1. ΕΘΝΟΣ
                2. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
                3. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

                4. ΤΑ ΝΕΑ

 

 

 

ΕΘΝΟΣ         18/10/2006

 

Kρίσιμο ραντεβού

PEΠOPTAZ: MIXAΛHΣ NIBOΛIANITHΣ

mihalis77@pegasus.gr

 

Kρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των κινητοποιήσεων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι μεταξύ της υπουργού Παιδείας Mαριέττας Γιαννάκου και των ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών.

Tα Δ.Σ. της ΔOE και OΛME θα προσέλθουν στη συνάντηση -που θα γίνει στις 2.00 το μεσημέρι-, προκειμένου να θέσουν και πάλι στην υπουργό τα αιτήματα των δύο ομοσπονδιών, αλλά και να της υπενθυμίσουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία θετική εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης.

Bέβαια, οι συνδικαλιστές, που θα πάρουν μέρος στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, από χθες κιόλας δεν φαινόταν να προσέρχονται στον διάλογο με «ιδιαίτερες προσδοκίες», τουλάχιστον όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος των αιτημάτων τους.

Aπό την πλευρά του υπουργείου, δεν αποκλείεται να γίνει κάποια κίνηση καλής θέλησης, σχετικά με τα θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση, που έχει ξεσπάσει στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Yπενθυμίζεται ότι οι δάσκαλοι συνεχίζουν από σήμερα την απεργία για 5η εβδομάδα, ενώ και οι καθηγητές μετέχουν στην κινητοποίηση με τριήμερη απεργία.

Aύριο, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Aθήνα (στο Σύνταγμα), αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Tο «παρών», εκτός από τους δασκάλους και καθηγητές, θα δώσουν και χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι ξαναμπαίνουν από σήμερα στον χορό των κινητοποιήσεων με καταλήψεις. Kατά τα λοιπά, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, έχουν αρχίσει οι διεργασίες για τη στάση που θα κρατήσουν το προσεχές διάστημα φοιτητές και πανεπιστημιακοί, εν όψει και της συζήτησης που θα ξεκινήσει στα τέλη Oκτωβρίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πανεπιστημιακοί

H πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με την οποία θα επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών AEI, ενώ αντιδρά και στον νόμο-πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Oι φοιτητικοί σύλλογοι ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα -όπου έχει ολοκληρωθεί η εξεταστική- γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε καταλήψεις. Tην επόμενη εβδομάδα, θα συνεδριάσει ο συνδικαλιστικός φορέας των πανεπιστημιακών (ΠOΣΔEΠ), για να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις του κλάδου. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τους πανεπιστημιακούς βρίσκεται τόσο η αναθεώρηση του άρθρου 16 όσο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2007, στο οποίο προβλέπονται μειωμένες δαπάνες για την Παιδεία.

Παρέλαση αδιαλλαξίας

Οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία μετά τον εορτασμό του ΟΧΙ, όπως φαίνεται από την απόσταση των θέσεων κυβέρνησης και εκπαιδευτικών.

Με δεδομένο ότι και η επόμενη εβδομάδα είναι «κολοβή», με τη Δευτέρα να είναι αργία λόγω εκλογών και την Παρασκευή λόγω της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, τόσο οι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι της ΔΟΕ όσο και οι καθηγητές της ΟΛΜΕ, προσανατολίζονται σε τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, από την Τρίτη 24 Οκτωβρίου ως την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.

Παρά το ότι στις τάξεις των απεργών το οικονομικό κόστος της απεργίας αρχίζει να γίνεται δυσβάσταχτο, με αντίστοιχες επιπτώσεις στα ποσοστά συμμετοχής, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων στα σχολεία έχουν πάρει οι μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με πάνω από 700 σχολεία να είναι κλειστά. Την περαιτέρω στάση των μαθητών εξετάζει το συντονιστικό τους το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πάντως ρίχνει σταθερά λάδι στη φωτιά, με υπονοούμενα για καθοδηγούμενες καταλήψεις. «Δεν υπάρχει κουλτούρα δημόσιας διαβούλευσης στη χώρα μας, και για αυτό παρεμβαίνουν οι τρίτοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αδιαλλαξίας συνέχεια

Ακαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τα προεδρεία της ΔΟΕ και τη ΟΛΜΕ

Στο τέλος της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δυόμισι ώρες, η κ. Γιαννάκου χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση η οποία, όπως είπε, έγινε με καλή πίστη, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται, τιμά και αναγνωρίζει το ρόλο των εκπαιδευτικών.

«Ακούσαμε τα αιτήματά τους και εξηγήσαμε ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλες παροχές», τόνισε η υπουργός, επισημαίνοντας ότι ικανοποιήθηκε το αίτημα για διορισμούς. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία, δήλωσε ανοικτή στο διάλογο και πρόσθεσε ότι περιμένει τις προτάσεις των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των 3,3 δισ. ευρώ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης σημείωσε πως μετά από 25 ημέρες απεργίας, το υπουργείο επανήλθε με την ίδια πρόταση αλλά με διαφορετικό ύφος.

Η υπουργός Παιδείας επέμεινε στην ίδια πρόταση-εμπαιγμό του κλάδου, τόνισε και πρόσθεσε: «Μετά από αυτό δεν μας απομένει παρά να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις».

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Γεώργας δήλωσε από την πλευρά του ότι παρά το καλό κλίμα δεν υπήρξε εξέλιξη θετική και δεν απομένει παρά η συνέχιση των απεργιών.

Πλέον αναμένεται η συνεδρίαση των εκπαιδευτικών κατά την οποια θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, με τα προεδρεία ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να εισηγούνται τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Συνεχίζεται η απεργία

Τη συνέχιση της απεργίας στις 24,25 και 26 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι καθηγητές που συνεδρίαζαν το βράδυ της Πέμπτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Με ποσοστό 70-71% αποφάσισαν να απεργήσουν 24, 25, 26 Οκτωβρίου ενώ στις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Γεώργας και ο γενικός γραμματέας Γρηγόρης Καλομοίρης ανέφεραν ότι τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία μπορεί να μην είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο με τις πρώτες ημέρες, παραμένουν όμως πολύ υψηλά. Ο κ. Γεώργας τόνισε ότι κυμαίνονται μεταξύ 20 και 60% ανάλογα με την περιοχή.

Πάντως πολλοί ήταν οι εκπαιδευτικοί που στις τοποθετήσεις τους κατά τη γενική συνέλευση επισήμαναν ιδιαίτερα την οικονομική αιμορραγία από τη συνέχιση της απεργίας των εκπαιδευτικών αλλά και το γεγονός ότι σε πολλά σχολεία πολλοί είναι οι καθηγητές που προτιμούν να κάνουν μάθημα από το να απεργήσουν.

Το πρωί της Παρασκευής αρχίζει η συνεδρίαση των προέδρων των Συλλόγων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για να αποφασίσουν και αυτοί αν θα προχωρήσουν σε τριήμερη απεργία τις ίδιες προαναφερόμενες ημερομηνίες.

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ         18/10/2006

 

ΤΑ ΙΔΙΑ από Γιαννάκου. Επανέφερε χθες τη θεωρία των υποκινούμενων κινητοποιήσεων

Δάσκαλοι στο ύψος τους, Μαριέττα στο ύφος της

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

 

Σε επικοινωνιακό τρικ φαίνεται ότι οφειλόταν η προχθεσινή χαμηλών τόνων εμφάνιση της υπουργού Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς. Κι αυτό γιατί από χθες ξαναβρήκε το ύφος της επαναφέροντας τη θεωρία των υποκινούμενων κινητοποιήσεων.

