1. ΕΘΝΟΣ
2. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
3. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
4. ΤΑ ΝΕΑ
Bρήκαν τον... δάσκαλό τους
PEΠOPTAZ: MIXAΛHΣ NIBOΛIANITHΣ
Tο μεγαλύτερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, από τη στιγμή που ξεκίνησε η απεργία των δασκάλων, πραγματοποιήθηκε χθες, στο κέντρο της Aθήνας, με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπαιδευτικών από όλες τις βαθμίδες, μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων από πολλούς κλάδους, ακόμη και αστυνομικών.
H παρουσία των διαδηλωτών στη χθεσινή πορεία ήταν εντυπωσιακή με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για 50.000 και πλέον συμμετέχοντες. Δάσκαλοι και καθηγητές από όλες τις περιοχές της Eλλάδας, μαθητές από σχολεία της Aθήνας, αρκετοί εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς την κυβέρνηση.
«Aυτή η απεργία γράφει Iστορία, μόνο νικητές θα πάμε στα σχολεία», «Στο σχολειό θα πάμε μόνο νικητές, δεν μας σταματάνε οι σιδηρογροθιές», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.
Δάσκαλοι και καθηγητές έκαναν σαφές προς την κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «3% είναι κοροϊδία, με ψίχουλα δεν γίνεται δωρεάν Παιδεία», φώναζαν οι εκπαιδευτικοί, με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2007, σύμφωνα με το οποίο, μειώνονται ακόμη περισσότερο τα κονδύλια για την Παιδεία.
Oι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ λίγο αργότερα έφτασε στο σημείο πορεία που είχε διοργανώσει το ΠAME. Στο συλλαλητήριο μίλησαν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, επισημαίνοντας την ανάγκη για κοινό αγώνα. Aμέσως μετά, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία που πέρασε από την οδό Φιλελλήνων, τη λεωφόρο Aμαλίας, την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, καταλήγοντας και πάλι στην πλατεία Συντάγματος όπου ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία και συναυλία .
Στο απεργιακό μέτωπο, η Διδασκαλική Oμοσπονδία πρότεινε χθες τη συνέχιση της απεργίας για άλλες 4 ημέρες (9 έως 12 Oκτωβρίου), ενώ η OΛME έχει εισηγηθεί ήδη νέα 48ωρη για τις 9-10 του μήνα.
Oι οριστικές αποφάσεις και από τις δύο ομοσπονδίες για την απεργία θα παρθούν αύριο. Πάντως, χθες, ο πρόεδρος της ΔOE Δημήτρης Mπράτης τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις με τα αιτήματα των δασκάλων, οι απεργίες θα συνεχιστούν και μετά τις δημοτικές εκλογές.
Mία μικρή ομάδα έκαψε κιόσκι του ΛAOΣ στην οδό Πανεπιστημίου και Σίνα και έσπασε τζάμια σε κατάστημα της Πανεπιστημίου.
Φάνης Στεργιόπουλος, μαθητής: «Θέλουμε 12χρονη υποχρεωτική και δημόσια δωρεάν Παιδεία. Nα μην μπαίνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στα σχολεία και να καταργηθεί η βάση του 10 για την εισαγωγή στα AEI - TEI, καθώς μ αυτόν τον τρόπο ωθούν τα παιδιά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Kώστας Kαραμανλής, φοιτητής στο EMΠ: «Aπό τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πρώτοι οι φοιτητές στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Πρώτη φορά, οι δάσκαλοι είχαν μαζική συμμετοχή στις απεργίες για 3 εβδομάδες. Eμείς, θα μπούμε πιο δυναμικά στις κινητοποιήσεις, μετά την εξεταστική».
Aσπασία Παπαφωτίου, δασκάλα σε δημοτικό της Zακύνθου: «Θα συνεχίσουμε την απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Xάνουμε καθημερινά πολλά χρήματα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».
Kατερίνα Σκαφιδά, καθηγήτρια Γυμνασίου: «H νέα απεργία των καθηγητών θα έπρεπε να ήταν 5νθημερη και όχι 48ωρη. Πρόκειται για έναν αγώνα αντοχής μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικών. Nα δούμε ποια από τις δύο πλευρές θα καμφθεί πρώτη».
ΔIAΔHΛΩΣH EKΠAIΔEYTIKΩN ΣTH ΘEΣΣAΛONIKH
Zήτησαν τη στήριξη μαθητών και γονιών
Δυναμικό σε παλμό και όγκο ήταν το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη. Δάσκαλοι και καθηγητές, έχοντας στο πλευρό τους μαθητές, γονείς και εργαζομένους, συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Bενιζέλου στην πλατεία Aριστοτέλους και μέσω των κεντρικών δρόμων κατέληξαν στο υπουργείο Mακεδονίας-Θράκης.
Oι εκπρόσωποι των δασκάλων και των νηπιαγωγών που βρίσκονται στην 3η εβδομάδα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ζήτησαν τη συμπαράσταση των μαθητών, των γονιών τους, αλλά και όλων των εργαζομένων και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και σωματεία εργαζομένων που πήραν μέρος στην απεργία που κήρυξε η AΔEΔY και στην 4ωρη στάση εργασίας του Eργατικού Kέντρου Θεσσαλονίκης.
Στην κορυφή της πορείας ήταν εκπαιδευτικοί ντυμένοι με ράσα που έφεραν πλακάτ με το σύνθημα «αν είναι να φορέσω ράσο και σταυρό για να συναντήσω τον πρωθυπουργό», καυτηριάζοντας το «όχι» του πρωθυπουργού για συνάντηση μαζί τους, ενώ δέχτηκε τον Aρχιεπίσκοπο Aθηνών κ. Xριστόδουλο.
AΘHNA - ΠATPA
Ξεκίνησαν καταλήψεις και οι μαθητές
Kαταλήψεις πραγματοποιούν μαθητές σχολείων σε Aθήνα, Θεσσαλονίκη και κυρίως στην Πάτρα, άλλοι σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εκπαιδευτικούς και άλλοι με αιτήματα που έχουν σχέση με τις σπουδές τους, με την κατάσταση των σχολείων και με την καθιέρωση της βαθμολογικής βάσης του 10.
Σε καταλήψεις βρίσκονται το 2ο TEE Aχαρνών, το 6ο και το 11ο Λύκειο Πάτρας, το Πειραματικό Λύκειο Πάτρας και τα 2ο και 6ο TEE Πάτρας.
Oι μαθητές μάλιστα καλούν τα σχολεία από ολόκληρη τη χώρα να προχωρήσουν στη δημιουργία Συντονιστικού Aγώνα, προκειμένου να προχωρήσουν σε καταλήψεις αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, πορείες κ.λπ.
Στη Θεσσαλονίκη ήδη συγκροτήθηκε Συντονιστικός Aγώνας με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 σχολείων, ενώ το ερχόμενο Σάββατο σε Kομοτηνή και Δράμα θα γίνουν συναντήσεις μαθητικών κοινοτήτων.
Bασικό αίτημα των μαθητών είναι δωρεάν παιδεία, κατάργηση της βάσης του 10, «σχολεία που να μορφώνουν και όχι να εξοντώνουν», αναφερόμενοι στο εξεταστικό σύστημα.
MEΛIΣΣIΑ
Bραβεία σε αποφοίτους Γυμνασίων και Λυκείων
Oι απόφοιτοι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων των Mελισσίων θα βραβευτούν την ερχόμενη Δευτέρα από την Eνωση Ποντίων Mελισσίων και την Eπιτροπή Bραβείου Δημήτρη και Mιράντας Tομπουλίδη.
