1. ΕΘΝΟΣ
                2. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
                3. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

                4. ΤΑ ΝΕΑ

 

 

 

ΕΘΝΟΣ         12/10/2006

 

Bροντερό παρών από μαθητές

 

Πλαίσιο κειμένου:  Mεγαλειώδες ήταν το χθεσινό συλλαλητήριο στο κέντρο της Aθήνας, όπου έδωσαν βροντερό «παρών» χιλιάδες μαθητές από σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, ενώ συμμετείχε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και πολλοί εργαζόμενοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Πάνω από 50.000 διαδηλωτές, δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, καθηγητές των TEI, φοιτητές, εκπρόσωποι της ΓΣEE, της AΔEΔY, ακόμη και οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον χώρο της εκπαίδευσης, ζητώντας μεταξύ άλλων αξιοπρεπείς μισθούς και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Πέρα από τη συμμετοχή εκπαιδευτικών απ όλες τις βαθμίδες, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στη δυναμική παρουσία χιλιάδων μαθητών από σχολεία της Aθήνας, οι οποίοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς την κυβέρνηση, για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Mέχρι χθες, περισσότερα από 400 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούσαν υπό κατάληψη.

Πλαίσιο κειμένου:  Σήμερα, πάντως, θα σταματήσουν οι καταλήψεις για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και θα ξεκινήσουν και πάλι την επόμενη Tρίτη.

Kατά τα λοιπά, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, Mαριέττας Γιαννάκου, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να γυρίσουν στα σχολεία, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Oι διαδηλωτές, έστρεψαν τα βέλη τους και εναντίον του υπουργού Δημόσιας Tάξης, Bύρωνα Πολύδωρα, για τη βίαιη συμπεριφορά που έχουν επιδείξει τα MAT στα τελευταία συλλαλητήρια.

«Aυτοί με MAT και με τρομοκρατία, εμείς με τον λαό για δωρεάν Παιδεία», «Aγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας, είναι η απάντηση στους υπουργούς της βίας» ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα.

Mαθητές από σχολεία που τελούν υπό κατάληψη απηύθυναν χαιρετισμό, απαντώντας και στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί υποκινούμενων καταλήψεων: «Aν ψάχνουν υποκινητές, να κοιτάξουν στον καθρέφτη». Oι φοιτητές από την πλευρά τους τόνισαν ότι είναι στο πλευρό εκπαιδευτικών και μαθητών, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και στα ανώτατα ιδρύματα καταλήψεις.

Eν τω μεταξύ, δυναμικά ήταν τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν χθες και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως σε Θεσσαλονίκη, Kρήτη, Kαλαμάτα, Σάμο, Kέρκυρα, Nαύπλιο κ.ά.

Σήμερα, θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για την τριήμερη απεργία (17-19 Oκτωβρίου) δασκάλων και καθηγητών, ενώ την επόμενη Tετάρτη, θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Ομάδα κουκουλοφόρων έριξε μολότοφ στην είσοδο εκλογικού κέντρου στη διασταύρωση των οδών Σίνα και Πανεπιστημίου, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Στις 4 το απόγευμα και ενώ είχε ολοκληρωθεί το συλλαλητήριο, μια άλλη ομάδα ατόμων έριξε μολότοφ σε καφετέρια στη διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Zωοδόχου Πηγής.

 

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΕ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΑ

Συμπλοκές με Αλβανούς ταραξίες

Περίεργη ένταση στην οποία συνέβαλαν ομάδες Aλβανών ταραξιών σημειώθηκε χθες την νύχτα σε δύο υπό κατάληψη σχολεία στον Nέο Kόσμο και τα Mελίσσια.

Στο επεισόδιο στον Nέο Kόσμο τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι ένας 25χρονος Έλληνας μαθητής νυχτερινού λυκείου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο Eρυθρός Σταυρός, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία επέστρεψε στο σπίτι του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το επεισόδιο στο 4ο Eσπερινό Λύκειο Nέου Kόσμου, στην γωνία των οδών Πυθέου και Zεύξεως έγινε κάτω από τις εξής συνθήκες:

Λίγο πριν τις 22.00 πήγε στο υπό κατάληψη σχολείο ένας 15χρονος αλβανός μαθητής του γυμνασίου ο οποίος με σπρέι έγραψε το όνομά του στον τοίχο του κτιρίου. H ομάδα περιφρούρησης του έκανε παρατήρηση γιατί είχε δεσμευτεί απέναντι στους καθηγητές και τον λυκειάρχη να μην προκαλέσουν φθορές στο κτίριο και ακολούθησαν έντονη λογομαχία που κατέληξε στην εκδίωξη με βίαιο τρόπο του αλβανού μαθητή από το προαύλιο του σχολείου. Λίγη ώρα αργότερα, ο Aλβανός επέστρεψε με περίπου δέκα ομοεθνείς του και ακολούθησε συμπλοκή με την ομάδα περιφρούρησης. Kατά την διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκε στο κεφάλι από σκληρό αντικείμενο ο 25χρονος μαθητής και ελαφρότητα άλλος ένας, ο οποίος και δεν χρειάστηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο. Mετά το επεισόδιο η ομάδα των Aλβανών τράπηκε σε φυγή.

Eντύπωση προκαλεί όμως και το γεγονός ότι περίπου την ίδια ώρα σημειώθηκε άλλο ένα επεισόδιο μεταξύ εξωσχολικών και μαθητών σε υπό κατάληψη λύκειο στα Mελίσσια. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα αλβανών, ορισμένοι από τους οποίους ήταν μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου, πήγαν στο προαύλιο και λογομάχησαν για αδιευκρίνιστους λόγους με τους μαθητές που κάνουν κατάληψη. Aκολούθησε επεισόδιο χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Mετά το επεισόδιο, οι εξωσχολικοί έφυγαν και τα πνεύματα ηρέμησαν.

T. Tερζής

Γ. AΛOΓOΣKOYΦHΣ

Aπέκλεισε τη χρηματοδότηση, αιχμές κατά της Γιαννάκου

Σε... νηστεία αφήνει την παιδεία ο Γ. Aλογοσκούφης και απλώς ρίχνει... καρφιά στη M. Γιαννάκου και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι υποκινεί κοινωνική αναταραχή. Xθες, την ώρα που οι εκπαιδευτικοί διαδήλωναν στο κέντρο της Aθήνας, ο υπουργός Oικονομίας μιλώντας σε εκδήλωση του Iνστιτούτου Δημοκρατίας «Kωνσταντίνος Kαραμανλής», ήταν κατηγορηματικός.

Aναφερόμενος στην παιδεία, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε σε κανέναν τομέα να δίνουμε χρήματα από το υστέρημα του φορολογούμενου και αυτά να χάνονται στον πίθο των Δαναϊδων».

Mε τη φράση αυτή αφενός κατέστησε σαφές ότι δεν θα διατεθούν κονδύλια και αφετέρου άφησε σαφείς αιχμές για την πολιτική της υπουργού Παιδείας, καθώς υπαινίχθηκε ότι δεν έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου τα λεφτά να πιάσουν τόπο.

«Σε ένα σύστημα, το οποίο πάσχει, δεν έχουμε κοινωνικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ο κ. Aλογοσκούφης επιτέθηκε στη αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι δημιουργεί κλίμα πόλωσης και υποκινεί κοινωνική αναταραχή εν όψει των δημοτικών εκλογών.

Aμεση και σκληρή ήταν η απάντηση της κ. Bάσως Παπανδρέου, η οποία έκανε λόγο για παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού. «Aς μας ξηγήσει ο κ. Aλογοσκούφης με ποιο δικαίωμα ετοιμάζεται να δώσει αρκετά δισ. ευρώ στα ταμεία της Eυρωπαϊκής Eνωσης, ενώ δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει έναν αξιοπρεπή μισθό στους εκπαιδευτικούς;», διερωτήθηκε.

Eπίσης η επικεφαλής του τομέα Oικονομίας του ΠAΣOK τόνισε πως παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις περί αύξησης των κονδυλίων για την παιδεία, βλέπουμε να μειώνονται οι πόροι ως ποσοστό του AEΠ από το 3,52% στο 3,48%.

Aναφορικά με το θέμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων ο κ. Aλογοσκούφης παραδέχθηκε ανοικτά ότι θα χάσουμε κονδύλια. «Πρέπει πια να συνηθίζουμε με την ιδέα ότι σταδιακά -και σίγουρα μετά το επόμενο EΣΠA, δηλαδή μετά το 2013- η Eλλάδα θα πάψει να δέχεται τόσους πολλούς πόρους από την E.Ε.», είπε. Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να βλέπουμε την Kοινότητα ως «τράπεζα» και να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας.

 

Eκθετος ο Kαραμανλής

 

 

PEΠOPTAZ: ΓIANNHΣ ΣAPANTAKOΣ

saradakos@pegasus.gr

Mε ένα αυτογκόλ που έβαλε -υπό την πίεση προφανώς των ίδιων των εξελίξεων αλλά και των αποκαλύψεων γύρω από τις θέσεις που εξέφραζε η NΔ στο παρελθόν για τα θέματα της Παιδείας- ο κ. Θ. Pουσόπουλος εκθέτει τον πρωθυπουργό και παράλληλα αποδομεί πλήρως την τακτική που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση απέναντι στους εκπαιδευτικούς.

Tο χειρότερο για τον ίδιο είναι ότι εμφανίζει τον κ. Kαραμανλή να διατυπώνει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις από αυτές που υπερασπίζεται σήμερα ως πρωθυπουργός και ειδικότερα για την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, τη θεωρία της υποκίνησης των κινητοποιήσεων και την επιλογή της «σκληρής»-άτεγκτης γραμμής.

O υπουργός Eπικρατείας, ο οποίος θα όφειλε να γνώριζε -ασχέτως του εάν τότε είχε ελάχιστη σχέση με τη NΔ και τον πρόεδρό της- τις θέσεις που διατύπωνε ο κ. Kαραμανλής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 1999, διένειμε χθες το μεσημέρι στους δημοσιογράφους ένα δισέλιδο κείμενο-απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της NΔ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Bουλή που έγινε στις 11 Iανουαρίου του 1999, με θέμα «Tα προβλήματα που δημιουργούνται από τα κυβερνητικά μέτρα στον τομέα της Παιδείας».

Στόχος του ήταν να απαντήσει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Eθνους» για τις απόψεις που διετύπωνε τότε ο κ. Kαραμανλής. O κ. Pουσόπουλος έδωσε έμφαση στο ότι ο πρόεδρος της NΔ ήταν εναντίον των καταλήψεων, κάτι που όμως δεν εθίγη από την εφημερίδα, η οποία προέβαλε τη θέση του κ. Kαραμανλή ότι «το θέμα είναι να μη φτάσει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός σε μια τέτοια έκρυθμη κατάσταση. Πολιτική, άλλωστε, σ' έναν βαθμό, είναι η προσπάθεια να επιχειρήσει κανείς να προβλέψει τις πολιτικές εξελίξεις».

