Το κλείδωμα της συμφωνίας και ο παράγοντας Λαφαζάνης

0

Μάχη με το χρόνο δίνεται μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών και Παρισιού για να κλειδώσει η συμφωνία του τρίτου πακέτου και να αποτραπεί οποιοδήποτε «ατύχημα» έως την Κυριακή, ημέρα κατά την οποία συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών για να εξετάσει το ενδεχόμενο «συμφωνία ή Grexit».

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ εκλήθησαν να μείνουν στην Αθήνα το 3ήμερο
Η κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα τις εξελίξεις με στόχο μια συμφωνία και αυτό γίνεται προφανέστερο από το γεγονός ότι από το μεσημέρι ζητήθηκε από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα το επόμενο τριήμερο. Αυτό καθιστά πιθανό, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή επί μιας πρώτης δέσμης μεταρρυθμίσεων ακόμη και πριν από την Κυριακή.

Κυβερνητικό συμβούλιο στο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται αυτή την ώρα κυβερνητικό συμβούλιο ώστε να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί από τους υπουργούς η υπό διαμόρφωση επίσημη πρόταση μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.
Η πρόταση  αναμένεται να αποσταλεί σε Κομισιόν και ΕΚΤ εντός της ημέρας, αφού προηγουμένως  υπάρξει ενημέρωση και των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, η καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup φέρεται να προγραμματίζεται για τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.
Ανοιχτό παραμένει, πάντοτε, και το ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών μέσα στο επόμενο διήμερο, ενώ στο ευρωπαϊκό μέτωπο κομβική είναι πλέον η κινητοποίηση της Γαλλίας σε όλα τα επίπεδα, με εμπλοκή προσωπικά του Φρανσουά Ολάντ και αποστολή γάλλων τεχνοκρατών προκειμένου η Ελλάδα να καταθέσει πρόταση που θα εγκριθεί από τους δανειστές και να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο Grexit.

Ο παράγοντας Λαφαζάνης και η στάση του

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει η ιστοσελίδα iefimerida, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκλήθη προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου για να πεισθεί να ψηφίσει τα μέτρα και να μη ρίξει την κυβέρνηση. Κι ο ίδιος φέρεται να απάντησε: «Εγώ θα βγαίνω και θα λέω αυτά που πιστεύω αλλά δεν θα καταψηφίσω. Εγώ δεν θα ρίξω την κυβέρνηση».

Ωστόσο, σε σημερινές του δηλώσεις σε συνέδριο για ενεργειακά θέματα που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν άφησε κανένα περιθώριο να στηρίξει νέο Μνημόνιο λέγοντας:

«Δεν θέλουμε στα δύο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε και ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα να δίνεται καμιά προοπτική στον τόπο».

«Η Ελλάδα» συνέχισε «δεν βρίσκεται σε ομηρία από κανέναν. Και κάνουν βαρύτατο λάθος και ατόπημα όσοι στην Ευρώπη τη θεωρούν όμηρο. Η Ελλάδα επίσης δεν βρίσκεται με το ‘πιστόλι στον κρόταφο’ ούτε βρίσκεται υπό εκτέλεση, έτοιμη να αποδεχθεί τα όποια τετελεσμένα της προσφέρουν όσο καταστρεπτικά και αν είναι. Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή από το να συνυπογράψουν τη ‘θανατική’ τους καταδίκη».

«Οι ευρωπαϊκοί κύκλοι που σκέπτονται έτσι, είναι οι κύκλοι εκείνοι που ετοιμάζονται να γράψουν ξανά, με μεγάλο θύμα την Ελλάδα, την πιο μαύρη ίσως σελίδα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο. Η Ελλάδα δεν διαθέτει μια και μόνο επιλογή για το μέλλον της: να δεχθεί μια απαράδεκτη συμφωνία με τους ‘θεσμούς’» πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης επέμεινε πως η χώρα διαθέτει εναλλακτικές επιλογές, σημειώνοντας: «Έχουμε ως χώρα πολλές επιλογές. Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές που έχουμε είναι δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη, όμως, η πιο εξοντωτική, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού μας. Αυτή την επιλογή δεν θα την κάνουμε ποτέ, γιατί θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο πόνο και δάκρυα στους Έλληνες πολίτες, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή χωρίς αύριο και προοπτική».

