Μάκης Γιομπαζολιάς: Το ΠΑΣΟΚ και η «παρθενογενεση»

0

Γνώμη μου..:
– Κάνουν λάθος όσοι επιδιώκουν την “παρθενογένεση” ενός νέου αποπασοκοποιημένου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς. Λες και τα δεινά της χώρας οφείλονται σε αυτήν καθαυτή την ύπαρξη του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος. Και όχι στις στρεβλές πολιτικές που ενίοτε και αυτό το κόμμα άσκησε και στην τρομερή κρίση που έσκασε στα χέρια του. Λες και ο χώρος θα αναταχθεί εάν εξαφανισθούν το ΠΑΣΟΚ και οι αρχές του. Μα, αν ήταν έτσι, τότε η Νέα Δημοκρατία, που άσκησε ουκ ολίγες στρεβλές πολιτικές, θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί και όχι να διεκδικεί και πάλι την εξουσία..
– Κάνουν λάθος και εκείνοι που θεωρούν, ότι, για την ανάταξη του χώρου, πρέπει να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ όπως ήταν. Κάτι σαν πολιτικό μουσειακό είδος.  Μα , αν ήταν έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ, που διευρύνθηκε και άλλαξε και τίτλο και σύμβολα και στελέχη και πολιτικές, δεν θα ήταν τώρα στην Κυβέρνηση. Ούτε θα χρειαζόταν το ΠΑΣΟΚ να διαδεχθεί την Ένωση Κέντρου, η ΝΔ την ΕΡΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Συνασπισμό, την ΕΑΡ και το ΚΚΕ Εσωτερικού.
Η εξέλιξη είναι η τροφοδότης και η συνέχεια της πολιτικής, όπως και της ζωής. Αλλιώς οι γονείς δεν θα έκαναν παιδιά. Τα παιδιά δεν θα διδάσκονταν από την πείρα των γονιών. Και στην ελληνική πολιτική ζωή θα κυριαρχούσαν ακόμη το Φιλελεύθερο κόμμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και ο Συναγερμός του Αλέξανδρου Παπάγου.
Το σωστό και φυσιολογικό είναι εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ να καθοδηγήσει ομαλά την εξέλιξη του σε κάτι πιο ευρύ, πιο δυνατό και πιο αξιόμαχο. Με διατήρηση των σωστών διαχρονικών αρχών του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος ( σοσιαλδημοκρατικού, κεντροαριστερού, όπως θέλετε πέστε το ).. Απόρριψη των όποιων λανθασμένων ή ξεπερασμένων πολιτικών του παρελθόντος. Και εμπλουτισμό με την ουσία του σύγχρονου και την δυναμική του νέου.
Το ΠΑΣΟΚ, με την ιστορική πολιτική διαδρομή του, με σημαντική προσφορά αλλά και με σφάλματα, κάθε άλλο παρά είναι άχρηστο. Δεν μπορεί να κατεδαφιστεί. Αλλά και δεν μπορεί να συνεχίσει όπως ήταν. Το έδειξε η ζωή και το είπαν οι πολίτες. Πρέπει να ηγηθεί στην διαδικασία εξέλιξης του σε κάτι σύγχρονο και μεγάλο. Με τις ίδιες βασικές ιδεολογικές αρχές.Με τα ίδια ή όχι σύμβολα και πρόσωπα, θα το κρίνουν οι πολίτες, που ενδιαφέρονται συμμετέχοντας στις σχετικές διεργασίες.  Αλλά σίγουρα με αλλαγές στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, για το καλύτερο αύριο της χώρας και των πολιτών. Αγκαλιά του παλιού που διδάσκει και καθοδηγεί και του νέου που πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Χωρίς μάταιες αντιπαλότητες για το αναπότρεπτο. Αυτή είναι η δυναμική της ζωής και της πολιτικής.

Προηγούμενα άρθρα

  1. Μάκης Γιομπαζολιάς: Η νέα κεντροαριστερά και οι εκλογές
  2. Μάκης Γιομπαζολιάς: Πολιτικό γεγονός η συνδιάσκεψη της Ε.Δ.Ε.Μ.
  3. Μάκης Γιομπαζολιάς: Περί παιδείας
  4. Μάκης Γιομπαζολιάς*: Να ψοφήσουν λοιπόν τα δημοσιογραφικά «λαμόγια των βοθροκάναλων»..?
  5. Μάκης Γιομπαζολιάς: Για καλές ανατροπές στην Αγροτιά
  6. Μάκης Γιομπαζολιάς: Τα κρίσιμα ευρήματα της MRB
  7. Μάκης Γιομπαζολιάς: Οι τρείς στρατηγικές του ΣΥΡΙΖΑ
  8. Μάκης Γιομπαζολιάς: Οι «τρεις» και η ενότητα της κεντροαριστεράς
  9. Μάκης Γιομπαζολιάς: Το σημαντικό βήμα για την ενότητα της γνήσιας Κεντροαριστεράς έγινε
  10. Μάκης Γιομπαζολιάς: Η ελληνική μας πραγματικότητα
  11. Μάκης Γιομπαζολιάς: Περί Κεντροαριστεράς
  12. Μάκης Γιομπαζολιάς: Το ΔΝΤ, οι «διαρροές» και οι μεταρρυθμίσεις
  13. Μάκης Γιομπαζολιάς: απαντήστε λοιπόν..!
Share.

Comments are closed.