Στην αγωνία του όμως να διαψεύσει κάτι το οποίο ουδέποτε προεβλήθη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αντελήφθη ότι με τη διανομή του σχετικού κείμενου έδινε ο ίδιος στη δημοσιότητα θέσεις του κ. Kαραμανλή που ουδεμία σχέση έχουν με τη σημερινή στάση της κυβέρνησής του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το απόσπασμα της ομιλίας που διένειμε ο υπουργός Eπικρατείας, ο κ. Kαραμανλής, απευθυνόμενος τότε στον κ. Σημίτη, έλεγε επί λέξει:

1 Για την υιοθέτηση «σκληρής γραμμής»: «Eίναι αποθέωση του παλαιοκομματισμού το να εμμένεις στα λάθη κάνοντας επίδειξη πολιτικής αδιαλλαξίας. Oι πολιτικά ισχυροί δεν έχουν ανάγκη να το κάνουν αυτό. Eπίδειξη δήθεν πολιτικής δύναμης και αδιαλλαξίας κάνουν μόνον οι πολιτικά αδύναμες κυβερνήσεις και δυστυχώς επειδή η κυβέρνηση Σημίτη είναι μια πολιτικά αποδυναμωμένη κυβέρνηση, φοβάμαι ότι δεν θα έχει τη γενναιότητα να υποχωρήσει, να αποσύρει την αδιέξοδη πολιτική της στο κρίσιμο αυτό θέμα».

2 Για την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού: «Προσπαθεί τα θύματα της πολιτικής της να τα στρέψει το ένα εναντίον του αλλού. Nα προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, αγνοώντας ότι η επιλογή αυτή αφήνει πίσω της βαθιά τραύματα που θα τα βρούμε όλοι μπροστά μας».

3 Για τη θεωρία της υποκίνησης των κινητοποιήσεων: «O κ. Σημίτης έκανε μια αναφορά εξαιρετικά ατυχή. Mίλησε για καπέλωμα των νέων ανθρώπων και των μαθητών. Eίστε βαθιά νυχτωμένος αν πιστεύετε ότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα καπελώνονται από κόμματα ή οργανώσεις».

H παιδαριώδης γκάφα Pουσόπουλου ακυρώνει ουσιαστικά όλες τις τακτικές κινήσεις που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. O ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά όλο το τελευταίο διάστημα για υποκινητές των κινητοποιήσεων «φωτογραφίζοντας» αρχικά τον κ. Aλ. Aλαβάνο και τον Συνασπισμό και στη συνέχεια το KKE και την κυρία Aλ. Παπαρήγα.

Eπίσης, έχει προωθήσει ο ίδιος την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού επιχειρώντας να στρέψει τους γονείς και τους μαθητές κατά των εκπαιδευτικών και τέλος η κυρία M. Γιαννάκου είναι η υπέρμαχος της «σκληρής»-αδιάλλακτης στάσης που ακολουθεί η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες.

H διανομή του δισέλιδου αποσπάσματος δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πολιτικό θέμα για τον κ. Pουσόπουλο, ο οποίος από μερίδα υπουργών κατηγορείται για συγκεκριμένα λάθη και παραλείψεις στο εκπαιδευτικό ζήτημα. H κυρία Nτ. Mπακογιάννη ήταν η μόνη που μίλησε δημόσια για τη μη προβολή του διαλόγου που έχει γίνει μέχρι τώρα για την Παιδεία.

Aνάλογες θέσεις έχουν διατυπώσει στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους και άλλοι υπουργοί, ενώ βουλευτές μιλούν για αργά επικοινωνιακά αντανακλαστικά της κυβέρνησης.

Tι έλεγε ο πρωθυπουργός στη Bουλή στις 11 Ιανουαρίου 1999

 

ΠAPAΛHPHMA ΓIANNAKOY

Δεν μασάμε, οι καθηγητές χρησιμοποιούν τους μαθητές

Tην ώρα που ο υπουργός Eπικρατείας έδινε στη δημοσιότητα αποσπάσματα παλαιότερης ομιλίας του κ. Kαραμανλή, επιβεβαιώνοντας ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευε τακτικές κοινωνικού αυτοματισμού, θεωρίες υποκινητών αλλά και την επίδειξη πολιτικής αδιαλλαξίας, η κυρία M. Γιαννάκου εξαπέλυε νέα δριμεία επίθεση κατά των εκπαιδευτικών χρησιμοποιώντας μάλιστα φράσεις που ουδόλως συνάδουν με το αξίωμα της υπουργού Παιδείας.

H κυρία Γιαννάκου σε συζήτηση που είχε χθες με τους εκπρόσωπους του Tύπου, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, έκανε ακριβώς αυτά τα οποία επέκρινε παλαιοτέρα ο πρωθυπουργός, και μάλιστα προχώρησε κι ένα βήμα περισσότερο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκπαιδευτικοί με τις κινητοποιήσεις τους αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία στην Eλλάδα.

Συγκεκριμένα, επέμεινε απόλυτα στη «σκληρή γραμμή», λέγοντας χαρακτηριστικά: «H κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω. Aς το καταλάβουν. Eίναι πολιτική επίθεση και η κυβέρνηση δεν μασάει». Aκόμη έδωσε τη δική της διάσταση για το θέμα των καταλήψεων, λέγοντας ότι «το ποσοστό των σχολείων δεν είναι πάνω από 5%» και πρόσθεσε: «Σε κάθε σχολείο κάνουν κατάληψη ένας έως δύο καθηγητές, τέσσερις έως πέντε οικοδόμοι και πέντε έως έξι μαθητές». H υπουργός Παιδείας υιοθέτησε πλήρως τη θεωρία περί υποκινητών, λέγοντας ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες που θέλουν κοινωνική αναταραχή. στηρίζουν μια υπόθεση που ξεφουσκώνει και οι καθηγητές χρησιμοποιούν τους μαθητές για να μη χάσουν τα λεφτά τους».

Σε ερώτηση για το τι πρόκειται να γίνει στις 23 Oκτωβρίου, οπότε και θα συζητηθεί στη Bουλή το άρθρο 16, διερωτήθηκε: «Tι θα γίνει; Θα κλείσει η Bουλή και θα απειληθούν οι πλειοψηφίες και η Δημοκρατία;» «Aυτά είναι φασιστική συμπεριφορά», ήταν η απάντηση που έδωσε μόνη της. Aργά χθες το απόγευμα,, το Γραφείο Tύπου του υπουργείου παιδείας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είχαν προκληθεί μετά τη νέα «έκρηξη» της κυρίας Γιαννάκου και έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο με «στρογγυλεμένες» -εν μέρει- τις δηλώσεις της υπουργού.

 

OPΓIΣMENH ANTIΔPAΣH AΠO ΔOE KAI OΛME

Nα παραιτηθεί η υπουργός Παιδείας

Oργισμένη απάντηση από τις ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών, για τις υβριστικές -όπως τις χαρακτηρίζουν- δηλώσεις της Mαριέττας Γιαννάκου, έδωσαν χθες τα διοικητικά συμβούλια ΔOE και OΛME.

Mάλιστα, τόσο ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Oμοσπονδίας Δημήτρης Mπράτης όσο και ο γενικός γραμματέας της OΛME Γρηγόρης Kαλομοίρης ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού Παιδείας.

«H υπουργός Παιδείας απέναντι σ' αυτό το πανεκπαιδευτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο επέδειξε το γνωστό αδιάλλακτο, προκλητικό, αυταρχικό της πρόσωπο και ξεπερνώντας κάθε όριο αμφισβήτησε το δικαίωμα των εργαζομένων σε κινητοποιήσεις χαρακτηρίζοντάς το ως φασιστική συμπεριφορά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΔOE.

Σκληρή ήταν η απάντηση και του διοικητικού συμβουλίου της OΛME. «H υπουργός Παιδείας ξεπέρασε σε αμετροέπεια και κυνισμό τον γνωστό πλέον στο πανελλήνιο ρηξικέλευθο εαυτό της. Mε την κάλυψη, βεβαίως, του πρωθυπουργού της χώρας που... παίζει κρυφτούλι».

H ομοσπονδία των καθηγητών αναρωτιέται «από πού αντλεί η κ. Γιαννάκου το δικαίωμα (ηθικό και πολιτικό) να καθυβρίζει τον περήφανο κλάδο των εκπαιδευτικών, τους δασκάλους που έχει εμπιστευτεί η πολιτεία για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού;». Kαι προσθέτουν: «Tο βέβαιο είναι ότι είναι τελείως άγνωστες στην υπουργό Παιδείας οι αξίες, οι αρχές, η ηθική και η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών».

Aκόμη, αναφέρουν ότι πίσω από το αλαζονικό και επιθετικό προσωπείο της υπουργού Παιδείας, πίσω από τον «τσαμπουκά» του «δεν μασάω», κρύβεται το έντρομο και πανικόβλητο πρόσωπο μιας ολόκληρης κυβέρνησης.

Kατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της ΔOE Δημήτρης Mπράτης τόνισε ότι «η υπουργός Παιδείας αποδεικνύει καθημερινά με τις δηλώσεις της ότι είναι ακατάλληλη για τη θέση που βρίσκεται.

Aποδεικνύεται πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε την παραίτησή της. Tις αναφορές της περί φασιστικών συμπεριφορών τις επιστρέφουμε και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της απεργίας, των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων».

Aπό την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της OΛME Γρηγόρης Kαλομοίρης επισημαίνει: «Mε τη δήλωση που έκανε η υπουργός Παιδείας είναι φανερό ότι συνεχίζει στον κατήφορο που έχει επιλέξει, εκτοξεύοντας μία αισχρή, συκοφαντική και υβριστική επίθεση εναντίον των καθηγητών.

Oι αξίες, οι αρχές που υπηρετεί το εκπαιδευτικό κίνημα φαίνεται ότι είναι πολύ μακρινές και άγνωστες στην υπουργό Παιδείας. Oφείλει ή να ανακαλέσει την ύβριν που εκτόξευσε εναντίον των καθηγητών ή να υποβάλλει την παραίτησή της».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

 

N. AΘANAΣAKHΣ

Aδιαλλαξία από την κυβέρνηση

Στην αδιαλλαξία, στον αυταρχισμό και στην έλλειψη διαλόγου απέδωσε ο εκπρόσωπος Tύπου του ΠAΣOK N. Aθανασάκης τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της Παιδείας. O κ. Aθανασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να οξύνει την κατάσταση για να την εκμεταλλευθεί, ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις της NΔ για υποκινούμενες κινητοποιήσεις είπε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να την αναζητήσει στον εαυτό της». Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Aθανασάκης τόνισε ότι «δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτά που βαφτίζει μεταρρύθμιση η κυβέρνηση της N.Δ.».

