4. megatv
Αύριο θα σας στείλω τα δημοσιεύματα των ΝΕΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ & ΕΘΝΟΥΣ
Μαζική συμμετοχή
Ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών στην Αθήνα ήταν το πανεκπαιδευτικό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στην Αθήνα.
Δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις τράπεζες και αστυνομικοί, έδωσαν δυναμικό παρόν στον απόηχο των δηλώσεων του Πρωθυπουργού ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα των απεργών.
Συγκέντρωση πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια. Συλλαλητήρια και σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
Για 14η ημέρα απεργούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, οι οποίοι το Σάββατο θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους καθώς το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε να εισηγηθεί συνέχιση της απεργίας. Το Σάββατο αποφασίζουν και οι καθηγητές για 48ωρη απεργία την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
Σαφές μήνυμα προς του εκπαιδευτικούς από τον Πρωθυπουργό Καραμανλή ότι δεν θα ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματά τους ένα 24ωρο πριν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης. «Δεν θα υποθηκεύσουμε το μέλλον του τόπου για να γίνουμε πρόσκαιρα αρεστοί» τονίζει από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
Ο κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και για το θέμα των αλλαγών στα ΑΕΙ σημειώνοντας πως «άρνηση διαλόγου σημαίνει άρνηση δημοκρατικών διαδικασιών».
Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να είναι δυσάρεστη, ειδικά σε έναν κλάδο όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, που συνδέονται με το μέλλον των παιδιών μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται από τις αποφάσεις τους, και συνέχισε λέγοντας ότι δεν θα κάνει παροχές που δεν αντέχει ο τόπος και που οδηγούν την οικονομία σε νέα αδιέξοδα.
Ο δρόμος της ευθύνης δεν έχει παρακαμπτήριες, είναι ευθύς και τον ακολουθούμε με συνέπεια, τόνισε ο κ. Καραμανλής. Ακολούθως αναφέρθηκε στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, λέγοντας ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές, να γίνουν ανταγωνιστικά, να εφαρμοστούν όσα ισχύουν στις άλλες χώρες. Θέλουμε αξιόπιστα πτυχία που να εξασφαλίζουν εργασία, θέλουμε περιβάλλον σιγουριάς για τους νέους, τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι γίνεται εκτεταμένος διάλογος στην επιτροπή της Βουλής και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε νέες προτάσεις και σε σκέψεις γιατί δεν έχει πείσματα, ιδεοληψίες και αίσθηση του αλάθητου.
Εκείνοι που αρνούνται τις αλλαγές, που αρνούνται το διάλογο, αρνούνται τη δημοκρατική διαδικασία, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε όσοι απαιτούν διάλογο από μηδενική βάση, ζητούν να μην ξεκινήσει τίποτα, να μην γίνουν αλλαγές. Ωστόσο, η ανάγκη αλλαγών είναι κάτι που δεν το διαπραγματευόμαστε.
Οι δάσκαλοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για τρίτη εβδομάδα, ενώ στο απεργιακό μέτωπο μπαίνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι με 24ωρη απεργία την Πέμπτη και οι τραπεζοϋπάλληλοι με 3ωρη σταση εργασίας ,επίσης, την Πέμπτη που έχει προγραμματισθεί το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου θα γίνουν νέες γενικές συνελεύσεις και το Σάββατο 7 Οκτωβρίου κατά τη γενική συνέλευση προέδρων θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί η απεργία και για τέταρτη εβδομάδα.
Μετά από πολύωρη συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να προτείνει στον κλάδο, νέα 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 9 και 10 Οκτωβρίου, αντίστοιχα.
Την οριστική απόφασή τους θα πάρουν οι καθηγητές στη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών που θα γίνει στην Αθήνα το προσεχές Σάββατο.
Συνάντηση Παπανδρέου με δασκάλους
Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τον οποίο κατηγόρησε για αδιαλλαξία στα θέματα της Παιδείας, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και τη συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου θεώρησε δικαιολογημένη την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών, η οποία, οπως ανέφερε, οφείλεται στον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δείχνει αμήχανος και κρύβεται. Και κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα συκοφαντεί και αντί να διαμορφώσει μια νέα προοπτική διαιρεί, στρέφοντας τους γονείς εναντίον των δασκάλων. Θέλουν, πρόσθεσε, την κοινωνία διχασμένη για να περνούν αντιλαϊκά μέτρα, υπέρ των ολίγων και ισχυρών.