Τι προσπαθεί να κάνει ο Πρωθυπουργός

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση να ξεπεράσει δύο κομβικούς σκοπέλους:

  • Να πεισθεί οριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης να υπερψηφίσει τα μέτρα, συμπαρασύροντας έτσι και τους περίπου 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους οποίους ασκεί επιρροή στην λεγόμενη Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος.
  • Η πρόταση να περάσει από τους υπουργούς του Eurogroup και να μην περιέχει λάθη και παραλείψεις, όπως γίνονταν μέχρι τώρα επί εποχής Βαρουφάκη, για τούτο κι έχει γραφεί από Γάλλους τεχνοκράτες ώστε να είναι πιθανότερη ψήφισή της

Η χρηματοδότηση που ζητάμε από το ESM

Στην επιστολή που απέστειλε η κυβέρνηση προς τον ESM δεν αναφέρεται το ποσό του δανείου που αιτείται η Ελλάδα από τους θεσμούς. Όμως θεωρείται δεδομένο ότι αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 60δισ ευρώ. Γιατί οι δανειακές ανάγκες που έχει να εκπληρώσει η Ελλάδα μέχρι και το 2017 ξεπερνούν τα 60 δισ ευρώ καθώς θα πρέπει να πληρώσει τόκους δανείων, λήξεις ομολόγων και πληρωμές δόσεων, αρχής γενομένης από την 13η Ιουλίου όταν και η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 450 εκατ ευρώ στο ΔΝΤ και τις 20 Ιουλίου όταν η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει «ακούρευτα» ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ αξίας 3,5δισ ευρώ.
Ωστόσο, σε αυτά τα 60 δισ ευρώ θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον ακόμα 10δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι θεσμοί θα ζητήσουν να υπάρξει και ένα «μαξιλάρι» τουλάχιστον 10δισ ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ανεβάζοντας τον τελικό λογαριασμό στα 80δισ ευρώ.

Το πακέτο των μέτρων που θα περιέχει η συμφωνία
Το νέο πακέτο θα συνοδευτεί με νέα υφεσιακά μέτρα τα οποία θα φτάνουν τουλάχιστον τα 10δισ ευρώ. Αν και ο κατάλογος των μέτρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει:

  1. ΦΠΑ 13% για ξενοδοχεία και βασικά τρόφιμα και 23% για την εστίαση και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα
  2. Αν και η Αθήνα επιμένει στη διατήρηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, οι δανειστές φαίνεται ότι απαιτούν την κατάργηση της, όπως και των υπόλοιπων εξαιρέσεων που προβλέπει ο ΦΠΑ
  3. Αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, σταδιακά από το 2016
  4. Κατάργηση της προνομιακής φορολόγησης των αγροτών σταδιακά έως το τέλος του 2017
  5. Μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 200εκατ ευρώ το 2016 και 400 εκατομμύρια το 2017
  6. ΕΝΦΙΑ ως το 2016 τουλάχιστον, με σταθερό στόχο είσπραξης 2,65 δισ ευρώ ετησίως
  7. Εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού από τον Οκτώβριο του 2015, αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες
  8. Αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας βιωσιμότητας και μηδενικού ελλείμματος τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού
  9. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, και στη συνέχεια αντικατάσταση του από το εγγυημένο εισόδημα
  10. Σταδιακή κατάργηση από την 31η Οκτωβρίου 2015 και έως το τέλος του 2017 όλων των φόρων υπέρ τρίτων
  11. Αναστολή των κυβερνητικών σχεδίων για τις αλλαγές στα εργασιακά και νομοθέτηση του νέου πλαισίου το φθινόπωρο του 2015
  12. Άμεση εφαρμογή των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφορά τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, οικοδομή κλπ
  13. Εφαρμογή των συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ
  14. Άνοιγμα επαγγελμάτων για συμβολαιογράφους, λογιστές, δικαστικούς επιμελητές κλπ.
  15. Υλοποίηση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Συγκεκριμένα ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί μεν από τη ΔΕΗ, αλλά θα παραμείνει κατά πλειοψηφία υπό κρατική κυριότητα.
Share.

Comments are closed.