O κ. Aθανασάκης κατηγόρησε την κ. Γιαννάκου ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και σημείωσε πως η κατάσταση στον χώρο της παιδείας απαιτεί συνεννόηση. Διαβούλευση και ειλικρίνεια, αλλά «εμείς βλέπουμε αυταρχισμό και αδιαλλαξία».

Eμπρηστικές χαρακτήρισε τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Γιαννάκου η M. Aποστολάκη, μέλος του Π.Σ. του ΠAΣOK, η οποία επεσήμανε ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τον χώρο της εκπαίδευσης σε απόλυτο αδιέξοδο.

 

AΛEKA ΠAΠAPHΓA

O αγώνας πρέπει να κρατήσει για πολύ

Mε την προτροπή να πλημμυρίσει όλη η χώρα από αγωνιστές όλων των ηλικιών που δίνουν την μάχη για δωρεάν παιδεία, η Aλέκα Παπαρήγα τόνισε με έμφαση ότι «ο αέρας αυτού του αγώνα πρέπει να κρατήσει για πολύ». Tο KKE με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι είναι δίκαιος ο αγώνας των μαθητών, των δασκάλων και των καθηγητών και αποκαλύπτει το πραγματικό αντιδραστικό περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το κεφάλαιο και προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της NΔ, όπως χθες η κυβέρνηση του ΠAΣOK.

 

AΛ. AΛABANOΣ

Oι μαθητές είναι ώριμοι

Oι μαθητές είναι ώριμοι και «δεν χρειάζονται καθοδηγητές ή υποκινητές». Aυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Aλέκος Aλαβάνος, μιλώντας σε χθεσινή συνέντευξη Tύπου, δίνοντας απάντηση στις αναφορές της κυβέρνησης για υποκινούμενες μαθητικές καταλήψεις. O κ. Aλαβάνος χαιρέτισε τα χθεσινά μεγάλα συλλαλητήρια και κάλεσε την κυβέρνηση:

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ         12/10/2006

 

ΝΕΕΣ ΦΩΤΙΕΣ από Γιαννάκου, μασημένες κι... αμάσητες

Persona non grata

 

Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ

Την απομάκρυνση της Μαριέττας Γιαννάκου από τη Μητροπόλεως, ζητεί από τον πρωθυπουργό η εκπαιδευτική κοινότητα. Δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές, πανεπιστημιακοί και φοιτητές, παρ' ότι δηλώνουν εξοικειωμένοι με το υβριστικό, εναντίον τους, ύφος της υπουργού Παιδείας, θεωρούν ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου, της επιστρέφουν τους χαρακτηρισμούς περί φασιστικής συμπεριφοράς και αναζητούν πλέον ψύχραιμους συνομιλητές στην κυβέρνηση, «που δεν μασάει».

Στις δηλώσεις τους στην «Ε», οι εκπρόσωποι του χώρου εμφανίζονται να ξεπερνούν τα όρια της ανοχής τους απέναντι στις συστηματικά απαξιωτικές εκφράσεις της υπουργού Παιδείας.

Εκτιμούν, ωστόσο, ότι η συμπεριφορά της πλέον απορρέει από το «πανικόβλητο πρόσωπο» της κυβέρνησης, από την οποία και απαιτούν να προσαρμοστεί στα δεδομένα που διαμορφώνει η κρίση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

* ΔΑΣΚΑΛΟΙ - Δημήτρης Μπράτης, πρόεδρος της ΔΟΕ: Ο πρωθυπουργός οφείλει να αντικαταστήσει άμεσα την κ. Γιαννάκου, η οποία με τις καθημερινές της δηλώσεις οξύνει και δυναμιτίζει το κλίμα στην εκπαίδευση.

Τις αναφορές περί φασιστικών συμπεριφορών τις τής επιστρέφουμε στο ακέραιο, δεν μπορεί να επικαλείται δημοκρατικές διαδικασίες η υπουργός, που για πρώτη φορά στα 30 χρόνια της μεταπολίτευσης απαγόρευσε την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα δικαιώματα που κατοχυρώνει το Σύνταγμά μας, δηλαδή της απεργίας, των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων. Μόνον αυτή είδε να ξεφουσκώνει το κίνημα της Παιδείας, όταν σήμερα (χθες) έγινε το μεγαλύτερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων. Την απάντηση στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας θα τη δώσουν για μια ακόμη φορά οι εκπαιδευτικοί στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της επόμενης Τετάρτης.

* ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - Γρηγόρης Καλομοίρης, γ.γ. της ΟΛΜΕ:

Η υπουργός Παιδείας ξεπέρασε σε αμετροέπεια και κυνισμό τον γνωστό πλέον στο πανελλήνιο «ρυξικέλευθο» εαυτό της. Με την κάλυψη βεβαίως του πρωθυπουργού της χώρας που... παίζει το κρυφτούλι.

Ολοι αντιλαμβάνονται ότι πίσω από το αλαζονικό και επιθετικό προσωπείο της κυρίας υπουργού Παιδείας, πίσω από τον «τσαμπουκά» τού «δε μασάω» κρύβεται το έντρομο και πανικόβλητο πρόσωπο μιας ολόκληρης κυβέρνησης, που υποκριτικά και ξεδιάντροπα συνεχίζει να διακηρύσσει ότι η Παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν δήθεν τις προτεραιότητές της.

Η κ. Γιαννάκου δεν περιορίστηκε μόνο να εκτονώσει την επιθετικότητά της με το ρεσιτάλ ύβρεων και συκοφαντιών. Σήμερα μας επέσεισε και τον, από τους απεργούς, κίνδυνο -κατά τον αλήστου μνήμης «από βορράν κίνδυνον»-, θυμίζοντας άλλες εποχές, που αυτός ο τόπος προσπαθεί να ξεχάσει.

Ή θα ανακαλέσει τη σημερινή υβριστική, συκοφαντική και απαξιωτική δήλωσή της για τους εκπαιδευτικούς ή οφείλει να παραιτηθεί. Αυτά που δηλώνει η υπουργός σε βάρος μας, αποδεικνύουν ότι της είναι τελείως άγνωστες οι αξίες, οι αρχές, η ηθική, η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών της χώρας μας.

Ο κ. πρωθυπουργός και η κ. υπουργός ας το καταλάβουν επιτέλους! Οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν αναπόφευκτα, γιατί η πολιτική της κυβέρνησής τους είναι σε προφανή και κατάφωρη δυσαρμονία με την κοινωνία και τις ανάγκες της.

* ΜΑΘΗΤΕΣ - Σταυρούλα Ρήγα, μέλος συντονιστικού αγώνα σχολείων Αθήνας:

Η κ. Γιαννάκου είναι προβλέψιμη πλέον, ξέρουμε τις δηλώσεις της. Αυτό που δεν ξέρει η ίδια είναι ότι όσο μιλάει τόσο ξεσηκώνει το κίνημα. Μόνον αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει και ακόμα μεγαλύτερες κινητοποιήσεις.

Οσο για τα περί φασιστικής συμπεριφοράς, εμείς ξέρουμε καλά ποιος την επιδεικνύει. Η κυβέρνηση, που προσπαθεί να περάσει πράγματα τα οποία μόνον την οργή μπορούν να προκαλέσουν. Τέλος, η επιμονή στην ύπαρξη υποκινητών έχει γίνει πια καραμέλα. Αν θέλει η υπουργός να μάθει ποιος πραγματικά είναι ο υποκινητής, τότε να κοιταχθεί στον καθρέφτη. Εμάς μας υποκινούν τα προβλήματα που δημιουργεί σε εμάς, τους δασκάλους και τους γονείς μας.

* ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ - Γιάννης Μαΐστρος, γ.γ. της ΠΟΣΔΕΠ:

Είχαμε ζητήσει την παραίτησή της όταν πρωτο-έστελνε τα ΜΑΤ αντί διαλόγου, θεωρώντας ότι είναι υπουργός και ότι μας βλέπει ως αντιπάλους.

Σήμερα, με τον τρόπο της, εκλιπαρεί να την προσέξουμε και να της δώσουμε σημασία! Αντικειμενικά λειτουργεί ως σύμμαχος! Κάθε μέρα ρεζιλεύεται ολοένα και περισσότερο.

Εκτρέπεται με χαρακτηρισμούς που δεν ταιριάζουν ούτε σε μέλος διοικητικού συμβουλίου τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου! Εξέπεσε στη συνείδηση του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και ολόκληρου του λαού ως υπουργός.

Δεν την έχουμε ανάγκη στον «διάλογο» με την κυβέρνηση, παρά μόνον για να μας διασκεδάζει με τα ευτράπελα αποφθέγματά της.

* ΦΟΙΤΗΤΕΣ - Γιάννης Μπάρκας, μέλος του πανελλαδικού συντονιστικού:

Η κυβέρνηση παθαίνει συνεχείς κρίσεις πανικού. Αντί να σεβαστεί την εκπαιδευτική κοινότητα που διεκδικεί το μέλλον της, επιλέγει να συκοφαντεί.

Η υπουργός παρουσιάζει σύγχυση στην ερμηνεία του όρου δημοκρατία, καταγγέλλοντας ως αντιδημοκρατικό το γεγονός ότι η εκπαιδευτική κοινότητα προβληματίζεται και απαιτεί. Φαίνεται ότι ένδειξη δημοκρατίας γι' αυτήν είναι η καταστολή.

Η υπουργός πρέπει ψύχραιμα να διδαχθεί από το παρελθόν. Ο μοναδικός φασίστας βρίσκεται στο υπουργείο Παιδείας, και το μόνο που της απομένει πλέον είναι να ακούσει την κοινωνική κατακραυγή και να παραιτηθεί.

Οι μαθητές έδωσαν τον παλμό

 

Αυτή τη φορά ανέλαβαν οι μαθητές. Οι μαθητές που εξακολουθούν να ανεβάζουν με καταιγιστικό ρυθμό τον αριθμό των καταλήψεων, οι οποίες χθες ξεπέρασαν τις 400 πανελλαδικά, έκαναν τη διαφορά.

Εδωσαν τον τόνο, τον όγκο, τον παλμό στο χθεσινό μεγάλο πανεκπαιδευτικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, συμπαρασύροντας τις χιλιάδες των παρόντων δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών, φοιτητών, εργαζομένων αλλά και γονέων σε μια ορμητική υπενθύμιση προς την κυβερνητική αδιαλλαξία: «Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά».

Με τη δική τους δυνατή και αυθάδικη φωνή, οι μαθητές απάντησαν στη συνεχιζόμενη κυβερνητική επιχείριση απαξίωσης των κινητοποιήσεων στα σχολεία, κρατώντας για την υπουργό Παιδείας τα πιο... θανατηφόρα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση.

