4. megatv
Παλμός και όγκος στο νέο συλλαλητήριο
Ογκώδες και με παλμό, ήταν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έγινε στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών η ΑΔΕΔΥ, με 24ωρη απεργία, και η ΓΣΕΕ και η ΟΤΟΕ με 4αωρη στάση εργασίας. Μεγάλο συλαλλητήριο και στη Θεσσαλλονίκη.
Εμμεσο μήνυμα Καραμανλή προς την εκπαιδευτική κοινότητα., Στην Παιδεία θα πάει το 14% του τέταρτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης. «Προχωρούμε στο δρόμο της ευθύνης, μακριά από επιλογές που βλάπτουν τον τόπο» σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Επιμένει η κυβέρνηση στα περι υποκίνησης των μαθητών για τις καταλήψεις. «Οι οικοδόμοι κλείνουν τα σχολεία» σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, φωτογραφίζοντας τα κόμματα της Αριστεράς.
Η κατάσταση στον χώρο της Παιδείας αποτελεί κριτήριο στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα και τόνισε ότι «πρέπει να πλημμυρίσει απ΄ άκρη - σ΄ άκρη όλη η Ελλάδα με αγωνιστές και αγωνίστριες όλων των ηλικιών που δίνουν τη μάχη για δημόσια δωρεάν παιδεία με καλά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς».
Η Παιδεία δεν χρειάζεται πια μεταρρύθμιση, αλλά Επανάσταση, με ορίζοντα 20αετίας, τονίζει στον Flash ο καθηγητής φιλολογίας Φάνης Κακριδής, ο οποίος απέρριψε ως αστήρικτα τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί υποκίνησης των μαθητών και κατέθεσε τον απολογισμό του για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία τα τελευταία 30 χρόνια.
Στο μεταξύ 250 γυμνάσια και λύκεια της χώρας να τελούν υπό κατάληψη, ενώ την ίδια ώρα δάσκαλοι και καθηγητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Στον απεργιακό χορό αναμένεται να μπουν και οι Πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές.
Την Δευτέρα επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά στο Υπουργείο Παιδείας, όταν απεργοί εκπαιδευτικοί επιχείρησαν να μπουν για συνάντηση με την υπουργό. Για ομάδα ατόμων άσχετων με τα προεδρεία ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κάνει λόγο το υπουργείο. Αν θέλουν συνάντηση, πρέπει να καταθέσουν αίτημα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Η αστυνομία δεν είναι μέρος του προβλήματος, δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε βίαιη είσοδο, λέει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Την Πέμπτη στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση Προέδρων των τοπικών Συλλόγων η οποία θα αποφασίσει για την παραπέρα πορεία του κλάδου.
Οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία Δευτέρα και Τρίτη. Η απόφαση ελήφθη, με 71 ψήφους υπέρ, επι 77 παρόντων, 3 κατά και 3 λευκά. Υπέρ τετραήμερης απεργίας τάχθηκαν 27 ενώσεις καθηγητών.
Ο υπουργός Οικονομίας «άδειασε» το Σάββατο την Μ. Γιαννάκου για τα οικονομικά των δασκάλων. «Δεν είμαι τσάρος, είμαι μουζίκος», φέρεται να είπε, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο Γ. Αλογοσκούφης, όπως δήλωσε, είναι αρμόδιος για να πει πόσα χρήματα υπάρχουν, αναφέροντας ουσιαστικά ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε, από το Ηράκλειο, την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει με σεβασμό τους δασκάλους, τόνισε πως το σχολείο πρέπει να είναι ανοικτό και επισήμανε ότι αυτό είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν τους δέχεται σε διάλογο. Υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα συζητήσει μαζί τους όλα όσα αρνείται να συζητήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής προτείνει μία νέα κοινωνική συμφωνία ανάμεσα στην πολιτεία και την εκπαιδευτική κοινότητα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Eνα διαφορετικό εξεταστικό σύστημα και ένα διαφορετικό αξιολόγησης στην τριτοβάθμια παιδεία θα αναδείξουν όλα τα ταλέντα που έχει η ελληνική κοινωνία», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Το δημόσιο έχει χρέος να σπάσει τον συγκεντρωτισμό, να δώσει αυτονομία και επιλογές και δυνατότητες. Θα πρέπει όμως να υπάρξει σοβαρή χρηματοδότηση, ως αποτέλεσμα μιας κοινωνικής συμφωνίας όπου θα πούμε: Nαι, εμείς η πολιτεία αναλαμβάνουμε το χρέος να χρηματοδοτήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και παράλληλα και η εκπαιδευτική κοινότητα αναλαμβάνει την ευθύνη να τις στηρίξει».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθροτυπίας, υπάρχουν δύο γραμμές για την αντιμετώπιση των διαστάσεων που παίρνουν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Η μία εισηγείται να καταγγελθούν ευθέως το ΠΑΣΟΚ και η αριστερά ως υποκινητές των αντιδράσεων για πολιτικούς λόγους. Η άλλη προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος απομόνωσης της ΝΔ. Κατά το δημοσίευμα, σε ένα σημείο συμφωνούν όλοι: Οτι παρά το πολιτικό κόστος, δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση γιατί τότε θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου», με νέες κοινωνικές ομάδες στο δρόμο, ελπίζοντας σε αυξήσεις.