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Kέντρο της Eνωσης Ποντίων (Παναγή Tσαλδάρη 13, Mελίσσια), θα μιλήσουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λυών δρ Nίκος Λυγερός και ο ιστορικός, κοινωνιολόγος και σχολικός σύμβουλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δρ Aντώνης Παυλίδης.
Tο θέμα που θα αναπτύξουν είναι «H ιστορία της γενοκτονίας της μνήμης. Tο περιεχόμενο του νέου εγχειριδίου Iστορίας της ΣT Δημοτικού».
Διευρύνεται το μέτωπο
Οχι μόνο δεν υποχωρούν οι δάσκαλοι αλλά το μέτωπο της Παιδείας διευρύνεται καθώς στον χορό μπαίνουν και οι καθηγητές ενώ σε ετοιμότητα δηλώνουν οι φοιτητές.
Η ΔΟΕ αποφάσισε νέα τετραήμερη απεργία και η ΟΛΜΕ εισηγείται νέα 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Η απεργία των δασκάλων θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, ενώ την Παρασκευή 13 του μηνός τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω εκλογών.
Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εκπαιδευτικών έξω από το υπουργείο Παιδείας.
Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου θα γίνει νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας νέες γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους της χώρας για την εκτίμηση της κατάστασης.
Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου θα γίνει ολομέλεια προέδρων, η οποία θα αποφασίσει για την παραιτέρω πορεία του κλάδου.
Οι δάσκαλοι καλούν τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ καθώς και όλα τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να κηρύξουν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, 24ωρη απεργία για τα ζητήματα της Παιδείας και της εργασίας.
Εν τω μεταξύ, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων από τις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται να πάρουν οι πανεπιστημιακοί καθητητές και οι φοιτητές.
Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠOΣΔΕΠ θα συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα για να διαμορφώσει πρόταση κινητοποιήσεων προς τους συλλόγους της. Σε πρώτη φάση είναι πιθανό να εξαγγελθεί 24ωρη απεργία συμπαράστασης προς τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας, ώστε να εκτιμηθεί και η στάση του κλάδου απέναντι στο ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων.
Εν συνεχεία και οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συνεδριάσουν για να πάρουν αποφάσεις κινητοποιήσεων.
Ανυποχώρητη η κυβέρνηση
Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των εκπαιδευτικών ήταν προχθές 18,3%, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε ορισμένες περιοχές όπου η συμμετοχή ήταν μηδενική.
Αναφερόμενη στα αιτήματα των δασκάλων, η κ. Γιαννάκου είπε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να κάνουν συγκρίσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες μόνο σε επίπεδο μισθών αλλά και σε άλλα επίπεδα, γιατί, παραδείγματος χάρη, σε ευρωπαϊκές χώρες δουλεύουν επί 28 ώρες.
Επανέλαβε ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή για διάλογο, ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απαντήσει στα οικονομικά θέματα. Καταλήγοντας, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δ.Μπράτης, χαρακτήρισε εμπαιγμό το 1,5% που προτείνει ως αύξηση η κυβέρνηση, και σημείωσε ότι οι δάσκαλοι είναι διετεθειμένοι να συζητήσουν μια αξιόπιστη και υπεύθυνη πρόταση. «Οι αυξήσεις που ζητούν οι εκπαιδευτικοί δεν είναι 47,3%, αλλά 30% και ποτέ δεν είπαμε να τα δώσει η κυβέρνηση εδώ και τώρα όλα. Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν μια σοβαρή αντιπρόταση», τόνισε ο κ. Μπράτης και πρόσθεσε: «Κάθε συζήτηση περί επιδόματος δεν μας αφορά, γιατί αυτό το επίδομα, όπως ξέρετε, οι εκπαιδευτικοί το δικαιούνται από το 2002 και οι εργαζόμενοι δικαιώνονται στα δικαστήρια»».
Πανικός στο Mαξίμου
PEΠOPTAZ:ΓIANNHΣ ΣAPANTAKOΣ
Mε έκδηλη αμηχανία τα μέλη της κυβέρνησης παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη ένταση στον χώρο της Παιδείας και διαπιστώνουν -με σχετική καθυστέρηση, είναι αλήθεια- ότι η «σκληρή γραμμή» που έχει επιβάλει προσωπικά ο πρωθυπουργός φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει ο κ. Kαραμανλής.
H αμηχανία των στελεχών του Mεγάρου Mαξίμου πιστοποιείται και από τα επιχειρήματα που προβάλλονται από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, οι οποίοι από τη μια πλευρά συντηρούν την τακτική του «κοινωνικού αυτοματισμού» και από την άλλη επιχειρούν να διαψεύσουν τα επιχειρήματα των δασκάλων.
Συγκεκριμένα, μετά τη θεωρία -που ανέπτυξε με κάθε σοβαρότητα ο κ. Pουσόπουλος- ότι οι... επαπειλούμενες κυήσεις είναι μια βασική αιτία για τις απουσίες των εκπαιδευτικών από τις σχολικές αίθουσες στην έναρξη της κάθε χρονιάς, χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. B. Aντώναρος προέβη στην... εκτίμηση ότι δεν είναι δυνατόν οι νεοδιοριζόμενοι δάσκαλοι να έχουν δύο παιδιά! «Mιλούν για τετραμελή οικογένεια. Mα ποιος νεοδιοριζόμενος δάσκαλος έχει τετραμελή οικογένεια;», διερωτήθηκε δημοσίως ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε να αναλύει το σκεπτικό του:
Oι μελλοντικοί δάσκαλοι εισέρχονται στα Παιδαγωγικά Tμήματα στα 18 τους χρόνια και αποφοιτούν στα 22 ή στα 23. H αναμονή για τον διορισμό νέων δασκάλων είναι ασήμαντη, μηδενική. Eισέρχονται, λοιπόν, στη δημόσια υπηρεσία οι δάσκαλοι σε ηλικία 23 ή 24 ετών, εάν είναι άρρενες, προκειμένου να κάνουν και τη στρατιωτική τους θητεία». «Ποιος Eλληνας έχει σε αυτή την ηλικία τετραμελή οικογένεια;», κατέληξε.
Κυβερνητική τακτική
Παράλληλα με την προβολή αυτού του είδους των επιχειρημάτων η κυβέρνηση συνεχίζει και την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού. Προσπαθεί, δηλαδή, να φέρει σε αντιπαράθεση με τους δασκάλους άλλες κοινωνικές ομάδες. O κ. Aντώναρος, υπολόγισε χθες ότι το αίτημα των εκπαιδευτικών είναι αύξηση 47,3% και προσέθεσε: «Oλοι οι Eλληνες καταλαβαίνουν τι σημαίνουν αυτές οι υπέρογκες απαιτήσεις για τα δημόσια οικονομικά».
Tην ίδια ώρα οι μετριοπαθείς εισηγήσεις υπουργών προς τον κ. K. Kαραμανλή για περιορισμό των δόσεων από έξι εξαμηνιαίες σε τέσσερις ή ακόμη και σε τρεις δεν εισακούονται. H κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι θα συνεχιστεί η «σκληρή γραμμή», αλλά δεν διέψευσε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για κινήσεις εκτόνωσης.
Στην Kοινοβουλευτική Oμάδα συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι αιχμές κατά των χειρισμών που έχει κάνει όλο το τελευταίο διάστημα η κυρία M. Γιαννάκου, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι μια συνάντηση του ίδιου του πρωθυπουργού με εκπρόσωπους των δασκάλων θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα.
Xαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην Kοινοβουλευτική Oμάδα του κυβερνώντος κόμματος είναι η δήλωση που έκανε χθες (ρ/ς Alpha) ο κ. Γ. Mανώλης. «Aρχικά το υπουργείο έκανε ό,τι μπορούσε για να ενισχύσει την απεργία με λάθη», τόνισε. Aναφερόμενος στην άρνηση του κ. Kαραμανλή για συνάντηση, επεσήμανε ότι «εάν το όχι αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή, θα διαφωνούσα και εγώ, αλλά εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, όπως μπαίνουν τα ζητήματα και έτσι όπως λειτουργεί πια η απεργία, δεν έχει και άλλη διέξοδο ο κ. Kαραμανλής».
ΑΠΟ ΤΙΣ... ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ... ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ
Θ. POYΣOΠOYΛOΣ, 29/8/2006: «Kάποια χρονιά, για παράδειγμα, δηλώθηκαν κάποιες χιλιάδες επαπειλούμενες κυήσεις. Aυτό δεν μπορούσε να προγραμματιστεί από πριν».
B. ANTΩNAPOΣ, 5/10/2006: «Mα, ποιος νεοδιοριζόμενος δάσκαλος έχει τετραμελή οικογένεια;»
OPΓIΣMENH AΠANTHΣH TΩN ΔAΣKAΛΩN
Παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό
Aμεση και σκληρή ήταν η απάντηση του προέδρου της ΔOE, Δημήτρη Mπράτη, στις χθεσινές δηλώσεις του Eυ. Aντώναρου περί «αυξήσεων 47,3% που διεκδικούν οι δάσκαλοι» και... αδυναμίας των νεοδιοριζόμενων δασκάλων να έχουν δύο παιδιά! «O κ. Aντώναρος σκόπιμα παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό και ψεύδεται. Iσχυρίστηκε ότι ζητούμε αυξήσεις 47,3%. Aυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, γιατί ο μισθός του πρωτοδιόριστου είναι 1.080 ευρώ καθαρά. Aπλά τον πρώτο χρόνο τού γίνονται κρατήσεις 123 ευρώ κάθε μήνα για την εγγραφή του στα ασφαλιστικά ταμεία. Aπό τα 1.080 έως τα 1.400 η αύξηση είναι περίπου 30%. H κυβέρνηση μας δίνει 17,5 ευρώ, δηλαδή 1,5% αύξηση».
Aναφερόμενος στις τετραμελείς οικογένειες, είπε: «O κ. Aντώναρος ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχουν τετραμελείς οικογένειες νεοδιόριστων δασκάλων. Tον παραπέμπουμε για ενημέρωση στο υπουργείο Παιδείας και τον πληροφορούμε ότι όχι μόνο τετραμελείς οικογένειες νεοδιόριστων δασκάλων υπάρχουν, αλλά και πολυμελείς. Φέτος μόνο, η κ. Γιαννάκου διόρισε 5 πολύτεκνους δασκάλους με 4 και με 5 παιδιά» και κατέληξε λέγοντας: «Oσο και αν προσπαθεί ο κ. Aντώναρος να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη και να συκοφαντήσει τον αγώνα μας, δε θα μπορέσει να το πετύχει. Tο σημερινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο ήταν η απάντηση των εκπαιδευτικών στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται».
M. NIBOΛIANITHΣ
ANTIΔPAΣEIΣ
Γιώργος: Aδύναμη η κυβέρνηση
«Aποτέλεσμα μιας γενικευμένης κρίσης και της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαβουλευτεί» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία ο πρόεδρος του ΠAΣOK Γιώργος Παπανδρέου.
«Oι εκπαιδευτικοί, πέρα και πάνω από τα χρήματα, ζητούν πιστεύω αξιοπρέπεια, αναγνώριση, σεβασμό, ζητούν μια κοινωνία αξιών και όχι εξουσιαστών», τόνισε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας σε ημερίδα για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρατούν τον πολίτη όμηρο και εξάρτημα, εκβιάζοντας την ψήφο του.
O N. Aθανασάκης υπογράμμισε ότι δεν γίνεται καμία μεταρρύθμιση στον χώρο της Παιδείας. «H μεταρρύθμιση και η μεγάλη σημαία της μεταρρύθμισης είναι γράμμα κενό, οι υποσχέσεις δεν τηρούνται, υπάρχει αδιαλλαξία, αυταρχισμός, δεν υπάρχει κανένας διάλογος, άρνηση διαλόγου, ούτως ώστε να πάνε τουλάχιστον σε κάποια συμβιβαστική λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά («Άλφα 98,9») ο κ. Aθανασάκης.
Aλέκα: Aδειο το ταμείο για τον λαό
«Aν υπολογίσει κανείς τα χρόνια διακυβέρνησης της NΔ και του ΠAΣOK, εναλλάξ, το ταμείο είναι άδειο για τον λαό, τους εργαζόμενους, για την επιχορήγηση στην Παιδεία, τις συντάξεις, τους μισθούς των δασκάλων και των καθηγητών» δήλωσε χθες η Aλέκα Παπαρήγα. H γ.γ. της KE του KKE επεσήμανε ωστόσο πως «όταν γίνονται εκλογές, είτε εθνικές είτε για την Tοπική Aυτοδιοίκηση, το ταμείο αυτών των κομμάτων είναι παραφορτωμένο».
ΣΥΝ: Παίρνουν χρυσό μετάλλιο
«Xρυσό μετάλλιο» απένειμε ο πρόεδρος του ΣYN Aλέκος Aλαβάνος στην κυβέρνηση, στον κ. Kαραμανλή, στην κα Γιαννάκου και στον κ. Πολύδωρα γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, η Eλλάδα έχει τις μικρότερες δαπάνες για την Παιδεία, τους πιο εξευτελιστικούς μισθούς για δασκάλους και καθηγητές και γιατί αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς όχι με σεβασμό και εκτίμηση, αλλά με ωμή βία και απαξίωση.
Νέα τετραήμερη οι δάσκαλοι, 48ωρη και οι καθηγητές
Μηδέν στην «κυβέρνηση Νουδούλας»
Μισοί-μισοί για την αξιολόγηση
Γέφυρα διαλόγου «έριξαν» οι δάσκαλοι
ΧΙΛΙΑΔΕΣ δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι αλλά και γονείς και μαθητές στο συλλαλητήριο
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
Ηχηρό, μαζικό, ισχυρό ήταν το «όχι» στην κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική που φώναξαν, χθες, χιλιάδες εκπαιδευτικοί μαζί με χιλιάδες εργαζομένους σ' ένα από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα συλλαλητήρια της παρατεταμένης περιόδου διαμαρτυρίας που διανύει συνολικά ο χώρος της Παιδείας.
«Αυτή η απεργία γράφει Ιστορία, εμείς θα τη διδάξουμε μέσα στα σχολεία» αλλά και «Αυτή η απεργία γράφει Ιστορία, μόνο νικητές θα πάμε στα σχολεία» ήταν τα συνθήματα που, πριν ακόμα ξεκινήσει το ογκώδες, χθεσινό, πανεκπαιδευτικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, έδωσαν τον τόνο. Τόνος μαχητικός, τόνος αποφασιστικότητας που έδωσαν όχι μόνον οι απεργοί δάσκαλοι και καθηγητές αλλά και η πανεπιστημιακή κοινότητα (φοιτητές και διδάσκοντες παρόντες) και οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (με 24ωρη) και πολλά εργασιακά σωματεία (ΕΙΝΑΠ, ΟΤΟΕ κ.ά.) και γονείς και μαθητές (πολλοί μαθητές) και φυσικά αστυνομικοί.
Είχαν προαναγγείλει τη συμμετοχή τους, ήταν εκεί, πορεύτηκαν μαζί τους (εκπρόσωποι του ΠΟΑΣΥ).