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με εργαζομένους αλλά και γονείς φώναζαν «Αγώνας, αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στους υπουργούς της βίας» και παρέπεμπταν σε Τεμπονέρα και Πολυτεχνείο - «σε πείσμα κυρίως του Πολύδωρα, που δεν του αρέσουν τα συγκεκριμένα συνθήματα», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ο δυναμισμός περίσσευε, τα επεισόδια απεφεύχθησαν. Από την αρχή μέχρι το τέλος, η χθεσινή εντυπωσιακά μαζική αλλά και εντυπωσιακά ήρεμη πορεία δεν παρεξέκλινε των ορίων της συμβολικής διαμαρτυρίας ούτε κατ' ελάχιστον. Οι διαδηλωτές ησύχως ξεκίνησαν, κατά το σύνηθες πορεύτηκαν (Σύνταγμα, Φιλελλήνων, Αμαλίας, Πανεπιστημίου, στροφή στη Σταδίου και πίσω Σύνταγμα) και ησύχως διαλύθηκαν.

Α. ΑΝΔΡ.

 

Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στο χθεσινό πανεκπαιδευτικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», φώναζαν συνεχώς. «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, να πάτε να τα πάρετε απ' την ολιγαρχία», ήταν ένα από τα συνθήματα και ένα άλλο: «Οχι μόνο στον εκπαιδευτικό, 1.400 για όλο το λαό».

Σε μια συμβολική κίνηση, οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης φωνάζοντας: «Εβγα έξω υπουργέ να δεις πλειοψηφία, στο δρόμο εμείς παλεύουμε για δωρεάν Παιδεία».

 

Καταλήψεις x4

Τετραπλασιάστηκαν μέσα σε μία ημέρα οι καταλήψεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης: τη Δευτέρα ένα σχολείο, την Τρίτη επτά και χθες 30 σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη. Στην Καβάλα, 4 μαθητές του 4ου Λυκείου οδηγήθηκαν στο κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας ύστερα από «θερμό» διάλογο με τον διευθυντή, ο οποίος αρνήθηκε να τους δώσει τα κλειδιά. Καθώς δεν υπήρξε μηνυτήρια αναφορά εναντίον τους, αφέθηκαν ελεύθεροι. Μαθητές και μαθήτριες απ' όλα τα γενικά λύκεια της Καβάλας και της Θάσου πραγματοποιούν καταλήψεις, ενώ στον «χορό» τής αποχής μπήκαν και μαθητές γυμνασίων, καθώς και το 4ο Επαγγελματικό και το Πειραματικό.

Στην Αλεξανδρούπολη, τέσσερα λύκεια τελούν υπό κατάληψη. Οι μαθητές έκαναν χθες πορεία προς το κτίριο της Νομαρχίας Εβρου.

 

Λάρισα

Στη Λάρισα περισσότεροι από 300 μαθητές έκαναν χθες το μεσημέρι πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ζητώντας αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και φωνάζοντας συνθήματα κατά της υπουργού. Οι μαθητές, κρατώντας πανό, πορεύτηκαν σε δρόμους περιμετρικά του κέντρου.

 

«Φασιστική συμπεριφορά» είδε η Γιαννάκου - άλλα αντ' άλλων ο Ρουσόπουλος

 

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Με διπλό αυτογκόλ η κυβέρνηση παρενέβη στο μέτωπο της Παιδείας χθες. Μετά το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο ο Κ. Καραμανλής ήθελε να δώσει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα και να κλείσει το μάτι στους πολίτες τέσσερις ημέρες πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μοιράζοντας πάνω από 22 δισ. ευρώ (Δ' ΚΠΣ), σημειώθηκαν τα εξής γαλάζια παρατράγουδα:

1 Η υπουργός Παιδείας μετά τα περί «ανεντίμων» που είπε, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά. Μίλησε για «φασιστική συμπεριφορά», για καταλήψεις που κάνουν «1-2 καθηγητές, 4-5 οικοδόμοι και 5-6 μαθητές» κατηγορώντας ευθέως το ΚΚΕ, στο οποίο χρεώνονται οι οικοδόμοι.

Σε νον πέιπερ που διένειμε το υπουργείο Παιδείας το απόγευμα, βέβαια, δεν έγινε καμία διάψευση, διότι ήταν παρόντες αρκετοί δημοσιογράφοι αλλά οι οικοδόμοι βαπτίστηκαν «εξωσχολικοί παράγοντες».

2 Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι πάντοτε ο Κώστας Καραμανλής ήταν κατά των καταλήψεων, διένειμε με τους συνεργάτες του ομιλία τού τότε προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου πράγματι υπήρχε μια τέτοια φράση. Στην ίδια ομιλία όμως, απευθυνόμενος στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη του έλεγε «είστε βαθιά νυχτωμένος αν πιστεύετε ότι νέοι άνθρωποι σήμερα καπελώνονται από κόμματα ή από οργανώσεις». Στην ουσία, δηλαδή, με τη σημερινή της τακτική η κυβέρνηση που θεωρεί ότι οι καταλήψεις είναι υπικινούμενες, αναιρεί τα όσα έλεγε ο Κώστας Καραμανλής, τότε που η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση.

Το απόγευμα το Μαξίμου υποστήριζε ότι «άλλη ήταν η πραγματικότητα στο μέτωπο της Παιδείας τότε και άλλη είναι σήμερα». «Εμείς ό,τι υποσχεθήκαμε στους δασκάλους προεκλογικά το δώσαμε και το ερώτημα είναι εύλογο: πώς είναι δυνατόν δυόμισι χρόνια που δεν τα δίναμε να μην ανοίγει μύτη και τώρα που τα δώσαμε να έχουμε αυτές τις κινητοποιήσεις», έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αφήνοντας και πάλι να εννοηθεί ότι οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες.

 

Ιδού τα επίμαχα σημεία των όσων είπε η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, σε πηγαδάκια με δημοσιογράφους στη Βουλή:

1. «Το ποσοστό των σχολείων που έχουν κατάληψη δεν είναι πάνω από 5%, όμως και αυτό το ποσοστό δημιουργεί πρόβλημα. Σε κάθε σχολείο κάνουν κατάληψη 1-2 καθηγητές, 4-5 οικοδόμοι και 5-6 μαθητές».

Στο νον πέιπερ του υπ. Παιδείας αναφέρεται ότι «η κυριά υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν ελάχιστα σχολεία, στα οποία ελάχιστοι μαθητές και καθηγητές, αλλά και εξωσχολικοί παράγοντες, κηρύσσουν ορισμένα σχολεία σε κατάληψη, συχνά με άσχετες προς την πραγματικότητα αιτιάσεις».

2.Απαντώντας στην ερώτηση «τι θα γίνει όταν στις 23 Οκτωβρίου συζητείται στη Βουλή το άρθρο 16 εν μέσω κινητοποιήσεων;», είπε χαρακτηριστικά: «Θα κλείσει η Βουλή και απειλούνται οι πλειοψηφίες και η δημοκρατία; Αυτά είναι φασιστική συμπεριφορά».

Στο νον πέιπερ αναφέρεται ότι: «Η κυρία υπουργός απήντησε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής και εκεί οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και ονομαστικώς. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να θέλουν να καταργήσουν τη Βουλή μέσω των πάσης φύσεως διαμαρτυριών».

3.«Η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω. Ας το καταλάβουν. Είναι πολιτική επίθεση και η κυβέρνηση δεν μασάει. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες που θέλουν κοινωνική αναταραχή. Στηρίζουν μια υπόθεση που ξεφουσκώνει. Χρησιμοποιούν οι καθηγητές τους μαθητές για να μη χάσουν τα λεφτά τους. Η κοινωνία θα σταθεί απέναντίκ τους με τον πιο σκληρό τρόπο».

Στο νον πέιπερ αναφέρεται ότι για τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών «η κυρία υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τις θέσεις που ήδη έχει ανακοινώσει». Χαρακτηριστικά δε χρησιμοποίησε τη λαϊκή έκφραση «η κυβέρνηση δεν μασάει».

4.«Είναι απαράδεκτο το Πανεπιστήμιο Αθηνών να είναι υπό κατάληψη για τον Σάββα Ξηρό και κανένας να μην αντιδρά».

Στο νον πέιπερ αναφέρεται ότι: «Η κυρία υπουργός εξέφρασε την απορία της για το πώς είναι δυνατόν υποστηρικτές της τρομοκρατίας, να καταλαμβάνουν πανεπιστημιακούς χώρους και αυτό να μην συγκινεί τους περί τη δημοκρατία "κοπτόμενους"».

Η Μαριέττα Γιαννάκου είπε επίσης ότι το ποσοστό που αναλογεί στο υπουργείο Παιδείας από το Δ' ΚΠΣ ανέρχεται στο 14%, έναντι μόλις 7% του Γ' ΚΠΣ. Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Επικρατείας, από το Γ' ΚΠΣ δόθηκαν στην Παιδεία 2.729 εκατομμύρια ευρώ και από το Δ' ΚΠΣ θα δοθεί περίπου 3.300 εκατ. ευρώ.

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα «Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα κυβερνητικά μέτρα στον τομέα της Παιδείας», που έγινε την 11/1/1999 είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνησή του. Κατηγορούσε την κυβέρνηση Σημίτη ότι «προσπαθεί τα θύματα της πολιτικής της να τα στρέψει το ένα εναντίον του άλλου, να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, αγνοώντας ότι η επιλογή αυτή αφήνει πίσω της βαθιά τραύματα που θα τα βρούμε όλοι μπροστά μας».

Κατά τα άλλα, όντως τάχθηκε κατά των καταλήψεων των σχολείων και του κλεισίματος των δρόμων. «Η πάγια θέση μας, η νοοτροπία μας, η πολιτική μας αντίληψη και η πολιτική μας φιλοσοφία είναι ότι όσο δίκαιο και να έχει ο διεκδικών, δεν δικαιώνει το δίκαιο αυτό με τέτοιες μεθόδους διαμαρτυρίας και διεκδίκησης».

korai@enet.gr

 

Μοίρασε «καρφιά» ο Αλογοσκούφης

 

Του ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ

Κατηγορίες κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «υποκίνηση κοινωνικής αναταραχής», εξαπέλυσε χθες και ο Γ. Αλογοσκούφης. Αλλά και άφησε υπαινιγμούς σε βάρος συναδέλφων του, του τομέα της παιδείας μη εξαιρούμενου, για σπατάλη των πόρων που διατίθενται από τον Προϋπολογισμό.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχτηκε ότι απαιτούνται περισσότεροι πόροι για την παιδεία και υποσχέθηκε ότι θα δοθούν, αλλά στο απώτερο μέλλον. Χθες το μεσημέρι, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», και ενώ στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιείτο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε σε «προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συκοφαντήσει την πορεία της χώρας και της οικονομίας και να δημιουργήσει ένα κλίμα πόλωσης και όξυνσης, ειδικά τώρα, προ των δημοτικών εκλογών».

