Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ

 

Η Καλαμάτα είναι πόλη της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος και του δήμου Καλαμάτας. Έχει 49.154 κατοίκους και βρίσκεται στο μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου. Είναι η μεγαλύτερη, μετά την Πάτρα, πόλη της Πελοποννήσου. Η Καλαμάτα διασχίζεται από τον ποταμό Νέδωνα, που τη χωρίζει σε ανατολικό και δυτικό τμήμα. Σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, περιλαμβάνει βιομηχανίες ζυμαρικών, επεξεργασίας σταφίδας, ελαιουργίες, καπνοβιομηχανίες, μεταξουργίες κτλ. Από το λιμάνι της εξάγονται λάδι, σύκα, σταφίδες κ.ά.

Με το όνομα «Καλάμαι» υπήρχε στην αρχαιότητα μικρή πόλη, που πήρε το όνομά της πιθανόν από τις πολλές καλαμιές που βρίσκονταν στην περιοχή. Η θέση της όμως δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια. Πιθανό να βρισκόταν ανατολικά της σημερινής Καλαμάτας, κοντά στο χωριό Γιάνιτσα, όπου υπάρχουν και ερείπια τειχών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Πολύβιου, η πόλη καταλήφθηκε το 217 π.Χ. από τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι όμως δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν για πολύ. Μεγάλη πολιτική σημασία απέκτησε η Καλαμάτα στα χρόνια της φραγκοκρατίας, οπότε ήταν έδρα βαρονίας και είχε κέντρο το φραγκικό φρούριο που χτίστηκε από τους ιππότες. Η βαρονία είχε δοθεί ως τιμάριο στην οικογένεια των Βιλεαρδουίνων. Μετά το θάνατο του Γουλιέλμου Βιλεαρδουίνου η Καλαμάτα περιήλθε σε διάφορους ηγεμόνες, ώσπου το 1459 καταλήφθηκε από τους Τούρκους.

Στη διάρκεια του βενετοτουρκικού πολέμου την κατέλαβαν οι Βενετοί (1685-1715), που επισκεύασαν το φρούριότης και το χρησιμοποιούσαν ως κέντρο ελέγχου της μεσσηνιακής πεδιάδας. Το 1715 ανακαταλήφθηκε από τους Τούρκους. Η Καλαμάτα πήρε μέρος στην επανάσταση του 1769 με αρχηγό της τον Παναγιώτη Μπενάκη. Στις παραμονές της Επανάστασης του 1821 έγιναν εκεί μεγάλες προετοιμασίες για τον Αγώνα και η Καλαμάτα ελευθερώθηκε στις 23 Μαρτίου 1821, πρώτη από όλες τις ελληνικές πόλεις, από τον Κολοκοτρώνη και τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Στη σημερινή πόλη υπάρχει μουσείο αρχαιολογικό, εκκλησιαστικό και ιστορικό-λαογραφικό, με αντικείμενα των αγωνιστών της Επανάστασης και πλούσια δημοτική βιβλιοθήκη.

Το 1986 ισχυρός σεισμός συντάραξε την πόλη·δεκάδες ήταν τα θύματα και η ζωή της πόλης τραυματίστηκε από όλες τις απόψεις. Σε λίγα χρόνια όμως τα τραύματα του σεισμού επουλώθηκαν και η ζωή της πόλης βρήκε και πάλι τον κανονικό της ρυθμό.

Καλαμάτας δημοτικό διαμέρισμα. Δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Καλαμάτας του νομού Μεσσηνίας. Έχει έξι οικισμούς (Καλαμάτα, Κουταλά, Μενινά, Μονή Βελανιδιάς, Μπουρνιάς, Προφήτης Ηλίας) και 49.550 κατοίκους.