Η πολιτική της κυβέρνησης στην παιδεία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πολώνει και έχει θύματα τους δασκάλους, τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Επίσης ανέφερε ότι κάθε μέρα ο κ. Καραμανλής αρνείται να συναντήσει τους δασκάλους και σημείωσε ότι κάθε μέρα που οι δάσκαλοι αντιμετωπίζουν τη σιδερογροθιά μιας κομματικά ελεγχόμενης αστυνομίας είναι χαμένη μέρα για την κοινωνία και τα παιδιά.
Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του Γιώργο Παπανδρέου στη συνεδρίαση των συντονιστών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης ανέφερε ότι ζήτησαν από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς συνάντηση και μόνο ο πρωθυπουργός δεν την έχει αποδεχθεί. Σχολιάζοντας αναφορές του πρωθυπουργού στον λαϊκισμό δήλωσε ότι ο λαϊκισμός έχει σχέση με τη υλοποίηση των υποσχέσεων και πρόσθεσε ότι είναι η τρίτη χρονιά που η κυβέρνηση κινείται κάτω από το οριο των υποσχέσεών της αναφορικά με τις δαπάνες για την παιδεία.
Επίσης ανέφερε ότι είναι ζήτημα πολιτικής πού ξοδεύονται τα χρήματα. Ο κ. Μπράτης τόνισε ότι οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις όσο χρειαστεί και έβαλε πάνω από όλα την αξιοπρέπεια του κλάδου.
Δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ δασκάλων Βασίλης Παληγιάννης, ο οποίος επέρριψε τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να προβληματιστούν γιατί το κόμμα αυτό δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες τους.
Επίκαιρη επερώτηση για τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της παιδείας, κατέθεσε το ΚΚΕ.
Στην επερώτηση του, την οποία υπογράφει όλη η κοινοβουλευτική ομάδα, με πρώτη την Αλέκα Παπαρήγα, το ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι «οι παρατεταμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών φέρνουν στην επιφάνεια, πέρα από τα δίκαια αιτήματά τους, και τα βαθύτερα προβλήματα στην παιδεία».
Ακόμα, κάνουν λόγο για ίδια πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων, που οδηγεί, όπως αναφέρουν, στην υποβάθμιση των εκπαιδευτικών και στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ενώ, ζητούν «να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους, σύμφωνα με τα αιτήματά τους και ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό».
Σιδερογροθιά
Λάδι στη φωτιά στο ήδη τεταμένο απεργιακό κλίμα των εκπαιδευτικών έχει ρίξει το περιστατικό με τον αστυνομικό που απειλούσε απεργούς, με σιδερογροθιά, αλλά και οι δηλώσεις ορισμένων συνδικαλιστών της Αστυνομίας.
Κυβέρνηση: Υπερβολικές απαιτήσεις
Σε ερώτημα περί της «ακαμψίας» που δείχνει η Υπουργός κα Μ. Γιαννάκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία ακαμψία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ήδη, την παροχή του επιδόματος των 105 ευρώ σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις στους δασκάλους. Δεν νομίζω ότι πολλοί Έλληνες πολίτες θα δείξουν κατανόηση στις απαιτήσεις μιας ομάδας εργαζομένων, που ζητά αύξηση 45%, πρόσθεσε.
Ανοιχτό άφησε- μέσω του Φλας- ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, το ενδεχόμενο σύγκλισης της Επιτροπής για την κρίση στο χώρο της Παιδείας.
Η υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε αμετακίνητη έναντι των αιτημάτων των δασκάλων που απεργούν για δεύτερη εβδομάδα. Εχω την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού, δεν κάνω προσωπική πολιτική, δεν λέω ψέματα και ασάφειες, τι άλλο μπορεί να κάνει ένας έντιμος άνθρωπος σε μια τόσο ανέντιμη κατάσταση, δήλωσε η Μαριέτα Γιαννάκου, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι δάσκαλοι είναι οι μόνοι που πήραν αυξήσεις πέραν της εισοδηματικής πολιτικής εκτός από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
Πονοκέφαλο για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποτελούν και οι ηχηρές προειδοποιήσεις -μέσω του Flash- του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θάνου Βερέμη, ο οποίος σημείωσε ότι «εάν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές που έχω εισηγηθεί στην κυβέρνηση, κάποια στιγμή θα παραιτηθώ, δεν θα περιμένω εσαεί».