«Να γυρίσουν στα σχολεία. Τα περισσότερα θεσμικά αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί, εκτός από τα παράλογα, όπως η μη εφαρμογή της αξιολόγησης. Οσον αφορά στα οικονομικά, δεν μπορεί να υπάρχουν εκβιαστικά διλήμματα προς το υπουργείο Παιδείας. Την εισοδηματική πολιτική την καθορίζει συνολικά η κυβέρνηση», δηλώνει στην εφημερίδα η Μαριέττα Γιαννάκου.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας, σε συνέντευξή του στο Βήμα, λέει ότι τα ΜΑΤ δεν έχουν ποτέ εντολή να επιτεθούν και υπενθύμισε ότι γίνεται έρευνα για τον κρίκο στο χέρι του αστυνομικού. Θα ακολουθηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και κυρώσεις, προσθέτει ο κ. Πολύδωρας.
Η κυβέρνηση «δεν μασάει»
Αδιάλλακτη η κυβέρνηση στο ανοικτό μέτωπο με δασκάλους και μαθητές
«Η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω. Δεν μασάει. Ας το καταλάβουν» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες που θέλουν κοινωνική αναταραχή. Στηρίζουν μία υπόθεση που ξεφουσκώνει».
Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των μαθητών ανέφερε ότι το ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων δεν υπερβαίνει το 5%, αν και αυτό, όπως είπε, δημιουργεί πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι «σε κάθε σχολείο κάνουν κατάληψη ένας-δύο καθηγητές, τέσσερις-πέντε οικοδόμοι, πέντε-έξι μαθητές».
Εν τω μεταξύ, με μικροεπεισόδεια που δεν διατάραξαν την ομαλή διεξαγωγή του, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλαλλητήριο με τη συμμετοχή δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών, μαθητών και εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, η οποία κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος, όπου και διαλύθηκε.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Δημήτρης Μπράτης κάλεσε τους δασκάλους να απεργήσουν και την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να απεργήσουν και αυτοί, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των εκπαιδευτικών.
Απαντώντας στις δηλώσεις της Μ.Γιαννάκου ο κ. Μπράτης είπε ότι «η υπουργός με τις δηλώσεις της ρίχνει λάδι στη φωτιά, καθώς μόνο αυτή βλέπει να ξεφουσκώνει η απεργία». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και την υπουργό ότι τηρούν αδιάλλακτη στάση απέναντι στους εκπαιδευτικούς και κάλεσε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και μαθητές να πάρουν μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος.
Από την πλευρά του, ο γγ της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης δήλωσε ότι οι καθηγητές δεν υποκινούν τις καταλήψεις των μαθητών, όπως τους κατηγορεί η κ. Γιαννάκου και κάλεσε την υπουργό να ανακαλέσει ή να παραιτηθεί.
Λίγο μετά τις 15:00 οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και η κίνηση στο κέντρο επανήλθε σταδιακά. Στην κινητοποίηση συμμετείχε η ΑΔΕΔΥ με 24ωρη απεργία και η ΓΣΕΕ με τετράωρη στάση εργασίας. Μετρό και Προαστιακός άρχισαν κανονικά τα δρομολόγιά τους από τις 15:00, όπως και ο ΗΣΑΠ.
Με τη συμμετοχή μαθητών σχολείων που τελούν υπό κατάληψη και πανεπιστημιακών καθηγητών πραγματοποιήθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο των δασκάλων στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Την ίδια ώρα, ξεπερνούν τα 300 τα σχολεία σε όλη τη χώρα που έχουν καταληφθεί από μαθητές. Από αυτά περισσότερα των 150 βρίσκονται στην Αττική.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τόνισε πως οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας οφείλονται στην αδιαλλαξία, στον αυταρχισμό, στην έλλειψη διαλόγου και στις δήθεν μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος καταλόγισε στην κυβέρνηση πρόθεση όξυνσης της κατάστασης και προσπάθεια εκμετάλλευσης της όξυνσης που η ίδια, όπως είπε, δημιουργεί είτε στρέφοντας τους γονείς εναντίον των δασκάλων είτε τους εργαζόμενους με χαμηλότερες αποδοχές εναντίον των εκπαιδευτικών, είτε στρέφοντας κοινωνικά στρώματα εναντίον της αντιπολίτευσης.