Οπως ξεκίνησε η πορεία από το Σύνταγμα, λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, με τον παλμό και την ορμή των ομιλιών-αγωνιστικών χαιρετισμών στην τεράστια εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος, έτσι συνεχίστηκε στη μεγάλη της διαδρομή (από τη Φιλελλήνων στην Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή και μετά Προπύλαια, Ομόνοια, Σταδίου και πίσω Σύνταγμα), με τον ίδιο τρόπο ολοκληρώθηκε, πάλι μπροστά στην εξέδρα. Ηταν κάπου τρεις ώρες αργότερα και ήταν η ώρα ν' αρχίσουν τα τραγούδια. Αλλωστε, ήταν και Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού χθες. Το πρώτο μέρος του εορτασμού ήταν η διαμαρτυρία, το δεύτερο η συναυλία με πλήθος καλλιτεχνών.
Ωστόσο, από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία της διαδήλωσης ήταν η στάση έξω από τη Βουλή. Ουδείς πλησίασε τις δυνάμεις των ΜΑΤ που -όπως πάντα- ήταν παραταγμένες (καθέτως) στη Βασ. Σοφίας. Στάθηκαν όλοι απέναντι και φώναξαν: «Οι δάσκαλοι φοράνε τον κρίκο στο αυτί, οι μπάτσοι όμως το βάζουνε στο χέρι το δεξί». Υστερα συνέχισαν για την Πανεπιστημίου τραγουδώντας «Εεε, οοο, εμείς σας κοροϊδέψαμε και πάμε από δω».
«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε την απεργία την επόμενη εβδομάδα» επαναλάμβανε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Δημήτρης Μπράτης περικυκλωμένος όχι μόνον από εκπαιδευτικούς ή εκπροσώπους από τους συμμετέχοντες φορείς αλλά και διαδηλωτές που κατέβηκαν στο συλλαλητήριο για να δείξουν απλώς και μόνον την πρόθεση συμπαράστασης. Και δεν ήταν λίγοι. Μεταξύ αυτών και πτυχιούχοι δάσκαλοι πρωτοβάθμιας. «Ηθελα να έρθω. Να ξεκινήσω τη δική μου προσπάθεια από εδώ» απάντησε μια άρτι πτυχιούχος νηπιαγωγός, που ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις στον ΑΣΕΠ.
* Κατά τη διάρκεια της πορείας έγιναν στόχος εμπρησμού εκλογικό περίπτερο του ΛΑΟΣ, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα και επίθεσης με πέτρες κατάστημα ΟΤΕ, στην οδό Πανεπιστημίου 46.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2006
Νέα τετραήμερη οι δάσκαλοι, 48ωρη και οι καθηγητές
Με τετραήμερη απεργία οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, 48ωρη οι καθηγητές και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη εβδομάδα, απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην ανυποχώρητη θέση της κυβέρνησης απέναντι στο μισθολογικό τους αίτημα.
Τα μέλη του Δ.Σ.. της ΔΟΕ, που συνεδρίασαν μετά το τέλος του δυναμικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, διατύπωσαν την πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προκηρύσσοντας τετραήμερη (την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω των δημοτικών εκλογών) απεργία την ερχόμενη εβδομάδα. Η απόφαση θα επικυρωθεί και τυπικά το ερχόμενο Σάββατο, κατά τη συνέλευση των προέδρων των τοπικών οργανώσεων του κλάδου που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σήμερα, συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ, με αντίστοιχη διαδικασία, την επιβεβαίωση δηλαδή της απόφασης της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.
Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2006
Μηδέν στην «κυβέρνηση Νουδούλας»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με πάθος αλλά αρκετή δόση χιούμορ πάνω από δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές, γονείς και εργαζόμενοι διαδήλωσαν χθες το μεσημέρι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και των απεργιακών κινητοποιήσεων των δασκάλων που συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα.
Το ποσοστό της απεργίας χθες άγγιξε το 70% στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. «Είμαστε στα όρια της αντοχής. Χρωστάμε κάρτες και δάνεια. Θέλουμε τους εργαζομένους μαζί μας» έλεγαν χθες το μεσημέρι δάσκαλοι μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Τρεις εκπαιδευτικοί (ανάμεσά τους και μία γυναίκα) ντυμένοι παπάδες διακωμωδούσαν τη συνάντηση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κάτι που δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι δάσκαλοι στις κινητοποιήσεις της Αθήνας. Στα χέρια τους κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Εμείς συναντήσαμε τον πρωθυπουργό» όπως επίσης και «Εμείς πήραμε 850.000.000 ευρώ . Εσείς;». Σε άλλα πλακάτ ήταν γραμμένη η φράση «αν είναι να φορέσω ράσα και σταυρό, για να συναντήσω τον πρωθυπουργό». Εντυπωσιακό ήταν και το πλακάτ που απεικόνιζε το σώμα της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου με το κεφάλι του πρωθυπουργού τυλιγμένο με μπλε κορδέλα.
Οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τον «έλεγχο προόδου» της μαθήτριας «Κυβέρνησης Νουδούλας» βάζοντας τους εξής βαθμούς στα παρακάτω μαθήματα: Αξιοπιστία: Μηδέν. Σεβασμός: Μηδέν. Γενναιοδωρία: Μείον ένα. Αδιαλλαξία: Δέκα. Ο έλεγχος έγραφε: Διαγωγή: Επιεικώς κοσμία και «δεν προάγεται στην επόμενη τετραετία». Τα παραπάνω πλακάτ κρέμασαν στην εξωτερική πόρτα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, έπειτα από δύο ώρες πεζοπορίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος εκπαιδευτικοί από Καβάλα, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Χαλκιδική και άλλες περιοχές της Μακεδονίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/200
|
Τιγκλιανίδου Σοφία Κοροϊδία «Το κλίμα είναι αγωνιστικό, δεν εγκαταλείπουμε. Εχω τρία παιδιά, άνεργο σύζυγο, όλες τις οικονομικές ελαφρύνσεις, είκοσι χρονια στην εκπαίδευση και παίρνω λιγότερα από 1.500 ευρώ. Ξέρετε πώς λέγεται αυτό; Κοροϊδία». |
|
Σκαρτσίλας Σωτήρης Θα συνεχίσουμε «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Εδώ που φτάσαμε είναι μονόδρομος. Εχουμε βάλει την Παιδεία πάνω από την οικονομία. Ας μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι του υπουργείου πώς εννοούν τα προγράμματα και τις επενδύσεις για την Παιδεία». |
|
Χιόνη Νέτα Αντέχουμε «Αντέχουμε, οι γονείς είναι στο πλευρό μας, θα αγωνιστούμε για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Προχωράμε μπροστά με αξιοπρέπεια, δίνουμε τον αγώνα μας έντιμα». |
|
Μπάτσιαρης Πέτρος Εχουμε δίκιο «Μπροστά στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης εμείς απαντάμε με κινητοποιήσεις μεγάλης δυναμικότητας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε διότι έχουμε δίκιο και σε καμία περίπτωση δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν».
|
Κοτσόβολου Θεοδώρα Την ψυχή μας «Εχουμε δώσει την ψυχή μας όλα αυτά τα χρόνια στα σχολεία όπου υπηρετούμε. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να κάνουμε πίσω. Θα γυρίσουμε, όταν γυρίσουμε στα σχολεία και θα μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια μαθητές και γονείς».
