Τυπικά προσόντα και συνέντευξη θα κρίνουν τους νέους διευθυντές σχολείων

0

Απ’ ότι φαίνεται  «κλείδωσε» ο τρόπος επιλογής των νέων διευθυντών των δημόσιων σχολείων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2015 με αρμοδιότητα του τότε αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων και των εργαστηριακών κέντρων. Έπειτα από προσφυγές της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντών σχολείων, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε σε πρόσφατη απόφασή του ότι ο τρόπος επιλογής που καθιερώθηκε με τον επίμαχο νόμο είναι αντισυνταγματικός, καθώς «η αρμοδιότητα επιλογής δόθηκε στον σύλλογο διδασκόντων στον οποίο μετέχουν (αδιακρίτως) όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωματικοί εκπαιδευτικοί και με τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας». Ουσιαστικά, η επίμαχη ρύθμιση ήταν η ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων για τους υποψήφιους διευθυντές.

Σύμφωνα με πληροφορίας από το υπουργείο Παιδείας, στο τελικό σχέδιο για την επιλογή των διευθυντών στη μοριοδότηση θα μετρούν:

  • Τα τυπικά προσόντα κάθε υποψηφίου, δηλαδή η προϋπηρεσία του και τα πτυχία και
  • Η συνέντευξη την οποία θα δίνουν οι υποψήφιοι σε υπηρεσιακό συμβούλιο διευρυμένης σύνθεσης.

Και για να χρυσώσει το χάπι στους εκπαιδευτικούς το Υπουργείο  Παιδείας δίνει τη δυνατότητα στο σύλλογο διδασκόντων θα καταθέτει την αιτιολογημένη γνώμη του για κάθε υποψήφιο, η οποία θα υπολογίζεται στην τελική κρίση των μελών του συμβουλίου, ωστόσο δεν θα μοριοδοτείται. Τώρα το πώς θα υπολογίζεται χωρίς να είναι μετρήσιμο κριτήριο  μένει να μας το απαντήσουν οι φωστήρες του Υπουργείο. Αν αυτό δεν είναι «δούλεμα» στους εκπαιδευτικούς τότε είναι η γνωστή ιδεοληπτική τρικυμία που τους διακατέχει.

Θετικό στοιχείο είναι ότι απορρίφτηκε η σκέψη για μονοετή θητεία των διευθυντών, κάτι που κυριολεκτικά θα τίναζε τα σχολεία στο αέρα. Η θητεία των νέων διευθυντών θα είναι κανονική καθώς αποφασίστηκε να δοθεί μόνιμη και όχι προσωρινή λύση.

Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου και πάντως προτού τα σχολεία κλείσουν για τις θερινές διακοπές.

Share.

Comments are closed.