Δ. Κουτσούμπας: «Αστική με αριστερό περιτύλιγμα η κυβέρνηση»

0

«Αστική, αντεργατική με αριστερό φιλολαϊκό περιτύλιγμα» χαρακτήρισε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας πως η κριτική απέναντί της θα είναι αντικειμενική και σκληρή, καθώς θα κάνει και νέες δεσμεύσεις, νέες συμφωνίες και νέα μνημόνια.
«Η λίστα για παράδειγμα που αναφέρεται και στις ιδιωτικοποιήσεις και στις συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων και πώς υποτίθεται θα αξιοποιηθεί η περιουσία τους – δηλαδή πώς θα την πάρουν πάλι για να πληρώσουν τα χρέη – οι περικοπές σε δημόσιες δαπάνες, οι νέοι φόροι, που δεν τους λένε καθαρά, και τα χαράτσια που υποκρύπτονται. Γιατί τέτοια είναι τα ισοδύναμα, δε μπορεί να είναι αλλιώτικα. Και μια σειρά άλλες αοριστίες προς το παρόν, που δεν ξέρουμε τι ακριβώς συζητούν πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες και με τα διάφορα πάρε – δώσε και τα e-mail, που αφορούν και ασφαλιστικά και εργασιακά και μια σειρά άλλα ζητήματα, δεν είναι δεσμεύσεις υπέρ του λαού. Είναι δεσμεύσεις υπέρ ομίλων, υπέρ συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha.
Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ αισθάνεται ότι το δικαιώνει το χθεσινό άρθρο του κ. Μηλιού «που λέει ότι η κυβέρνηση μετατρέπεται σε φιλολαϊκό διαχειριστή του συστήματος», ο κ. Κουτσούμπας είπε το ζήτημα με τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες δυνάμεις είναι αν έχουν συνέπεια και αν στο «δια ταύτα» πάνε μέχρι τέλους.
Πρόσθεσε ότι η πείρα του κόμματος δείχνει πως «αυτές οι φωνές οι αντιπολιτευτικές, οι «αντάρτικες» εντός των ηγεσιών ή εντός των κομμάτων του κατεστημένου, όπως είναι σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, λειτουργούν περισσότερο στο να ενσωματώνουν και να εγκλωβίζουν πραγματικές ριζοσπαστικές προοδευτικές φιλολαϊκές απόψεις της εργατικής λαϊκής βάσης αυτών των κομμάτων, παρά για να διευκολύνουν να απεγκλωβίζονται και να αλλάζει ρότα συνολικά ένας σχηματισμός».
Συμπλήρωσε δε ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με αυτές τις δυνάμεις καθώς «όποιος διαφωνεί ειλικρινά, παίρνει το καπελάκι του και φεύγει και κάνει αντιπολίτευση από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, συμμαχεί, συσπειρώνεται και παλεύει μέσα στο κίνημα, μέσα στους αγώνες του λαού, συμπαρατάσσεται εάν θέλει με το ΚΚΕ».
Εξάλλου εκτίμησε ως ενδεχόμενο την δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος «στυλ ΣΥΡΙΖΑ» από τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Plan B του Αλαβάνου και άλλες δυνάμεις της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, προσθέτοντας ότι «δεν νομίζουμε όμως ότι αυτό θα έχει να κάνει με μια γνήσια, πραγματικά ριζοσπαστική μετατόπιση και αντίληψη κατά την εκτίμησή μας αυτή τη στιγμή, με βάση τα δεδομένα που έχουμε. Θα λειτουργήσει ως ένα ακόμη ανάχωμα».
Τόνισε ότι αυτή η εκτίμηση περί «αναχώματος» δεν είναι προϊόν καχυποψίας, αλλά βασίζεται σε πολιτική ανάλυση με βάση θέσεις και με βάση συγκεκριμένα πρόσωπα που εκπροσωπούν αυτές τις θέσεις. Ο κ. Κουτσούμπας κατέστησε σαφές ότι το ΚΚΕ το ενδιαφέρει η εξουσία, διευκρινίζοντας ότι το ΚΚΕ θα πάρει μέρος σε μια διακυβέρνηση με τον λαό στην εξουσία.
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μια τέτοιας εξουσίας που κάνει λόγο για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κεντρικό επιστημονικό εθνικό σχεδιασμό της οικονομίας με βάση τις λαϊκές ανάγκες.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ανάγκη το ΚΚΕ να εκσυγχρονίσει τον λόγο του, είπε ότι αυτό προσπαθεί να κάνει καθημερινά το κόμμα, τονίζοντας ότι «για εμάς εκσυγχρονισμός – ανανέωση είναι να ανταποκρίνεσαι κάθε φορά απέναντι στα συγκεκριμένα δεδομένα που φέρνει η ίδια η εξέλιξη της κοινωνίας, η οποία ποτέ δεν είναι στάσιμη».

Share.

Comments are closed.