Σημαντικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, οι οποίες άρχισαν να εξομαλύνονται πρόσφατα, μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με τη Συρία το 2015.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Οι τοποθετήσεις των δύο κυβερνήσεων φαίνονται να είναι προς την κατεύθυνση της «σύμπλευσης», με τους Πούτιν και Ερντογάν να συμφωνούν σε τηλεφωνική τους συνομιλία πως επρόκειτο για μια προβοκάτσια, που είχε σκοπό να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών, κάτι που, σύμφωνα με τον Ερντογάν, δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ομάδα Ρώσων ερευνητών θα καταφθάσει στην Τουρκία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε πως οι εμπνευστές αυτής της δολοφονίας δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την πορεία εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης Κάρλοφ είχε επαφές με τους Σύριους αντικαθεστωτικούς και «αυτό προδίδει στην τραγωδία εντελώς νέα διάσταση».
Οι εκτιμήσεις του STRATFOR
Ως γνωστόν το STRATFOR είναι ένα «ινστιτούτο» που παρέχει σε συνδρομητές του υψηλής ποιότητας και ακρίβειας αναλύσεις σε γεωστρατηγικής, οικονομικής και γεωπολιτικής φύσης θέματα, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό η ανάλυση του STRATFOR εκτιμά ότι το συμβάν λαμβάνει χώρα προφανώς σε μια πολύ κακή στιγμή, προκαλώντας αναταράξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανο να υπάρξει ρήξη. Η Μόσχα αναμένεται να πιέσει έντονα την Άγκυρα για αυξημένη συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών και για μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά στην προστασία των συμφερόντων της. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, καμιά από τις δύο χώρες δεν θέλει να κάνει βήματα προς τα πίσω σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Όσον αφορά στην Τουρκία, με τις ένοπλες δυνάμεις της να δρουν εντός Συρίας, επιθυμεί συνεργασία με τη Μόσχα, περισσότερο από ποτέ- και σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνει χώρα η συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών στη ρωσική πρωτεύουσα για συζητήσεις περί Συρίας.
Οι εκτιμήσεις του Foreign Policy
Επίσης είναι γνωστό ότι το Foreign Policy είναι μια ειδησεογραφική έκδοση που ιδρύθηκε το 1970 και επικεντρώνεται στις παγκόσμιες υποθέσεις, τα τρέχοντα γεγονότα, και την αμερικανική και διεθνή πολιτική.
Από τη μεριά του το Foreign Policy παρουσιάζει μια κατάσταση που δεν σου επιτρέπει να εφησυχάζεις.
Δεδομένων των κακών σχέσεων του προηγούμενου έτους, την παμπάλαια αντιπαλότητας και τα διαφορετικα στρατοπέδα όσον αφορά στον συριακό εμφύλιο, το Foreign Policy αναφέρει ότι υπάρχουν πέντε σενάρια που προκαλούν έντονο προβληματισμό εν γένει:
- Ρώσοι χάκερ στοχοποιούν την Τουρκία, προκαλώντας πολιτική αναταραχή, εκθέτοντας την κυβέρνηση Ερντογάν
- Οι σχέσεις των δύο χωρών καταρρέουν εκ νέου, με αποτέλεσμα νέες οικονομικές πιέσεις προς την Τουρκία.
- Η δολοφονία χρησιμοποιείται ως πρόφαση για περαιτέρω καταστολή/ μέτρα κατά των πολιτικών αντιπάλων των κυβερνήσεων τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τουρκία.
- Η κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι καταρρέει, ή αναζωπυρώνονται συγκρούσεις σε άλλα μέρη της Συρίας.
- Η Ρωσία παίζει το «κουρδικό χαρτί», υποστηρίζοντας τους Κούρδους αντάρτες που δρουν εντός Τουρκίας και στη Συρία, με αποτέλεσμα περισσότερες επιθέσεις εναντίον των τουρκικών κυβερνητικών δυνάμεων.