«Η δημόσια διαβούλευση έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες και δεν επιτρέπεται σε τρίτους να παρεμβαίνουν όταν βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε η υπουργός μιλώντας χθες το απόγευμα σε ημερίδα της ΓΣΕΕ. Για τη δήλωσή της αυτή δόθηκε αργότερα από το Γραφείο Τύπου η ερμηνεία ότι η υπουργός δεν αναφερόταν στο θέμα της Παιδείας.

Η κυβέρνηση πάντως χθες προσπάθησε, με συντονισμένες κινήσεις, να δώσει εικόνα συναίνεσης στα θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση, σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε προχθές με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για τα θεσμικά τους αιτήματα. Ιδιου περιεχομένου δηλώσεις, με έμφαση στα θεσμικά αιτήματα, έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε συμφωνία γι' αυτά μεταξύ εκπαιδευτικών και υπουργού.

Από την πλευρά της η ΔΟΕ με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση διαψεύδει ότι επήλθε οποιαδήποτε συμφωνία.

Μια δήλωση τώρα του προέδρου του ΕΣΥΠ Θ. Βερέμη προκάλεσε κραδασμούς στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ δήλωσε ότι «εάν γίνουν πρόωρες εκλογές θα γίνουν για το θέμα της Παιδείας». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν αυτό του είχε ειπωθεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχε με την κυβέρνηση, απάντησε: «Βεβαίως, αν χρειαστεί».

Αναφορικά με τα θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών η εικόνα έχει ως εξής:

Από τα τέσσερα βασικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας θα ικανοποιήσει μερικώς το ένα. Πρόκειται για την προσχολική αγωγή που θα καταστεί από του χρόνου υποχρεωτική αλλά θα έχει διάρκεια ένα χρόνο (η ΔΟΕ ζητεί δύο χρόνια υποχρεωτική προσχολική αγωγή).

Για τα υπόλοιπα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι:

* Για τα ολιγοθέσια σχολεία και το αίτημα της ΔΟΕ να εναρμονιστεί το ωράριο των δασκάλων που υπηρετούν σε αυτά με εκείνο των δασκάλων που υπηρετούν στα πολυθέσια. Το ΥΠΕΠΘ απαντά ως εξής: «Βούληση του υπουργείου Παιδείας είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα ύστερα από συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας».

* Για την αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Το ΥΠΕΠΘ απαντά ως εξής: «Η υπουργός υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ώστε το επόμενο έτος να αντιμετωπιστεί θετικά το αίτημα».

* Για τη μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη. Το ΥΠΕΠΘ, αφού αναφέρεται στην ισχύουσα αναλογία που είναι για τα Δημοτικά ένας δάσκαλος για 25 μαθητές και για τα Γυμνάσια και Λύκεια ένας καθηγητής για 30 μαθητές, απαντά ως εξής: «Η πολιτική ηγεσία συμφώνησε, αφού μελετηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου αυτού, να εξεταστεί το αίτημα για περαιτέρω μείωση».

* Για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Το ΥΠΕΠΘ απαντά ως εξής:

«Το θέμα αυτό εντάσσεται στα κονδύλια που θα διατεθούν από το Δ' ΚΠΣ που θα φτάσουν στα 4 δισ. και το ΥΠΕΠΘ θα διαμορφώσει σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς προγράμματα.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, θεσμικά και οικονομικά, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον σχεδόν στη χθεσινή ενημέρωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των αποδοχών του νεοδιοριζόμενου στα 1.400 ευρώ, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης ότι το αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί διότι βρίσκεται εκτός των ορίων του προϋπολογισμού και της εισοδηματικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν μπορεί να δώσει κάτι στους εκπαιδευτικούς από το οικονομικό πακέτο, απάντησε ότι «αυτά τα θέματα τα χειρίζεται η υπουργός Παιδείας».

 

Ο Εβερτ

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αγνοήσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών», δήλωσε χθες μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» ο Μιλτ. Εβερτ. «Μέσα στις δυνατότητες που της δίνονται, χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες, πρέπει να σκύψει το κεφάλι, να δει τι μπορεί να δώσει», πρόσθεσε.

 

634 οι καταλήψεις

Τη συνέχιση της απεργίας τους έχουν εισηγηθεί για την επόμενη εβδομάδα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Λόγω των επαναληπτικών εκλογών, οι απεργίες δασκάλων και καθηγητών θα είναι τριήμερες. Στο μεταξύ πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα και οι καταλήψεις των σχολείων που χθες έφτασαν τις 634.

 

ΔΥΝΑΜΙΚΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ

Αξιοπρέπεια κόντρα στην αδιαλλαξία

«Παρών» σ' ένα ακόμη μαχητικό ραντεβού έδωσαν, χθες, στο κέντρο της Αθήνας δάσκαλοι και καθηγητές, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που εμπόδισαν τη μεγάλη προσέλευση στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, το οποίο ωστόσο δεν υστέρησε σε δυναμικότητα. Συνέβαλαν, εν πολλοίς, οι φοιτητές με την περισσότερο οργανωμένη, από κάθε άλλη φορά, συμμετοχή τους.

Οσο για τους εκπαιδευτικούς, με τον ίδιο τρόπο που η υπουργός Παιδείας ανταποκρίθηκε στην προχθεσινή κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου, έδωσαν κι εκείνοι τη δική τους απάντηση. Σε τόνους χαμηλούς και ήρεμους, πλην όμως σταθερά κι αποφασιστικά. «Αντέχουμε κι επιμένουμε», ήταν μια από τις επαναλαμβανόμενες φράσεις καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας που, όπως πάντα, ξεκίνησε από το Σύνταγμα, ακολούθησε τη γνωστή κυκλική διαδρομή (από Φιλελλήνων στην Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή, Πανεπιστημίου, στροφή στη Σταδίου) και κατέληξε στο αρχικό σημείο, εκεί μπροστά στην εξέδρα του Συντάγματος που εδώ και πέντε εβδομάδες φιλοξενεί τις φωνές διαμαρτυρίας των απεργών. Απέφυγαν τα επεισόδια, δεν είχαν την πρόθεση και αυτό φάνηκε έντονα όταν στο τέλος της πορείας εκπρόσωποι κάποιων διδασκαλικών συλλόγων θέλησαν να προχωρήσουν προς το υπουργείο Παιδείας, στη Μητροπόλεως. Μπροστά στις παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ και πριν αρχίσουν ν' ανεβαίνουν οι τόνοι, παρενέβησαν οι εκπρόσωποι από τα διοικητικά συμβούλια των Ομοσπονδιών επιτυχώς και έπεισαν τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν.

Το ίδιο έπραξαν και οι παρόντες φοιτητές οι οποίοι, ωστόσο, θέλησαν αυτή τη φορά να δώσουν δυναμικό στίγμα. Οργάνωσαν δική τους προσυγκέντρωση στα Προπύλαια και ακολούθως ενσωματώθηκαν στην πορεία, καθ' όλη τη διάρκεια της οποίας κράτησαν τους τόνους υψηλούς με τα -όπως πάντα- μαχητικά τους συνθήματα.

«Δεν είμαστε απεργιομανείς», ακούγονταν πολλοί εκπαιδευτικοί να λένε, «όμως τι να αντιτάξουμε στην αδιαλλαξία; Εχουμε αξιοπρέπεια». Αυτή η τελευταία λέξη επαναλαμβανόταν σε όλα τα πηγαδάκια πριν αρχίσει αλλά και αφού έληξε το συλαλλητήριο, αντικατοπτρίζοντας την αντίδραση του κλάδου στη συνάντηση της Τρίτης. Πικρία αλλά κυρίως θυμός για τη στάση της υπουργού ακόμα και στα «ανοίγματα» που έκαναν δάσκαλοι και καθηγητές προκειμένου να εντοπιστεί διέξοδος από την κρίση.