Η υποκίνηση της αναταραχής στην παιδεία είναι έργο της κυβέρνησης δήλωσε ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε ότι αντί να αναζητεί αλλού τους υποκινητές ας τους αναζητήσει στον ίδιο της τον εαυτό και στις πολιτικές της.
Αναφερόμενος εξάλλου σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Καραμανλή, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ο κ. Καραμανλής δήλωνε ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να προβλέπει τις πολιτικές εξελίξεις», ενώ «είχε ζητήσει από την τότε κυβέρνηση να πάρει πίσω την μεταρρύθμιση που προωθούσε στην Παιδεία και να κάνει εθνικό διάλογο», ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξαναδιαβάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πριν προχωρήσει σε περαιτέρω αναλύσεις.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με τα περί «φασίζουζας νοοτροπίας» τα οποία φέρεται να είπε η κ. Γιαννάκου, ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι η υπουργός Παιδείας οφείλει να διευκρινίσει η ίδια τι πραγματικά εκτιμά ότι συμβαίνει και πρόσθεσε ότι είναι εκτός πραγματικότητας αν κάποιος θέλει να χαρακτηρίσει την κατάσταση στην παιδεία με αυτόν τον τρόπο.
Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στο χώρο της παιδείας απαιτεί διάλογο αλλά αντί αυτού βλέπουμε από την πλευρά της κυβέρνησης αδιαλλαξία, αυταρχισμό και προσπάθεια δημιουργίας ψευδούς μεταρρυθμιστικής εικόνας.
Η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στον Βύρωνα, τόνισε ότι η κατάσταση στην παιδεία αποτελεί κριτήριο στις επικείμενες εκλογές και ζήτησε «να πλημμυρίσει η Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη με αγωνιστές και αγωνίστριες όλων των ηλικιών, που δίνυον τη μάχη για δημόσια δωρεάν παιδεία με καλά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς».
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του χαιρετίζει «τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για την Παιδεία με κοινό χαρακτηριστικό τη μαζική και ενθουσιώδη συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών».
«Τα σημερινά συλλαλητήρια αποδεικνύουν πως οι κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται στο χώρο της Παιδείας πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν. Αυτή είναι η απάντηση και στην κυβερνητική αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση να συζητήσει άμεσα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, υποβάλλοντας τις δικές της αντιπροτάσεις στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δάσκαλοι και παράλληλα εξέφρασε την συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των μαθητών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πειραιά, ο Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση στον χώρο της Παιδείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις κινητοποιήσεις των μαθητών, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Τα αγόρια αυτά και τα κορίτσια των Λυκείων, τα οποία θεωρούνται ότι έχουν μια ηλικία ώριμη για να γίνονται μοντέλα και να παρουσιάζονται μέσα από τον Τύπο ή τις τηλεοράσεις, ότι είναι ώριμα για να συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες, να χαρίζουν βραβεία, ότι είναι ώριμα για να λειτουργούν ως καταναλωτές είτε κινητών τηλεφώνων, είτε διαφόρων προϊόντων, είναι ώριμα όταν είναι θεατές των πιο τολμηρών reality show στην τηλεόραση. Εμείς τα θεωρούμε ώριμα να είναι πολίτες. Να έχουν άποψη για τα δικά τους θέματα, για τα θέματα της Παιδείας, αλλά και γενικότερη άποψη, χωρίς να χρειάζονται ούτε καθοδηγητές, ούτε υποκινητές».
Σκληραίνουν τη στάση τους οι εκπαιδευτικοί |
Την Πέμπτη αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί την παραμονή του λουκέτου σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στις 17, 18 και 19 Οκτωβρίου, ενώ προγραμματίζουν και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την ερχόμενη Τετάρτη.
Μία ημέρα πριν αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ΟΛΜΕ με την υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Πάντως, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, συνοδεύτηκε από μικροεπεισόδια που δεν πήραν διαστάσεις.
Λίγο μετά τις 15.00 οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν και η κίνηση των αυτοκινήτων στο κέντρο άρχισε να ομαλοποιείται σταδιακά.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε η ΑΔΕΔΥ με 24ωρη απεργία και η ΓΣΕΕ με στάση εργασίας έως τις 15:00. Επιπλέον, Μετρό και Προαστιακός άρχισαν κανονικά τα δρομολόγιά τους από τις 15:00, ενώ ο ΗΣΑΠ τράβηξε χειρόφρενο για δύο ώρες από τις 13:00.
Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και η αναταραχή που επικρατεί στο μέτωπο της Παιδείας με τις καταλήψεις, αφού τα λουκέτα στα σχολεία ξεπερνούν τα 300.
Βόμβα Γιαννάκου στην Παιδεία
Πυροδοτεί, με τις δηλώσεις της, το ήδη φορτισμένο κλίμα που επικρατεί στην Παιδεία, η Μαριέττα Γιαννάκου.
Για υποκινούμενες καταλήψεις σχολείων από μαθητές, επιμένει να κάνει λόγο η κυβέρνηση, ενώ δια στόματος της υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, αποκαλύπτει ότι σε κάθε σχολείο υπάρχουν τρεις καθηγητές, τέσσερις μαθητές και πέντε οικοδόμοι.
Επίσης αναφέρει ότι στο 5% ανέρχεται το ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων στην Αττική και τονίζει ότι υπάρχουν κόμματα τα οποία θέλουν την κοινωνική αναταραχή.
Στο φόντο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων και του νέου πανεκπαιδευτικού και παλλαϊκού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας, κα. Μ. Γιαννάκου, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, σε δηλώσεις της τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις θέσεις της όσον αφορά τα θέματα της Παιδείας.
Επιπλέον, η κα. Γιαννάκου τόνισε ότι η κοινωνία θα σταθεί απέναντι στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αναφέροντας ότι η ίδια η κοινωνία δεν θα αφήσει τα σχολεία να μείνουν επ αόριστον κλειστά.Κλιμακώνουν οι εκπαιδευτικοί, αμετακίνητη η κυβέρνηση
Με δύο ακόμη δυναμικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη απάντησαν την Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί στη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης σχετικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Οι διαδηλώσεις ήταν εντυπωσιακές σε όγκο και παλμό και ολοκληρώθηκαν χωρίς επεισόδια. Το μοναδικό "παρατράγουδο" σημειώθηκε στην οδό Σόλωνος, όπου κάποιοι νεαροί με κουκούλες πέταξαν πέτρες και μολότοφ σε προεκλογικό περίπτερο του ΛΑΟΣ και οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χημικών.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μπράτης μίλησε για "απάντηση στη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της κυβέρνησης" και κατέστησε σαφή την πρόθεση των δασκάλων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
"Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στο αίτημα του 5% του ΑΕΠ για την παιδεία, στο αίτημα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου, για την κατάργηση της βάσης του 10, για τα μισθολογικά αιτήματα, που είναι αυτονόητα αιτήματα των εκπαιδευτικών" τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης.
Στο πλευρό των δασκάλων βρίσκεται και η ΑΔΕΔΥ, που συμμετείχε στην κινητοποίηση με 24ωρη απεργία, αλλά και η ΓΣΕΕ με τρίωρη στάση εργασίας. "Η ενότητα, η δύναμη, η συνέχεια του αγώνα των δασκάλων είναι δεδομένη" δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.
Οι δάσκαλοι προτίθενται να συνεχίσουν για πέμπτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, στις 17,18 και 19 Οκτωβρίου. Και οι καθηγητές αποφάσισαν να προτείνουν τριήμερη απεργία τις ίδιες ημερομηνίες, ενώ προγραμματίζουν και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την επόμενη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι πανεπιστημιακοί, οι μαθητές με καταλήψεις, ακόμη και οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, ενώ επί ποδός βρίσκονται και οι φοιτητές.
Τη στάση της όμως σκληραίνει και η κυβέρνηση, με την κυρία Γιαννάκου να δηλώνει μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή: "Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω. Είναι φασιστική νοοτροπία το κλείσιμο και οι καταλήψεις των σχολείων. Στηρίζουν μια ιστορία που ξεφουσκώνει. Η κυβέρνηση δέχεται πολιτική επίθεση αλλά δεν μασάει. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν αναταραχή. Δέχομαι πολλά e-mails από φοιτητές που ζητούν να σταματήσει αυτό το αίσχος".
Η κυβέρνηση έχει κάνει "σημαία" της πολιτικής της ότι οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες. Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο άφησε να εννοηθεί ότι η όξυνση και η πόλωση χαρακτηρίζουν την πολιτική της αντιπολίτευσης εν όψει των δημοτικών εκλογών.
Χαρακτηριστικό της ανυποχώρητης στάσης της κυβέρνησης είναι ότι η υπουργός Παιδείας προσανατολίζεται να φέρει μετά τις δημοτικές εκλογές στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο είχε πυροδοτήσει τις κινητοποιήσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών το καλοκαίρι.