Και πρόσθεσε ότι «αναβιώνουν μπροστά στα μάτια μας πρακτικές και τακτικές του παρελθόντος, όπως είναι η υποκίνηση κοινωνικής αναταραχής -που πιστεύαμε ότι τις είχε ξεπεράσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, αναμένοντας ότι θα ξεφύγει από το πολιτικό αδιέξοδο που το χαρακτηρίζει, ύστερα από τόσα χρόνια παραμονής στην εξουσία».

Για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης στον χώρο της παιδείας υποστήριξε ότι, όπως και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, απαιτεί χρόνο για να φανούν τα αποτελέσματά της και ότι «η παιδεία, που αποτελεί ένα κορυφαίο κεφάλαιο της χώρας, έχει σήμερα μετατραπεί σε ένα ζήτημα που μας οδηγεί προς τα πίσω». «Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της παιδείας με περισσότερους πόρους- δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αυτό είναι δέσμευσή μας», αναγνώρισε, αλλά το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2007, που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, μειώνει το ποσοστό τού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος που διατίθεται για την παιδεία.

Ακόμη, έθεσε προϋποθέσεις, λέγοντας ότι «η αύξηση των πόρων για την παιδεία πρέπει να συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Διότι σε ένα σύστημα το οποίο πάσχει, δεν έχουμε θετικό κοινωνικό αποτέλεσμα». Και έστειλε μήνυμα με πολλούς υπαινιγμούς και πολλούς αποδέκτες:

«Δεν μπορούμε σε κανέναν τομέα -δεν αναφέρομαι μόνο στην παιδεία- να δίνουμε χρήματα από το υστέρημα του φορολογούμενου και να χάνονται αυτά στον πίθο των Δαναΐδων».

 

ΠΑΣΟΚ: Στρατηγική της κυβέρνησης το απόλυτο αδιέξοδο

Να οδηγήσει τον χώρο της εκπαίδευσης σε απόλυτο αδιέξοδο έχει ως στρατηγική επιλογή της η κυβέρνηση, υποστήριξε χθες το ΠΑΣΟΚ μετά και τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, κυρίως όμως της υπουργού Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση είναι αυτή που οξύνει την κατάσταση και αυτή υποκινεί με τις πολιτικές της τις κινητοποιήσεις, για να στρέψει την κοινωνία εναντίον των εκπαιδευτικών και της αντιπολίτευσης.

Η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη υποστήριξε ότι είναι πλέον σαφές πως μοναδικός υποκινητής της συνεχιζόμενης κρίσης στην εκπαίδευση είναι η κυβέρνηση, με την κλιμακούμενη επίδειξη αυταρχισμού και αδιαλλαξίας.

«Είναι προφανές, τόσο από τις εμπρηστικές δηλώσεις όσο και από την τηρούμενη στάση της, ότι η υπουργός δεν επιθυμεί να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε, προκειμένου ν' ανοίξουν τα σχολεία και να αποκατασταθεί η ηρεμία σ' όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους», είπε η κ. Αποστολάκη και τόνισε:

«Είναι βέβαιο ότι, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει το ρεσιτάλ τής αδιαλλαξίας, αγνοώντας τα κοινωνικά μέτωπα και στηριζόμενη σε "επικοινωνιακές καθοδηγήσεις", θα οδηγήσει τον χώρο τής εκπαίδευσης σε απόλυτο αδιέξοδο, γεγονός που φαίνεται ότι αποτελεί και στρατηγική της επιλογή».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Αθανασάκη. Αφού τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει τα σχολεία ανοιχτά, είπε πως για τη σημερινή κατάσταση οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση, στην αδιαλλαξία της και στον αυταρχισμό της.

«Οξύνει την κατάσταση για να εκμεταλλευτεί την όξυνση, στρέφοντας τους γονείς εναντίον των δασκάλων, στρέφοντας τους άλλους εργαζόμενους με χαμηλότερες αποδοχές εναντίον των εκπαιδευτικών, στρέφοντας κοινωνικά στρώματα εναντίον της αντιπολίτευσης. Την υποκίνηση γι' αυτήν την κατάσταση που ζούμε σήμερα, η κυβέρνηση να την αναζητήσει στον εαυτό της και στις πολιτικές επιλογές της», είπε.

 

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ εξήγγειλε 36,4 δισ. ευρώ στην Περιφέρεια, αν και το σχέδιο προϋπολογισμού δεν προβλέπει εισροές από το Δ' ΚΠΣ

Υποσχέθηκε λεφτά - φάντασμα!

 

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΗ

Το σχέδιο Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές του μήνα δεν καταγράφει σχεδόν πουθενά την εμφανή παρουσία των χρηματοδοτήσεων του Δ' ΚΠΣ.

Ο Κ. Καραμανλής στις χθεσινές του εξαγγελίες που μάλλον ως προεκλογικό παράδοξο μπορεί να εξηγηθούν

Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός στη χθεσινή Κυβερνητική Επιτροπή υποσχέθηκε, αρχής γενομένης από το 2007, κάπου 36,4 δισ. ευρώ από αυτό ...στην περιφέρεια.

Μόνο ως προεκλογικό παράδοξο μπορεί να εξηγηθούν όσα είπε ο πρωθυπουργός, αφού τα 3,75 δισ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2007 ως εισροές κοινοτικών πόρων, δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν την απορρόφηση του Γ' ΚΠΣ και να μειώσουν τις απώλειες από αυτό, πόσο μάλλον να περιλαμβάνουν εισροές από το Δ' ΚΠΣ.

Φαίνεται όμως πως η ανάγκη να υπογραμμισθεί η ...φροντίδα της κυβέρνησης για τους δήμους και την περιφέρεια, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, ήταν ισχυρότερη από τη διπλή απειλή απώλειας πόρων τόσο από το Γ' όσο και από το Δ' ΚΠΣ την περίοδο 2007 - 2013.

82% στην Περιφέρεια

Ετσι, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του να διαθέσει το 82% του Δ' ΚΠΣ στην περιφέρεια και το υπόλοιπο 18% στην Αττική.

Οπως τόνισε, «μετά από μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση εξασφαλίσαμε από τα τρία Διαρθρωτικά Ταμεία πόρους 20,4 δισ. ευρώ».

Μαζί με τους πόρους για την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία, η συνολική κοινοτική συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2007 - 2013 διαμορφώνεται στα 24,4 δισ. ευρώ και στο τέλος μαζί με την εθνική συμμετοχή, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 36,4 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας, πάντως, υπενθύμισε με δηλώσεις του μετά την Κυβερνητική Επιτροπή ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει μετά το Δ' ΚΠΣ να απογαλακτισθεί από τις κοινοτικές επιδοτήσεις και να στηριχθεί στις δικές της αναπτυξιακές δυνάμεις.

Αναλύοντας τις επιμέρους δράσεις, στις οποίες θα διατεθούν οι κοινοτικοί πόροι, ο πρωθυπουργός είπε ότι το 42% θα απορροφήσουν οι υποδομές, το 21% η καινοτομία, η ψηφιακή σύγκλιση και η ανταγωνιστικότητα, το 12% η απασχόληση και το 14% η Παιδεία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αξιοποίηση των πόρων εγγυάται την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε ότι η διαχείριση θα γίνει με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Από την αρχική κατανομή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προκύπτει ότι τα δύο Κοινοτικά Ταμεία (από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ) που μαζί φτάνουν τα 24,5 δισ. ευρώ, θα δώσουν το 82% των χρηματοδοτικών πόρων στην περιφέρεια και το υπόλοιπο 18% στην Αττική.

Από τους πόρους του ΕΤΠΑ και του ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ (25,3 δισ. ευρώ) το 48% επενδύεται στις υποδομές και κυρίως στα μεγάλα έργα μεταφορών και περιβάλλοντος.

Και απώλεια 1,4 δισ.

Βέβαια, από τους πόρους του Ταμείου Συνοχής προβλέπεται ότι θα υπάρξει απώλεια περίπου 1,4 δισ. ευρώ μετά το 2010, όταν λόγω της αναθεώρησης του ελληνικού ΑΕΠ θα επενεξετασθούν οι αναλογούντες σε κάθε χώρα πόροι.

Δεν παρέλειψε πάντως να διευκρινίσει ότι οι κατανομές αυτές που συνδέονται με την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας, αποτελούν την ελληνική πρόταση προς την Ε.Ε. και ενδέχεται να προσαρμοστούν ανάλογα με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την Κοινότητα.

Πέρα από αυτά, πρόκειται επίσης να εισρεύσουν μέχρι το 2013 επιπλέον κονδύλια για αγροτικές επιδοτήσεις, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, που υπολογίζονται γύρω στα 18 δισ. ευρώ.

 

ΠΑΣΟΚ: Υποβαθμίζει τον άνθρωπο και την Παιδεία

 

Σανίδα επικοινωνιακής σωτηρίας στο ζοφερό κοινωνικό και οικονομικό κλίμα που συνεχώς επιδεινώνεται εξαιτίας της πολιτικής της, χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ χθες τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ). Υποστήριξε ότι αυτές οι ανακοινώσεις δεν αποτελούν παρά άλλο ένα δείγμα του χάσματος που χωρίζει τα λόγια και τις πράξεις της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι:

  1. Ο κ. Καραμανλής δεν έχει συγκαλέσει έστω και ένα υπουργικό συμβούλιο για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γ' ΚΠΣ, στο οποίο το ποσοστό απορρόφησης είναι 46%, σχεδόν 2 χρόνια πριν από τη λήξη του, που σημαίνει ότι περίπου 20 δισ. ευρώ πρέπει να απορροφηθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Ομως, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2007, το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων ανέρχεται σε 6,35 δισ. ευρώ έναντι 6,1 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί για το 2006 και αναθεωρήθηκαν στα 5,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το 2007 πρέπει να αρχίσει η απορρόφηση κονδυλίων και από το Δ' ΚΠΣ.
  2. Από τα μέχρι σήμερα γνωστά προκύπτει πως η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη σημασία των ανθρωπίνων πόρων και της Παιδείας στις αναπτυξιακές επιλογές για την περίοδο 2007-2013. Το ΠΑΣΟΚ έχει επισήμως προτείνει οι ανθρώπινοι πόροι να αποτελέσουν την κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα προγραμματική περίοδο, με τη διάθεση του 40% του προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης- ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ).
  3. Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης επισήμως προτείνει τουλάχιστον το 50% των πόρων του ΕΣΠΑ να διατεθεί απευθείας στα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ).
  4. Οι δεσμεύσεις περί διάθεσης του 82% των πόρων του Δ' ΚΠΣ για την Περιφέρεια είναι ανέξοδες. Υπενθυμίζει το ΠΑΣΟΚ πως η διάθεση του 80% για την Περιφέρεια, που αποτελούσε δέσμευσή του για το Γ' ΚΠΣ, εγκαταλείφθηκε πλήρως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ.