 

ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

Είναι ριγμένοι, έχουν δίκιο

Των Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ

«Οι εκπαιδευτικοί είναι από τους ριγμένους». Με τη φράση αυτή σχολίασε σε συνεργάτες του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης τα στοιχεία που του παρουσίασαν για τους μισθούς και τα επιδόματα των διαφόρων κατηγοριών των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε δηλώσεις του στην «Ε» ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι «οι δάσκαλοι είναι συμπαθής κατηγορία» και δέχτηκε γενικώς ότι «έχουν δίκιο στα αιτήματά τους». Εσπευσε όμως να αναρωτηθεί «αλλά το θέμα είναι πώς ικανοποιούνται;» επαναφέροντας το πρόβλημα των ορίων αντοχής του προϋπολογισμού και στην κυβερνητική προτεραιότητα για έξοδο από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης.

Αναγνώριζε επίσης ότι μπορεί για τον κάθε δάσκαλο χωριστά το επίδομα να μην αντιπροσωπεύει και πολλά χρήματα, όμως, πρόσθετε, το συνολικό κονδύλι που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό είναι μεγάλο.

Στο υπουργείο Οικονομίας -παρ' ότι εμφανίζονται να παρακολουθούν τις συζητήσεις της κ. Γιαννάκου με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία από απόσταση- έχουν προχωρήσει σε σενάρια επί σεναρίων και έχουν μετρήσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τυχόν ικανοποίηση βασικών αιτημάτων.

Με βάση τις μετρήσεις αυτές η καταβολή ολόκληρου του επιδόματος των 105 ευρώ (που κατά την ισχύουσα κυβερνητική απόφαση πρόκειται να καταβληθεί σε 6 εξαμηνιαίες δόσεις) θα στοιχίσει στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Αν και ο κ. Αλογοσκούφης φεύγει το προσεχές Σάββατο από το στίβο των κινητοποιήσεων και μεταβαίνει στην Κίνα, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση έχουν διαμορφωθεί και άλλες γραμμές αμύνης, πέραν της «άκαμπτης» που εμφανίστηκε προχθές. Ετσι, οι δόσεις του επιδόματος των 105 ευρώ μπορούν να γίνουν από 6 τέσσερις ή και τρεις.

Οι δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη μπορούν να ερμηνευθούν ως προλείανση του εδάφους από την πλευρά της κυβέρνησης για μία κίνηση συνδιαλλαγής.

Οι μέρες που ακολουθούν είναι από πλευράς δημιουργίας εντυπώσεων «πονηρές» και τα πάντα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Η κυβέρνηση -αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξο- ψάχνει για τη φόρμουλα που θα της επιτρέψει να προλάβει αναταραχές και λευκές απεργίες στα σχολεία και «να δώσει κάτι» στους δασκάλους.

Αλλά και οι δάσκαλοι «προσφέρουν» οδούς διαφυγής στην κυβέρνηση και στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με έξι εβδομάδες απεργίας.

Στις δημόσιες χθεσινές δηλώσεις του -και ενώ κάτω από το γραφείο του στην πλατεία Συντάγματος διαδήλωναν εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές- ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε μία επί πλέον «άρνηση» στα διεκδικητικά αιτήματα γενικώς. Δίπλα στα «πλαίσια αντοχής του προϋπολογισμού», πρόσθεσε και την ικανοποίηση των αιτημάτων των διαφόρων κοινωνικών ομάδων «στα πλαίσια της ισότητας των κοινωνικών ομάδων». Η επίκληση της «ισότητας» εξελήφθη αρχικά ως επίθεση κατά των δασκάλων που «ζητούν πολλά». Από όσα, όμως, έχει αναφέρει σε συνεργάτες περί «ρηγμένων εκπαιδευτικών», φαίνεται ότι η «ισότητα» θα ικανοποιούνταν με την αύξηση των αμοιβών τους στα επίπεδα των σχετικά «ευνοημένων» κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων.

Στις δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Αλογοσκούφης:

* Τάχθηκε αλληλέγγυος προς την κ. Γιαννάκου για τα «όρια αντοχής».

* Ανέφερε ότι τα δύο μεγάλα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν στη Βουλή μέχρι τέλους του έτους θα είναι: Πρώτον, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αυξήσεις ΕΚΑΣ και συντάξεων ΟΓΑ και, δεύτερον, το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Δ' ΚΠΣ και τον χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων.

* Υποστήριξε ότι οι δύο μεγάλες «μεταρρυθμίσεις» ήταν η φορολογική (μείωση της φορολογίας των κερδών στις επιχειρήσεις) και το Ασφαλιστικό των Τραπεζών. Οι αναφορές προκάλεσαν οργίλες δηλώσεις της κ. Παπανδρέου, ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις ωφέλησαν το μεγάλο κεφάλαιο και τους ολίγους.

* Εξετάζεται να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις. Γενικό επίδομα θέρμανσης δεν θα δοθεί.

* Επέμεινε στην κυβερνητική γραμμή, ότι στις εκλογές αποδοκιμάστηκε η τακτική της όξυνσης, της πόλης και των προσωπικών αντιθέσεων.

 

Φουντώνουν οι καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ

Πρόβα στα κάλαντα έκαναν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που συμμετείχαν στο χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, διαμηνύοντας προς το υπουργείο Παιδείας ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά και το Πάσχα.

«Τρίγωνα, κάλαντα μες στη γειτονιά, ήρθαν τα Χριστούγεννα με κλειστά σχολειά», τραγουδούσαν δάσκαλοι, φορώντας ερυθρόλευκα, αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια, στην έναρξη της πορείας, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Πάνω από 120 γυμνάσια, λύκεια και ΤΕΕ τελούσαν υπό κατάληψη χθες, ενώ σε άλλα τέσσερα σχολεία οι μαθητές πραγματοποίησαν αποχή.

«Θα καλύψουμε ένα μέρος της ύλης με διάφορους τρόπους, ύστερα από συνεννόηση με τους γονείς», ανέφερε ο πρόεδρος του Α' Συλλόγου Δασκάλων Στράτος Μποσδελικίδης, ενώ ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τόνισε: «Η διοίκηση πρέπει να τηρήσει τις διαβεβαιώσεις ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις θα αντιμετωπιστούν με πνεύμα διαλόγου και κατανόησης και όχι με αυταρχισμό, αστυνομίες και εισαγγελείς».

* Πρωτοφανές περιστατικό, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, έγινε χθες στο 1ο Λύκειο Σερρών και ο λυκειάρχης του σχολείου καταγγέλλεται ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των μαθητών: παρέμεινε όλο το βράδυ κλειδωμένος μέσα στο σχολείο και χθες το πρωί κατέγραψε τα ονόματα των μαθητών που ήθελαν να κάνουν κατάληψη, ενώ φέρεται να τους φωτογράφισε για να έχει πειστήρια! Οταν κάποιοι μαθητές μπήκαν στο σχολείο από ανοικτό παράθυρο του κυλικείου και σκαρφάλωσαν στην ταράτσα, είπε στον επιστάτη να κλειδώσει τις πόρτες, ώστε «να φύγουν από εκεί που μπήκαν». Εξω από το ίδιο σχολείο, αστυνομικοί συνέλαβαν φοιτητή - πρώην μαθητή που δραστηριοποιείται σε τοπικό δημοτικό συμβούλιο νεολαίας.

Ολα τα Λύκεια

* Στη Λάρισα, όλα τα λύκεια (12 τον αριθμό) τελούν υπό κατάληψη, ενώ σε ολόκληρο τον νομό 40 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (από τα 105 γυμνάσια και λύκεια) δεν λειτουργούν.

