Υγείας, Νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ

0

Μόνο με παραπομπή από οικογενειακό ιατρό θα γίνεται πλέον η  πρόσβαση των ασθενών στους εξειδικευμένους ιατρούς, ιδιώτη ή του ΕΣΥ! Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού με την οποία καθορίζεται η διαδικασία παραπομπών. Όπως καταγγέλλουν μάλιστα η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), πλέον οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών ( ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας ).
Σύμφωνα με την απόφαση, ο οικογενειακός ιατρός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 4486/2017, «αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την “κυκλοφορία” του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός. Ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εντός της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο».
Όπως ορίζεται στην απόφαση, ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα. Η επιλογή μονάδας, ιατρού και ώρας γίνεται με τον έως τώρα προβλεπόμενο τρόπο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Με βάση την εγκύκλιο διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες παραπομπών:

  • άμεση παραπομπή, με ισχύ δέκα ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό γιατρό.
  • «προληπτική παραπομπή» με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό γιατρό,
  • Ξεχωριστή παραπομπή για ασθενείς με χρόνια νοσήματαμε ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Από την όλη διαδικασία εξαιρούνται τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά.

Η αντίδραση ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Εμπόδια στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση
του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ). Μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Την έντονη δυσαρέσκειά του, για την πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία καταργείται, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, που ζητά με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό να απαντηθούν σειρά από επείγοντα – όπως αναφέρει -ερωτήματα.

Share.

Comments are closed.