Παραιτήθηκε ο διευθυντής σπουδών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεόδωρος Γούπος
Την παραίτηση του στην υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου υπέβαλε ο διευθυντής σπουδών πρωτοβάθμιας Θεόδωρος Γούπος, για λόγους ευθιξίας, και η παραίτηση έγινε δεκτή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, αυτό συνέβη μετά από σχόλια που αναφέρθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή και αφορούσαν στη συγγραφή βοηθητικών βιβλίων από τον διευθυντή σπουδών .
Από το υπουργείο όμως διευκρινίζεται ότι : Ο Θ. Γούπος, δεν συμμετείχε στη συγγραφή κανενός από τα σχολικά διδακτικά βιβλία.
Η διεύθυνση σπουδών δεν εμπλέκεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία ανάθεσης, συγγραφής και περιεχομένου των σχολικών βιβλίων. Οι συγγραφικές και επιστημονικές εν γένει ασχολίες των εκπαιδευτικών, δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις περί ασκήσεως ιδιωτικού έργου επ΄ αμοιβή, και κατά συνέπεια δεν απαιτείται η χορήγηση σχετικής αδείας.
Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο διευθυντής σπουδών, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του είχε πλούσια συγγραφική δράση σε εκπαιδευτικά βιβλία και επιστημονικές δημοσιεύσεις παιδαγωγικού περιεχομένου.
Δυναμικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
Μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο συμμετείχαν δάσκαλοι, καθηγητές, εκπαιδευτικοί από την Κύπρο και εργαζόμενοι τους δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μαζί με τους διαδηλωτές και το προεδρείο της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων.
Η πορεία, αφού πέρασε από την οδό Φιλελλήνων, τη λεωφόρο Αμαλίας, την Πανεπιστημίου, την Αιόλου και τη Σταδίου, κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία. Ομάδα διαδηλωτών, περνώντας από τα Προπύλαια έκαψε κιόσκι του ΛΑ.Ο.Σ., χωρίς να προκληθούν περαιτέρω επεισόδια.
Την ίδια ώρα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν δάσκαλοι και καθηγητές από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Κατερίνη, τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη και την Χαλκιδική.
Επίσης, συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς Χανίων και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ζητώντας από την υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει την στάση της. «Να πάρει η κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για να ανοίξουν τα σχολεία» δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων - νηπιαγωγών του νομού Νεκτάριος Πετράκης.
Οι δάσκαλοι, που απεργούν για τρίτη εβδομάδα, διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους και αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
Αμετακίνητη η κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση, όπως είπε χθες και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έχει συζητήσει με τους δασκάλους πέραν του έτους» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
Σημείωσε ότι «οι συνδικαλιστές των δασκάλων αμφισβητούν τα στοιχεία που οι ίδιοι παραθέτουν και εξακολουθούν να ζητούν συνεχώς την αύξηση του βασικού μισθού νεοδιοριζομένου δασκάλου από 950 ευρώ σε 1400, ένα ποσό, που, όπως λένε, αντιστοιχεί στις ανάγκες μιας 4μελούς οικογένειας».
Επί των στοιχείων αυτών, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η αύξηση που επιζητείται είναι της τάξης του 47,3%, την οποία κανείς Έλληνας πολίτης δεν έχει διανοηθεί να ζητήσει». «Δεδομένου ότι ο χρόνος αναμονής ενός πτυχιούχου ως την πράξη διορισμού του είναι ελάχιστος -οι απόφοιτοι του Ιουλίου είναι στους σημερινούς καταλόγους για πρόσληψη- ποιος νέοδιοριζόμενος δάσκαλος, ηλικίας 23-24 ετών, έχει τετραμελή οικογένεια;» διερωτήθη ο κ. Αντώναρος.
Επίσης πρόσθεσε ότι η αύξηση του 47,3% «θα συμπαρασύρει όλα τα λοιπά κλιμάκια του ίδιου κλάδου ως τη συμπλήρωση των 35 χρόνων υπηρεσίας» με προφανείς επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.
Σε ερώτηση σχετική με τα ευρήματα δημοσκόπησης που αναφέρουν ότι το 75% των Ελλήνων θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει στα αιτήματα των δασκάλων, ο κ. Αντώναρος υπογράμμισε ότι «μια ομάδα Ελλήνων εργαζομένων ζητά αύξηση της τάξης του 47,3%, πέραν της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης» και υπενθύμισε ότι «οι εισερχόμενοι πτυχιούχοι στον ιδιωτικό τομέα παίρνουν ένα μισθό αρκετά χαμηλότερο».