«Εισβολή» αστυνομικού

Πληροφορίες για τους δασκάλους που συμμετέχουν στην απεργία, επιχείρησε να αποσπάσει, χθες, αστυνομικός του Α.Τ. Ελληνικού από το 4ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, εισβάλλοντας στο γραφείο της διευθύντριας και ζητώντας γραπτώς λίστα με τα τμήματα που βρίσκονταν σε λειτουργία.

«Νόμιζα ότι ήταν γονέας ή κάποιος άμεσα ενδιαφερόμενος, όταν με ρώτησε για τα τμήματα που κάνουν μάθημα», δήλωσε στην «Ε» η διευθύντρια του σχολείου Ζωή Μπέρτου, που, όπως υποστήριξε, πήρε αμέσως πίσω το σημείωμα που της ζήτησε, μόλις άκουσε ότι πρόκειται για επιχείρηση «προστασίας των σχολείων της περιοχής» (sic), όπως χαρακτηριστικά την πληροφόρησε ο αστυνομικός.

Την «αυθαίρετη είσοδο στο σχολείο και αυτή τη μορφή δράσης της αστυνομίας», κατήγγειλαν τόσο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού όσο και οι δασκάλες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, ενώ η επιβεβαίωση από την ίδια τη διευθύντρια εκθέτει ακόμα και την ίδια τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, που επιχείρησε να δικαιολογήσει το γεγονός -αφού αυτό βγήκε στη δημοσιότητα- επικαλούμενη... «επείγουσα σωματική ανάγκη» του αστυνομικού!

«Είναι ψέμα, δεν έγινε κάτι τέτοιο», απάντησε κατηγορηματικά σε σχετική ερώτηση η κα Μπέρτου, παραπέμποντας μάλιστα στην άλλη απάντηση που έλαβε η ίδια από τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος, με τον οποίο επικοινώνησε αργότερα την ίδια μέρα και ο οποίος τη διαβεβαίωσε πως επρόκειτο για πρωτοβουλία του αστυνομικού οργάνου και όχι για εκτέλεση σχετικής εντολής.

Πάντως, η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής είναι χαρακτηριστική: διαψεύδοντας τις καταγγελίες, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ο αστυνομικός κι ένας συνάδελφός του εκτελούσαν πεζή περιπολία. Ο ένας από τους δύο μπήκε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού, στη συμβολή των οδών Αφροδίτης και Τριπόλεως, για επείγουσα σωματική του ανάγκη».

 

Βασίλης Αρβανίτης

Συνέχεια μπροστά τους

 «Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Ανοίξαμε όλα τα ζητήματα του δημόσιου σχολείου, αυτό είναι το σπίτι μας, δεν διαπραγματευόμαστε την έξωσή μας από αυτό»

 

Σούλα Δημητρίου

Μας κοροϊδεύουν

 «Ξέρεις πώς είναι να νιώθεις ότι σε αντιμετωπίζουν με απαξίωση; Είμαι είκοσι χρόνια στην εκπαίδευση. Μας κοροϊδεύουν, πότε θα αλλάξουν τα κακώς κείμενα;»

 

Μαρουλία Χάλαρη

Πώς να γυρίσουμε;

 «Είμαι θυμωμένη, είκοσι πέντε χρόνια στις τάξεις, κατεβήκαμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Ενας προδομένος δάσκαλος πώς θα γυρίσει στην τάξη;»

 

Γιώργος Λιανέας

Θα συνεχίσουμε

 «Το "όχι" της κ. Γιαννάκου δεν είναι απάντηση. Προτείναμε βάθος χρόνου για τα αιτήματά μας, κανείς δεν δεσμεύτηκε. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, θα τραβήξει μακριά».

 

Μαρία Ρόβη

Μαζί μας οι γονείς

 «Θα συνεχίσουμε, είναι μονόδρομος. Η παιδεία ανήκει σε όλους, είναι δημόσιο αγαθό. Αφορά όλη την κοινωνία και εμείς έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών».

 

Δημήτρης Κρατημένος

Πάνε πίσω την παιδεία

«Από την αρχή ήμουν σίγουρος ότι δεν θα πάρουμε χρήματα. Θέλουν την παιδεία να την πάνε πίσω. Ένα δεν θα καταφέρουν, να κλέψουν την αξιοπρέπειά μας».

 

Μ. Παναγιωτοπούλου

Μας μειώνει η Γιαννάκου

«Μας μειώνει ως εκπαιδευτικούς η στάση της κυρίας υπουργού. Δεν θα κάνουμε πίσω, αγωνιζόμαστε για να λυθούν ουσιαστικά ζητήματα και ο αγώνας μας θα δικαιωθεί».

 

Χριστίνα Λαδά

Συνολική αναβάθμιση

«Το μήνυμα από την πολυήμερη απεργία είναι ότι πετύχαμε. Καταφέραμε να αναδείξουμε τα φλέγοντα ζητήματά μας σε καίρια για όλη την κοινωνία. Ζητάμε τη συνολική αναβάθμιση της παιδείας».

 

Θανάσης Κοντέλης

Είμαστε αγανακτισμένοι

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί. Είμαστε αγανακτισμένοι με την αδιαλλαξία της υπουργού και τη στάση της κυβέρνησης. Θα παλέψουμε για να κατοχυρώσουμε το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης».

 

Μαρία Καλατζοπούλου

Κόντρα στην απάθεια

«Νιώθουμε δυνατοί, θα συνεχίσουμε. Ολοι κατάλαβαν ότι διεκδικούμε πολύ περισσότερα από τα χρήματα. Νιώθω ότι εμείς όλοι εδώ είμαστε κάτι πολύ ζωντανό, κόντρα στην αρρωστημένη απάθεια της εποχής μας».

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δόγμα αδιαλλαξίας

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδ. Ρουσόπουλος, με μακροσκελείς επικοινωνιακές αναλύσεις του, να πείσει ότι ήταν γόνιμη και δεν οδηγήθηκε σε ναυάγιο η συνάντηση της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου με τους εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ μάλιστα σε ερώτηση της δημοσιογράφου της «Ε», η οποία επεσήμανε, ότι η υπουργός «επανέλαβε τα ίδια», δηλαδή πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα οικονομικά τους αιτήματα, ούτε και κανένα θεσμικό, απάντησε ειρωνικά: «Φοβάμαι ότι σας πιάνω αδιάβαστη» και στη συνέχεια διάβασε τα θεσμικά αιτήματα που συζητήθηκαν.

ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι εκπαιδευτικοί βγήκαν αδιάβαστοι από τη συνάντησή τους με την υπουργό, αφού δήλωσαν ότι δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματά τους, γι' αυτό και συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα και τις κινητοποιήσεις.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι, ότι, από τα τέσσερα βασικά θεσμικά αιτήματα, το υπουργείο Παιδείας θα ικανοποιήσει μερικώς το ένα, εκείνο της προσχολικής αγωγής. Οσα έχουν οικονομικό κόστος παραπέμπονται σε συνεργασίες και συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα πρέπει να διαθέσει τα σχετικά κονδύλια, ενώ άλλα «θα εξετασθούν» ή «θα συζητηθούν». Το κρίσιμο πάντως αίτημα, για τον βασικό μισθό των 1.400 ευρώ, δεν συζητείται με τίποτε.

ΑΠΟ την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε το γνωστό τροπάριο, ότι «οι αντοχές του προϋπολογισμού είναι δεδομένες», που σημαίνει πως δεν έχει να δώσει και υπογράμμισε: «Εγώ είμαι απόλυτα αλληλέγγυος και σύμφωνος με τη στρατηγική της υπουργού Παιδείας». Τελικά, όμως, παρατήρησε πως είναι συμπαθής κατηγορία οι δάσκαλοι «και έχουν δίκαιο, αλλά πώς να τους ικανοποιήσεις; Οι εκπαιδευτικοί είναι από τους ριγμένους και κάτι πρέπει να κάνουμε».