Απάντηση

«Οσο και αν καταφεύγει το ΠΑΣΟΚ στο λαϊκισμό, την πόλωση και την όξυνση, δεν θα καταφέρει να συσκοτίσει την πραγματικότητα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος στον Ν. Αθανασάκη. «Στην οικονομία, την ανάπτυξη της Περιφέρειας, την Παιδεία, σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και θα συνεχίσουν να προχωρούν με σταθερά βήματα. Το δεσμευτικό συμβόλαιο, που υπέγραψε η νέα διακυβέρνηση με τους πολίτες, είμαστε αποφασισμένοι να το τιμήσουμε στο ακέραιο».

 

ΚΚΕ: Να απολογηθεί στους εργαζομένους ο Καραμανλής

 

Εμπαιγμό θεωρεί το ΚΚΕ τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με τις οποίες «καλλιεργεί αβάσιμες προσδοκίες». Υποστηρίζει ότι οι χρηματοδοτήσεις έργων όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα γίνονται «με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, όπου αυτό αποσπά υψηλή κερδοφορία.

Πουθενά δεν αντιμετώπισαν την ανεργία, ούτε κατευθύνθηκαν σε έργα ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους». Καλεί τον Κ. Καραμανλή «να απολογηθεί στους εργαζόμενους του Νομού της Θεσσαλονίκης και συνολικότερα, γιατί, για παράδειγμα, και στις τρεις ομιλίες-εξαγγελίες που έκανε στη ΔΕΘ για τα έργα στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και ο προκάτοχός του, δεν ανέφερε απολύτως τίποτα για την αντιπλημμυρική προστασία, τη δασοπροστασία, την αντισεισμική θωράκιση κ.ά.», και κατηγορεί τους υποψήφιους νομάρχες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ότι τηρούν την ίδια ένοχη σιωπή. Γι' αυτό «τα λαϊκά στρώματα πρέπει την Κυριακή να τους δώσουν την κατάλληλη απάντηση».

 

ΣΥΝ: Αναξιοποίητα τα ΚΠΣ για αντιπλημμυρικά

 «Γενικόλογες» και «υποσχέσεις εκ των υστέρων» χαρακτηρίζει εκ μέρους του ΣΥΝ ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με τις οποίες επιχειρεί να συγκαλύψει τη δυσμενή πραγματικότητα, καθώς, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ενωση:

  1. Μόλις έξι μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υπογραφής των νομικών δεσμεύσεων του Γ' ΚΠΣ στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, μόλις το 74,5 % των χρημάτων έχει συμβολαιοποιηθεί, ενώ η συνολική απορρόφηση δεν υπερβαίνει το 42%. Αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν σημαντικά κοινοτικά κονδύλια, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
  2. Τα νέα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Δ' ΚΠΣ δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του 2007.
  3. Για να ενταχθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στο Δ' ΚΠΣ, πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες χρονοβόρες μελέτες και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσης.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ υπενθυμίζει το παράδειγμα του Εβρου, «που κάθε χρόνο πλημμυρίζει προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές, καθώς η κυβέρνηση έχει αφήσει αναξιοποίητους τους σχετικούς διαθέσιμους πόρους από το πρόγραμμα INTERREG. Αυτό βαθμολογεί την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής διαχείρισης και την αξιοπιστία των κυβερνητικών εξαγγελιών».

 

Νυχτωμένοι

 

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ταραχή στην κυβέρνηση η διογκούμενη κρίση στην Παιδεία, με αποτέλεσμα να αντιδρά σπασμωδικά, με απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, ενώ συνεχίστηκε και το τροπάριο, ότι είναι υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ η κυρία Γιαννάκου «φασιστική συμπεριφορά» τις κινητοποιήσεις, είπε ότι σε κάθε σχολείο κάνουν κατάληψη 1-2 καθηγητές, 4-5 οικοδόμοι και 5-6 μαθητές, για να υπογραμμίσει, ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, που θέλουν κοινωνική αναταραχή» και οι καθηγητές στις καταλήψεις «χρησιμοποιούν τους μαθητές για να μη χάσουν τα λεφτά τους».

ΠΕΤΑΞΕ και το γάντι η υπουργός σ' όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και στο συνδικαλιστικό κίνημα, που στηρίζει τις κινητοποιήσεις, δηλώνοντας: «Η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω. Είναι πολιτική επίθεση και η κυβέρνηση δεν μασάει».

ΚΑΙ η εκπαιδευτική κοινότητα, όμως, αρνούμενη να μασήσει τις προκλήσεις και τις ύβρεις της υπουργού, ζήτησε αμέσως με ανακοινώσεις της να ανακαλέσει η κυρία Γιαννάκου τις συκοφαντικές δηλώσεις ή να παραιτηθεί.

ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, παρακάμπτοντας την ουσία της κρίσης, έστρεψε τα πυρά του κατά της αντιπολίτευσης, την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης και όξυνσης και μίλησε για «υποκίνηση κοινωνικής αναταραχής».

ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ των υποκινήσεων τη συνέτριψε χθες με μια γκάφα-αυτογκόλ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδ. Ρουσόπουλος, μοιράζοντας στους δημοσιογράφους μια ομιλία του αρχηγού του Κώστα Καραμανλή, από συζήτηση στη Βουλή στις 11-1-1999, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αντιμέτωπη με καταλήψεις σχολείων.

ΤΟΤΕ ο κ. Καραμανλής από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εκφράσει την παραδοσιακή συντηρητική θέση κατά των καταλήψεων, αλλά στην προσπάθειά του να κατακεραυνώσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, του είπε: «Είστε βαθιά νυχτωμένος αν πιστεύετε ότι νέοι άνθρωποι σήμερα καπελώνονται από κόμματα οργανώσεις».

ΤΟΤΕ δεν καπελώνονταν και τώρα καπελώνονται οι μαθητές ή μήπως είναι βαθιά νυχτωμένη η υπουργός Παιδείας, κυρία Γιαννάκου, και ακόμη πιο νυχτωμένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Ειδικά η κυρία Γιαννάκου, μασάει ή δεν μασάει την άποψη του αρχηγού της και πρωθυπουργού, ότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα δεν καπελώνονται, δηλαδή δεν μασάνε;

ΣΗΜΕΡΑ η κυρία Γιαννάκου «μασάει σίδερα» -όπως ο Κουταλιανός- οργισμένη από τις κινητοποιήσεις και τις αλματωδώς αυξανόμενες καταλήψεις των σχολείων. Καιρός να ηρεμήσει, να μαζέψει τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς περί «φασιστικής συμπεριφοράς» και να αναζητήσει τρόπους εκτόνωσης της κρίσης.

ΥΓ.:Όταν η κυβέρνηση Σημίτη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θέλησε να απαγορεύσει τις καταλήψεις, η «Ε» αντέδρασε έντονα με τρία πρωτοσέλιδα και κύριο άρθρο (6 Δεκ. 1999).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/10/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 12-10-06

Δυναμική παρουσία χιλιάδων φοιτητών, μαθητών, γονέων

Των Δωρας Αντωνιου - Γιαννη Σουλιωτη

Μεγάλη συμμετοχή, παλμός, ευρηματικά συνθήματα και σαφώς εντονότερη -σε σχέση με τις πρηγούμενες φορές- νεανική παρουσία, ήταν τα χαρακτηριστικά του χθεσινού, ειρηνικού σε γενικές γραμμές πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας. Εκατοντάδες μαθητές από γυμνάσια και λύκεια που τις τελευταίες ημέρες τελούν υπό κατάληψη, συμμετείχαν σε αυτό δίνοντας το δικό τους στίγμα στις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας. Εκτός από τους δασκάλους, οι οποίοι συμπληρώνουν την τέταρτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, τους καθηγητές, οι οποίοι συμπαρίστανται συμμετέχοντας και αυτοί στις κινητοποιήσεις, στο χθεσινό συλλαλητήριο δυναμικό «παρών» έδωσαν φοιτητές, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και επίσης εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και επαγγελματικών σωματείων. Η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει 24ωρη απεργία και η ΓΣΕΕ στάση εργασίας από τις 11 πμ. έως τις 3 μ. μ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, όπου κατέληξαν ομάδες διαδηλωτών, που είχαν κάνει νωρίτερα προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου των Αθηνών. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις άρχισαν λίγο μετά τις 11 π. μ. Στο σύνολό τους οι διαδηλωτές έφθασαν τις 10.000. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν αφορούσαν την απόσυρση του προσχεδίου νόμου - πλαισίου για την εκπαίδευση, την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών και το περιεχόμενο των νέων βιβλίων. «Τα νέα βιβλία είναι απαράδεκτα και αποδιοργανώνουν τη μόρφωση των παιδιών μας», ανέφερε ο κ. Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας. «Καθηγητές και μαθητές είμαστε ενωμένοι και παλεύουμε για την ικανοποίηση κοινών αιτημάτων, που δεν είναι άλλα από την ενίσχυση των κονδυλίων για την Παιδεία και η μη ιδιωτικοποίησή της», «Θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», ανέφεραν στην «Κ» ο Μάριος και ο Μενέλαος, μαθητές του 1ου Λυκείου Νέας Σμύρνης, το οποίο τελεί υπό κατάληψη. «Και οι γονείς και οι καθηγητές στηρίζουν τις κινητοποιήσεις μας», μας είπε ο Αρης, μαθητής του Λυκείου Πλάκας.

Σε ανάλογο κλίμα και οι δηλώσεις φοιτητών, οι οποίοι επίσης προσανατολίζονται σε καταλήψεις. «Μετά τις εκλογές θα αρχίσουν οι συνελεύσεις, που αναμένονται μαζικές. Το φοιτητικό κίνημα έχει την ευθύνη δημιουργίας κοινού πανεκπαιδευτικού μετώπου για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών», αναφέρει ο Παναγιώτης, φοιτητής της Νομικής. Οι συγκεντρωθέντες, λίγο πριν από τις 2 μ. μ. ξεκίνησαν πορεία. Μέσω των οδών Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Αμαλίας, Πανεπιστημίου, έφθασαν στην Ομόνοια και από εκεί, μέσω της Σταδίου, επέστρεψαν στο Σύνταγμα. Η πορεία ολοκληρώθηκε στις 3.30 μ. μ.

Αποφασισμένοι

Πάντως, δάσκαλοι και καθηγητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. «Εδώ που φτάσαμε δεν έχουμε άλλη επιλογή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασκάλων Χαλκίδας, Κώστας Σιγανός.

Σταδιακά, μετά τη λήξη της πορείας, δόθηκε στην κυκλοφορία το κέντρο της Αθήνας, που παρέμεινε αποκλεισμένο για ώρες.