Σε ερώτηση γιατί δεν υπάρχει συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε διάλογο με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ενώ σε ερώτηση για το αν θα παραστεί ο Κ.Καραμανλής την Παρασκευή στη Βουλή στην «Ώρα του πρωθυπουργού» για να απαντήσει σε ερώτηση του Αλ.Αλαβάνου για το θέμα των δασκάλων, ανέφερε ότι «η ερώτηση θα απαντηθεί με τη συνήθη Κοινοβουλευτική διαδικασία».
Ως προς το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει από 6 εξαμηνιαίες σε 4 ή 3 εξαμηνιαίες τις δόσεις στην παροχή του επιδόματος, είπε πως «η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένη αναγγελία, η οποία συνεχίζει να ισχύει».
Σχετικά με δήλωση του κ. Πολύδωρα ότι συστήνεται στους αστυνομικούς η χρήση χημικών σε περίπτωση που πάει να σπάσει το μπλόκο τους, ο κ. Αντώναρος απάντησε: «Η αστυνομία έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και η κυβέρνηση δεν υπεισέρχεται σε θέματα επιχειρησιακής δράσης των σωμάτων ασφαλείας».
Ανακοίνωση του συνδυασμού «Υπέρ Λαού»
Με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «Υπέρ Λαού» αναφέρει ότι άγνωστοι έκαψαν για τρίτη φορά μέσα στην προεκλογική περίοδο εκλογικό περίπτερο του συνδυασμού, αυτή τη φορά στην οδό Σίνα.
«Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη φίμωση υποψηφίων μας που είχαν έως τώρα τηλεοπτικές εκπομπές, τον αποκλεισμό μας από τα ΜΜΕ -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΕΣΡ- και η τοποθέτηση του συνδυασμού μας 'Υπέρ Λαού' εντελώς αυθαιρέτως στην 5η θέση, είναι στοιχεία που οριοθετούν μία φασιστική νοοτροπία που προσβάλλει το δημοκρατικό μας πολίτευμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μαζικό μήνυμα για την Παιδεία
Για τη μαζικότητα ξεχώρισε το πανεργατικό και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την κρίση στην Παιδεία.
Δάσκαλοι και καθηγητές έχοντας τη στήριξη και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ν καθηγητών της ανώτατης εκπαίδευσης, φοιτητών αλλά και εργαζομένων έκαναν πορεία και συναυλία στο Σύνταγμα και απάντησαν στον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας πως θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν.
Στο συλλαλητήριο, φώναξαν, έκαναν πορεία και τραγούδησαν στην πλατεία Συντάγματος οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Χωρίς δακρυγόνα, χωρίς επεισόδια και χωρίς έκτροπα, τουλάχιστον, διεξήχθη η κινητοποίηση, με εξαίρεση την πυρπόληση ενός προεκλογικού περιπτέρου του ΛΑΟΣ από τους γνωστούς αγνώστους.
Με 24ωρη απεργία εξεδήλωσε τη συμπαράστασή της και συμμετείχε στο συλλαλητήριο η ΑΔΕΔΥ, ενώ 4ωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ τράβηξαν χειρόφρενο από 11:00 μέχρι 15:00 και το ΕΚΑΒ λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, σε μια κίνηση επικοινωνιακής τακτικής, και οι συνδικαλιστές της αστυνομίας.
Όπως όλα δείχνουν, πάντως, οι δάσκαλοι δε θα ξαναμπούν στις σχολικές αίθουσες για να διδάξουν, αλλά για να ψηφίσουν. Η πρόταση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας είναι για νέα τετραήμερη απεργία έως την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς την Παρασκευή τα σχολεία κλείνουν εν όψει εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.
Οι καθηγητές από την πλευρά τους αποφασίζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή για το αν θα προβούν σε 48ωρη απεργία από τη Δευτέρα, κάτι που ήδη εισηγήθηκε η ΟΛΜΕ.
Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη και το μόνο που συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να κάνει τρεις τις έξι δόσεις του επιδόματος.
"Κανείς πολίτης ποτέ δε διανοήθηκε να ζητήσει αύξηση 47,3%", επανέλαβε ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος αναρωτήθηκε ποιος πρωτοδιοριζόμενος δάσκαλος έχει τετραμελή οικογένεια να ζήσει.