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ της οικονομίας, ενώ πιστεύει πως έχουν δίκαιο οι δάσκαλοι και είναι ριγμένοι οικονομικά, δηλώνει «απόλυτα αλληλέγγυος με τη στρατηγική της κυρίας Γιαννάκου. Οι δυο αυτές θέσεις συγκρούονται κύριε υπουργέ.

ΙΣΧΥΕΙ, πάντως, έως τώρα η στρατηγική της αδιαλλαξίας και του αυταρχισμού, η πλήρης άρνηση για διάλογο με στόχο την προσέγγιση. Είναι η στρατηγική της εγκατάλειψης της Παιδείας, που οδηγεί στην αύξηση των καταλήψεων.

ΜΙΑ ΜΟΝΟ μέρα -κατά τη συνάντησή της με τους εκπαιδευτικούς- κρατήθηκε η κυρία υπουργός σε χαμηλούς τόνους και πρόσεξε τα λόγια της, για να κερδίσει τις τηλεοπτικές εντυπώσεις.

ΧΘΕΣ η κυρία Γιαννάκου ξαναβρήκε τον εαυτό της και επέστρεψε στον αυταρχισμό, δογματίζοντας ότι στη δημόσια διαβούλευση «δεν επιτρέπεται σε τρίτους να παρεμβαίνουν, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη». Δείχνοντας τους τρίτους επανήλθε στη διαβολή περί υποκινουμένων κινητοποιήσεων. Η πολέμαρχος της Παιδείας υπουργός έχει πράγματι θαυμαστή στρατηγική!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/10/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 12-10-06

Aμετακίνητη, αλλά με ήπιους τόνους η κυβέρνηση

Tης Ελλης Τριανταφυλλου

 

Hπια, μεν, αλλά σταθερά η κυβέρνηση εμμένει στην άρνησή της να μεταβλει στάση έναντι των οικονομικών αιτημάτων των απεργούντων δασκάλων. Ο χειρισμός αυτός, ο οποίος, κατά πληροφορίες, υπαγορεύεται από την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου ότι τυχόν υπαναχώρηση θα άνοιγε τον ασκό των κοινωνικών διεκδικήσεων και θα προκαλούσε αμυχές στο «μεταρρυθμιστικό προφίλ» της κυβέρνησης, αναμένεται να διατηρηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα. Και αυτό, παρά τη διάχυτη αίσθηση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι με αιχμή την έναρξη της συζήτησης περί αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η αλλαγή στο ύφος «διαχείρισης» της κρίσης, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, κρίθηκε επιβεβλημένη για δύο λόγους: Πρώτον, προκειμένου να μην προσφέρει η κυβέρνηση και άλλη ευκαιρία στους απεργούντες διδασκάλους για αντεπίθεση, όπως συνέβη πρόσφατα με αφορμή την υψηλών τόνων παρέμβαση της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου. Δεύτερον, διότι, μετά τα θετικά για τη Ν. Δ. αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, τυχόν επίδειξη δύναμης εκ μέρους της κυβέρνησης θα μπορούσε να εκληφθεί ως έκφραση αλαζονείας, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δεύτερη φάση της εκλογικής διαδικασίας.

Κατά την ίδια πηγή, το πρώτο σκέλος του παραπάνω συλλογισμού συζητήθηκε και την Τρίτη, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Εκεί, υπουργοί φέρονται να εξέθεσαν στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει ενδεχόμενη νέα εμπρηστική παρέμβαση.

Ο νέος τρόπος διαχείρισης της κρίσης επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά χθες από τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος, απέκρουσε το μπαράζ των ερωτήσεων που δέχθηκε, διατηρώντας από την αρχή μέχρι το τέλος χαμηλούς τόνους.

Συγκεκριμένα, αφού επισήμανε ότι κατά την προχθεσινή συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ικανοποιήθηκαν μια σειρά από θεσμικά αιτήματα, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε την παράκληση της κυβέρνησης να επιστρέψουν οι δάσκαλοι στα σχολεία. «Η κυβέρνηση σέβεται τους αγώνες και τα αιτήματα των δασκάλων», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προχωράει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη δέσμευσή της για τα 105 ευρώ. Μακάρι να μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο».

Επίσης, για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απευθύνθηκε και προς τους μαθητές, ζητώντας τους να σταματήσουν τις καταλήψεις προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στα γυμνάσια και στα λύκεια. Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι από τα 17.000 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 600 τελούν υπό κατάληψη. Κάλεσε, δε, τους μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων να αναλογιστούν ότι «θα πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης στην παιδεία, με τους μαθητές των σχολείων που λειτουργούν κανονικά» «Οι μαθητές που δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα, μένουν πίσω - ενδεχομένως σε κρίσιμες περιόδους της ζωής τους, καθώς μπορεί φέτος να δίνουν εξετάσεις στα πανεπιστήμια», είπε.

Γονείς ζητούν ανοικτά σχολεία

Επιτείνεται το αδιέξοδο

Κορυφώνεται η αγωνία για το αδιέξοδο στην Παιδεία, που έχει προσλάβει μορφή μείζονος κοινωνικού προβλήματος, με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να προχωρούν σε νέες απεργίες την επόμενη εβδομάδα. Ο απεργοί αναμένουν μια «βελτιωμένη πρόταση» από το υπουργείο Παιδείας επί των οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων, για να επιστρέψουν -όπως λένε ανεπισήμως- στα σχολεία με το «κεφάλι ψηλά».

Από την πλευρά του και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος απηύθυνε νέα έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς να γυρίσουν στα μαθήματα, αλλά και στους μαθητές να «λύσουν» τις καταλήψεις στα σχολεία, οι οποίες, ωστόσο, σε λύκεια, ΤΕΕ και γυμνάσια διευρύνονται, με αποτέλεσμα να τελούν υπό κατάληψη περί τα 634 σχολεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων.

Ηδη πάντως εκδηλώνονται έμπρακτες αντιδράσεις και γονέων και μαθητών για «ανοικτά σχολεία», αλλά και περιστατικά που υποδηλώνουν απώλεια ψυχραιμίας. Χθες, η ΔΟΕ κατήγγειλε ότι αστυνομικός εισήλθε σε σχολείο του Ελληνικού και ζήτησε να ενημερωθεί για το ποιοι εκπαιδευτικοί απεργούν, η ΕΛ.ΑΣ. όμως απέδωσε το συμβάν σε παρεξήγηση.

Kορυφώνεται η αγωνία για την Παιδεία μας

Πιθανόν και έκτη εβδομάδα με κλειστά σχολεία

Του Αποστολου Λακασα

Κορυφώνεται η αγωνία για την κατάσταση στην εκπαίδευση, από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά έως και τα λύκεια. Οι πρόεδροι των ενώσεων δασκάλων και νηπιαγωγών αποφασίζουν αύριο επί της πρότασης του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) για νέα τριήμερη απεργία την επόμενη εβδομάδα. Ανάλογη διαδικασία θα διεξαχθεί σήμερα και στην ολομέλεια των προέδρων ενώσεων καθηγητών. Και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχει προτείνει τριήμερη απεργία την επόμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, οι καταλήψεις σε λύκεια, ΤΕΕ και γυμνάσια διευρύνονται, με αποτέλεσμα να τελούν υπό κατάληψη περί τα 634 σχολεία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων. Σήμερα, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί συνέλευση εκπροσώπων από συντονιστικά όλης της χώρας. Στον αντίποδα, όμως, υπάρχουν γονείς που εφαρμόζουν την τακτική «από το αφτί και στον δάσκαλο»! Χθες, στο 6ο Γυμνάσιο Γλυφάδας γονείς έσπασαν το λουκέτο με το οποίο μικρή ομάδα καταληψιών είχε κλειδώσει το σχολείο, και... επέβαλαν στους μαθητές να επιστρέψουν στην τάξη και σε όσους καθηγητές δεν απεργούσαν. Eπίσης, και οι μαθητές στο λύκειο Μαρκοπούλου τάχθηκαν με ανακοίνωσή τους κατά των καταλήψεων. Πάντως, το κλίμα των καταλήψεων έχει περάσει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σήμερα έχει προγραμματισθεί σειρά φοιτητικών συνελεύσεων με πρόταση για κατάληψη.