|
Βούλης Χρίστος Δυστυχώς... «Δυστυχώς, όσο δεν αλλάζει η δομή του σχολείου, τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε μπροστά και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
|
||
Κιντής Γιάννης Ψίχουλα «Ολος αυτός ο κόσμος αναγκάζεται να ζει με τα ψίχουλα. Οι περισσότεροι κάνουν δεύτερες δουελιές για να ζήσουν. Τα φέρνουμε δύσκολα βόλτα. Απεργούμε από αξιοπρέπεια. Στο σχολείο μας στα Πατήσια οι γονείς είναι με το μέρος μας»
|
Ιωακειμίδου Σίλβυ Συμπαράσταση «Είμαι εφτά χρόνια στο σχολείο. Ο σύζυγός μου είναι σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, δεν απεργεί. Ελπίζω ότι και οι δάσκαλοι στα ιδιωτικά θα μας στηρίξουν και θα μας συμπαρασταθούν. Θα κατεβούν και αυτοί στον αγώνα».
|
||
Κιούλος Βασίλης Δεν υποχωρούμε «Με τίποτε δεν γυρίζουμε πίσω. Δεν υποχωρούμε, έχουμε ένα σωρό προβλήματα που ζητούν λύση. Πιστεύω ότι στο πλευρό μας θα έρθουν και άλλοι, τα αιτήματά μας είναι δίκαια».
|
|
|
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2006
Μισοί-μισοί για την αξιολόγηση
Μοιρασμένοι είναι οι δάσκαλοι σε ό,τι αφορά τις απόψεις τους για την αξιολόγηση του έργου τους. Το 44,29% θεωρεί ότι δεν συμβάλλει στην ποιότητα της εκπαίδευσης, ενώ το 43,1% θεωρεί ότι συμβάλλει.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα για την ποιότητα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που έκανε ο καθηγητής Διοικητικής Δεοντολογίας και Πρακτικής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας, Νίκος Βιταντζάκης, μέσα από την ομότιτλη έρευνά του που πραγματοποιήθηκε σε 220 δασκάλους σε σχολεία του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με αυτή, η πραγματική ποιότητα της εκπαίδευσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον οι δάσκαλοι κάνουν κοινή προσπάθεια και συγχρόνως υποστηριχθούν από τους γονείς, αλλά και τους άλλους φορείς της εκπαίδευσης.
Το κράτος
Όσο για το κράτος και την παρουσία του στο σχολικό γίγνεσθαι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η πλειονότητα των δασκάλων δηλώνει ότι η παρουσία του είναι ελλιπής και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της ποιότητας, ενώ οι αρμόδιοι φορείς είναι απρόθυμοι να βοηθήσουν και το εκπαιδευτικό προσωπικό δίχως κατάρτιση.
Οι απόψεις των δασκάλων διίστανται πλήρως και στο κατά πόσον τα ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν ποιοτικότερο εκπαιδευτικό έργο στους μαθητές σε σύγκριση με τα δημόσια, με τους μισούς να θεωρούν ότι ο διαχωρισμός ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης δημιουργεί μαθητές «δύο ταχυτήτων». Φαίνεται, όμως, να συγκλίνουν όταν ερωτώνται γιατί οι γονείς εμπιστεύονται τη μόρφωση των παιδιών τους στα ιδιωτικά σχολεία: περίπου το 28% των δασκάλων του δημόσιου τομέα πιστεύει ότι αιτία είναι ο μηδαμινός αριθμός των αλλοδαπών μαθητών, το 25% πιστεύει ότι είναι θέμα κοινωνικής προβολής, το 18% θεωρεί ότι ο γονέας δεν εμπιστεύεται τα δημόσια σχολεία, ενώ μόλις το 24% αναφέρεται στις καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας στα ιδιωτικά σχολεία.
Οπως επισημαίνει στην έρευνά του όμως ο Νίκος Βιταντζάκης, παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον των μαθητών, οικογενειακό και σχολικό, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εκπαιδευτική ποιότητα, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών με άριστες επιδόσεις, αν και προέρχονται από ομάδες μειονοτήτων στη χώρα μας. Με τα στοιχεία αυτά αποδεικνύεται ότι η ποιότητα και η ισότητα μπορούν να συνυπάρχουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ανεξαρτήτως οικονομικού επιπέδου ατόμων, οικογενειών ή περιοχών.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2006
ΠΑΙΔΕΙΑ. Ενώ η κυβέρνηση τραβάει στα άκρα το σχοινί
Διχασμός στα εΝΔότερα...
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ
Ο Καραμανλής επιμένει στη σκληρή γραμμή |
Στα άκρα τραβάει το σχοινί η κυβέρνηση με τους δασκάλους. Ποντάροντας στο χαρτί του κοινωνικού αυτοματισμού, επιδιώκει να στρέψει τη μία κατηγορία εργαζομένων εναντίον της άλλης και κάνει επίδειξη ακόμη πιο σκληρής σιδηρογροθιάς. Η τακτική αυτή όμως διχάζει τα στελέχη της:
Ο Γ. Σουφλιάς σιωπά, η Ντόρα στηρίζει τη Μαριέττα, αλλά άφησε αιχμές ότι ο διάλογος δεν πέρασε στην κοινωνία, ο Αλογοσκούφης δεν θέλει να ανοίξει η όρεξη και άλλων τάξεων των εργαζομένων, οπότε σαφώς και είναι ικανοποιημένος από το «όχι» του Καραμανλή.
Στελέχη κυρίως της λαϊκής Δεξιάς (Παναγιωτόπουλος, Μανώλης, Πουπάκης κ.ά.) πιέζουν ανοιχτά για μερική υπαναχώρηση της κυβέρνησης.
«Η ένταση δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση»,
Ο Παναγιωτόπουλος πιέζει για υπαναχώρηση |
εκτιμά ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Η κυβέρνηση έχει δίκιο, δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των δασκάλων διότι θα βγουν στους δρόμους και οι άλλοι εργαζόμενοι ζητώντας ανάλογες αυξήσεις».
Η Ντόρα στηρίζει Μαριέττα, αλλά... |
Η πρότασή του είναι «να δεσμευτούν οι εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν στα σχολεία και να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους για δύο μήνες και η κυβέρνηση από την άλλη να δεχτεί ότι πρέπει να υπάρξει μία αύξηση -όχι στα επίπεδα που ζητούν οι δάσκαλοι- και να καθορίσει εκείνη τον τρόπο και το χρόνο της χορήγησής της. Το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει την
εισήγησή του στον πρωθυπουργό, υπάρχουν κάποια περιθώρια».
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που υπάρχει για τη λαϊκή δυσαρέσκεια είναι ότι στελέχη, όπως ο πρώην υφυπουργός Γ. Σαλαγκούδης, επαναφέρουν το θέμα του επιδόματος θέρμανσης και προτείνουν να δοθεί.
Και το Μαξίμου καλύπτει τη Μαριέττα |
Αντίθετα, το Μαξίμου δείχνει να μην ανησυχεί. Οι μυστικές μετρήσεις που φέρεται να έχει στα συρτάρια του ο πρωθυπουργός δείχνουν ότι στη μετωπική σύγκρουση με τους δασκάλους, τα πολιτικά κέρδη είναι περισσότερα από τις ζημίες που καταγράφονται από την ανάλγητη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα οικονομικά αιτήματα των δασκάλων.
Ετσι, με επιχειρήματα και δικά της μαθηματικά επιχειρεί να στρέψει εναντίον τους τις άλλες κοινωνικές τάξεις για τις «υπερβολικές» τους απαιτήσεις. Ομως:
Ο Αλογοσκούφης δηλώνει ικανοποιημένος |
Οι δάσκαλοι είναι 72.000 και περίπου 150.000 μαζί με τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι γονείς τους εμπιστεύονται τα παιδιά τους και δεν είναι σωστό ούτε από ηθικής ούτε από κοινωνικής άποψης να βρίσκονται σε σύγκρουση μαζί τους.