Η κρίση στην παιδεία είναι συνέπεια της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαβουλευτεί. Οι δάσκαλοι πάνω κι απ τα χρήματα ζητούν αξιοπρέπεια", τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ογκώδη συλλαλητήρια
Με δυναμικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη απάντησαν την Πέμπτη οι εκπαιδευτικοί στην απόρριψη των αιτημάτων τους διά στόματος του πρωθυπουργού. Οι διαδηλώσεις ήταν εντυπωσιακές σε όγκο και παλμό και ολοκληρώθηκαν χωρίς επεισόδια. Το μοναδικό "παρατράγουδο" σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, όπου κάποιοι νεαροί έβαλαν φωτιά σε προεκλογικό περίπτερο του ΛΑΟΣ και έσπασαν βιτρίνα σε υποκατάστημα του ΟΤΕ.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μπράτης μίλησε για "μεγαλειώδη συγκέντρωση" που αποτελεί μια απάντηση στην υπουργό Παιδείας που χαρακτήρισε τους δασκάλους ως προνομιούχο κλάδο. "Ολοι λοιπόν οι 'προνομιούχοι' είναι εδώ σήμερα και διαδηλώνουν για μισθούς αξιοπρέπειας" τόνισε ο κ. Μπράτης.
Στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών μετείχε με 24ωρη απεργία η ΑΔΕΔΥ και με τετράωρη στάση εργασίας η ΟΤΟΕ, ενώ στη διαδήλωση πήρε μέρος και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των Αστυνομικών Υπαλλήλων, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση που προκάλεσαν η αυτοσχέδια σιδηρογροθιά και οι εμπρηστικές δηλώσεις ορισμένων συνδικαλιστών για "πληρωμένους διαδηλωτές". Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αστυνομικών Υπαλλήλων Δημήτρης Κυριαζίδης τόνισε πως δεν υπήρξε παρεξήγηση μεταξύ αστυνομικών και δασκάλων και υπογράμμισε πως τα προβλήματα είναι κοινά. "Βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι και είναι λυπηρό να υπάρχει οποιαδήποτε όξυνση μεταξύ των εργαζομένων. Αλλού είναι το ζήτημα και αλλού είναι το πρόβλημα" πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι η Συνομοσπονδία είναι παρούσα στο συλλαλητήριο για δύο λόγους, "αφενός γιατί αγωνίζονται οι δάσκαλοι των παιδιών μας, της νέας γενιάς, του μέλλοντος αυτής της χώρας και αφετέρου γιατί αγωνίζονται οι εργαζόμενοι".
Το μεσημέρι, το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να εισηγηθεί στον κλάδο τη συνέχιση της απεργίας και για τέταρτη εβδομάδα, ενώ νέα 48ωρη για τις ερχόμενες Δευτέρα και Τρίτη εισηγείται και το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι δάσκαλοι βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με άλλους εργαζόμενους και ότι τα οικονομικά τους αιτήματα είναι υπερβολικά. Οπως δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κανένας άλλος Ελληνας πολίτης δεν έχει διανοηθεί να ζητήσει αύξηση της τάξης του 47,3%, όπως κάνουν οι δάσκαλοι. "Ποιος νεοδιοριζόμενος δάσκαλος έχει τετραμελή οικογένεια;" διερωτήθηκε ο κ. Αντώναρος, απαντώντας στο επιχείρημα των δασκάλων ότι τα 950 ευρώ που παίρνουν όταν διορίζονται δεν φτάνουν για να ζήσει μια τετραμελής οικογένεια. Υπογράμμισε δε ότι η αναμονή για τον διορισμό νέων δασκάλων "είναι ασήμαντη, μηδενική". Παρέχοντας δε κάλυψη στην υπουργό Παιδείας, είπε ότι η κ. Γιαννάκου δεν μίλησε για προνομιούχους δασκάλους, αλλά για εργαζόμενους που είναι σε πιο πλεονεκτική θέση απ' ό,τι άλλοι.
Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει πάντως πως η απεργία θα εκφυλιστεί, υπό το βάρος και των αντιδράσεων των γονέων, και γι' αυτό και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν απορίψει προς το παρόν τη συμβιβαστική πρόταση να δοθεί το επίδομα των 105 ευρώ σε λιγότερες από τις έξι δόσεις που προτείνει η κυρία Γιαννάκου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγορεί τον πρωθυπουργό για αυθαιρεσία και λαϊκισμό και ότι επιχειρεί για μια ακόμη φορά να διχάσει την κοινωνία για να δικαιολογήσει την πολιτική του.