«Πού οδηγούμαστε;» είναι ένα ερώτημα που διατυπώνεται τόσο από τους γονείς αλλά και από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ κ. Θάνος Βερέμης με δήλωσή του στη ΝΕΤ εκτίμησε ότι εάν το αδιέξοδο στην Παιδεία παραταθεί, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Με βάση τα στοιχεία της ΔΟΕ στην «Κ», στα δημοτικά σχολεία έχουν χαθεί περίπου 39.000 ώρες διδασκαλίας σε 22 ημέρες απεργίας. Από την πλευρά τους, οι δάσκαλοι από την απεργία έχουν απολέσει περί τα 59 εκατ. ευρώ. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έως τώρα οι ημέρες της απεργίας φθάνουν τις 9 και η ΟΛΜΕ υπολογίζει ότι από την απεργία οι καθηγητές έχουν χάσει περί τα 24,3 εκατ. ευρώ. Οι χαμένες ημέρες μαθημάτων εντείνουν τον προβληματισμό των γονιών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της καθημερινής φύλαξης των παιδιών.

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί αναζητούν μία λύση που θα τους επιτρέψει μία «αξιοπρεπή» επιστροφή στα σχολεία. Ηδη, άλλωστε, πολλοί για να αντιμετωπίσουν το κόστος της απεργίας, δεν απεργούν συνέχεια αλλά εκ περιτροπής. Ετσι, ο μέσος όρος συμμετοχής ποικίλλει ανά ημέρα, παρότι φαίνεται ότι φθίνει ακόμη και τις ημέρες των συλλαλητηρίων. Χθες, ο μέσος όρος συμμετοχής ήταν 25%, ενώ στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν περί τους 5.000 μαθητές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές.

Η εκ περιτροπής συμμετοχή στην απεργία προκαλεί προβλήματα και στην αναπλήρωση των χαμένων ωρών, αφού υπάρχουν «τάξεις διαφορετικών ταχυτήτων». Οπως εξήγησε -μιλώντας στην «Κ»- ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Αν. Καραμάνος, τώρα γίνεται λεπτομερής καταγραφή των σχολείων με βάση την απεργία των εκπαιδευτικών και κατόπιν θα εξετασθεί ο τρόπος αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Μεταξύ των επιλογών είναι η παράταση του σχολικού έτους τον Ιούνιο, η περικοπή ημερών από τις δεκαπενθήμερες αργίες Χριστουγέννων και Πάσχα, η παράταση του καθημερινού ωραρίου και η χρήση των ωρών της ευέλικτης ζώνης.

Οι ομοσπονδίες ζητούν να υπάρξει μία δέσμευση του υπουργείου Παιδείας για ικανοποίηση των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και αρνούνται ότι υπήρξε συμφωνία κατά την προχθεσινή συνάντηση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. «Καμιά «αμοιβαία συμφωνία» δεν υπήρξε» τόνισε η ΔΟΕ σε χθεσινή ανακοίνωση. Η ομοσπονδία χαρακτηρίζει κενό γράμμα τη δέσμευση της κ. Γιαννάκου για καθιέρωση ενός χρόνου υποχρεωτικότητας στη δίχρονη προσχολική αγωγή. Και προσθέτει ότι «τίποτε συγκεκριμένο δεν υπάρχει ως δέσμευση, αφού ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η υπουργός ότι εξετάζει, παραπέμπονται στον υπουργό Οικονομίας για περαιτέρω μελέτη».

O αστυνομικός, οι ερωτήσεις, η... επείγουσα σωματική ανάγκη

Για αυθαιρεσία κατήγγειλαν χθες την αστυνομία δάσκαλοι του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ελληνικού, οι οποίοι ανέφεραν ότι νωρίς το πρωί ένστολος αστυνομικός εισήλθε στις εγκαταστάσεις του σχολείου και ζητούσε πληροφορίες για την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Οπως δήλωσε στην «Κ» η κ. Χριστίνα Αγγελονίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Αλίμου - Αργυρούπολης, οι συνάδελφοί της του 4ου Δημοτικού, της κατήγγειλαν ότι ο αστυνομικός ζήτησε να μάθει ποια τμήματα του σχολείου λειτούργησαν χθες.

Οι διδάσκοντες αρχικά νόμισαν ότι επρόκειτο για γονέα κάποιου μαθητή. Οταν όμως τον ρώτησαν, έλαβαν αρνητική απάντηση και αναφέρουν ότι ο αστυνομικός τους είπε ότι υπηρετεί στο τοπικό Τμήμα και ότι ρωτάει όχι γιατί έχει δοθεί κάποια σχετική εντολή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά γιατί το Τμήμα χρειάζεται αυτή την πληροφορία, προκειμένου να οργανωθεί η φύλαξη των παιδιών. Οι διδάσκοντες απάντησαν ότι υπεύθυνοι για τη φύλαξη των παιδιών στο σχολείο είναι οι ίδιοι, τα πνεύματα οξύνθηκαν και τελικά ο αστυνομικός αποχώρησε.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής δίνουν διαφορετική εκδοχή για όσα συνέβησαν. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο αστυνομικός εκτελούσε μαζί με συνάδελφό του πεζή περιπολία στην περιοχή και εισήλθε στο σχολείο για επείγουσα σωματική του ανάγκη. Φεύγοντας συνάντησε την υπεύθυνη του κυλικείου, η οποία είναι γνωστή του και άρχισε να συζητά μαζί της, παρουσία της διευθύντριας του σχολείου, για την απεργία των εκπαιδευτικών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι καμιά εντολή για ερωτήσεις σχετικά με την απεργία δεν είχε δοθεί προς τον αστυνομικό και ότι οι ερωτήσεις του είχαν καθαρά προσωπικό χαρακτήρα, λόγω της γνωριμίας του με την υπεύθυνη του κυλικείου.


Επιστροφή στην αρχή

 

 

TA NEA 18-10-2006

Τα σχολεία πληρώνουν τη Θάτσερ

Η κυβέρνηση ποντάρει στον εκφυλισμό της απεργίας των δασκάλων

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Σε επιχείρηση ταπείνωσης των δασκάλων έχει αποδυθεί η κυβέρνηση: αρνείται και την παραμικρή υποχώρηση περιμένοντας τον εκφυλισμό της απεργίας τους λόγω της - αναμφισβήτητης - κόπωσης του κλάδου, έπειτα από πέντε εβδομάδες απεργίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Κ. Ράμμας αρνήθηκε χθες ακόμα και την πρόταση του προέδρου των δασκάλων κ. Δ. Μπράτη, τα χρήματα από τους μισθούς των δασκάλων που παρακρατούνται λόγω της απεργίας, να δοθούν για τις υποδομές των σχολείων!