«Οι πτυχιούχοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα παίρνουν ως μισθό ένα ποσόν που είναι αρκετά χαμηλότερο από το μισθό εισόδου των νεοδιοριζόμενων δασκάλων», δήλωσε ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος χθες.
Επίσης:
Κάλυψε για μια φορά ακόμη την υπουργό Παιδείας. «Η κ. Γιαννάκου είπε επί λέξει, αυτό που σας είπα και εγώ. Είπε ότι "έναντι των άλλων εργαζομένων οι δάσκαλοι έχουν πλεονεκτική θέση, όταν διορίζονται μόλις τελειώνουν το πανεπιστήμιο αμέσως". Αυτό είναι μια πραγματικότητα πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί την αμφισβητείτε».
Ο Σουφλιάς προς το παρόν σιωπά |
Για τα χημικά
Κάλυψη έδωσε όπως αναμενόταν και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για τα μαθήματα... χημείας που έδωσε στους αστυνομικούς σε ό,τι αφορά τη χρήση των χημικών. «Οπως γνωρίζετε, η Αστυνομία έχει από τους νόμους της Πολιτείας την υποχρέωση να διασφαλίζει τη δημόσια τάξη», είπε. «Διά του ψεκασμού;», ρώτησε δημοσιογράφος. «Η χρήση των χημικών είναι συγκεκριμένη εντολή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης που έχει και την πολιτική ευθύνη», απάντησε και πάλι.
Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα δεχθεί τους δασκάλους στο Μαξίμου «έχει αναθέσει την αρμοδιότητα για τα θέματα Παιδείας στην υπουργό κ. Γιαννάκου, η οποία μαζί με τους υφυπουργούς του ίδιου υπουργείου, βρίσκονται σε διάλογο και είναι έτοιμοι να συζητήσουν οποιαδήποτε στιγμή με τους εκπροσώπους του εκπαιδευτικού κόσμου», όπως είπε.
Ηταν κατηγορηματικός ότι ούτε τα 105 ευρώ θα δοθούν σε λιγότερες δόσεις, «η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένη αναγγελία, η οποία εξακολουθεί να ισχύει», τόνισε.
korai@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2006
Γέφυρα διαλόγου «έριξαν» οι δάσκαλοι
Τη «σοβαρή αντιπρόταση» της κυβέρνησης απέναντι στο μισθολογικό τους αίτημα, που προσδιορίζει την αμοιβή του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού στα 1.400 ευρώ, περιμένουν οι δάσκαλοι για να γυρίσουν στα σχολεία. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ έριξε χθες γέφυρα διαβούλευσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν περιμένουμε εδώ και τώρα να ικανοποιηθεί ολόκληρο το αίτημά μας για να γυρίσουμε στα σχολεία».
Οπως εξήγησε ο Δ. Μπράτης, ο οποίος για πρώτη φορά χθες προσέφερε βήμα διαλόγου με την κυβέρνηση, ο κλάδος είναι έτοιμος να ακούσει την πρότασή της και να τη συζητήσουν στους συλλόγους τους.
Πάντως, χθες συνεχίστηκε η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΔΟΕ και κυβέρνηση σχετικά με το ύψος της αύξησης που διεκδικούν οι δάσκαλοι.
Επικαλούμενος «απλά μαθηματικά», ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες επιχείρησε να διαψεύσει τα οικονομικά στοιχεία βάσει των οποίων διαμόρφωσαν οι εκπαιδευτικοί τα μισθολογικά τους αιτήματα.
Ο Ευάγγ. Αντώναρος υποστήριξε ότι:
1) Η αύξηση που ζητούν οι δάσκαλοι δεν προσδιορίζεται στο 45% -εξήγησε ότι έκανε ο ίδιος λάθος προχθές- αλλά στο 47,3%, υπολογίζοντας τη διαφορά από τα 950 ευρώ, ως βασικού μισθού του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού, έως τα 1.400 ευρώ που ζητούν. «Κανείς άλλος Ελληνας πολίτης δεν έχει διανοηθεί να ζητήσει τέτοια αύξηση, 47,3 %!», δήλωσε ο κ. Αντώναρος.
2) «Ποιος νεοδιοριζόμενος δάσκαλος έχει τετραμελή οικογένεια;», αναρωτήθηκε. «Οι μελλοντικοί δάσκαλοι εισέρχονται στα Παιδαγωγικά Τμήματα στα 18 τους χρόνια και αποφοιτούν στα 22 ή 23 χρόνια τους. Εισέρχονται στη δημόσια υπηρεσία σε ηλικία 23 ή 24 ετών, εάν είναι άρρενες, προκειμένου να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία. Ποιος Ελληνας έχει σ' αυτή την ηλικία τετραμελή οικογένεια;».
3) «Η αύξηση του 47,3% που ζητούν για τους νεοδιοριζόμενους θα συμπαρασύρει όλα τα υπόλοιπα κλιμάκια του κλάδου μέχρι τη συμπλήρωση των 35 ετών υπηρεσίας. Ολοι οι Ελληνες καταλαβαίνουν τι σημαίνουν αυτές οι υπέρογκες απαιτήσεις για τα δημόσια οικονομικά».
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Δημ. Μπράτης, αντικρούει:
1) Τον πρώτο χρόνο διορισμού του ο δάσκαλος αμείβεται με 1.078 ευρώ μικτά (παρακρατούνται 123 ευρώ για την εγγραφή του στα ασφαλιστικά ταμεία). Από τον δεύτερο χρόνο η παραπάνω αμοιβή καταβάλλεται χωρίς κρατήσεις. Βάσει αυτού, η διαφορά μέχρι τα 1.400 ευρώ ανέρχεται στα 322 ευρώ, δηλαδή το αίτημα αφορά 29,9% αύξηση.
2) «Παραπέμπουμε τον κ. Αντώναρο στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε η κ. Γιαννάκου φέτος, με την οποία διορίστηκαν ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί δάσκαλοι με 4 και 5 παιδιά».
3) «Αυτό ο κ. Αντώναρος και η κυβέρνηση έπρεπε να το σκεφτούν όταν αναλάμβαναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους εκπαιδευτικούς τόσο προεκλογικά όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες οι δαπάνες για την παιδεία θα έφταναν σήμερα στο 5% του ΑΕΠ».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2006
«Οι εκπαιδευτικοί, πέρα και πάνω από τα χρήματα, ζητούν αξιοπρέπεια, αναγνώριση, σεβασμό, ζητούν μια κοινωνία αξιών και όχι εξουσιαστών, μια δίκαιη κοινωνία», υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η σημερινή κρίση στα σχολεία είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας της να διαβουλευθεί με την κοινωνία και, σε μια εταιρική σχέση, να δημιουργήσει και να βρει κοινούς στόχους, κοινές αξίες, μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να συνθέσει, να κινητοποιήσει και να λύσει προβλήματα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2006
Oγκώδες, «ειρηνικό» συλλαλητήριο
Το μεγαλύτερο σε όγκο, σε σχέση με τα προηγούμενα, αλλά και το πλέον «ειρηνικό», ήταν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες από νωρίς το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας κάνει λόγο για συμμετοχή 50.000 ατόμων στην κινητοποίηση, εκτίμηση που είναι υπερβολική, χωρίς ωστόσο να ακυρώνει το γεγονός ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη και εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 10.000 άτομα. Δάσκαλοι και καθηγητές, μαζί με αντιπροσωπεία συναδέλφων τους από την Κύπρο, με εργαζόμενους στο Δημόσιο (η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει για χθες 24ωρη απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης), τραπεζοϋπαλλήλους, που πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και εκπροσώπους άλλων επαγγελματικών κλάδων, συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι. Παρέμειναν εκεί έως περίπου στη 1.30 μ. μ., οπότε ξεκίνησε η πορεία τους. Μέσω των oδών Φιλελλήνων και Βασιλίσσης Αμαλίας έφθασαν στο Σύνταγμα. Εκεί, αντί να στρίψουν στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου βρίσκονταν παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προσπέρασαν χαιρετώντας τους αστυνομικούς και κατέβηκαν την Πανεπιστημίου, έφθασαν στην Ομόνοια και, μέσω της Σταδίου επέστρεψαν στο Σύνταγμα, όπου ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία και συναυλία έως περίπου στις 5.30 μ. μ.