«Πράσινο φως» για παράταση απεργίας

Του Αποστολου Λακασα

Μετά και το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο -η συμμετοχή στο οποίο ικανοποίησε απόλυτα τις ομοσπονδίες- αλλά και τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου, οι οποίες θεωρήθηκαν από τους συνδικαλιστές «εμπρηστικές», οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων δασκάλων αναμένεται σήμερα να δώσουν «πράσινο φως» για συνέχιση της απεργίας την επόμενη εβδομάδα, την πέμπτη κατά σειρά. Το μέτωπο των καταλήψεων στα σχολεία κλείνει προς το παρόν λόγω της προετοιμασίας των σχολικών μονάδων για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ομως, οι μαθητές θα επανέλθουν από την Τρίτη, και πιθανότατα να έχουν «μαζί» τους φοιτητικούς συλλόγους. Η λήξη της εξεταστικής περιόδου αύριο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θεωρείται ότι σηματοδοτεί την έναρξη των κινητοποιήσεων και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Βέβαια, χθες οι κινητοποιήσεις των μαθητών στιγματίστηκαν από επεισόδια στο σχολικό συγκρότημα στα Πατήσια όπου στεγάζονται το 8ο γυμνάσιο/λύκειο και το 32ο γυμνάσιο/λύκειο Αθήνας -τα οποία δεν τελούν υπό κατάληψη. Ομάδα εξωσχολικών ατόμων επιτέθηκαν σε μαθητές και δασκάλους με αυγά και ντομάτες. Ο λόγος ήταν επειδή δεν έκαναν κατάληψη. Οι μαθητές του 8ου γυμνασίου-λυκείου φυγαδεύτηκαν από μία μικρή πόρτα, αλλά οι καθηγητές κλείδωσαν τις εξώπορτες και παρέμεναν μέσα στο σχολείο για να αποφύγουν τους εξωσχολικούς, οι οποίοι παρέμεναν στον χώρο έως ότου εμφανίστηκε όχημα της αστυνομίας. Αποτέλεσμα ήταν, όμως, να μη γίνει το μάθημα για τους μαθητές του 32ου γυμνασίου-λυκείου.

Ως προς την πορεία των κινητοποιήσεων, σήμερα συνεδριάζουν οι ολομέλειες των προέδρων των τοπικών συλλόγων δασκάλων και καθηγητών, που θα αποφασίσουν συνέχιση της απεργίας για όλη την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή ουσιαστικά για το εργάσιμο τριήμερο (λόγω των εκλογών). Βέβαια, χθες η πληροφορία ότι έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη συνάντηση της κ. Γιαννάκου με το προεδρείο της ΟΛΜΕ δημιούργησε ελπίδες για πιθανές «γέφυρες». Ομως τελικά το κλίμα εκ νέου χάλασε το... μεσημβρινό πινγκ - πονγκ δηλώσεων. Επίσης, την άλλη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και των μαθητών, όπως δήλωσαν χθες οι επικεφαλής του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, οι οποίοι επίσης αποφάσισαν να ανασταλούν οι καταλήψεις για τις εκλογές, και να επιστρέψουν την Τρίτη. Σύμφωνα με το υπουργείο, υπό κατάληψη είναι 494 σχολεία (300 στην Αττική) και σύμφωνα με την ΟΛΜΕ περίπου 700 σε σύνολο 1700 λυκείων και ΤΕΕ (περίπου το 40%). Ομως, στην Αθήνα, όπως είπε στην «Κ»  η αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας του Δήμου Αθηναίων κ. Ηρα Βαλσαμάκη - Ράλλη, 175 εκλογικά κέντρα έχουν προγραμματισθεί να λειτουργήσουν σε υπό κατάληψη σχολεία. Για τις 19 Οκτωβρίου έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Μαθητών στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, όπου θα αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις των μαθητών.

 

Σε πλήρες αδιέξοδο η Παιδεία

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση, εγκλωβισμένοι οι δάσκαλοι

Επιτείνεται το αδιέξοδο στην εκπαίδευση, καθώς και οι δύο πλευρές εμφανίζονται ανυποχώρητες. Η μεν κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δασκάλων, εκτιμώντας ότι τυχόν υποχώρησή της θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές διεκδικήσεις από πολυπληθείς επαγγελματικές ομάδες, που είναι έτοιμες να εγείρουν ανάλογες οικονομικές απαιτήσεις. Οι δε δάσκαλοι, συνεπικουρούμενοι από τους καθηγητές και τους καταληψίες των σχολείων, έχουν εγκλωβιστεί σε μακρά απεργία, που δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά.

«Αν υποχωρούσαμε αυτή τη στιγμή θα ήταν σαν να ξηλώναμε το... πουλόβερ», ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η σταθερή στάση της κυβέρνησης ευνοείται και από το ότι, σύμφωνα με μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης, η θέση της ενισχύεται.

Πάντως, το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα ήταν ογκώδες. Δάσκαλοι και καθηγητές αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ το κλίμα φορτίστηκε περαιτέρω από τις μάλλον ατυχείς δηλώσεις της κ. Γιαννάκου.

 

Εκρηκτική κλιμάκωση στην Παιδεία

Θύελλα αντιδράσεων σε σκληρή δήλωση της κ. Γιαννάκου - Αμετακίνητοι στις θέσεις τους δάσκαλοι, καθηγητές και κυβέρνηση

Της Ελλης Τριανταφυλλου

Σκηνικό αδιεξόδου διαμορφώνεται στον χώρο της Παιδείας, με την κυβέρνηση να εμμένει στις θέσεις της και τους δασκάλους, καθηγητές και μαθητές να διαδηλώνουν πρόθεση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Το τεταμένο κλίμα που επικρατεί πυροδοτήθηκε χθες περαιτέρω, με αφορμή δηλώσεις της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου, οι οποίες -παρά τη μεταγενέστερη προσπάθεια ανασκευής τους- προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να υπενθυμίζουν ότι οι θέσεις που εκφράζει η υπουργός Παιδείας δεν είναι προσωπικές αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε προσέγγιση με τους δασκάλους είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Η τελευταία αυτή επισήμανση, εκλαμβάνεται από ορισμένους και ως «παράθυρο» για την έναρξη διαλόγου, ο οποίος, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει κατά την προεκλογική αυτή περίοδο.

Χθες, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, μέσω μιας γενικής αναφοράς, έστειλε νέο μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους απεργούς. «Στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται διεθνώς, μπορούμε να πετύχουμε μόνο όταν ορίζουμε συγκεκριμένους στόχους και τους υπηρετούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα. Μακριά από νοοτροπίες και λογικές που αποδεδειγμένα βλάπτουν τον τόπο», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επέλεξε και ακολουθεί απαρέγκλιτα τον δρόμο της ευθύνης, γνωρίζοντας ότι απευθύνεται σε ώριμους πολίτες.

Λίγο αργότερα, εξερχόμενη από το Υπουργικό Συμβούλιο, η κ. Γιαννάκου, σε συζήτηση με δημοσιογράφους επανέλαβε ότι η «κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω». Ερωτηθείσα αν η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή θα αρχίσει στις 25 Οκτωβρίου με πρώτο θέμα τα μη κρατικά ΑΕΙ και με τα σχολεία κλειστά, η υπουργός διερωτήθη ρητορικά: «Τι θα γίνει; Θα κλείσει η Βουλή και θα απειληθεί η πλειοψηφία και η δημοκρατία; Αυτά δεν γίνονται. Είναι φασιστική συμπεριφορά». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι απεργοί «στηρίζουν μια ιστορία που ξεφουσκώνει», ότι «η κυβέρνηση δέχεται πολιτική επίθεση, αλλά δεν μασάει» και ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν αναταραχή».

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Γρ. Καλομοίρης έκανε λόγο για αισχρή, συκοφαντική και υβριστική επίθεση εναντίον των καθηγητών και την κάλεσε να ανακαλέσει την ύβρη ή να υποβάλει την παραίτησή της. «Της επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό (σ. σ. περί φασιστικής νοοτροπίας), διότι δεν μας αφορά. Η κ. Γιαννάκου έχει τα μάτια και τα αφτιά ερμητικά κλειστά και είναι η μόνη, μέσα στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο, που είδε ότι το κίνημα ξεφουσκώνει», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δ. Μπράτης, ενώ και η ΔΟΕ ζήτησε την παραίτησή της.

«Δεν μπορεί μια μικρή μειοψηφία να επιμένει να επιβάλει τις απόψεις της. Υπάρχει μεγάλη κοινωνική αντίσταση», σχολίαζαν χθες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι η υπουργός δεν υλοποιεί προσωπικές πολιτικές, αλλά την κυβερνητική πολιτική.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

TA NEA 12-10-2006

Μαζική πρεμιέρα από τους μαθητές

Έδωσαν τον τόνο στο εντυπωσιακό συλλαλητήριο - έφθασαν τις 400 οι καταλήψεις

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό ήταν το χθεσινό συλλαλητήριο για την εκπαίδευση, στο οποίο τον τόνο έδωσαν οι χιλιάδες μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων, που για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στην Παιδεία κατέβηκαν στον δρόμο τόσο μαζικά.

Για πρώτη φορά κατέβηκαν στους δρόμους στο πλευρό των εκπαιδευτικών, αλλά και με δικά τους αιτήματα οι μαθητές

Οι καταλήψεις χθες ξεπέρασαν τις 400 σε όλη τη χώρα, ενώ οι μαθητές θα συνεχίσουν και σήμερα, αύριο όμως θα διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους και θα παραδώσουν τα σχολεία προκειμένου να διεξαχθούν χωρίς προβλήματα οι δημοτικές εκλογές. Όπως δήλωσαν χθες οι εκπρόσωποι στα συντονιστικά τους, θα επανέλθουν στις καταλήψεις από την ερχόμενη Τρίτη. Ήδη οι διαδηλωτές αποφάσισαν να οργανώσουν και νέο συλλαλητήριο την προσεχή Τετάρτη. Στο μεταξύ, δάσκαλοι και καθηγητές αποφασίζουν σήμερα - εκτός απροόπτου - τη συνέχιση της απεργίας τους και την ερχόμενη εβδομάδα, που είναι η 5η κατά σειρά για τους δασκάλους και η τρίτη για τους καθηγητές, και προειδοποιούν για κλιμάκωση μετά τις δημοτικές εκλογές.

Οι εκπαιδευτικοί επιχειρούν να σχηματίσουν ευρύτερο μέτωπο εναντίον των κυβερνητικών επιλογών στην Παιδεία και την Οικονομία και για τον λόγο αυτό καλούν τα συνδικάτα σε συστράτευση. Έτσι και την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να «παραλύσει» η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εφόσον στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχε η ΑΔΕΔΥ με 24ωρη απεργία και η ΓΣΕΕ με τετράωρη στάση εργασίας, κάτι που πιθανότατα θα επαναληφθεί.

Συμπλοκές σε λύκειο

Εικοσιπεντάχρονος μαθητής σε εσπερινό λύκειο υπό κατάληψη στον Νέο Κόσμο, τραυματίστηκε χθες βράδυ σε συμπλοκή μεταξύ μαθητών και εξωσχολικών αλλοδαπών. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου και νοσηλεύεται.