Ωστόσο η αναταραχή μέρα με την ημέρα περνάει στα χέρια των μαθητών, ενώ την επόμενη εβδομάδα στον χορό των κινητοποιήσεων ετοιμάζονται να μπουν και οι φοιτητές. Η ερχόμενη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθεί η πλέον καθοριστική από την έναρξη των κινητοποιήσεων, καθώς η οικονομική αφαίμαξη και η κόπωση είναι πλέον εμφανείς στους δασκάλους - παρά τα μεγάλα χθεσινά απεργιακά ποσοστά, λόγω των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων - ενώ εκτιμάται ότι και οι καθηγητές δύσκολα θα συνεχίσουν τις απεργίες μόνοι τους. Το μέλλον των κινητοποιήσεων εξαρτάται ουσιαστικά από τους μαθητές και τους φοιτητές, οι οποίοι ουσιαστικά παίρνουν «πάσα» από τους καθηγητές τους, που μιλούν για «σχηματισμό εκπαιδευτικού και πανεργατικού μετώπου».

Φουντώνουν οι καταλήψεις

Χθες, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Σχολείων Αθήνας, υπό κατάληψη τελούσαν 709 σχολεία σε όλη τη χώρα. Στον αριθμό αυτό συμφωνεί και η κυβέρνηση, καθώς ο κ. Θ. Ρουσόπουλος χθες έκανε λόγο για καταλήψεις σε περίπου 600 σχολεία, ωστόσο η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβιβάσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις υποστηρίζοντας ότι εξελίσσονται καταλήψεις επί συνόλου 17.000 σχολικών μονάδων - συμπεριλαμβάνοντας στην καταμέτρηση τα... νηπιαγωγεία και τα δημοτικά!

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε χθες να υποβιβάσει το γεγονός δίνοντας κατ' ουσίαν παραπλανητικά στοιχεία και καλώντας τους μαθητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους. «Όταν σε χιλιάδες σχολεία συνεχίζονται τα μαθήματα κανονικά και κάποιες εκατοντάδες σχολεία δεν κάνουν μαθήματα, αυτοί οι μαθητές που δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα γιατί είναι υπό κατάληψη το κτίριο του σχολείου τους, μένουν πίσω σε σχέση με τους υπολοίπους. Και μένουν πίσω σε κρίσιμες περιόδους, γιατί πολύ από αυτούς εφέτος θα δώσουν εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των δασκάλων.

«Βράζουν» ΑΕΙ - ΤΕΙ για το άρθρο 16

«ΒΡΑΖΟΥΝ» και τα πανεπιστήμια, εκτός από τα σχολεία. Αυτές τις μέρες εξελίσσονται συνελεύσεις σε πολλές σχολές - θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα - με το ερώτημα της κατάληψης, ως συμπαράσταση στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αλλά και εν όψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή. Όπως είναι γνωστό από τις καταλήψεις του περασμένου καλοκαιριού, για τους περισσότερους φοιτητές «κόκκινο πανί» αποτελεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 16, με την οποία θα επιτρέπεται η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα. Την ίδια ημέρα ενδέχεται να κινητοποιηθούν και οι πανεπιστημιακοί.

Με δυναμικό «παρών» από μαθητές και φοιτητές

Δυναμικό και με παλμό το χθεσινό συλλαλητήριο, όπου ξεχώρισαν και συνθήματα γονέων υπέρ των απεργών δασκάλων

ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ειρηνικό και με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία των μαθητών και των φοιτητών ήταν το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, εξαιτίας του οποίου παρέλυσε το κέντρο της Αθήνας επί τρεις ώρες. Χιλιάδες δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, μαζί με μαθητές, φοιτητές, δημόσιους υπαλλήλους (η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει 24ωρη απεργία) και άλλους εργαζομένους συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και κατόπιν έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους, επιστρέφοντας εντέλει στο σημείο εκκίνησης. Επεισόδια με την Αστυνομία απειλήθηκαν προς στιγμήν μπροστά στο υπουργείο Παιδείας κατά το τέλος της πορείας, τελικά όμως αποφεύχθηκαν. Ωστόσο, όπως παρατηρούσαν πολλοί, αυτή τη φορά το συλλαλητήριο είχε μεν παλμό, αλλά δεν είχε τον πολύ μεγάλο όγκο των δύο προηγούμενων. Πάντως οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν το επόμενο συλλαλητήριο για την προσεχή Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα συζητηθεί στη Βουλή η Συνταγματική αναθεώρηση.

«Ο αγώνας είναι για την αξιοπρέπεια»

Γιάννης Μαρκάκης, δάσκαλος

«Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ των κινητοποιήσεων είναι η απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο για το μεροκάματο. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και - το κυριότερο - προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης. Οι μάσκες έπεσαν. Αυτό που θέλουν να χτυπήσουν δεν είναι μόνο τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Είναι όλοι οι εργαζόμενοι»

«Τελεσίγραφο σε όλους τους εργαζόμενους»

Άννα Μουλίνου, δασκάλα στην Πάτρα

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με την αδιάλλακτη στάση της φανερώνει ότι δεν σέβεται τους αγώνες τόσων εργαζομένων ούτε το κόστος για τα παιδιά και την κοινωνία. Η κυβέρνηση θέλει να στείλει τελεσίγραφα γενικά στους εργαζομένους. Μην αντιδράτε, μη διεκδικείτε, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Πιστεύω ότι ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας και αντέξαμε»

Πρόταση για έκτη εβδομάδα απεργίας

ΓΙΑ 6η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ εβδομάδα ετοιμάζονται να απεργήσουν οι δάσκαλοι, μετά το προχθεσινό ναυάγιο των συνομιλιών τους με την υπουργό Παιδείας κ. Γιαννάκου. Χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία ανακοίνωσε την πρότασή της για νέα τριήμερη απεργία τις εργάσιμες (για τα σχολεία) ημέρες της εβδομάδας, δηλαδή από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη.

Αντίστοιχη πρόταση για απεργία τις ίδιες ημέρες έχει καταθέσει από χθες και η ΟΛΜΕ. Η οριστική απόφαση ωστόσο θα ληφθεί σήμερα για τους καθηγητές και αύριο για τους δασκάλους, από τις ολομέλειες προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ και διδασκαλικών συλλόγων αντίστοιχα.

Καταγγέλλουν αστυνομική αυθαιρεσία στο Ελληνικό

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των δασκάλων, που καταγγέλλουν αστυνομική αυθαιρεσία, προκάλεσε ένα περίεργο περιστατικό σε Δημοτικό Σχολείο τής περιοχής του Ελληνικού: Ένστολος αστυνομικός, σύμφωνα με την καταγγελία, πήγε στο γραφείο της διευθύντριας του 4ου Δημοτικού Σχολείου και ζήτησε να του δοθούν γραπτώς πληροφορίες για τα τμήματα του σχολείου που λειτουργούν. Η διευθύντρια αρνήθηκε και το περιστατικό καταγγέλθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού συλλαλητηρίου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργυρούπολης - Ελληνικού και Αλίμου, κ. Χριστίνα Αγγελονίδη κατήγγειλε ότι πρόκειται για αστυνομική αυθαιρεσία, με στόχο την απεργία και τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού, προσθέτοντας ότι ο αστυνομικός είπε ότι τον έστειλαν από το τοπικό Τμήμα για την ασφάλεια των μαθητών!

Τελείως διαφορετική εκδοχή παρουσιάζει με ανακοίνωση, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, που υποστηρίζει ότι ο ένας από τους αστυνομικούς μπήκε στο σχολείο για σωματική του ανάγκη και συνάντησε την υπεύθυνη του κυλικείου, η οποία είναι γνωστή του. Στη συζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρίστατο και η διευθύντρια του σχολείου και αναφέρθηκαν στην εργασία τους λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών.