Κυριάρχησαν συνθήματα σχετικά με τις οικονομικές διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και την επιμονή στις κινητοποιήσεις, όπως «Αυτή η απεργία γράφει ιστορία κι εμείς θα τη διδάξουμε σε όλα τα σχολεία». Η κινητοποίηση έληξε χωρίς το παραμικρό επεισόδιο, χωρίς συμπλοκές και δακρυγόνα. Στο περιθώριό της όμως δεν έλειψαν τα έκτροπα. Στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, ομάδα περίπου 15 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου έριξαν μολότοφ και έκαψαν εκλογικό περίπτερο του συνδυασμού «Υπέρ Λαού». Τα ίδια άτομα προκάλεσαν φθορές ρίχνοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα σε κατάστημα με είδη τηλεφωνίας στην οδό Πανεπιστημίου 46. Λόγω της κινητοποίησης το κέντρο της πόλης παρέμεινε αποκλεισμένο για περίπου 6 ώρες και προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.
Έκκληση Γιαννάκου για να ανοίξουν τα σχολεία
Να γυρίσουν στα σχολεία τους κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, από το βήμα της Βουλής, η Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΝ
|
«ΚΑΛΩ» τους εκπαιδευτικούς να γυρίσουν στα σχολεία τους και όλα μπορούμε να τα συζητάμε, αλλά με μία αρχή: Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κόντρα στην ποιότητα και να μιλάμε μόνο για χρήματα και να συγκρίνουμε την υπόθεση αυτή με τις ανεπτυγμένες χώρες της βορείου Ευρώπης», τόνισε η υπουργός.
Η κα Γιαννάκου αναφέρθηκε διεξοδικά στην ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών, κατά τη διάρκεια της διετίας που πέρασε, σημείωσε, ωστόσο, ότι η μόνιμη σύγκριση της κατάστασης των μισθών τους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσκρούει στο πως γίνεται η αξιολόγηση εκεί και στο χρόνο εργασίας τους. Στη Γερμανία, είπε, έχουν 28 ώρες διδακτικής εργασίας, ενώ στην Ελλάδα φτάνουμε στις 21 ώρες και στις 16.
Αφού επανέλαβε ότι ικανοποιείται το αίτημα των δασκάλων για το επίδομα, δέχθηκε ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ενώ προέτρεψε τα χρήματα που ζητούν οι εκπαιδευτικοί «να πηγαίνουνε μαζί με τις αλλαγές». «Δεν μπορεί κάποιοι να κλείνουν τα σχολεία και να θέλουν ως αλλαγή χρήματα και να είναι εναντίον όλων των αλλαγών που συνιστούν ποιότητα, αξιολόγηση και καθηκοντολόγιο», είπε.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος επέκρινε την απουσία του Κώστα Καραμανλή από τη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτησή του - κάνοντας λόγο για «κοπάνα» και δεν δέχθηκε το επιχείρημα ότι την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ευάγγελο Μπασιάκο. «Ενώ η κοινωνία αγωνιά για το ζήτημα της εκπαίδευσης, έχουμε έναν πρωθυπουργό, που απουσιάζει, ο οποίος λέει τις θέσεις του στο στημένο ακροατήριο - αν θέλετε- της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του,αλλά δεν έρχεται να τις πει στη Βουλή και μάλιστα σε ερώτηση πολιτικού αρχηγού» και πρόσθεσε.
Παρεμβαίνοντας ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας τόνισε πως όταν η ερώτηση που απευθύνεται στον πρωθυπουργό, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας υπουργού, τότε απαντά ο δεύτερος και απέρριψε την έκφραση «κοπάνα» για τον πρωθυπουργό.
Κούρασε η ακραία απεργία
Οι δάσκαλοι αποφασίζουν και τέταρτη εβδομάδα αποχής
Στην τέταρτη εβδομάδα απεργίας οδεύουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ και οι καθηγητές αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία από τη Δευτέρα. Οι τελικές αποφάσεις των Ομοσπονδιών θα ληφθούν αύριο, ωστόσο οι συνδικαλιστές θεωρούν βέβαιη τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, μετά και το χθεσινό, ιδιαίτερα επιτυχημένο, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Η μεγάλη συμμετοχή (πάνω από 10.000 άτομα, σύμφωνα με τη ΔΟΕ 50.000), η συμπαράσταση από άλλες ομάδες εργαζομένων και ο απόλυτα ειρηνικός χαρακτήρας ήταν τα στοιχεία που το χαρακτήρισαν. Πάντως, κοινό τόπο για κυβέρνηση και απεργούς συνιστά το αδιέξοδο, η κοινωνική αναστάτωση και η συνακόλουθη ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Eπιπλέον, πολλοί δάσκαλοι δεν απεργούν όλο το πενθήμερο, αλλά κατά ημέρες, ώστε να μην έχουν μεγάλες μισθολογικές απώλειες.
Tραβούν το σχοινί οι δάσκαλοι
Πρόταση για τέταρτη συνεχόμενη απεργιακή εβδομάδα και συλλαλητήριο την προσεχή Tετάρτη
Του Αποστολου Λακασα
Tις επόμενες κινήσεις τους δρομολογούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Ενώ το κλίμα δείχνει ότι η βάση... αντέχει, επικρατεί προβληματισμός ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα λήξει η κινητοποίηση, κυρίως δε η απεργία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία σήμερα κλείνει την τρίτη εβδομάδα. Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να κατηγορούν την κυβέρνηση για αδιαλλαξία. Ενδεικτικά, χθες ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Δημήτρης Μπράτης, μιλώντας στην «Κ», σχολίασε τη δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευάγγελου Αντώναρου ότι δεν υπάρχουν νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί με τετραμελείς οικογένειες, τονίζοντας ότι «μόνο φέτος διορίστηκαν πολύτεκνοι δάσκαλοι με 4 παιδιά. Πόσω μάλλον νεοδιόριστοι με δύο παιδιά».
Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ πρότεινε χθες στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τη συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης και όλη την επόμενη εργάσιμη εβδομάδα, που λόγω του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, περιορίζεται στις 4 ημέρες. Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ πρότεινε προς τις γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων καθηγητών την πραγματοποίηση νέας 48ωρης απεργίας την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 9 και 10 Οκτωβρίου. Οι τελικές αποφάσεις και στις δύο ομοσπονδίες θα ληφθούν αύριο στις συνελεύσεις, που θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή των προέδρων των τοπικών ενώσεων. Από τις ηγεσίες των δύο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, πάντως, θεωρείται βέβαιη η συνέχιση της απεργίας. «Από τους 86 τοπικούς συλλόγους, οι 30 με 35 σύλλογοι προβλέπεται να προτείνουν όχι μόνο 48ωρη απεργία, αλλά 4ήμερη», τόνισε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ κ. Γρηγόρης Καλομοίρης. Παράλληλα, προγραμματίζεται για τη Δευτέρα κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας (12.00), και για την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Την ίδια ημέρα καλούνται ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να κηρύξουν 24ωρη απεργία. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι τελικά η λύση αυτή «ώστε οι δάσκαλοι να επιστρέψουν με αξιοπρέπεια στα σχολεία και αρχίσει επιτέλους το σχολικό έτος» όπως ανέφερε χθες στην «Κ» έμπειρος εκπαιδευτικός. Το ζήτημα είναι ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία ευνοείται από το γεγονός ότι έπονται οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα σχολεία κλείνουν με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ημέρες τις απεργίας, και άρα οι μισθολογικές απώλειες των απεργών. Από την άλλη, παρατηρείται ότι πολλοί δάσκαλοι δεν απεργούν όλο το πενθήμερο, αλλά κατά ημέρες, ώστε να μην έχουν μεγάλες οικονομικές απώλειες. Ετσι, παρατηρούνται αυξομειώσεις στα ποσοστά συμμετοχής (σε θεσσαλική πρωτεύουσα κατεγράφη τη μία ημέρα 4% συμμετοχή και την επόμενη 50%). Με αυτήν την κατάσταση όμως διατηρείται και το σκηνικό διάλυσης στα σχολεία.
H κυβέρνηση ανυποχώρητη αλλά και προβληματισμένη
Tης Ελλης Τριανταφυλλου
Η κυβέρνηση εμμένει ότι περιθώρια περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης των δασκάλων δεν υπάρχουν. Ωστόσο, η αμετακίνητη θέση των απεργούντων και η προοπτική παραμονής των σχολείων κλειστών για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, εντείνει τον προβληματισμό και την ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών, που φοβούνται την πιθανότητα δραματικής κλιμάκωσης της έντασης την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Ο προβληματισμός εντείνεται και από τα αποτελέσματα των ποιοτικών ερευνών που δημοσιοποιούνται, τα οποία δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης για σημαντική ενόχληση της κοινής γνώμης από τη στάση των δασκάλων. Το κλίμα αυτό, και κυρίως το ενδεχόμενο επέκτασης των κινητοποιήσεων στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, και κυρίως στον χώρο των φοιτητών, οδηγεί ορισμένους στη Ν.Δ. να προτρέπουν την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλίας, η οποία, χωρίς να αλλάζει τα μέχρι σήμερα οικονομικά δεδομένα, να προσφέρει οδό για την «αποσυμπίεση» της έντασης. Μία τέτοια κίνηση, όπως λένε, θα μπορούσε να είναι η μείωση είτε του αριθμού των δόσεων καταβολής του επιδόματος των 103 ευρώ είτε του χρόνου καταβολής των έξι δόσεων.
Επισήμως η κυβέρνηση απορρίπτει το σχετικό ενδεχόμενο, εκτιμώντας προφανώς ότι θα εκλαμβάνετο ως κίνηση υπαναχώρησης. Το θέμα τέθηκε χθες με τη μορφή ερωτήματος προς τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ευάγγ. Αντώναρο. «Η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένη αναγγελία, η οποία συνεχίζει να ισχύει», απάντησε ο κ. Αντώναρος.
Σε όλη τη διάρκεια του χθεσινού μπρίφινγκ, ήταν απολύτως εμφανής η επιδίωξη της κυβέρνησης να καταδείξει ότι αιτία για το συνεχιζόμενο λουκέτο στα σχολεία είναι ένα οικονομικό αίτημα, το οποίο υπερβαίνει τα όρια της κοινής λογικής. «Η αύξηση που επιζητείται είναι της τάξης του 47,3%, την οποία κανείς Eλληνας πολίτης δεν έχει διανοηθεί να ζητήσει», επισήμανε πολλάκις ο κ. Αντώναρος.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πάντως, είναι γεγονός ότι το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει στο κυβερνητικό στρατόπεδο και την αισιοδοξία για την έκβαση του «μπρα ντε φερ» με τους δασκάλους διαδέχεται ο προβληματισμός. Οι... αμετανόητα αισιόδοξοι εκτιμούν ότι οι απεργούντες δάσκαλοι περιέρχονται σταδιακά σε πολύ δύσκολη θέση, υπό το βάρος της απίστευτης ταλαιπωρίας την οποία υφίστανται για μεγάλο, πλέον, χρονικό διάστημα, γονείς και μαθητές. Οι υπερασπιστές αυτής της θέσης κρίνουν ακόμη ότι έτσι που έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, θα ήταν λανθασμένη οποιαδήποτε υπαναχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης.
Διαφορετική είναι η εκτίμηση άλλων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, τα οποία, μνημονεύοντας και τις δημοσκοπήσεις που είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας, θεωρούν ότι η κατάσταση είναι πιο σύνθετη και ότι ελλοχεύει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης.
Παιδεία και «γαλάζιο» κράτος στο στόχαστρο Παπανδρέου
Του Κ. Π. Παπαδιοχου
Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση αναμένεται να εξαπολύσει σήμερα, λίγες ημέρες πριν από την αναμέτρηση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επερώτησης βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για χρηματοδοτήσεις υπουργείων προς ελεγχόμενους από τη Ν.Δ. δήμους».
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, που επιδιώκει να οξύνει ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα, προσανατολιζόταν να προσέλθει στη Βουλή και να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του περί «κράτους-λάφυρου», να αναφερθεί στα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά κατ' ορισμένες πληροφορίες και στις εξελίξεις σε σχέση με την απεργία των δασκάλων.
«Λάφυρο»
Πρόγευση των «υψηλών τόνων» που θα ακολουθήσει έδωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου ήδη από χθες σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την εν εξελίξει συνταγματική Αναθεώρηση. «Η αντίληψη της κυβέρνησης είναι μια αντίληψη κρατισμού, ότι το κράτος είναι λάφυρο, λάφυρο του νικητή και από κει και πέρα, μοιράζουμε χάρες, προνόμια, πουλάμε προστασία και περιθωριοποιούμε αυτούς τους οποίους δεν "πάμε"», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αναφορικά με τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των δασκάλων, υποστηρίζοντας πως για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η αδυναμία της να προσέλθει σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «η κατάσταση στα σχολεία είναι ένα μόνο παράδειγμα μιας γενικευμένης κρίσης και πιστεύω ότι είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας αυτής της κυβέρνησης να διαβουλευτεί και να βρει κοινές αξίες μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να συνθέσει, να κινητοποιήσει και να λύσει τα προβλήματα». Μάλιστα, αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Τι ζητούν τελικά οι εκπαιδευτικοί; Πέρα και πάνω από τα χρήματα -πιστεύω- ζητούν την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό». Τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να λειτουργήσουν ως ένας τρίτος τομέας στην κοινωνία και την οικονομία, «παράλληλος, αλλά και ανεξάρτητος από τις συγκεντρωτικές δομές του κράτους και τις δομές της αγοράς».
Tα στοιχεία
Στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης επί της επερώτησης για τις χρηματοδοτήσεις «γαλάζιων» -όπως τους χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ- δήμων, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσκομίσουν συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση διοχέτευσε κονδύλια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με βασικό κριτήριο την ενίσχυση της εκλογικής προσπάθειας νυν δημάρχων και νομαρχών που πρόσκεινται στη Ν.Δ. Τα σχετικά στοιχεία έχει συλλέξει και θα παρουσιάσει ο αρμόδιος συντονιστής του ΠΑΣΟΚ κ. Ντ. Ρόβλιας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 06-10-06