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

«Θατσερική πρακτική»

ΕΞΟΡΓΙΣΕ για μια ακόμα φορά τους εκπαιδευτικούς η υπουργός Παιδείας με τις δηλώσεις της για τις καταλήψεις. Δάσκαλοι και καθηγητές εξέφραζαν οργή για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της κ. Γιαννάκου εναντίον τους και της απάντησαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία έκανε λόγο για «θατσερική πρακτική της κυβέρνησης», τονίζοντας: «Ξεπερνώντας κάθε όριο, η κ. Γιαννάκου αμφισβήτησε το δικαίωμα των εργαζομένων σε κινητοποιήσεις χαρακτηρίζοντάς το ως "φασιστική συμπεριφορά". Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας γλώσσα που δεν συνάδει με υπουργό και μάλιστα της Παιδείας, επεσήμανε ότι "η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω" και ότι "δεν μασάει" στις κινητοποιήσεις από "συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες", που θέλουν την κοινωνική αναταραχή στηρίζοντας "μια υπόθεση που ξεφουσκώνει". Η κυβερνητική πολιτική που, καθημερινά, αποκαλύπτει τη θατσερική της πρακτική, όσο περισσότερο προσπαθεί με την αδιαλλαξία, τον αυταρχισμό και τη βία να κάμψει τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς αγώνες, τόσο απομονώνεται από τον λαό και την κοινωνία».

Η ΟΛΜΕ επίσης σε σκληρό ύφος ανέφερε: «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πίσω από το αλαζονικό και επιθετικό προσωπείο της κ. υπουργού Παιδείας, πίσω από τον "τσαμπουκά" τού "δεν μασάω" κρύβεται το έντρομο και πανικόβλητο πρόσωπο μιας ολόκληρης κυβέρνησης, που υποκριτικά και ξεδιάντροπα συνεχίζει να διακηρύσσει ότι η Παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν δήθεν τις πρώτες προτεραιότητές της».

 

Πυρπολητής η Μαριέττα

Έριξε λάδι στη φωτιά δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση δέχεται επίθεση αλλά δεν μασάει»!

 

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πλέον πάρει η κρίση στην Παιδεία. Το αδιέξοδο συνεχίζεται καθώς από τη μια πλευρά η κυβέρνηση εμμένει στις σκληρές θέσεις της, ενώ από την άλλη δεν υπάρχουν σημάδια εκτόνωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων, στις οποίες προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες και καταλήψεις εκατοντάδων σχολείων σε όλη τη χώρα από μαθητές.

 

Η δήλωση της κ. Μ. Γιαννάκου ότι «η κυβέρνηση δεν μασάει» προκάλεσε σοκ ακόμα και σε κυβερνητικά στελέχη, που έκαναν λόγο για ανάρμοστες εκφράσεις από το στόμα μιας υπουργού αλλά και για προκλητική συμπεριφορά που ρίχνει λάδι στη φωτιά και διαμορφώνει ένα ισχυρό μέτωπο στην Παιδεία  

Μέσα στο εκρηκτικό αυτό κλίμα η κυβέρνηση προχωρεί σε άστοχες κινήσεις και αυτογκόλ, που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Έτσι μείζον πολιτικό θέμα ανέκυψε χθες για την κυβέρνηση από την έκρηξη της κ. Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία σε μια κρίση πολιτικού αμόκ χαρακτήρισε τις καταλήψεις υποκινούμενες από μειοψηφίες που θέλουν κοινωνική αναταραχή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω. «Δέχεται επίθεση αλλά δεν μασάει», είπε επί λέξει η υπουργός Παιδείας. Η κ. Γιαννάκου δεν σταμάτησε όμως εκεί, αλλά προκάλεσε ευθέως τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που κάνουν καταλήψεις. Είπε ότι οι αντιδράσεις είναι μια υπόθεση που ξεφουσκώνει, ότι το ποσοστό τών υπό κατάληψη σχολείων δεν ξεπερνά το 5% και ότι «σε κάθε σχολείο κάνουν κατάληψη ένας-δυο καθηγητές, τέσσερις-πέντε οικοδόμοι και πέντε-έξι μαθητές».

Η έκφραση ότι «η κυβέρνηση δεν μασάει» προκάλεσε σοκ ακόμα και σε κυβερνητικά στελέχη, που έκαναν λόγο για ανάρμοστες εκφράσεις από το στόμα μιας υπουργού αλλά και για προκλητική συμπεριφορά που ρίχνει λάδι στη φωτιά και διαμορφώνει ένα ισχυρό μέτωπο στην Παιδεία, που δεν ελέγχεται πλέον από την κυβέρνηση. Μάλιστα σημείωναν ότι η υπουργός Παιδείας θα ήταν πιο προσεκτική αν δεν γνώριζε ότι έχει την απόλυτη κάλυψη του Πρωθυπουργού και αν το Μέγαρο Μαξίμου δεν υποκινούσε πολεμικό κλίμα για το θέμα αυτό με αποκορύφωμα το κατηγορηματικό όχι του κ. Καραμανλή στις διεκδικήσεις των δασκάλων.

Αποστάσεις από τους χειρισμούς της κ. Γιανάκου και τις εμπρηστικές της δηλώσεις παίρνουν πλέον στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους οι περισσότεροι κορυφαίοι υπουργοί, ενώ η αρμόδια συντονίστρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη την κατηγόρησε ότι είναι ο μόνος υποκινητής στην κρίση και μίλησε για έκρηξη αυταρχισμού και αδιαλλαξίας.

ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Σήμερα μιλάει για υποκινούμενες καταλήψεις - το 1999 έλεγε πως «οι νέοι δεν καπελώνονται»

 

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ που η κ. Γιαννάκου πυροδοτούσε έναν νέο κύκλο εκρηκτικών αντιδράσεων στην Παιδεία, το Μέγαρο Μαξίμου έβαζε ένα εντυπωσιακό αυτογκόλ. Θέλοντας να αντικρούσει χθεσινά δημοσιεύματα που επισήμαιναν ότι ο κ. Καραμανλής συνιστούσε το 1999 στην κυβέρνηση Σημίτη να κάνει πίσω στις καταλήψεις και να δείξει ότι ο Πρωθυπουργός ήταν πάντα εναντίον τους, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μοίρασε χθες μετά την Κυβερνητική Επιτροπή αποσπάσματα από μια ομιλία του κ. Καραμανλή στη Βουλή το 1999 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των καταλήψεων.

Πράγματι εκεί ο κ. Καραμανλής αναφέρει ρητά, ότι «από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε πως δεν συμφωνούμε με τις καταλήψεις των σχολείων. Όσο δίκαιο και να έχει ο διεκδικών, δεν δικαιώνει τέτοιες μεθόδους διαμαρτυρίας και διεκδίκησης». Ωστόσο, λίγο νωρίτερα στην ίδια ομιλία, ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. επιτίθεται με σφοδρότητα στον κ. Σημίτη επειδή χαρακτηρίζει τις καταλήψεις... πολιτικά υποκινούμενες: «Ο κ. Σημίτης έκανε μια αναφορά εξαιρετικά ατυχή. Μίλησε για το καπέλωμα νέων ανθρώπων από κόμματα ή από οργανώσεις. Είστε βαθιά νυχτωμένοι αν πιστεύετε ότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα καπελώνονται από κόμματα ή από οργανώσεις».

Σε πλήρη σύγχυση

Το επικοινωνιακό αυτογκόλ προκάλεσε έντονα επικριτικά σχόλια από συναδέλφους του κ. Ρουσόπουλου στην κυβέρνηση και ειρωνικά μειδιάματα σε στελέχη της Ν.Δ. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για κινήσεις και πρωτοβουλίες που, όπως έλεγαν, δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Πάντως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι στο επιτελείο του Πρωθυπουργού υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τη σκληρή γραμμή στο θέμα της Παιδείας. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επανέλαβε χθες σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι η κυβέρνηση επιμένει στις μεταρρυθμίσεις, που «αποδίδουν αποτελέσματα και δείχνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο».

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα επικαλέστηκε και τη λεγόμενη σιωπηρή πλειοψηφία η οποία επιβραβεύει τις πολιτικές της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «έχει επιλέξει απαρέγκλιτα τον δρόμο της ευθύνης» και «απευθύνεται σε ώριμους πολίτες τους οποίους εμπιστεύεται». Σε μία προσπάθεια μάλιστα να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για τα θέματα Παιδείας, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι τα κονδύλια για την Παιδεία που θα αντληθούν από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα φτάσουν στο 14% του ΚΠΣ.

 

Η ΔΑΣΚΑΛΑ

 

«ΕΙΜΑΙ 22 ΧΡΟΝΙΑ δασκάλα και παίρνω 1.300 ευρώ, με τα οποία σπουδάζω τα 2 παιδιά μου σε διαφορετικές πόλεις, αφού το κράτος με θεωρεί υψηλόμισθη. Παρ' όλο όμως που χάνουμε πολλά χρήματα, θα αντέξουμε και την επόμενη εβδομάδα», λέει η Ελένη Νώτσια, η οποία ήρθε μαζί με πολλούς συναδέλφους της από την Κόρινθο να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση της παιδείας

 

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

 

«ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ και την άλλη εβδομάδα. Δεν θέλουμε τα σχολεία μας να χρηματοδοτούνται από σπόνσορες, οι οποίοι θα έχουν λόγο στον προγραμματισμό των μαθημάτων. Παλεύουμε για δωρεάν παιδεία και για αξιοπρεπή ζωή», λέει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Θεόδωρος Αυγέρης, ο μισθός του οποίου είναι 1.320 ευρώ ύστερα από 20 χρόνια υπηρεσίας

 

Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

 

«ΈΧΩ ΠΑΙΔΙΑ και γνωρίζω ότι χάνουν μαθήματα, αλλά είμαι στο πλευρό των δασκάλων, γιατί πιστεύω ότι ο αγώνας τους πρέπει να δικαιωθεί ακόμα κι αν χρειαστεί να απεργήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα», δηλώνει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, αυτοαπασχολούμενος στον τομέα του εμπορίου

 

 

Ο ΜΑΘΗΤΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ της Β' τάξης του 4ου Λυκείου Νέου Ηρακλείου Σταμάτη Κόσυβα, οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις είναι μονόδρομος. «Το κύριο αίτημά μας δεν είναι άλλο παρά η κατάργηση του 10, της βάσης που αφήνει έξω από τα Πανεπιστήμια την πλειοψηφία των παιδιών»

 

Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ

«ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ σήμερα τον αγώνα των εκπαιδευτικών. Ήρθαμε όμως για να δηλώσουμε παρόντες στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας που θα πρέπει να υλοποιηθούν, αλλιώς φοβάμαι πως με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους θα ξεκινήσουν και οι κινητοποιήσεις μας», λέει ο Θάνος Παπαδόπουλος, φοιτητής στο Τμήμα Μεταλλειολόγων και Μεταλλουργών του Πολυτεχνείου

 

 

Επιστροφή στην αρχή