«Ούτε εμείς μασάμε»

Παγιώνεται το αδιέξοδο στα σχολεία καθώς φουντώνουν οι καταλήψεις

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ, ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ, ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

 «Κατάληψη... ούτε εμείς μασάμε»: Το σύνθημα στο πανό που βρίσκεται έξω από το 6ο Ενιαίο Λύκειο Ζωγράφου τα λέει όλα, καθώς τα μισά Λύκεια της χώρας - πάνω από 709 - έχουν καταληφθεί από μαθητές. Πίσω από τα κάγκελα του σχολείου, οι μαθητές μιλούν για τα δικαιώματα που έχουν αλλά κανείς δεν τα σέβεται.

Κλειστά σχολεία. Για πολύ καιρό ακόμη θα παραμένουν κλειδωμένες με λουκέτο οι πόρτες πολλών Λυκείων και Γυμνασίων. Οι μαθητές του 16ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, αλλά πάντα σε συνεννόηση και με άλλα σχολεία (αριστερά). Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ότι δεν... μασάει, ξύπνησαν τη δημιουργικότητα των μαθητών( δεξιά)

«Όλοι φοβόμαστε πως αυτή η χρονιά θα είναι γεμάτη προβλήματα, αλλά θα συνεχίσουμε μέχρι να καταλάβουν ότι έχουμε δικαιώματα ως μαθητές», λέει ο Λάμπρος Σταυρόπουλος, μαθητής της Γ' τάξης, ο οποίος συμπληρώνει ότι οι γονείς είναι με το μέρος τους, «παίρνοντας κι αυτοί το ρίσκο». «Συνεχίζουμε την κατάληψη έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Σκαρφαλωμένοι στα κάγκελα και πίσω από τις κλειστές πόρτες οι μαθητές από το 16ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, που βρίσκεται στην περιοχή της οδού Πανόρμου, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη. «Τουλάχιστον έως την Παρασκευή το σχολείο θα παραμείνει κλειστό. Από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε για τη συνέχεια λαμβάνοντας υπ' όψιν μας και τις αποφάσεις των υπόλοιπων σχολείων. Πάντως αποφασίζουμε τις κινήσεις μας ανεξάρτητα από το Συντονιστικό των σχολείων», λένε οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου Παναγιώτης Τούρας και Τάσος Τσέλιος, για να υπογραμμίσουν τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των μαθητών...

Όπως προσθέτουν οι μαθητές, κάποια προβλήματα που αντιμετώπιζαν με αντιδράσεις από τους μαθητές του Γυμνασίου - που συστεγάζεται με το Λύκειο - ξεπεράστηκαν, όταν και το Γυμνάσιο συμφώνησε να προχωρήσει σε κατάληψη.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί σε πολλά από τα Γυμνάσια και Λύκεια, όπου μαθητές έχουν βάλει λουκέτο στις πόρτες, εμποδίζοντας τους καθηγητές να μπουν. «Δεν ξέρουμε αν θα το κρατήσουμε και την άλλη εβδομάδα, αλλά το τέλος αυτής θα μας βρει σίγουρα μέσα στο σχολείο», λέει ο Νώντας Ζέρβας, μαθητής της Γ' τάξης του 3ου Λυκείου Ζωγράφου και μέλος της επιτροπής κατάληψης.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο 2ο Λύκειο Χολαργού. Κλειστές πόρτες και μερικούς μαθητές που περιφρουρούν την κατάληψη αντικρύζει κανείς στο προαύλιο του σχολείου. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» η μαθήτρια Άλκηστη Σταματάκη, ο σχεδιασμός για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων «είναι να συνεχίσουμε την κατάληψη».

Κατάληψη στο... Ίντερνετ

Στο Διαδίκτυο συντονίζονται πολλά από τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα. Στο site http://www.mathites.gr/ του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, υπάρχει ο χάρτης της Ελλάδας με όλα τα σχολεία υπό κατάληψη, αφίσες με τις οποίες οι μαθητές σατιρίζουν την υπουργό Παιδείας, όπως και συνθήματα. Στην ιστοσελίδα οι μαθητές έχουν «ανεβάσει» φωτογραφίες και videos από τις πορείες μαθητών ανά την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν αναλυτικά και τα αιτήματα που τους έχουν οδηγήσει στην κατάληψη των σχολείων. Παρόμοιο είναι το περιεχόμενο και στο blog του αυτόνομου Συντονιστικού καταλήψεων http://asyka.blogspot.com Και εδώ οι μαθητές ενημερώνονται για τις κινήσεις των σχολείων, για τα αιτήματα και μπορούν να «κατεβάσουν» αφίσες.

«Κατάργηση της βάσης του 10»

Για τον Νίκο Μπαμπουλάκη, μαθητή του 13ου Λυκείου Ηρακλείου, η κατάργηση της βαθμολογικής βάσης του 10, η αύξηση των δαπανών για την παιδεία αλλά και η μείωση της ύλης στα μαθήματα κατεύθυνσης είναι τα βασικότερα αιτήματα των μαθητών που κάνουν κατάληψη.

«Μέχρι την Παρασκευή και βλέπουμε»...

«Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το σχολείο κλειστό και την άλλη βδομάδα. Μέχρι την Παρασκευή όμως θα είμαστε εδώ, πίσω από τα κάγκελα. Θα αποφασίσουμε για την συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη και τις αποφάσεις των άλλων σχολείων», λέει στα «ΝΕΑ» ο μαθητής της Γ' τάξης του 3ου Ενιαίου Λυκείου Ζωγράφου, Νώντας Ζέρβας.

Απόγνωση και δυσαρέσκεια από τους γονείς

ΕΝΤΟΝΗ δυσαρέσκεια εκφράζουν πολλοί γονείς για την ανεξέλεγκτη - όπως τη χαρακτηρίζουν - κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σχολεία με τις καταλήψεις. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου κ. Μιχ. Μιχελάκης είπε στα «ΝΕΑ» ότι πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τις καταλήψεις δεν είναι νόμιμες, αφού ακόμη δεν έχουν εκλεγεί τα μαθητικά συμβούλια.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι σε ορισμένα σχολεία κυκλοφορούν τετράδια με υπογραφές μαθητών που συμφωνούν με την κατάληψη και σε αυτές τις υπογραφές βασίζονται για να λάβουν την απόφαση του λουκέτου. «Το ζήτημα είναι ότι τα παιδιά χάνουν ώρες από το σχολείο και τις αναπληρώνουν στα φροντιστήρια. Αυτό είναι τουλάχιστον απαράδεκτο» υπογράμμισε.

«Οι χαμένες ώρες διδασκαλίας μάς προβληματίζουν ιδιαίτερα και ανησυχούμε πολύ για την πρόοδο των παιδιών. Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αποτελεί το υπάρχον σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που φέρνει το 50% των εξεταζομένων κάτω από τη βάση του 10. Πρέπει η κυβέρνηση να κάνει κάτι για να μη μένουν 18.000 θέσεις κενές στα Ανώτατα Ιδρύματα», τονίζει η κ. Αναστασία Παναγιώτου, μητέρα μαθητή που θα δώσει φέτος πανελλαδικές.

Ένα από τα σχολεία που μπήκε πρόσφατα στον χορό των καταλήψεων είναι το 1ο Πειραματικό Πλάκας. «Οι μαθητές προχώρησαν σε ψηφοφορία και η συντριπτική πλειοψηφία ήταν υπέρ της κατάληψης. Εμείς, ως γονείς εξασφαλίσαμε τον τρόπο ώστε να λειτουργήσουν σωστά τα αρμόδια όργανα. Από εκεί και πέρα, κάθε γονιός έχει τις προσωπικές του απόψεις. Όλοι όμως σεβαστήκαμε την απόφαση της πλειοψηφίας», λέει η κ. Μαρία Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Επιστροφή στην αρχή